Results for 'Te Bu'

967 found
Order:
  1.  19
    The Association Between Regular Physical Exercise, Sleep Patterns, Fasting, and Autophagy for Healthy Longevity and Well-Being: A Narrative Review.Sicheng Min, Bojan Masanovic, Te Bu, Radenko M. Matic, Ivan Vasiljevic, Marina Vukotic, Jiaomu Li, Jovan Vukovic, Tao Fu, Blazo Jabucanin, Rajko Bujkovic & Stevo Popovic - 2021 - Frontiers in Psychology 12.
    This narrative review of the literature assessed whether regular physical exercise and sleep patterns, fasting and autophagy, altogether can be an adequate strategy for achieving healthy longevity and well-being within different stage of life. There are a large number of studies dealing with well-being and healthy longevity; however, few of them have given us a specific formula for how to live long and healthy. Despite all the advances that have been made to create adequate physical exercise programs, sleep patterns or (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  5
    Bu̇tėėl tuurvilyn ėmkhėtgėl.G. Luvsant︠s︡ėrėn - 2019 - Ulaanbaatar: Mongol Ulsyn Ikh Surguulʹ, Mongol Sudlalyn Khu̇rėėlėn. Edited by Zh Lkhagvadėmchig, S. I︠A︡nzhinsu̇rėn & G. Luvsant︠s︡ėrėn.
    A collection of writings on Buddhist philosophy.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  3
    Bu̇tėėl tuurvilyn ėmkhėtgėl.Sodnomzhamt︠s︡yn Norovsambuu - 2020 - Ulaanbaatar: Mongol Ulsyn Ikh Surguulʹ, Mongol Sudlalyn Khu̇rėėlėn. Edited by Zh Lkhagvadėmchig, R. Darʹkhu̇u̇ & D. Oi︠u︡ungėrėl.
    Compilation of works on logic, dialectics, socialism and world history.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  24
    Gaziantep'te Yoğunlaşan Sanayi Sektörleri ve Bu Sektörlerin Türkiye'deki Dağılım.Ersin Kaya Sandal - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 8):293-293.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5. Mongol khėlzuĭn bu̇tėėlu̇u̇d dėkh śinė khandlaga, 1920-1940.Ȯ Tungalag - 2003 - Ulaanbaatar: Mongol ulsyn Śinzhlėkh Ukhaany Akademiĭn Khėl Zokhiolyn Khu̇rėėlėn. Edited by L. Bold.
    On Mongolian language; research papers published during 1920-1940.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  11
    Karl Popper, búsqueda sin término.Mariano Artigas - 1979 - Madrid: Magisterio Español.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7. "Sonin gaĭkhamshigt nomyn khurim" khėmėėkh orshvoĭ: (shalgadag ukhaany bu̇tėėl). Luvsandash - 2009 - Ulaanbaatar: Bembi San.
    Tibetan monastic work on Buddhist logic and philosophy.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  6
    Te’vîl'tü’l-Kur’'n ve Tefsîru’l-Men'r’ın “Akletmez misiniz” Ayetleri Bağlamında Karşılaştırılması.Ahmet Özdemir - 2021 - Marifetname 8 (2):431-452.
    Kişinin bazı yükümlülükleri uhdesinde barındırması için akıllı olması şarttır. Bu durum hem dinî hem de beşerî sistemlerde aynı şekildedir. Bu bağlamda Kur’an’da aklı kullanmaya vurgu yapan birçok ayet vardır. Her bir ayetin anlatmak istediği aklın nasıl kullanılacağına dair bir hakikat mevcuttur. Bu hakikatin ortaya çıkarılması ise ehil olan kişilerin izahlarıyla mümkün olacaktır. Öte yandan bu ayetlerin bağlamıyla birlikte değerlendirilmesi doğru bir anlamın ortaya çıkmasında önemli bir etkendir. Nitekim aynı ifadeler birçok ayette tekrar edilmesine rağmen her birinde farklı bir konuya temas (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  8
    Ėrtniĭ Mongol khėlniĭ u̇giĭn bu̇tėt︠s︡, tu̇u̇niĭ zarim ont︠s︡log.M. Bazarragchaa - 2005 - Ulaanbaatar: MUIS Khėvlėv. Edited by M. Uuganbai︠a︡r.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10. Ėrdėm shinzhilgėėniĭ bu̇tėėliĭn chuulgan.Ch Zhu̇gdėr - 2021 - Ulaanbaatar: "Soëmbo Printing" KhkhK-d khėvlėv. Edited by Zh Lkhagvadėmchig, B. Pu̇rėvsu̇rėn, A. Zhambal & Zhanchivdorzhiĭn Bi︠a︡mbat︠s︡ogt.
    Collection of writings socio-political philosophy and thought.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  7
    Filosofii︠a︡ na istorii︠a︡ta v bŭlgarskata obshtestvena misŭl: XVIII-XX vek do 40-te godini.Slavi Dimitrov Slavov - 1994 - Sofii︠a︡: "M-8-M".
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  2
    Aristoteles’te Ahlak ve Siyaset İlişkisi.Lokman Çilingir - 2025 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 41:21-44.
    Aristoteles de Platon gibi siyasi etiğe iyi bir yaşam ve ideal bir anayasa/devlet taslağı oluşturma ödevi yükler. Tüm ahlaki erdemler, polis’in ethos’u tarafından belirlenir. Birey ethos dâhilinde erdemlerini geliştirir ve onları politik bir yapıda uygulama imkânı bulur. Aristoteles’te aynı zamanda politik bir soruşturma konusu olan etik, insan eyleminin bir doktrininin genelliği içinde pratik felsefeye dönüşür. Ancak Aristoteles için siyasetin çıkış noktası, Platon’da olduğu gibi iyi ideası ve adil ruh teorisi değil, insan doğasıdır. İnsan, doğası itibariyle zoon politikondur, toplumsal veya politik (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  6
    Khėvlėl uls tȯrȯȯr gachigdakh uu?: (sėtgu̇u̇l zu̇ĭn bu̇tėėlu̇u̇d).B. Galaarid - 2010 - Ulaanbaatar Khot: "T︠S︡alig" Khėvlėliĭn Gazar.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14. Gu̇n ukhaantan Chimidiĭn Zhu̇gdėr: amʹdral u̇ĭls, bu̇tėėl tuurvil.G. Luvsant︠s︡ėrėn - 2011 - Ulaanbaatar: Bėmbi San KhKhK-d khėvlėv. Edited by A. Zhambal & Zh Amarsanaa.
    Articles on life and scholar works of academician Chimidiĭn Zhugder, famous Mongolian philosophy scholar.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  25
    Fahreddîn el-R'zî’nin Te’vîl Teorisi Açısından Metafizik Yakîn Anlayışı.Recep Erkmen - 2022 - Kader 20 (3):853-878.
    Bu makale Fahreddin el-Râzî’nin metafizik yakîn anlayışını te’vîl teorisi açısından incelerken, onun metafizik yakîne ulaşma hususundaki optimistik tutumunu da ortaya çıkarmaktadır. Kuşkucuların lideri (şeyhü’l-müşekkikîn) olarak da bilinen Râzî’nin, kendisinden önceki felsefe ve kelam geleneklerini etraflıca kritik ederken yeni ve özgün bir anlayış ortaya koyup koymadığı tartışılmış, eleştirel düşüncesi kendisinden sonraki düşünürlerce tenkit edilmiş ve bu vesile ile Râzî hakkında çeşitli okuma biçimleri ortaya çıkmıştır. Bu okuma biçimleri arasında Râzî’yi, aklın kelamî bilgide yakîne ulaşamayacağı şeklinde bir metafizik bilinmezci olarak değerlendirenler de (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16. Buddyn filosofiĭn tu̇u̇khėės: khamtyn bu̇tėėl.G. Luvsant︠s︡ėrėn & G. Lkhagvasu̇rėn (eds.) - 1987 - Ulaanbaatar: Ulsyn Khėvlėliĭn Gazar.
    On history of Buddhist philosophy; contributed articles.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  2
    Dilthey Felsefesinde Anlama Yöntemi Bağlamında Tin Bilimlerine Giriş’te Psikoloji ve Metafizik.Melike Kurt & Aslan Topakkaya - 2024 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 11 (1):69-83.
    19. yüzyıl felsefesinin önemli bir düşünürü olan Dilthey’in amacı tin bilimlerini, epistemolojik ve metodolojik açıdan temellendirmektir. Dilthey bu amacı gerçekleştirmek için tin bilimlerinin yöntemini “anlama” olarak belirlemiştir. Anlama Tin bilimleri için verimli bir zemin teşkil eder ve yeni bir dünya açan özelliğe sahiptir. Dilthey’in Tin bilimlerini temellendirmek amacı ile yazdığı en önemli eserlerinden biri “Tin Bilimlerine Giriş” adlı eseridir. Bu eserde Dilthey hem metafiziğe hem de psikolojiye getirdiği eleştiriler ile dikkat çeker. Dilthey bu eserinde psikoloji konusunda “anlamaya dayalı psikoloji” ve (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18. Les Communia de Salamanque sur le livre I des Météores d'Aristote.René Létourneau - 2018 - In Claude Lafleur (ed.), Les philosophies morale et naturelle du Pseudo-Robert Grosseteste: étude, édition critique et traduction des Communia de Salamanque (Ms. Salamanca, BU 1986, fol. 99ra-102vb). Québec: Les Presses de l'Université Laval.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  12
    Les philosophies morale et naturelle du Pseudo-Robert Grosseteste: étude, édition critique et traduction des Communia de Salamanque (Ms. Salamanca, BU 1986, fol. 99ra-102vb).Claude Lafleur (ed.) - 2018 - Québec: Les Presses de l'Université Laval.
    Dans les Communia salmantins -- la plus vaste compilation didactique latine médiévale connue à ce jour et que l'on peut nommer ainsi, d'après la localisation du manuscrit depuis le XVe siècle, même si ces Points communs tirent vraisemblablement leur origine de la Faculté des arts de l'Université de Paris --, ces sections sur les philosophies morale et naturelle sont encadrées par celles, en cours d'édition et de traduction, sur la logique (Nova Logica, Vetus Logica) et sur la grammaire (de Priscien, (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  3
    Fıkhî Boyutuyla İstih're Namazı.İbrahim Sizgen - 2024 - Marifetname 11 (1):263-285.
    Bu çalışmada, İslâm hukukunun ibadetler bölümü içerisinde konu edinen, fukaha tarafından yer yer müstakil başlık altında incelenen istihâre namazına ilişkin ileri sürülen bazı hükümler nitel araştırma ve istidlâl yöntemleri kullanılarak ele alınmıştır. İstihâre namazı hakkında varit olan birtakım rivâyetlerde Hz. Peygamber’in –kendisi kılmamasına rağmen- sahâbîlere söz konusu namazı tavsiye ettiği görülmüştür. Binaenaleyh istihâre namazının meşruiyeti, şer‘î deliller içerisinde sünnete dayanmaktadır. Meşrûiyeti hususunda herhangi bir hilaf söz konusu olmamasına rağmen istihâre namazına dair rivâyet edilen birtakım nasların senedinin tenkite tabi tutulduğu, ilgili (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  15
    Osmanlı Siyaset Düşüncesinde Realizm ve Faziletler.Erol Fırtın - 2024 - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences 10 (1):99-122.
    Bu makale, Osmanlı siyaset düşünce geleneğinde fazilet temelli kendine has ılımlı bir siyasî realizmin var olduğunu savunmaktadır. Günümüz siyasî realizm literatürü ve Osmanlı fazilet ahlâkına dayalı karşılaş- tırmalı metotla, siyasetin mahiyeti ve insanın doğasına dair realist unsurları teşhis etmeden Osmanlı siyaset düşüncesinde ahlâkî argümanların siyaseti, devlet fikrini ve kurumları nasıl inşa ettiğini anlayamayacağı- mızı iddia ediyorum. Osmanlı fazilet ahlâkı geleneğinde ahlâkın her şeyi kapsadığına dair kanının aksine siyasetin mahiyeti itibariyle tekil, değişken, ahlâktan bir ölçüde bağımsız bir gerçeklik olarak anlaşıldığını gösteriyorum. (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  19
    Voltaire’s Poem on Lisbon Disaster and Rousseau’s Letter on Providence.Metin Topuz - 2022 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 12 (12:4):1041-1075.
    1755’te gerçekleşen Lizbon depremi çağın filozofları için fiziksel ve ahlaksal kötülük üzerine konuşmak üzere bir söylem alanı yaratmıştır. Düşüncelerini Felsefi Sözlük gibi felsefi türde ve Zadig ve Candide gibi kurgu eserlerle ortaya koyan Voltaire ayrıca bir de Lizbon Felaketi Üzerine Şiir başlığıyla şiir yazmıştır. Kısaca fiziksel kötülüğü, ahlaksal kötülükle gerekçelendirmeyi ve her şeyin tanrısal plan çerçevesinde ‘en iyi’ olduğu düşüncesini eleştirir ve bir parça umutla birlikte bunu savunan filozoflardan duygudaşlık talep eder. Rousseau ise Voltaire’in şiirini tanrısal inayete karşı yazılmış bir (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  28
    Osmanlı Mimarisinde Etkin Bir Kadın B'ni: Kethüd' Canfed' Hatun’un İmar Faaliyetleri.Erkan Atak & Erdal Okumuş - 2022 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 24 (46):319-360.
    Bu makalede 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı hareminde güçlü bir konuma gelen Kethüdâ Canfedâ Hatun’un inşa ettirdiği mimari eserler ele alınmıştır. III. Murad döneminde (1574-1595) haremin en etkin kadın banilerinden birisi olan Canfedâ Hatun’un İstanbul ve İzmit’te cami, sıbyan mektebi, hamam, çeşme, köprü, su sarnıcı gibi farklı türden yapılar inşa ya da ihya ettirdiği görülmektedir. Canfeda Hatun’un ihya ettirdiği Mimar Ayas Camii ve inşa ettirdiği Saraçhane Sebili günümüze ulaşamamıştır. Gedikpaşa’daki çeşme ise ikinci bir bani tarafından yeniden inşa edilmiştir. Makalede Canfedâ Hatun’un (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  42
    N'sırüddîn es-Semerkandî’nin Fethu’l-Ğalak fi’t-Tevhîd Adlı Eseri: Değerlendirme ve Tenkitli Neşir.Özkan ŞİMŞEK & Yusuf Arikaner - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (2):1329-1397.
    Kur’ân ve hadislerde geçen müteşâbih ifadelerin nasıl anlaşılacağına dair kelâm geleneğinde ciddi tartışmalar yaşanmış ve farklı ekollere mensup âlimler tarafından birçok eser yazılmıştır. Mâtürîdî bir âlim olan Nâsırüddîn es-Semerkandî de bu çalışmada tenkitli neşri sunulan Fethu’l-ğalak fi’t-tevhîd adlı eseri kaleme almıştır. Günümüze ulaşan Arapça elyazması Süleymaniye Kütüphanesi Fatih koleksiyonunda 3142 demirbaş numarasıyla bulunmaktadır. Bildiğimiz kadarıyla bu alanda müstakil olarak kaleme alınmış olup günümüze ulaşan tek Mâtürîdî eser olma özelliğine sahiptir. Akıl ve şeriatten hareketle yapılması gerektiğini savunduğu te’vîlin belirli ilkeler çerçevesinde (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  20
    M'turîdî’de “Ş'hidin G'ibe Del'leti" Metodu.Nail Karagöz - 2019 - Kader 17 (2):321-347.
    Öz Mâtürîdî, dinin anlaşılmasında akla verilen değer açısından Eş‘arîler ile Mu‘tezile arasında konumlandırılmaktadır. Mâtürîdî’nin akıl yürütme anlayışında, gerçekliği beş duyu ile algılanabilen ve şehâdet âlemi olarak adlandırılan dış dünyanın ayrı bir yeri vardır. Mâtürîdî’ye göre bu dünya, beş duyunun algı alanına girmeyen ve gayb âlemi olarak bilenen duyular ötesi âlemin varlığına delil teşkil etmektedir. Kitâbu’t-Tevhid’de bu delillendirme “Delâletü’ş-Şâhid ale’l-Gâib” terkibiyle ifade edilmiştir. “Görünür âlem” veya “duyular âlemi” de denilen bu âlem, bizzat varlığıyla onu var edenin varlığına şahitlik etmektedir. Ancak görünür (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  26.  20
    H'ris el-Muh'sibî’de Eğitimle İlgili Bazı Kavramlar.Ahmet Beken - 2022 - Atebe 7:37-59.
    Eğitim, insanla birlikte var olan bir olgudur. Eğitimin ilmî bir disiplin hâlini alması ise yenidir. Yakın döneme kadar eğitim, din eğitimi, ahlâk ve değer eğitimi şeklinde birbirinden ayrı alanlar da söz konusu değildir. Dolayısıyla bunların ilmî birer disiplin olarak birbirlerinden ayrılmaları da yeni bir hadisedir. Zira tarihsel süreçte eğitim, dinî ve ahlâkî bir karakteri haiz olup bunların her biri diğerinden bağımsız alanlar olarak telakki edilmemiştir. Burada din, eğitime anlamlı gaye ve hedefler sağlarken ahlâk, hem dinin hem de eğitimin önemli amaçlarından (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Esmâ-i Hüsnâya Dayanan Kelâm Anlayışı: Ebû İshak es-Saffâr Örneği [The Understanding of Kalām Based on al-Asmāʾ al-Husnā: The Case of Abū Isḥāq al-Ṣaffār].Hümeyra Sevgülü Haciibrahimoğlu & Abdullah Demir - 2021 - Ankara: Oku Okut Yayınları [Oku Okut Publishing].
    Bu kitapta, Ebû İshâk es-Saffâr’ın (öl. 534/1139) kelâmî görüşleri, Telḫîṣü’l-edille li-ḳavâʿidi’t-tevḥîd adlı eserinde Allah’ın isimlerinin anlamlarını açıklarken yaptığı yorumlar çerçevesinde ele alınmaktadır. Ebû İshâk es-Saffâr, 6./12. yüzyıl Hanefî-Mâtürîdî âlimlerinden biridir. Kelâma dair Telḫîṣü’l-edille eserinde esmâ-i hüsnâ konusuna ayrıntılı olarak yer vermektedir. İki cilt hâlinde yayımlanan bu eserin yaklaşık üçte birlik bir kısmını esmâ-i hüsnâ konusu oluşturmaktadır. Bu kısım incelendiğinde, Saffâr’ın Allah’ın varlığı, birliği ve sıfatları ile ilgili konular başta olmak üzere pek çok konuyu 175 esmâ-i hüsnâya dayanarak izah ettiği görülmektedir. (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  34
    (1 other version)Politički pluralizam Hannah Arendt.Željko Senković - 2006 - Filozofska Istrazivanja 26 (1):37-48.
    Na sveprisutnu opasnost buđenja novih totalitarizama koji uništavaju društvenost i pluralizam, kao moguću posljedicu otuđenja Moderne, upozorila je autorica čije shvaćanje društvenosti čovjeka stoji u aporiji zbog opozicionalnosti između preferiranja elitističke političke slobode antike i augustinovske egalitarne slobode, urođene svim ljudskim bićima. Taj dvovrsni argumentacijski teorijski pravac uvjetovao je njezinu interpretaciju antičkog polisa kao ideala političke zajednice, te razdvajanje socijalne od političke problematike. Prema njoj, Akvinski čini grešku i izjednačava termine politicus i socialis, a to preuzima i Moderna. Ovo je (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  12
    Ac'ibü'l-Mahlûk't ve Ğar'ibü'l-Mevcûd't Nüshalarındaki Segsar Adası Sakinlerinin Tasvirleri.Hayrunnisa Turan - 2023 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 25 (48):485-511.
    Bu çalışmada Kazvinî (ö. 1283)’nin kozmografya ve coğrafya konularında kaleme aldığı eseri Acâibü'l-Mahlûkât ve Ğarâibü'l-Mevcûdât’ın yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli kütüphanelerde yer alan, farklı dönemlere ait bazı Arapça, Farsça ve Türkçe nüshalarındaki Segsar Adası’nda yaşayan iki kavmin tasvirleri incelenmektedir. Zenc Denizi’nde bulunan Segsar Adası’ndaki köpek başlı insan ve kayış ayaklı insan şeklinde bildirilmiş iki farklı kavme dair hikayeler eserin Süfliyyât konulu ikinci makalesinde zikredilmektedir. Segsar Adası’nın bahsi geçen sakinleri hakkındaki malumata ve ilgili tasvirlere eserin pek çok nüshasında Bahr-i Zenc başlığı altındaki (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  1
    M'likîlerin Nec'setler ve Kadınların Özel Halleriyle İlgili Cumhura Muhalefet Ettiği Bazı Fıkhî Meseleler.Abdülkadir Tekin & Osman Şahin - 2024 - Marifetname 11 (2):391-419.
    Bu çalışmada İmam Mâlik’in/Mâlikîlerin necasetler ve kadınların özel halleriyle ilgili üç sünni mezhep başta olmak üzere cumhura muhalefet ettiği ve bu mezhebin karakteristiği haline gelen bazı temel meselelerden yola çıkılarak onların Hicaz bölgesi kaynaklı bir mezhep olarak eser çizgisinde mi rey çizgisinde mi yahut bu iki arasında olup esere mi daha yakın olduğu ihtimallerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu noktada Mâlikîlerin ve diğer mezheplerin muteber klasik kaynakları ile “ihtilâfu’l-fukahâ” türünden eserlere müracaat edilmiştir. Ele alınan örneklerde Mâlikîlerin görüşleri şöyledir: Suların pislenmesi konusunda (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  23
    M'türîdî'nin İbn Abbas Rivayetlerine Yaklaşımı.Davut Şahin - 2022 - Atebe 8:95-114.
    Çalışmada İslam tefsir geleneğinin erken dönem müfessirlerinden biri olan Mâtürîdî’nin (ö.333/944) İbn Abbas (ö. 68/687-688) rivayetlerine yaklaşımı incelenmektedir. Bilindiği üzere onun kaleme aldığı Te’vîlâtü’l-Kur’an dirayet ağırlıklıdır. Ancak eserdeki dirayet içerikli yorumları rivayetten yoksun değildir. Zira tefsirinde az da olsa Hz. Peygambere isnad edilen rivayetlere, bolca sahabe ve tabiine ait rivayetlere rastlanır. Sahabe nesli içerisinde tefsirde ilk sırada yer alan İbn Abbas, Te’vîlâtü’l-Kur’an’da da rivayet sayısı bakımından ilk sırayı korumaktadır. Tespitimize göre bu eserde İbn Abbas’a ait 579 rivayet vardır. Bu sayıyla (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  14
    M'tûrîdî’de İstidl'lin İşlev Alanları.Nail Karagöz - 2018 - Kader 16 (2):241-263.
    Mâturîdî’nin istidlâle verdiği önem bilinmektedir. Onun düşünce sisteminde istidlâle dayalı yorumlamanın ayrı bir yeri vardır. İstidlâli doğru haber ve sağlam duyularla birlikte bilgi edinmenin temel yolları arasında gören Mâturîdî’nin düşüncesinde istidlâlin bilgi edinme aracı olarak kullanılmasının reddi mümkün görünmemektedir. Zira istidlâli reddetmek için bile istidlâle ihtiyaç duyulurken, doğru haber ve duyulardan gelen bilginin test edilmesi için de gereken yine istidlâldir. Mâturîdî’ye göre insanlar için istidlâle dayalı yorumlamaya elverişli alanlar bulunmaktadır. Bu alanlarla ilgili istidlâller, genelde duyulur âlemden hareket ederek duyular ötesinin (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  33.  16
    Zemahşerî’de Allah-İnsan İlişkisinin Ahl'kî Boyutu.Zeynep Hümeyra Koç - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):485-506.
    Temel karakteristiği Allah, nübüvvet ve meâd konuları üzerinden şekillenen kelam, bu konuları ele alış tarzında ahlakî perspektifi merkeze almıştır. Bu açıdan kelam, bir yönüyle Allah bir yönüyle insanla ilişkilidir. Dolayısıyla kelamcılar Allah-insan ilişkisini hem ontik hem epistemik hem de ahlakî açıdan ele almışlardır. Tanrı ve insan tasavvurları tüm boyutların birlikte değerlendirilmesiyle anlam kazanmaktadır. Konu hakkındaki farklı yaklaşımlar, söylem gruplarının ya da düşünürlerin paradigmalarına göre şekillenmektedir. Mu‘tezilî bir âlim olan Arap dili ve edebiyatının yetkin isimlerinden Ebû’l-Kāsım Mahmûd b. Ömer b. Muhammed (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  34.  15
    Bangladeş' de Kur'an Çalışmalarında Delawar Hossain Sayedee'nin Rolü.Mizanur Rahman - 2022 - Dini Araştırmalar 25 (62):245-268.
    Tarihe bakıldığında Bangladeş, İslami ilimlerdeki çalışmalar bakımından zengin bir hüviyete sahiptir. Nüfusunun yüzde doksandan fazlasının Müslüman olduğu bu ülkede siyasi faaliyetlerde bulunan bazı İslam alimleri siyasette etkili olmuşlardır. Emperyalizmin ve dini alan üzerinde yapılan baskıların yanı sıra Kur’an’ın yayılması ve bu minvalde bir Bangladeş toplumunun inşa edilmesinde siyasi alanda olduğu gibi ilmi alanda da önemli şahsiyetler ortaya çıkmıştır. Delawar Hossain Sayedee Bangladeş’teki Müslümanları bu durum karşısında uyarmış ve mücadele etmelerinde destek olmuş öncü siyasetçi bir ilim adamıdır. Ülkenin dört bir yanını (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  5
    Platon’un Devlet Eserinde Siyasal Teorinin Aracı Olarak Hayvan Metaforları.Uyanık Necip - 2019 - Felsefe Arkivi:null null.
    İnsan ve hayvan arasındaki ilişki tarihin her döneminde ele alınan önemli bir sorundur. Bununla birlikte hayvanın kendi varlığının ne anlam ifade ettiği de ontolojik ve epistemolojik bağlamda irdelenmiştir. Bunun yanında etik ve siyaset bağlamında da bu sorunun önem arz ettiğini belirtmek gerekir. Dolayısıyla siyaset felsefesinde birey, toplum, devlet ilişkisini açık ve anlaşılır kılabilmek için çoğu kez hayvan metaforlarına veya doğrudan hayvandaki egemenliğin insana ve devlete nasıl geçtiğine odaklanılmıştır. Ancak metaforların tam olarak karşılığını bulabilmesi için etkili bir teori ve anlatıma ihtiyaç (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  28
    Bazi tefsi̇r mukaddi̇meleri̇ni̇n kur'ân i̇li̇mleri̇ ve tefsi̇r metodoloji̇si̇ açisindan mukayesesi̇.Cengiz İder & Hayati Aydin - 2021 - van İlahiyat Dergisi 9 (15):194-214.
    Eserlerin mukaddimeleri, müelliflerin konuya hâkimiyetini gösterdikleri ve adeta ilmî yeterliliklerini okuyucuya sundukları bölümler olmuştur. Bazı tefsir mukaddimelerinde de bunu görmek mümkündür. Kur’ân ilimleri ve tefsir metodolojisi hakkında önemli bilgiler veren ve çalışmamıza konu olan Tabersî, Âlûsî ve Sıddîk Hân da eserlerinin mukaddimelerinde Kur’ân ilimlerinin bir kısmınasathi yorumlar getirirken, bir kısmına ise teferruatlı bir şekilde yer vermektedirler. Örneğin Tabersî i’caz konusunu, Âlûsî i’câzla birlikte yedi harf meselesini detaylı bir şekilde ele alırken, Sıddîk Hân Kur’ân ilimleri konularına daha kısa bir şekilde değinmektedir. (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  16
    Ru Mo si xiang de xian dai quan jie yu guan zhao.Hongxue Chen - 2018 - Tainan Shi: Cheng da chu ban she.
    Ben shu zhu yao lun shu ru,Mo liang jia fa zheng si xiang,Bing fu lu xian dai xing fa dui bi fo jiao jie lü lun wen yi pian.Xie zuo te se yao fen wei er:yi,Zai yan jiu fang fa shang,Cai qu bi jiao fa xue yan jiu jin lu,Jian shi chuan tong si xiang yu xian dai jia zhi ti xi xian zhuan gong gou zhi ke neng.Shi gu wen zhang lun shu zhong xin bu zai chan shu ru,Mo (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  17
    Gayr Kavramının Dilsel ve Istılahî Anlamları ve Klasik Kel'mın İl'hî Sıfatlar Anlayışına Etkileri.Abdurrahman Ali MİHİRİG - 2022 - Kader 20 (3):894-921.
    Klasik Sünnî kelâmın sıfatların ‘ne Tanrı’nın aynı ne de Tanrı'dan ayrı' olduğunu iddia eden ilâhî sıfatlar teorisi, üçüncü halin imkansızlığı yasasının inkarı anlamına gelecek şekilde yorumlanmıştır. Nitekim bu iddiada olan yazarlar, böyle bir teoriyi dışarıda bırakacak şekilde yeni bir kelâm inşa etme iddiasındadır. Yazar, böyle bir iddiayı kendinde anlamsız görmekle birlikte, klasik kelâm nazariyesinde de bir temeli olmadığını iddia etmektedir. Bu makale, ‘gayr’ın anlamı hakkında ayrıntılı bir inceleme sunmakta ve birçok metinsel kanıtla, klasik ilâhî sıfatlar teorisinin yalnızca özdeşliğin ve ilâhî (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  18
    Zhongguo qian jin dai si xiang de qu zhe yu zhan kai.Yūzō Mizoguchi - 2011 - Beijing Shi: Sheng huo, du shu, xin zhi san lian shu dian. Edited by Ying Gong & Yūzō Mizoguchi.
    Ben shu tong guo dui yu Li Zhuowu he Yangming xue de chan shi, dui yu Zhongguo qian jin dai bu tong yu xi fang de lu xiang jin xing le bian xi, ren wei"zai Zhongguo si xiang zhong cun zai zhe bu tong yu Ouzhou si xiang shi de zhan kai de Zhongguo du zi de si xiang shi de zhan kai", fan dui yi ban chang jian de, yi Ouzhou de li shi zhan kai he jia zhi guan (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  15
    Gırnata Benî Ahmer Devleti ile Merînîler Devleti Arasındaki İlişkiler.Kadir Türkmen & Adnan Adigüzel - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):803-836.
    Müslümanlar 8. yüzyılın başlarından 897/1492’e kadar Endülüs’te siyasî varlıklarını devam ettirmişlerdir. İber Yarımadası’ndaki Müslümanların ilk devleti olan Endülüs Emevî Devleti'nin 422/1031’de yıkılmasından sonra, çok sayıda şehir devleti kurulmuştur. Mülûku't-tavâif denilen bu küçük şehir devletleri, 5/11. yüzyıl sonlarında Hıristiyan güçler karşısında zaman zaman yok olma tehlikesi yaşamışlardır. Bu durum karşısında Mağrib'teki Berberî asıllı Murâbıtlardan yardım istemişlerdir. Mağrib’ten gelen yardımlar sonucunda Endülüs’te 483/1090 yılından itibaren Murâbıtlar, ardından 541/1147'den sonra da Muvahhidler hâkimiyeti başlamıştır. Muvahhidlerin 7/13. yüzyıl başlarında yıkılmasıyla Endülüs’te yeniden Mülûku’t-tavâif dönemi ortaya (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  40
    Beyz'vî ve Lütfullah el-Erzurûmî’nin Tefsirlerinde İrab Olgusu.Mücahit Elhuut & Yakup Kizilkaya - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):1053-1072.
    İrap Arap dili ve İslami ilimlere dair tedvin faaliyetlerinin başlangıcından bu yana önemini devam ettiren bir olgudur. Bu sebeple farklı alanları konu alan İslami ilimlerin çoğunda esas alınan unsurlardan birisi olmuştur. Bu alanlardan biri olan ve öncelikli hedefi Kur’ân’ın anlaşılmasına katkı sağlamak olan tefsirin de önemli bir parçasıdır. Zira dile ait özelliklerin tam manasıyla gözetilmesiyle ancak doğru bir tefsir faaliyetinden söz etmek mümkün olabilmektedir. Arap dilinin tefsirle ilgili en bariz özelliklerinden biri ise iraptır. Bundan dolayı her bir müfessirin tefsir yönteminde (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  45
    The Fountain of Life (Fons Vitae) (review).Joseph L. Blau - 1963 - Journal of the History of Philosophy 1 (2):248-249.
    In lieu of an abstract, here is a brief excerpt of the content:248 HISTORY OF PHILOSOPHY be taken from a philosophical point of view. Since it is not certain whether the author of the Prolegomena was or was not a Christian (p. xlix), "god" should not be capitalized, and the translation of T&~ia 5~l~ttovo'f~l~taTa as "God's creation" at IV. 15. 6 is actually misleading. Moreover, for no apparent reason, 0~oX07tz6gis translated as "metaphysical" in the first four chapters, but as "theological" (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  8
    Música: cinco puntos para hacer explotar un corazón.Maitane Beaumont Arizaleta - 2021 - [Barcelona]: Asociación Cultura Temporal.
    Bajo lo que se conoce como «música clásica» se esconden siglos de historias sobre búsquedas, hallazgos y revoluciones sonoras fascinantes. Acercarse a ellas desde una escucha despreocupada ofrece la posibilidad de pasear sin rumbo, dejarse llevar y disfrutar de caminos que conducen a lugares desconocidos y maravillosos. Sin embargo, desarrollar un tipo de escucha más concreta que busque responder a la pregunta de cómo funciona la música puede abrir una enorme puerta que permita disfrutarla de una manera completamente nueva. Los (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  30
    Khabarī Attributes in Tabarī's Works.Muhammed Yuşa YAŞAR - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):655-683.
    İslami ilimlerin hemen hemen hepsinde eserler veren Taberî çok yönlü bir alim özelliğini haizdir. Kelâm konularında özellikle tefsiri ve akaid risalelerinde konu hakkındaki bütün bilgi ve rivayetleri verdikten sonra varsa kendi görüşünü de aktarmak suretiyle kelam alanında söz sahibi olduğunu hissettirmektedir. Bunu yaparken Kur’an ve Sünnetten gelen haberlerin olduğu gibi kabul edilmesini savunurken, buna uygun olarak selefe ittiba vurgusunu oldukça sık yapmaktadır. Kelam ilminin özellikle uluhiyyet konuları Allah hakkında konuşma temasını içermesinden dolayı dikkat edilmesi gereken bir alandır. Allah’ın zatı ve (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  33
    Ṭaḥāwī ’s Understanding of Qawl of al-ṣaḥābī and Relationship with Sunna.Fatma Hazar - 2021 - Dini Araştırmalar 24 (61):489-517.
    Tahâvî (v. 321/ 933), hicrî üçüncü asrın sonları ile dördüncü asrın başlarında yaşamış Hanefî fakihidir. Tahâvî’nin daha çok muhaddis olarak tanınmasına rağmen hadis ve fıkha derin vukufiyeti, her iki alana da temas eden hadis-sahâbî kavlî münasebetini onun üzerinden incelemeyi daha anlamlı kılmaktadır. Müctehid fakihlerin hüküm istinbâtında başvurduğu sahâbî kavlî, Hz. Peygamber’e dayanması bakımından semâ/tevkif ihtimali bulunan bir delildir. Bu sebeple sahâbî kavlini sünnet birlikte değerlendirmenin lüzumu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Tahâvî’nin sahâbî kavli ile sünnet arasında net bir ayırım yapmaması, Hanefî usûlünün (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  2
    Mitoloji ve İlahi Dinlerde İnsanın Yaratılışı.Ayşegül Hafızoğlu - 2022 - Marifetname 9 (1):217-244.
    Düşünce tarihi boyunca ilk insanın nasıl var olduğu ve varlığının anlamı zihinleri hep meşgul etmiştir. İnsanın nasıl ve niçin yaratıldığı konusu varlığını anlamlı kılma açısından insan için hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda en eski uygarlıklarda yaratılışa dair anlatıların olduğunu görmekteyiz. Çeşitli kültür ve coğrafyalarda toplumsal zihnin inşa ettiği bu yaratılış mitoslarında farklılıklar olduğu gibi benzer noktalar da tespit etmek mümkündür. İlahî dinlerde de ilk insanın yaratılış anlatıları ayrı bir önemi haizdir. Bu çalışmada mitolojilerle ilahî dinlerin yaratılış anlatıları arasındaki benzerliklerin ortaya (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  2
    M'türîdî’Ni̇N Bazi Ulûhi̇yet Meseleleri̇Ne Yaklaşimi.Hasan Nas - 2021 - Marifetname 8 (2):671-669.
    İslam inancının “aslü’l-usûlü”nü teşkil eden ilâhiyât bahsi, kelâm ilminin en önemli ve karmaşık konularındandır. İlk dönemlerden itibaren Allah’ın zatı, sıfatları ve fiilleri başta olmak üzere ulûhiyet meselelerine dair farklı görüşler ileri sürülmüş ve mühim düşünce ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Sünnî kelâmı tesis edenlerden biri olan Ebû Mansûr el-Mâtürîdî de ilâhiyât alanına giren bu hususlarda geniş bir perspektifle özgün fikirler ortaya koymuştur. Mâtürîdî, Allah’ın zâtı ve sıfatları alanına giren mevzularda büyük ölçüde nakle bağlı kalmış, te’vilde bulunması gerektiğinde de özellikle “Allah’tan teşbihin nefyi” (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  31
    The Works of al-Kāfiyajī and Its Contribution to the Arabic Linguistic: Identification, Classification and Evaluation.Murat Tala - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (3):1081-1111.
    Muhyiddîn el-Kâfiyecî (öl. 879/1474), on beşinci yüzyıl Saruhanoğulları, Osmanlı ve Memlüklü alimlerindendir. Yüzden çok eser yazmıştır. Makale Kâfiyeci’nin hayatı ve eserlerini araştırır. Yazdığı eserler, onun, Arap dili, Arap grameri, belagat, tarih metodolojisi, hadis ve usulü, tefsir ve usulü, fıkıh ve usulü, kelâm, tasavvuf, dil felsefesi, semantik, metafizik meseleler, geometri, optik ve astronomi gibi konularda uzmanlaştığını göstermektedir. Kâfiyeci en önemli eserlerini Arap dili ve mantık sahalarında yazmıştır. Eserleri içerisinde yaptığı linguistik çözümlemeler, onun yetkin bir dil alimi olduğunu göstermektedir. Kâfiyeci eserlerini yazarken (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  23
    Tecsîm ve Teşbîh İçerdiği İddiasıyla Bişr el-Merīsī Taraftarlarının Tartışma Konusu Yaptığı Bazı Hadisler.Ali Kaya - 2018 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22 (2):1401-1423.
    Bişr el-Merîsî taraftarları ile Osman ed-Dârimî arasında burada tartışma konusu yapılan hadisler haberî sıfatları konu alan ve müşkil nitelikte olan rivayetlerden oluşmaktadır. Bu rivayetleri genelde Bişr el-Merîsî ve taraftarlarının tecsîm ve teşbîh içerdiği iddiasıyla münker kabul ettikleri görülmektedir. Ehl-i re’y özellikleri taşımakla birlikte ilahî sıfatlar konusunda Mu’tezilî bir anlayışa sahip olduklarından tenzih anlayışları gereği sıfatları reddetmektedirler. Yaratılmışlara ait niteliklerin yaratıcıya nisbet edilmesini tenzîh anlayışlarına aykırı gördüklerinden bu tür müşkil rivayetleri ya kendi anlayışları doğrultusunda te’vîl ya da reddettikleri gözlenmektedir. Sert bir (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  3
    Aynı Asır Farklı İklim Ortak Fikir: N'bî’nin ve Shakespeare’in Şiirlerinde Benzer Temalar.Ömer Faruk Yiğiterol - 2024 - Dini Araştırmalar 67:277-300.
    Aynı dönemin farklı coğrafyalarında yaşamış şairlerin şiirlerindeki benzerlikleri tespit etme merakı, bu çalışmanın ortaya çıkış sebeplerinin başlıcasıdır. Türk İslam Edebiyatı sahasında kaleme alınan bu makale, kıyas ve karşılaştırmayla birlikte, esasında metinlerarasılık perspektifinden hareketle benzerlikleri ve yakınlıkları tespit etme gayesi taşımaktadır. “Klasik, kadim yahut eski” tabirleri çerçevesinde -Osmanlı edebiyatı özelinde- Doğu ve -İngiliz edebiyatı özelinde- Batı edebiyatına bakıldığında, aynı devirde yaşamış Urfalı Nâbî ve Stratford-upon-Avonlu Shakespeare, edebiyat sahasındaki yetkinlikleriyle dikkat çekerler. Shakespeare, daha çok tiyatro yazarlığı ile tanınsa da tiyatro metinlerinde bile (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 967