Results for 'Minoo Alemi'

14 found
Order:
  1.  34
    Social Robotics, Education, and Religion in the Islamic World: An Iranian Perspective.Minoo Alemi, Alireza Taheri, Azadeh Shariati & Ali Meghdari - 2020 - Science and Engineering Ethics 26 (5):2709-2734.
    The social impact of robotics applied to domains such as education, religion, nursing, and therapy across the world depends on the level of technology as well as the culture in which it is used. By studying how robots are used in Iran, a technologically-savvy country with a long history and a rich culture, we explore their possible impact on interrelated areas of religious and ethical features in education in an Islamic society. To accomplish this task, a preliminary exploratory study was (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  2.  15
    Cardiac Surgical Repair Should Be Offered to Infants with Trisomy 18, Interrupted Aortic Arch and Ventricular Septal Defect.Minoo N. Kavarana - 2016 - Journal of Law, Medicine and Ethics 44 (2):283-285.
    The management of children born with trisomy 18 is controversial, and both providers and parents often have differing opinions. Many parents choose to terminate the pregnancy while others go forward, making decisions based on their beliefs, understanding, and physician recommendations. Physicians are similarly divided regarding treatment of these children, as some feel that aggressive treatments are futile while others defer to the parents' wishes.Interrupted aortic arch with ventricular septal defect in children with trisomy 18 presents an ethical dilemma that highlights (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  3.  35
    Feminist Scholarship and the Internationalization of Women’s Studies.Minoo Moallem, Estelle Freedman, Uma Narayan, Sandra Harding, Chandra Mohanty & Adrien Katherine Wing - 2006 - Feminist Studies 32 (2):332.
  4.  13
    Co-occurring Trajectories of Direct Aggression and Prosocial Behaviors in Childhood: Longitudinal Associations With Peer Acceptance.Idean Ettekal & Minoo Mohammadi - 2020 - Frontiers in Psychology 11.
    This study examined the longitudinal associations among children’s direct aggression, prosocial behaviors, and peer group acceptance in middle childhood. Children’s co-occurring aggressive and prosocial behaviors were assessed in order to identify distinct trajectory subgroups. Subsequently, variations in the development in peer acceptance were examined for each of the identified subgroups. The sample consisted of 784 children who were ethnically and socioeconomically diverse who were followed longitudinally from Grades 1 to 4. Results revealed several distinct trajectory subgroups, including children who were (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  29
    Iskandarnameh: A Persian Medieval Alexander-Romance.James R. Russell & Minoo S. Southgate - 1983 - Journal of the American Oriental Society 103 (3):634.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  41
    Why bad feelings predict good behaviours: The role of positive and negative anticipated emotions on consumer ethical decision making.Marco Escadas, Marjan S. Jalali & Minoo Farhangmehr - 2019 - Business Ethics: A European Review 28 (4):529-545.
    Business Ethics: A European Review, EarlyView.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   5 citations  
  7.  28
    Le texte hébreu et la traduction judéo-persane du Qohélet. À partir des manuscrits 116 et 117 de la Bibliothèque nationale de France. [REVIEW]Jean-Jacques Lavoie & Minoo Mehramooz - 2000 - Laval Théologique et Philosophique 56 (3):489-508.
  8.  24
    Are emotions essential for consumer ethical decision‐making: A Necessary Condition Analysis.Marco Escadas, Marjan S. Jalali, Felix Septianto & Minoo Farhangmehr - 2024 - Business Ethics, the Environment and Responsibility 33 (3):468-485.
    This research examines the necessary condition of emotions in predicting consumer ethical decision-making, using a new multiplicative method for identifying and measuring the necessary condition in data sets—Necessary Condition Analysis (NCA). Based on a sample of over four hundred individuals, and combining three different consumption scenarios involving ethical issues, our findings demonstrate that emotions are a necessary condition for consumer ethical decisions and behaviours. In addition, the results show that higher levels of consumer ethical decisions can only be achieved if (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  3
    Sühreverdî’nin İrfanî Ris'lelerinde Mis'l Âlemi Sembolü.Buşra Arslan Meçin - 2022 - Marifetname 9 (1):245-270.
    Sühreverdî’nin daha çok Farsça olarak kaleme aldığı irfânî risâleleri, rûhânî âlemin sınırsız özgürlükler alanından, maddî âlemin hapishanesi ve beden kafesine esir düşen insanoğlunun hakikat arayışını konu edinmektedir. Bu risâlelerde anlatılan hadiseler sembolik hikâyelerdir ve bu hikâyelerde yaşanılanlar misâl âlemine çıkan sâlikin başından geçen hakikatlerin ifadeleridir. Bu nedenle bu semboller, aslî vatanından koparıldığı için bellek yitimine maruz kalan ve böylece gaflete düşen insanoğlunun hakikî özünü arayıp bulmada kilit rol oynamaktadır. Bu hikâyeleri bilmek ve anlamak için misâl âlemini ve o âlemin içinde (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  7
    Rükneddin es-Semerkandî’nin (ö. 701/1301) Ris'le fî ḥaḳîḳati’l-ʿ'lemi’l-kebîr ve’s-ṣağîr Adlı Eseri: İnceleme ve Tahkîk.Mustafa Vacid Ağaoğlu - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):722-745.
    Bu çalışma, Rükneddin Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandî'nin (öl. 701/1301) "Risâle fî ḥaḳîḳati’l-‘âlemi’l-kebîr ve’s-ṣağîr/Büyük ve Küçük Âlemin Hakikati Hakkında Bir Risâle" adlı eserini tahkîk etmeyi, müellifin hayatı ve eserin içeriğini incelemeyi amaçlamaktadır. Rükneddin es-Semerkandî'nin müteahhir/geç dönem Mâtürîdî ve Hanefî âlimlerinden biri olduğu; kelâm, tasavvuf, tefsir, fıkıh usulü, hadis ve diğer alanlardaki eserleriyle İslâm medeniyeti tarihinde belirgin izler bıraktığı belirtilmelidir. Semerkandî'nin eserlerinde de görüldüğü gibi o, sûfî kelâmcılardan veya kelâmcı sûfîlerinden biridir. Üslubu, kelâm, tasavvuf ve - zaman zaman geniş anlamıyla - felsefe (...)
    No categories
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11. Arthur O. Lovejoy’un “Büyük Varlık Zinciri”nin Kökeni ve Batı Düşüncesindeki İzdüşümleri.Asım Kaya - 2022 - Felsefe Arkivi 57:39-62.
    Büyük varlık zinciri felsefe tarihinde özellikle ontolojik bir tasvir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram her ne kadar düşünce tarihinde bir “mefhum” olarak yer alsa da 1936’da Arthur Lovejoy tarafından kökenlerine inilmek suretiyle sistematize edilmiş ve düşünce tarihindeki izi Lovejoy’un çalışmasından itibaren daha detaylı olarak sürülebilmiştir. Her düşünürde farklı nüanslarla ele alındığını müşahede ettiğimiz büyük varlık zinciri ana hatlarıyla; cansızlıktan bitkilere oradan sırasıyla hayvanlar ve insanlar alemine daha sonra ise melekler, gayr-ı maddi varlıklar alemi ve nihayetinde ana gaye olan Tanrı’ya (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  17
    M'turîdî’de “Ş'hidin G'ibe Del'leti" Metodu.Nail Karagöz - 2019 - Kader 17 (2):321-347.
    Öz Mâtürîdî, dinin anlaşılmasında akla verilen değer açısından Eş‘arîler ile Mu‘tezile arasında konumlandırılmaktadır. Mâtürîdî’nin akıl yürütme anlayışında, gerçekliği beş duyu ile algılanabilen ve şehâdet âlemi olarak adlandırılan dış dünyanın ayrı bir yeri vardır. Mâtürîdî’ye göre bu dünya, beş duyunun algı alanına girmeyen ve gayb âlemi olarak bilenen duyular ötesi âlemin varlığına delil teşkil etmektedir. Kitâbu’t-Tevhid’de bu delillendirme “Delâletü’ş-Şâhid ale’l-Gâib” terkibiyle ifade edilmiştir. “Görünür âlem” veya “duyular âlemi” de denilen bu âlem, bizzat varlığıyla onu var edenin varlığına şahitlik etmektedir. Ancak görünür (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  13.  11
    Mevl'n'’da İnsanın Yaratılması Bağlamında Rahmet, İyilik ve Kötülük Tasavvuru.Abdullah Kuşlu - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):507-525.
    İnsanın yaratılması, dünyaya gönderilmesi ve iradesiyle birlikte sorumlu kılınması âlemde mevcut iyilik ve kötülüğü anlama ve anlamlandırma çabasını da kapsamaktadır. Bu açıdan âlemde iyilik ve kötülük meselesi ile ilintili olarak insanın ne olduğu ya da insanın iyilik ve kötülük vasıflarını barındırmasının ne anlama geldiği ilâhî dinlerin de sorduğu ortak sorulardandır. Dînî disiplinler içerisinde insanın ne olduğu, iyi ve kötü eylemleri bir mesele olarak Hâlık-mahlûk ilişkisi açısından tasavvufun da konusu olmuştur ve Mevlânâ da (öl. 672/1273) eserlerinde insanın iyi ve kötü vasıflarını, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  31
    The Works of al-Kāfiyajī and Its Contribution to the Arabic Linguistic: Identification, Classification and Evaluation.Murat Tala - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (3):1081-1111.
    Muhyiddîn el-Kâfiyecî (öl. 879/1474), on beşinci yüzyıl Saruhanoğulları, Osmanlı ve Memlüklü alimlerindendir. Yüzden çok eser yazmıştır. Makale Kâfiyeci’nin hayatı ve eserlerini araştırır. Yazdığı eserler, onun, Arap dili, Arap grameri, belagat, tarih metodolojisi, hadis ve usulü, tefsir ve usulü, fıkıh ve usulü, kelâm, tasavvuf, dil felsefesi, semantik, metafizik meseleler, geometri, optik ve astronomi gibi konularda uzmanlaştığını göstermektedir. Kâfiyeci en önemli eserlerini Arap dili ve mantık sahalarında yazmıştır. Eserleri içerisinde yaptığı linguistik çözümlemeler, onun yetkin bir dil alimi olduğunu göstermektedir. Kâfiyeci eserlerini yazarken (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark