View year:

  1.  1
    Byung-Chul Han’ın Felsefesinde Acı Problemi: Homo Doloris’in Tükenişi.Muammer Aktay - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1079-1102.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  14
    City Perception in Plato's Dialogues.Yakup Akyüz - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):459-484.
    Platon düşünce tarihinde idealist felsefenin kuramlaştırıcısıdır. Sistematik bağlamda düşüncelerini diyaloglarla anlatmıştır. Diyaloglarda Yunan kültürünün yansımalarına, kültürün yaşam alanı bulduğu polislere de yer yer dikkat çekmiştir. Diyaloglarda bazen şehrin bir bölgesine, bazen bir halk kültürüne, bazen de herhangi bir yaşam olgusuna dikkat çekmektedir. Bu nedenle de onun eserlerinde polislerdeki yaşamın anlatısı tıpkı mitolojik ögeler ve analojiler gibi değerlendirilir ve diyalogdaki felsefi konunun anlaşılmasında kullanılır. Şehir yaşamından ögeler yer yer diyalog girişinde okuyucuyu konuya hazırlar, yer yer konunun ilerleyişinin gelişimini kavratmak için kullanılır. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  4
    How Do Grice and Strawson End Up in a Rabbit Hole?Yunus Aydemir - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):661-676.
    Since Kant’s usage of analytic and synthetic to divide propositions into two categories, there have been many different philosophers who have used the same distinction over time. However, this does not necessarily mean that every philosopher who uses this distinction for their philosophical purposes actually favors it. The most important of all is unquestionably Willard Van Orman Quine. He defines the existence of the distinction as an unempirical dogma of empiricists or a metaphysical article of faith. To him such a (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  17
    Phenomenology and Pragmatism: On the Philosophical Conceptualization of Anthropological Culture.Aysun Aydın - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):257-274.
    In the philosophical thought of twentieth century, the notion of world of life frequently confronts as an ontological concept that expresses the existence of the subject in the world. This notion is presented as a multi dimensional and multiple meaning concept, which represents all elements of the relationship between the subject and the world, all modes of this relationship and it also constitutes the ground of this relationship. In this sense, the phenomenological and pragmatist perspectives, that identify this notion with (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  6
    Phenomenology as a Special Form of Philosophical Thinking and Method: Husserlian Phenomenology.Hüseyin Aydoğdu - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):391-418.
    Bu çalışmanın amacı, fenomenoloji ile fenomenolojik yöntemin ne olduğunun ve neyi hedeflediğinin varlık ve bilgi problemlerinden hareketle incelenmesidir. Husserl, fenomenoloji felsefesini Avrupa bilimler krizinin neden olduğu felsefesizliğe bir tepki olarak geliştirmiştir. Fenomenolojinin hedefi, bilince verili olan fenomenleri çözümlemektir. Fenomenoloji şeyler hakkında değil, onların kendilerini gösterme biçimleri hakkında konuşur. Fenomenolojik yöntem fenomenolojik tavırla başlar, yönelimsellikle de devam eder. Fenomenolojik yöntem araştırmasını daha sonra fenomenolojik epoke, fenomenolojik redüksiyon, fenomenolojik refleksiyon ve fenomenolojik betimleme ile sürdürür. Bu süreçte bilincin ulaştığı özler, üzerlerine bilginin temellendirileceği (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  4
    Gregor Mendel’in Makalesi Neden Unutuldu?Nefise Barak - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):877-898.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  6
    The Evaluation of the Movie “Thou Gild’st the Even” in Terms of Existential Philosophy.Dilek Başerer - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):855-876.
    This study was conducted to examine how the concepts of existential philosophy are addressed in the movie. Employing phenomenology, one of the qualitative research methods, the study was carried out with 15 university students. The study data were collected by interviewing the participating students. Within this context, the movie was evaluated through the eyes of existential philosophy using the concepts of existence. The study revealed that the way the characters in the movie handled existence problems was related to their own (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  24
    On the Requisite Hsstoricity of Reason in Hegel.Erdem Baykal - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):71-92.
    Hegel düşüncesinde Fenomenoloji, Bilincin kendi tarihini ortaya koyar. Bu süreç esasen Bilincin kendi gerçekliğini Tin’de bulmasıyla bu sefer gerçekten Tinin Fenomenolojisine dönüşür. Bu da Akıl bölümü sonrasında bilincin kendi gerçekliğini var olduğu toplumda bulmasıyla ortaya çıkar. Akıl bu süreçte modern çağın tarih dışı aklının ifadesi olarak ortaya çıkarken kendi bilme sürecinin de zeminini en sonunda toplumsallıkta bulur. Akıl bu haliyle bilmenin koşullarının ne olduğuna dair bir sonuç elde eder. Bireyselliği Tinin karşısında dağılır gibi olmuştur. Bu esasen modern toplumsallığın tekrar oluşturulmasıdır. (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  9
    Contributions of Philosophical Thought to the Science of Recitation.Osman Bayraktutan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):509-523.
    Bu makale, felsefi düşüncenin Kıraat İlmi üzerindeki etkisini, özellikle metodoloji, yorumlama ve analitik derinlik üzerindeki etkisine odaklanarak incelemektedir. Temel felsefi kavramların, özellikle ontoloji, epistemoloji ve aksiyolojinin, bu disiplindeki yorumlama kapasitesini büyük ölçüde artırdığını savunmaktadır. Dil felsefesi, temel metinlerin doğru anlaşılması ve yorumlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Metodolojik ilerlemelerin ötesinde, felsefi söylem, metinsel yapılar ve anlamların detaylı incelenmesi için sağlam bir teorik çerçeve sağlar. Eleştirel düşünce ve ontolojik içgörülerin entegrasyonuyla, Kıraat İlmi metinsel analizde daha derin bir seviyeye ulaşır, katmanlı anlamları ortaya (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  7
    Philosophical Concepts in Akkirmani's Iklil al-Tarajim by Neslihan Dağ.Osman Bayraktutan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):877-881.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  23
    Conception of Aesthetics in Islamic Thought by S. Tekingür.Osman Bayraktutan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):291-300.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  9
    The Relationship of Promising as a Speech Act with Ethics and the Fact-Value Problem.Sedat Bingöl - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):419-438.
    Bu çalışmanın amacı, söz verme örneği üzerinden olgudan değerin nasıl türetildiğini göstererek bu türetmenin etik ile ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaç, temelde John Searle ve Paul Ricoeur’ün olgu-değer sorununa getirdiği yanıtlar üzerinden gerçekleştirilecektir. Olgudan değerin türetilip türetilemeyeceği problemini dil felsefesinin sınırları içinde kalarak çözmeye çalışan Searle ile bu türetme sağlandığı taktirde problemin bir ahlak felsefesi problemi olduğunu düşünen Ricoeur’ün görüşleri ortaya konarak dil felsefesi ve etik arasında bir köprü kurulmaya çalışılacaktır. Bu köprü kurma çabası felsefenin iki temel disiplini arasındaki sınır (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  2
    Bir Metageometri Olarak Projektif Geometri’nin Temelleri Üzerine Felsefi Bir İnceleme.Buşra Aşık Birlik - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):895-920.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  11
    The Poetic Cosmology of C. Aitmatov and the Ontological Fourfold (Das Gewiert) of Heidegger.Camgırbek Bökoşov - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):167-182.
    Trying to make a comparison between C. Aitmatov and M. Heidegger at first look could be seem strange. But such a comparison is actually important in one hand not only for understanding the philosophical foundations of artistic outlook of Aitmatov and in another hand to demonstrate the existential-phenomenological rootedness of ontological ideas of Heidegger. For although there isn’t any knowledge if they were ever meet in real life, yet it is obvious that they were close “friends” in the dimension of (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  1
    Foucault’nun Parrhêsia Tanımı ve Rhêtorikê ile İlişkisi.N. Petek Boyacı - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1171-1190.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  6
    The Compass of Beauty: A Search For the Middle.Ahmet Çelik - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):525-559.
    Ontolojinin tam ortasında bağlantı, aşkınlaşma ve geçişlilik sorunu tarafından kat edilen bir parça-bütün bilmecesi durmaktadır. Materyalizm, onun geleneksel formu olan determinizm ve ortaya çıkış (emergence) şeylerin aynı anda içsel ve dışsal varoluşlarını ve birbirleriyle etkileşimlerini, yani varoluşun sürekliliğini ifade etmeyi başaramayarak ontolojiyi metafizik bir boşlukla baş başa bırakmışlardır. Halbuki mevcudat, güzellik temelinde anlaşıldığı an, varoluşun kaleydoskopik sürekliliği birden kendini görünür kılar. Güzellik, aşkınlaşmayı ve zihinselliği mevcudatın zati niteliği kılarak tüm eşyayı güzellik temelinde ve yönelimiyle inşa olan kesintisiz bir estetik akışı (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  15
    The Relationship between Sophos and Philosophos in Plato and ‘Prophet’ as the Subject of the Event.Hayyam Celilzade - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):133-152.
    Çalışmamızda Platon’un felsefesinde önemli yer tutan bilge ve filozof kavramlarını ele alacağız. Bu iki kavramı birbiriyle irtibatı açısından değerlendirerek, Platon’un felsefe tanımına ulaşacağız. Fikriyat tarihinde Platon’un felsefesini ve bu itibarla da bilge ve filozof kavramlarını Fârâbî’nin nasıl ele aldığını sorunsallaştıracağız. Bu bağlamda Fârâbî’nin Platon okumasının ne kadar isabetli olduğunu sorgulayarak onun nübüvvet kuramının bilge ve filozof arasındaki irtibatın mahiyetini yakalayıp yakalayamadığına cevap arayacağız. Daha sonra Platon’un filozof kavramıyla ilahi kelamın mübelliği olan nebi arasında ne gibi farklılıkların olduğu üzerinde durarak akademik (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  14
    Philosophy’s Desire for The City/State: A Comparison Between Platonopolis and al-Madinah al-Fadilah.Ömer Ceran - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):153-166.
    Felsefelerinin amacı bireysel ve toplumsal anlamda mutluluğa ulaşmak olan bazı filozoflar bu amaca hizmet edeceklerini düşündükleri şehir ve devlet modelleri tasarlamışlardır. Bu düşüncenin zemininde insanın bir toplum içinde yaşamak zorunda olduğu düşüncesi bulunur. Ahlak ve siyaset felsefeleri de bu düşünceden hareket ederek üretilmiştir. Filozofların tasarladıkları şehir ve devlet modelleri kendi düşünceleri çerçevesinde ideal felsefi ortamın yaşanacağı toplumu da öne çıkarmaktadır. Üretilen bu düşüncelerden bazıları ütopya olarak değerlendirilmiş ve hayata geçirilme imkânı açısından eleştiriye tabi tutulmuştur. Biz bu çalışmamızda böyle bir şehir/devlet (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  5
    The Two Faces of Faith: A Study on Spandrel and Fitrah.Osman Zahid Çifçi - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):705-734.
    A study on the two concepts of spandrel and fitrah, which appear to have the same meaning but are interpreted differently due to differences in perspective. Both concepts recognise the existence of certain innate faculties in humans and posit that these faculties predispose humans to belief. Spandrel posits that these innate faculties are a by-product of adaptations that enable us to survive in the evolutionary process, whereas fitrah asserts that these faculties are bestowed by God. The impetus for this study (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  5
    Kant’ın Etiğinde Yapay Zek'nın Ahlaki Fail Olma İmk'nı.Lokman Çilingir - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1125-1150.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  2
    George Berkeley’s Reading of Plato.Ayşe Gül Çıvgın - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):639-660.
    This article aims to trace Plato’s thought in Berkeley’s idealism, which emerges from the statement “to be is to be perceived.” In doing so, rather than comparing the views of both thinkers, the focus will be on how Berkeley reads Plato. In this context, it is aimed to present a general presentation of Berkeley’s system of thought, on the one hand, abstract ideas and criticism of materialism, and on the other hand, to determine whether Berkeley’s writing style, especially in the (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  24
    Comparison of Nietzsche and Jibran: The Case of Thus Spoke Zarathustra and The Prophet.Rumeysa Bakır Dayı - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):183-206.
    Nietzsche, 19.yy Alman filozofu, edebiyatçı, müzisyen, dilbilimci ve kültür eleştirmeni olup, modern Arap edebiyatı alanında en çok tanınan isimlerinden biri edebiyatçı, ressam, şair ve filozof Cibrân Halil Cibrân olmuştur. Edebiyatla felsefeyi bir araya getiren Cibrân’ın yazım hayatı üç evreye ayrılmaktadır. Toplumsal konularla ilgilendiği ilk dönem, şüphe ve başkaldırıyı içine alan ikinci evre ve zihin olgunlaşmasına erişip daha barışçıl düşüncelere geçtiği üçüncü evredir. Cibrân, Nietzsche’yi benimseyip, onun düşünceleriyle kendini özdeşleştirdiği ikinci evrede, Ermiş adlı eserini kaleme almıştır. Ermiş adlı çalışma konu ve (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  4
    Yunan Kültürünün Düşünsel İzdüşümleri Bağlamında Mit ve Dinin Platon Felsefesindeki Rolü.Abdullah Demir - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):997-1026.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  2
    Mantık ve Ontoloji Arasında Modaliteler: Modalite Eleştirilerinin Yeniden Değerlendirilmesi.Ebubekir Muhammed Deniz - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):921-942.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  8
    Whose Justice, Which Rationality by A. MacIntyre.Sebile Başok Diş - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):575-585.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  2
    Kierkegaard'ın Dolaylı İletişim Doktrini.Gülümser Durhan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1191-1206.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  2
    Foucault Düşüncesinde Bireyselliğin Dönüştürücü Kavramı: Tehlikelilik.Elif Ergün - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1151-1170.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  15
    Searching for Karl Jaspers’ Forms of Communication in Social Media.Zuhal Ergün - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):207-230.
    Jaspers’e göre insanın kendisi olması, diğer kendi olanlarla iletişimi ile meydana gelmektedir. Günümüzde iletişimin gerçekleştiği bir alan olan sosyal medya uygulamalarında insanın diğerleriyle olan iletişimi önem taşımaktadır. Bireyler sosyal medyada zamanla çevrimiçi yalnızlık, travma, özgürlük gibi varoluşsal sorunlar yaşamaya başlamakta ve sosyal medya aslında varoluşsal medya haline dönüşmektedir. Bu çalışmada, Jaspers’in iletişim biçimlerinin günümüzde yaşanan dijitalleşme sürecinde karşılığı aranmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden alan araştırması yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinin kullanıldığı çalışmanın evrenini Erzurum’da yaşayan ve sosyal medya kullanan 18-65 yaş (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  4
    Varoluş Deneyimine Felsefi Danışmanlıkla Müdahalenin İmk'nı: Kierkegaard’ın Üç Varoluş Aşaması ve 'Körkütük' Filmi Vakası.Nebile Eroğul - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1207-1230.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  2
    Biyolojik İnsanlığın Sonu mu Geldi?Abdurrazak Gültekin - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1057-1078.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  3
    Adorno and Heidegger: The Authenticity Debate.Itır Güneş - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):677-704.
    Theodor Adorno, Sahicilik Jargonu: Alman İdeolojisi Üzerine adlı eserinde Martin Heidegger’in Varlık ve Zaman’daki Dasein analizine Marxist-Hegelci bir perspektiften eleştiriler yöneltmiştir. Bu makalenin amacı, Adorno’nun Heidegger felsefesine getirdiği eleştirileri tartışarak, Heidegger felsefesinin bu eleştirilere önerebileceği yanıtları irdelemektir. Makale Adorno’nun eleştirilerini dört ana başlıkta tartışıyor: (I) dil eleştirisi; (II) jargonun burjuva değerlerini evrenselleştirerek meşrulaştırmaya zemin hazırladığı gibi, bireyi pasifliğe yönelttiği eleştirisi; (III) Heidegger’in ontolojik analizinin, kapitalizmin şekillendirdiği deneyim ve durumları ontolojik varoluşsal kavramlar olarak sunmak suretiyle bunların ideolojik arka planını ve kökenlerini (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  8
    Relationship between Heidegger and Psychoanalysis in the Framework of Zollikon Seminars: Dasein-analytics as Openness to Being.Feyza Şule Güngör - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):367-390.
    Zollikon Seminerleri (1959-1969), Heidegger’in Varlık ve Zaman’ın fenomenolojik ontolojik yaklaşımını, temel kavramlarını ve psikanalize yönelik değerlendirmelerini psikiyatristlere aktardığı uzun soluklu bir programdır. Seminerlerde psikanalizin bilimsel doğasına yönelik fenomenolojik bir eleştiri yanında Heidegger düşüncesi ile psikanaliz arasında bir köprü işlevi gören Ludwig Binswanger ve Medard Boss’un teorileri de bir alternatif olarak sorgulanmıştır.. Bu çalışma, Heidegger fenomenolojisiyle Freud’un psikanalizini temas ettirmenin neden önemli olduğunu ve Heidegger’in psikanalize sunduğu çıkış yolunun karakteristiklerini sorgulama amacındadır. Bu amaçla öncelikle Heidegger’in Freud’un metapsikolojisi ve bilinçdışı teorisine eleştirileri (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  3
    Thoughts on the Nature of Man and Morality by Müfit Selim Saruhan.Esra Hacımüftüoğlu - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):883-887.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  23
    Philosophical Foundations of Modern Western Thought by T. İmamoğlu.Esra Hacımüftüoğlu - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):275-282.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  15
    The Short Circuit of Consciousness: A Polemic from Lacan's Mirror Stage to Descartes' Cogito.Erman Kaçar - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):51-69.
    Lacan ayna deneyiminin bizi cogito merkezli düşünme modelleriyle karşı karşıya getireceğini bildirir. Lacanyen kuramda öznenin varlık düzeni, kendini dolaysız kavrayabilen Kartezyen bilinç üzerinden değil, yanılsamalı bir benlik imgesiyle özdeşleşen bebeğin simgesel düzene kaydolma kapasitesi üzerinden temellendirilir. Bu çalışmada, ayna deneyimindeki sahte varlık imgesinin narsisistik sonuçları ile cogito’nun tekbenci sonuçları arasındaki ilişki incelenmiştir. Lacan’a göre Kartezyen argüman boyunca cisimsel dünyanın kavranışı, aslen doğru bilgiyi koşulsuz aktaran -aldatıcı olmayan- bir Tanrı’nın var olduğunun gösterilmesiyle mümkündür. Buna karşın Lacan’ın imgeselin ötesinde gerçekliğin kurucusu olarak (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  2
    The Transformation of the Classical Relationship Between Metaphysics and Logic: Mathematical Objects and Ontological Consequences.Vatan Karakaya - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):587-615.
    Mevcut çalışmanın genel amacı; metafizik kavram ve matematik nesnelerin, aklın zorunlu ilkeleriyle sistemleşen mantık ilminin kapsamında nasıl bir tutarlılık oluşturduğunun araştırılmasıdır. Bununla birlikte; ilke koyucu yönüyle matematiğin metafizik kavramlara bağlı olduğu göz önüne alınarak özellikle modern dönemde salt matematik nesneler ve mantığın şekilsel ilkeleriyle kurulan ontolojilerin metafizik ilkelerden ayrışma sebepleri matematik felsefesinin ana akımları esas alınarak tartışılmasıdır. Çalışmanın diğer bir odak problemi metafizik kavramların bilgi havzalarına göre farklı anlamlar içerdiğinin vurgulanması ve metafizik bilginin imkânsızlığını ileri süren ontolojik yapıların kendi bilgi (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  18
    Spirit as Logos and Fire in Heraclitus.Mustafa Kaya - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):113-132.
    Ruh (psykhe), uzun ve problematik bir tarihe sahiptir. Şaşırtıcı bir şekilde hala canlı bir güce sahiptir ve günümüzde de yankılanmaya devam etmektedir. Ruh, teologların, filozofların ya da psikologların özel ilgi alanı olmak şöyle dursun, insan olmanın ne olduğu konusundaki düşüncelerimizin merkezinde durmayı talep eden bir kavramdır. Ahlak felsefesinden din felsefesine, zihin felsefesinden felsefi psikolojiye kadar felsefenin birçok disiplininin konusudur ruh. Yine pek çok kültür tüm canlılardaki yaşam ya da hareket ilkesini ruh kavramıyla açıklamaya çalışmış, ruha dair çeşitli görüşler ortaya koymuşlardır. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  15
    Ontology of Mathematical Entities: Substantialisation.Murat Kelikli - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):01-10.
    Mathematics embodies a complex universe of abstract concepts in human thought. However, the ontology of mathematical objects requires a deep analysis in order to understand not only the physical world, but also beyond the abstract world. This paper considers the fundamental qualities of mathematical objects and how we can use Aristotle's theory of substance to understand these entities. Aristotle's account of mathematical objects may be incomplete, but by using his understanding of substance, I aim to present my own assessment in (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  4
    Nietzsche Düşüncesinde Müzik: Varlığın En İçteki Uçurumunun Sesi.Leyla Kılınç - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1247-1264.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  3
    F'r'bî’ye Göre Erdem ve Yetkinliğin Kazanılmasında Siyasetin İşlevi.Esra Kodal - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1103-1124.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  11
    Epistemic Function of Imagination in Avicenna and Kant.Aykut Küçükparmak - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):325-343.
    Muhayyile yetisi ve fonksiyonları bilgiyi elde etme süreçleri bağlamında üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biridir. Tarihi seyir içerisinde, bu bağlamda yapılan tartışmalara önemli katkılarda bulunan isimlerden biri klasik dönemin seçkin simalarından İbn-i Sînâ iken, diğeri ise modern dönemin zirve ismi Kant’tır. Bu iki düşünürün muhayyile teorilerine dair bir karşılaştırma, bir taraftan konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacakken diğer taraftan da İbn-i Sînâ ve Kant’ın konu bağlamındaki görüşlerinin ne ölçüde benzerlik ve farklılıklar içerdiğini belirlememize yardımcı olacaktır. Bu çerçevede çalışmanın temel tezi, (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  4
    From Feyerabend’s Scientific Pluralism to Kymli̇cka’s Political Multiculturalism: The Question of Social Unity.Bahar Ok - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):755-774.
    The understanding of scientism, developed in the modern period accepted scientific discourses as the only valid form of knowledge in society and excluded alternative views. This inspired totalitarian systems. Paul Feyerabend challenged the “tyranny of science” and proposed a pluralist approach to science in order to realize the ideal of a free and democratic society. Developing the theories of “Epistemological Anarchism” and “Scientific Pluralism,” he argued that knowledge could not be limited to a single method and put forward the concept (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  2
    SWIP-TR VII. Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu ‘Günümüz Koşullarında Felsefeyi Yeniden Düşünmek’ Konferansı Üzerine.Bahar Ok - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1295-1298.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  2
    N. C. Paulescu’nun Physiologie Philosophique: Finalité, matérialisme, 'me et Dieu Adlı Eserinin Ankaralı Ali Rıza Tarafından Yapılan Kısmi Tercümesi: Felsefe-i Hay'tiyye Y'hûd İsb't-ı V'cib.Murat Öner - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1265-1294.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  15
    Ibn Khaldūn and John Searle: The Construction of the Social World through Reason and Language.Seda Özalkan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):93-112.
    This article undertakes a comparative examination of the social ontologies, or theories of civilization, proposed by John Searle and Ibn Khaldun. It suggests that a careful juxtaposition of Searle and Ibn Khaldun's social ontologies yields complementary perspectives on the emergence and nature of social reality. They both delineate a distinction between two categories of entities: human-independent and human-dependent. The former makes up the natural world, while the latter constitutes the social world. Both scholars attempt to understand the second category of (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  3
    What are the Meaning and the Function of Subject Philosophy in the 21st Century?Muhammet Özdemir - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):775-791.
    Bu çalışmada küresel İkinci Soğuk Savaş koşulları, post-truth (hakikat-ötesi) kavramı ve gelişmekte olan ekonomi toplumlarının tereddütleri nedeniyle yeniden söz konusu olan özne felsefelerinin sorun çerçevesi ve işlevi ele alınmaktadır. Ram Roy Bhaskar ve Jean-François Lyotard’ın eleştirilerine dayanılarak öznenin ancak kendi ekosistemi ve ekolojisinde bir toplumsal gerçeklik, karşılılıklılık ve mantıksal doğrulama olanağına erişebileceği fikri geliştirilmektedir. Postmodernizm ve post-yapısalcı felsefenin büyük anlatıların veya meta-söylemlerin bittiği yolundaki bildirileri, öznenin ancak kendi kişisel yaşamı ve fiziksel olarak dokunabildiği toplumsal çevresinden hareketle konuşabileceği anlamında kabul edilmelidir. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  5
    Is the Problem of Evil a Psuedo Problem.Ahmet Nusret Özdil - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):815-834.
    Teist ve ateist düşünürler arasındaki önemli tartışma konularından biri kötülük problemidir. Bu süreçte teist-ateist felsefecilerin sorunu ortaya koyma veya soruna çözüm üretme yönündeki yoğun çabalarını yok saymak haksızlık olacaktır. Bununla birlikte bir sorun üzerinde önemli tartışmaların gerçekleşmesi sorunun gerçekliğini veya tartışıldığı bağlamın doğruluğunu garanti etmemektedir. Bu çalışma son dönemlerde anlaşıldığı şekliyle kötülük probleminin temellerine yönelik bir sorgulamadır. Bununla birlikte bu yöndeki sorgulamalar genellikle Tanrı’nın irade ve kudret sıfatlarını veya aşkınlığını gereğinden fazla öne çıkarttığı gerekçesiyle tenkit edilmekte; Tanrı’nın adâlet gibi oldukça (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  1
    Tanımadan Bilmeye: İnsanın İdrak Tarzları Üzerine Bir İnceleme.Mahmut Sami Özdil - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):943-972.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  2
    B'ki Ayhan T.’nin Hayat ve Hayal Müzesi Adlı Eserine Felsefi Bir Yaklaşım.Dinçer Öztürk - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1231-1246.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  2
    The Social Subject in the Context of Modern Concepts of the Other.Vadym I. Palahuta - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):793-813.
    Purpose. The study is dedicated to the analysis of structuralist and poststructuralist concepts of the Other (Others) as the basis for the formation of social subjectivity and the subject's identity. Theoretical basis. The authors proceed from the assumption that the conceptualization of the Other of traditional philosophical structuralism with his absolutization of the "process without a subject" imposes from the outside, sometimes unacceptable and alien to the subject identity. Scientific novelty. The authors prove the need for further research into multivariate (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  51.  1
    Maneviyatın Doğasının Ontolojik Yönleri.Nurnazar Pirnazarov - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):989-996.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  52.  2
    Simone de Beauvoir’s Feminist Phenomenology.Eylem Yenisoy Şahin - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):735-754.
    Bu makalede Simone de Beauvoir’ın feminist felsefesinin Maurice Merleau-Ponty’nin fenomenolojisini takip ettiğini, bu yönüyle onun bir feminist fenomenolog olduğunu göstermeye çalışacağız. Merleau-Ponty’nin fenomenolojisinde öz sabitlenemez, öznelerarası ve tarihsel bir anlama gönderme yapar; transandantal ise öznelerarasılıktan başka bir şey değildir. Onun fenomenolojisinde Kartezyen özne ve diğer tüm karşıt ikilikler aşılmaya çalışılır. Beden tüm diğer şeylerle paylaştığımız dünyaya açılmamızı sağlayan biricik anlam, eylem, varoluş aracımıza dönüşür. Beauvoir kadının ne olduğunu ve ne olabileceğini anlamaya çalışırken bu parametreleri takip eder. Mevcut kabulleri ve teorileri (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  53.  21
    Islamic Science and the Making of the European Renaissance by G. Saliba.Ercan Salgar - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):283-290.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  54.  1
    Spinoza ve Hegel’de Töz Kavramı.Mustafa Sarı - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):973-988.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  55.  3
    The Philosophy of The Story: Self-Disclosure and Ethical Codes in Autoethnography.Mehmet Ali Sevgi - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):835-854.
    Sosyal bilimlerde nesnelliğin, dışarıdan otoriter bir sese dayalı geleneksel yaklaşımların sorgulanması sonucu kavramlaşan otoetnografi, araştırmacının kendi öznelliğini araçsallaştırmasına dayanan bir yöntemdir. Zira, araştırmacının kendi deneyimlerini ve duygularını araştırmanın merkezine yerleştirmesi, otoetnografiyi geleneksel etnografilerden ayıran en belirgin özellik olarak vurgulanmaktadır. Bu çalışma, otoetnografiyi teorik, metodolojik ve etik açılarından ele alarak yöntemin sosyal bilimlerdeki potansiyelini ve bu yöntemle yazılabilecek metinlerin nasıl değerlendirilebileceğini tartışmaya açmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda bu çalışma, sosyal bilimlerde temsilin politikliğine dair tartışmalara katkılar sunmayı, bu yöntemi kullanacak araştırmacıların yaklaşımlarına, karşılaşabilecekleri (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  56.  8
    From Schmitt to Agamben Exception, Virus, and Normal: A Critical Assessment.Erol Subaşı - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):485-507.
    The Covid-19 pandemic has created a ‘perfect crisis’ that combined health, ecological and economic crises, resulting in the death of millions of people and the unemployment of others. While states took extraordinary measures to manage the crisis, social scientists tried to make sense of this situation. Early in the pandemic, Italian philosopher Giorgio Agamben controversially claimed that states were instrumentalizing the disease to proclaim, “an authentic state of exception”. This study contributes to the criticisms of Agamben through a critical rereading (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  57.  16
    On Wittgenstein's Conception of Imponderable Reality.Ümit Taştan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):29-50.
    In this study, we try to look at Ludwig Wittgenstein's philosophy holistically rather than the early and late periods in the literature. For this, we focus on the concept of imponderable evidence, which we think captures Wittgenstein's conception of reality. This concept provides the link between Tractarian ideas, which are ponderable, and post-Tractarian ideas, which are imponderable. In his Tractatus, Wittgenstein analysed reality via the distinction between what can be said and what can be shown. In the same work, he (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  58.  1
    Alev Alatlı, Batı’ya Yön Veren Metinler.Canan Tercan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1299-1302.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  59.  2
    Zihin-Beden Problemi Neden Hem Antik Hem Orta Çağ Problemidir?Mehmet Zahit Tiryaki - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1027-1056.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  60.  25
    Forgetting, Memory and the Problem of Identity in Modern Culture: The Case of 'Apples'.Muhammed Said Tuğcu - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):231-256.
    Bu makale bireysel ve toplumsal düzeyde unutma, unutmayla bağlantılı olarak hafıza ve kimlik(sizleşme) sorunlarına odaklanmaktadır. Unutmanın modern kültüre özgü yaşam biçimlerinden kaynaklandığı varsayımıyla hareket edilmektedir. Herhangi bir şeyin "gösteri"lmedikçe anlam kazanamadığının düşünüldüğü modern yeni medya kültüründe bireylerin eylemleri yalnızca içi boşaltılan ve hızlıca unutulan seyirliklerden ibaret olmaktadır. Bu iç boşaltma ve anlamsızlaştırma tarihe, geleneğe, hafızaya ve kimliğe de benzer yollarla sirayet etmektedir. Kimlik; farklılıkların ve ayırt edilebilir özelliklerin ifade edilebilmesi için kullanılan bir terimdir. Bir kişi ismiyle, kökeniyle (geçmişiyle/hafızasıyla) diğerlerinden ayrılabilir. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  61.  10
    Abū al-Barakāt al-Baghdādī on the Human Soul by W. S. Wan Abdullah.Tuna Tunagöz - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):561-568.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  62.  2
    A Study on the Concept of “Non-Existent” (mê on) in Pre-Socratic Philosophy.Mehmet Türkan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):617-637.
    Pre-Sokratik felsefeye “varolmayan” (mê on)’ın ontolojisi açısından yöneldiğimizde, kavram iki veçhesiyle; saf mantığın ya da fiziğin konusu olarak bize görünür. “Varolmayan” saf mantıkta “varolan” (to on)’ın diyalektik birlik hâlinde zuhur eden bir mantık kategorisine, fizik dünyada dolu olan cismin hareketini mümkün kılan, dolu olanla karşıt nitelikteki “boşluk”a karşılık gelir. İlk anlamda tartışmaların fitilini ateşleyen kişi Herakleitos’tur. Herakleitosçu öğretide “varolan”la diyalektik bir birlik oluşturan “varolmayan”, oluş dünyasında şeylerin özdeşliğini yitirerek artık oldukları şey olmamasını ifade eder. Buna karşın Ksenophanes’in başını çektiği Elea (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  63.  6
    Beauty in Sufism: The Teachings of Rūzbihān al-Baqlī by K. Murata.Adem Urhan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):569-574.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  64.  2
    Mustafa Çevik, Mevl'n'’da Aşk ve Varoluş.Adem Urhan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:4):1303-1316.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  65.  11
    Cognitivist Presumptions of Moral Realism in Justification of Moral Truths Abstract.Ayşe Uslu - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):345-366.
    This study critically examines the foundational principles of impartiality and value independence advocated by moral realist epistemologies in the pursuit of objectivity. Central to moral realists is the cognitivist presupposition necessitating a clear distinction between cognitive and emotional components inherent in moral judgments. The investigation focuses on the cognitive-emotional dichotomy underlying the moral realist perspectives of David Enoch and Thomas Nagel. The research findings unveil that the interplay between cognition and emotion, as evidenced by experimental data, poses a formidable challenge (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  66.  5
    An Investigation on Aristotle's Rhetoric: Political Rhetoric, Elements and Persuasion Styles.Mustafa Yeşil - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):301-324.
    Although thinkers before Aristotle saw rhetoric as a form of speech that helps to activate only emotions of audience, Aristotle mentions three different types of rhetoric as political, legal, and ceremonial, and structures the political rhetoric we examine in this research as an art consisting of three elements as subject, speaker, and audience, and three persuasion styles as reasoning, character of speaker, and emotional state of audience. As he structured it, political rhetoric is a reasoning-centered process. This reasoning centeredness makes (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  67.  17
    An Investigation on Aristotle's Rhetoric: What Rhetoric Is and Who Needs It and Why.Mustafa Yeşil - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):11-28.
    Retoriğin ne olduğuna ve ona kimin, niçin ihtiyaç duyduğuna dair tartışmalar felsefe tarihinin dikkate değer meseleleridir. Aristoteles’ten önceki düşünürler retoriği, yalnızca duygularını harekete geçirmek suretiyle dinleyiciyi manipüle etmeye yarayan bir konuşma biçimi olarak görürler iken Aristoteles ise onu, ikna edimiyle bir şekilde ilgili her bir bireyin ihtiyaç duyduğu bir sanat olarak yapılandırmaktadır. Konuşmacı, konu ve dinleyici olmak üzere üç unsurdan ve konuşmacının karakteri, akıl yürütme ve dinleyicinin duygu durumu olmak üzere üç ikna tarzından oluşan bu yapılandırmada akıl yürütmenin merkezi bir (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  68.  10
    Nature (Phusis) and Freedom in Ancient Greek Myths.Mehmet Ali Yıldız - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):439-458.
    Antik Yunan düşüncesinde özgürlük meselesini irdelemek doğa kavrayışını ele almakla mümkün olabilir. Özgürlük her halükarda sınırları belirsiz bir kavramdır ve onu tanımlama çabaları bu yüzden çoğunlukla tek taraflı bir yaklaşımın örnekleridir. Söz konusu dönem dilinde özgürlük sözcüğünün muadili olarak kabul edilebilecek bir sözcük bulunmamaktadır ama bu, orada özgürlüğün sorun edilmediği anlamına gelmemektedir. Çünkü insanlar arası etkileşimin bulunduğu her bağlamda özgürlük bir sorunsal olarak zaten orada olan bir şeydir. Bu çalışmada öncelikle Antik Yunan mitoslarında doğumlarla şekillenen evren anlatısının bir özeti verildi. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  69.  6
    Secularization and Religion by Ali Bayer.Ali Yılmaz - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):889-894.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
 Previous issues
  
Next issues