Results for 'Saf Aklın Eleştirisi'

99 found
Order:
  1. Kant, Pratik Aklin Elestirisi, tr. I. Kucuradi, Ü. Gökberk, F. Akatli. [REVIEW]Y. Örnek - 1982 - Kant Studien 73 (4):485.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Saf Aklın Eleştirisi’nde Şematizmin Rolü ve Önemi.Selda Salman - 2021 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 11 (4):1495-1513.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3. Saf Hoşgörünün Bir Elestirisi.Soner Soysal, Robert Paul Wolff, J. R. Barrington Moore & Herbert Marcuse - 2014 - Ankara, Turkey: Heretik Yayıncılık.
    Cambridge’deki büyük akademik cemaatin sakinleri olan bizler bir araya geldik ve hoşgörü ve onun egemen politik iklim içerisindeki yeri hakkında dostça ama ateşli bir tartışma yürüttük. Okuyucu, bizim nerelerde aynı düşüncede olmadığımızı bulmakta hiçbir zorluk çekmeyecektir. Diğer taraftan, farklı başlangıç noktalarından ve farklı yollardan hareketle yaklaşık olarak aynı yere ulaştık. Her birimiz için, egemen hoşgörü kuramı ve pratiğinin, incelendiği takdirde, korkunç politik gerçekleri gizlemeye yarayan bir maske olduğu ortaya çıktı. Kızgınlığın tonu makaleden makaleye keskin bir şekilde artmakta; belki de boş (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4. Kant ve Saf Aklın Eleştirisi.Manfred Baum - 2005 - Cogito 41.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  20
    On the Role and Importance of the Threefold Synthesis in Kant's Critique of Pure Reason.Yakup Hamdioğlu - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:4):13-31.
    Kant’ın Saf Aklın Eleştirisi’nin A-basımında ele aldığı üç katlı sentez, deneyim ve bilginin nesne ile ilişkisini açığa çıkarma bakımından önemli bir yere sahiptir. O, B-basımında transandantal dedüksiyona yeni bir biçim verir ve üç katlı sentezi buraya dahil etmez. Öyle olsa da A-basımında vardığı sonuçlar Transandantal Felsefe içinde etkisini sürdürmeye devam eder. Çünkü üç katlı sentez deneyimin temellerini açık kılar ve bu açıdan bakıldığında burada elde edilen sonuçlardan uzaklaşmak deneyimi ve bilgiyi yeniden tanımlamak anlamına gelecektir. Bu çalışmada Kant’ın onu (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6. Kant ve metafizik problem.Martin Heidegger - 2013 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 6 (1).
    Temel ontoloji, sonlu insan özünün ontolojik açıdan çözümlenmesi anlamına gelir. Bu ontolojik çözümleme, “insanın doğasına ait” metafizik için temel hazırlamalıdır. Temel ontoloji, metafiziğin olanaklılaşması için gerekli olan insan Dasein’ın metafiziğidir ve tüm antropoloji türlerinden, felsefi antropolojiden de temelden ayrışır. Bir Temel ontoloji idesini açıklamak demek, Dasein’a ilişkin tanımlı ontolojik çözümlemeyi kaçınılmaz bir gereksinim olarak görmek ve bu yolla temel ontolojinin “insan nedir?” biçimindeki somut soruyu hangi amaçla ve hangi tarzda, hangi sınırlama içerisinde ve hangi koşullar altında sorduğunu açıklığa kavuşturmak demektir. (...)
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  18
    250. Yılında Kant’ın Duyulur ve Anlaşılır Dünyanın Form ve İlkeleri Eseri Üstüne.Özgüç Güven - 2020 - Felsefe Arkivi 53:123-151.
    Kant, 1770 yılında Duyulur ve Anlaşılır Dünyanın Form ve İlkeleri eserini kaleme aldıktan sonra on yıl boyunca sessiz kalıp ardından Saf Aklın Eleştirisi’ni yazar. Bu bakımdan 1770 tezi Kant’ın eleştirel döneme geçiş eseri olarak değerlendirilir. Eser Kant’ın bitmez uğraşı metafiziği sağlam bir eksene yerleştirmek için giriş önerisidir. Bu bağlamda Kant duyusallığın konusu olan dünya ile anlayışın konusu olan dünyayı ayırarak metafizik için bir yol arar. Duyusallığa konu edilen dünya uzay ve zaman formları yoluyla kavranabilir. Anlaşılır dünya ise duyuların (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8. Saf İçkin Yaşam: Deleuze'ün "Kritik ve Klinik" Projesi.Daniel W. Smith - 2013 - Istanbul: Norgunk Yayıncılık.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  25
    SAF: Stakeholders’ Agreement on Fairness in the Practice of Machine Learning Development.Georgina Curto & Flavio Comim - 2023 - Science and Engineering Ethics 29 (4):1-19.
    This paper clarifies why bias cannot be completely mitigated in Machine Learning (ML) and proposes an end-to-end methodology to translate the ethical principle of justice and fairness into the practice of ML development as an ongoing agreement with stakeholders. The pro-ethical iterative process presented in the paper aims to challenge asymmetric power dynamics in the fairness decision making within ML design and support ML development teams to identify, mitigate and monitor bias at each step of ML systems development. The process (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  20
    Husserl: Saf Ben, Başkasının Beni ve Kurulum.Fahrettin Taşkın - forthcoming - Beytulhikme An International Journal of Philosophy.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11. Russell'ın Kant Eleştirisi Üzerine.Samet Bağçe - 2003 - Felsefe Tartismalari 30:27-45.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12. Marx’ın Feuerbach Eleştirisi Bağlamında Felsefenin Mahiyeti.Hakan Güney - 2025 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 41:57-76.
    Mitostan logosa geçiş olarak tanımlanan felsefe, kavramsal bir düşünme faaliyeti olarak eleştirel yönelimini imgeye dayalı düşünmeye yöneltir. Bu yönelimin gücü, modern felsefe ile birlikte pekişerek eleştiri, kurumsal dinlere temayüz ederek gerçekleşir. Felsefenin özellikle 19.yy’da özerk bir disiplin olarak düşünülmesinin temeli, bu eleştiri gücünden kaynaklanır. Oysa Feuerbach’a göre felsefe, eleştirdiği dinin düşünme yapısından ayrı olarak konumlanması bir yana, dinin nesnesini kavramsal olarak ortaya koyma gayesi taşımaktadır. Kendini bu gaye ile gerçekleştirmeye çalışan felsefenin, özerk bir disiplin ve ele aldığı nesne bakımından özgün (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  13
    The Case Of Saf'yî’s Tezkire Humorous Environment in 18th Century Literary Community.Mustafa ATİLA - 2011 - Journal of Turkish Studies 6:95-104.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14. Wittgenstein'ın Felsefe Eleştirisi (Çev. Tuncay Birkan).R. J. Fogelin - 2002 - Cogito 33:80-105.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  20
    Türk Gramerciliğinin Bir Eleştirisi: "Gramerimiz İçin".Leyla Karahan - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 9):71-71.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  18
    Feminist Teolojinin Eril Tanrı Eleştirisi Bağlamında Bir Değerlendirme.Şerife Özketen Çatalkaya - 2024 - Atebe 11:57-78.
    Bu çalışmada Feminist teologların Yahudilik ve Hıristiyanlıkta var olduğunu iddia ettikleri eril Tanrı anlayışına yönelik getirdikleri eleştiriler ve bunların tutarlılığı objektif bir biçimde ele alınacaktır. Ayrıca Yahudilik ve Hristiyanlıkta ataerkil ve toplumsal baskılardan dolayı oluşan, teolojiye atfedilmiş kadın karşıtı görüşler ve ortaya çıkardıkları sonuçlar araştırılmaktadır. Eleştirel, yorumlayıcı ve bütüncül yöntemler perspektifinde analizlerden faydalanılarak bir bağlam oluşturulmaya gayret gösterdiğimiz bu makalede, Feminist teologların iddia ettiği gibi Yahudilik ve Hıristiyanlık dinlerinin erkeklerin tekelinde olup/olmadığı, bu konuda ataerkil zihniyetin baskınlığı iddiası, din dilinin daima (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  9
    Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi.Can Karaböcek - 2021 - Felsefe Arkivi 54:49-61.
    Yirminci yüzyıl Türk düşüncesinin Anadolucu milliyetçiliğinin önemli bir figürü olan Nurettin Topçu’nun ahlak, din ve irade ve eğitim konusundaki görüşleri oldukça sık irdelenmiş ve bu alanda düşüncesinin özgünlüğünü ortaya koyan pek çok çalışma olmasına rağmen onun parlamenter demokrasi fikrine yönelik görüşlerini ele alan çalışma sayısı pek fazla değildir. Topçu’nun benimsediği Anadoluculuk fikri 20. Yüzyılın başında ortaya çıkmış bir düşünsel akımdır ve farklı Anadoluculuk ekollerinin varlığından söz edilebilir. Topçu’nun ruhçu milliyetçi sosyalist bir Anadoluculuk fikrini savunması, onu diğer milliyetçi yaklaşımlardan farklı kılmaktadır. (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18. David Hume’un Nedensellik Eleştirisi Bağlamında Tümevarımsal Akıl Yürütmeye Yönelik Argümanlarının Yeniden Yapılandırılması.Alper Bilgehan Yardımcı (ed.) - 2020 - Ankara, Türkiye: Gece Kitaplığı.
    Gözlemlenenlerden gözlemlen(e)meyenlere diğer bir deyişle genel yasalara ulaşma imkânı veren çıkarım yöntemi olarak tümevarımsal ya da endüktif akıl yürütmenin rasyonel olarak temellendirilmesinin imkanına yönelik soruşturma tarih içerisinde tümevarım sorunu ya da endüksiyon problemi olarak tezahür etmiştir. Bu sorunun temel argümanı tarihsel okumalara baktığımızda İskoç ampirist filozof David Hume tarafından öne sürülmüştür. Hume, tümevarımsal çıkarımlar temelinde, gözlenmeyen meseleler hakkındaki inançlarımıza hangi gerekçelerle ulaştığımızı soruşturmaktadır. Hume soruşturmasının sonucunda gözlemlenenden gözlemlen(e)meyen durumlara ilişkin yapılan olgu meseleleri ile ilgili bütün tümevarımsal akıl yürütmelerin dolaylı ya (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  31
    Hedonist Değer Anlayışının Eleştirisi.Ahmet Yildiz - 2019 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 21 (40):323-348.
    Değer felsefesindeki önemli ayrımlardan birisi özsel değer ve araçsal değer ayrımıdır. Bu ayrıma göre bazı şeyler dışsal ilişkilerinden bağımsız şekilde, kendi doğası itibariyle, özsel şekilde değerli iken bazı şeyler, böyle olmayıp ancak özsel şekilde değerli olan başka bir şeye araç olması itibariyle değerlidir. Bu ayrım üzerinden ilerlediğimiz zaman önümüze çıkan temel sorulardan birisi hangi şeylerin özsel şekilde değerli olduğu sorusudur. Hedonizm bu soruya sadece hazzın özsel şekilde değerli olduğu ve haz dışındaki her şeyin sadece hazza götürmesi veya haz vermesi sayesinde, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  20
    Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi Açısından Gayya Mefhumunun Şiire Yansıması.Nuran ÖZLÜK - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 9):2093-2093.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21. Radikal Demokrat Önerinin Eleştirisi.Armağan Öztürk - 2005 - Cogito 43:61-88.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  78
    Gazali'nin Akıl Eleştirisi Bağlamında Matematik İlmine Bakışı (3rd edition).Aysel Tan - 2023 - Elazığ: Fırat University.
    Gazali'nin hayatını 1095 yılında geçirdiğini söylediği krize göre üç döneme ayırmamız mümkündür. Kriz öncesi dönem, kriz dönemi (1095) ve kriz sonrası dönem. Bu dönemlerde akla ve felsefeye bakışı değişmiştir dolayısıyla felsefî ilimlerden sayılan matematik ilmine bakışı da değişmiştir. Gazali kriz öncesi ve kriz dönemlerinde aklı eleştirmekle birlikte çok sistematik bir eleştiri yaptığı söylenemez. Gazali bu dönemde felsefe yorumlarında 'felsefi/bilimsel aklı" din açısından zararlı görmemektedir hatta zaman zaman olumlu yanlarından bahsetmektedir. Makasıdu’l Felasife ve Tehafütü’l Felasife ‘de akılla ilgili mevzulara değinmiş, bazı (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23. Critique Of Metaphysics In The Philosophy Of Ghazali And KantGazali Ve Kant Felsefelerinde Metafizik Eleştirisi.İlyas Altuner - 2012 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 5 (1):22-30.
    Our study aims to deal with different and similar conditions between Ghazali and Kant, as characters that can show two different thinking forms and two different cultural structures in their thoughts, in context of the same subject. We will deal with why and how that the approaches of both thinkers to the subject transcendental dialectic occur by passing through which stages and try to display that both cultural world incline to this subject by which aim.Çalışmamız iki ayrı düşünme biçimi ve (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  9
    Şehrist'nî’nin Tanrı Tasavvuru: Negatif Teoloji Bağlamında Antropomorfizm Eleştirisi.Tarık Tanrıbilir - 2024 - Marifetname 11 (1):211-236.
    Tanrı tasavvuru, İslam düşünce tarihinin en temel problemlerinden biri kabul edilmektedir. Tanrı’nın aşkın varlığı, O’nun standart kalıplarla tanımlanmasını olanaksız kılmaktadır. İlahi olanla beşeri olanın iletişimi ve etkileşimi, yapısal farklılık bakımından bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri de insan biçimci Tanrı tasarımıdır. Bu tasarım, dinlerin ve felsefenin çözümlemesi gereken önemli bir mesele olarak önümüzde durmaktadır. Biz de Orta Çağ’ın önde gelen dinler ve felsefe tarihçisi, aynı zamanda da kelâm bilgini Şehristânî’nin bu meseleyi nasıl aktardığını, analiz ettiğini ve meselenin (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  22
    İbn Rüşd'ün Telhîsu'l-Makûl't'ta, Farabi'nin 'Küllî ve Şahıs Araz' Tahliline Dair Eleştirisi ya da Ontolojik ve Epistemik Cevher Üzerine.Mehmet Birgül - 2019 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 9 (9:3):843-879.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  27
    Necip Fazıl Kısakürek'in Tiyatrolarında Medya Eleştirisi.Şeyma Büyükkavas Kuran - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 4):1275-1275.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  16
    Abdülhak Şinasi Hisar'dan İnce Bir Batılılaşma Eleştirisi: Ali Nizamî Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliğ.Serhat Demi̇rel - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 6):291-291.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  18
    C'birînin Arap-İslam Aklının Eleştirisi: Din Eğitimi Bağlamında Yeni Bir Okuma.Süleyman Gümüş - 2021 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 11 (11:2):951-977.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  28
    New Light on the Z?ij al-Saf?a'ih of Ab? Jacfar al-Kh?zin.David A. King - 1979 - Centaurus 23 (2):105-117.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  30.  9
    Kavram, Önerme ve Kıyas Bağlamında İhv'n-I Saf'’nın Mantık İlmine Yaklaşımı.Mahmut MEÇİN - 2022 - Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 27 (1):37-52.
    Ikhwan-i Safa is known as a group of thinkers who wrote treatises in the style of the first scientific encyclopedia in the history of Islamic thought. Ikhwan-i Safa, which emerged in the vicinity of Basra at a time when religious and political conflicts were intense, aims to clean the religion, which they believe has moved away from its essence with false information and false thoughts, with philosophy. For this purpose, the Ikhwan's views on science and wisdom, who use all kinds (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  2
    Arz’ın Hareketi Üzerine Ali Kuşçu’nun Görüşü ve Bircendî’nin Eleştirisi.F. Jamil Ragep - 2024 - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences 10 (2):105-153.
    Ali Kuşçu (ö. 879/1474) Nasîrüddîn Tûsî’nin Tecrîdü’l-i‘tikâd’ına yazdığı şerhte birkaç radikal tutum sergilemiştir. Dikkate değer argümanlarından biri, astronominin Aristotelesçi doğa felsefesine ihtiyaç duymadığı yönündeki ısrarıdır. Bu duruşu ve Arz’ın sükûnette olduğuna dair geçerli ampirik kanıtlar olmadığı konusunda Tûsî ile hemfikir olması sebebiyle Kuşçu, dönen Arz varsayımından “aldatıcı hiçbir sonuç çıkmaz” sonucuna varmıştır. Bir sonraki nesilden Abdülalî el-Bircendî (913/1507’de etkin), hem Aristotelesçi doğa felsefesinin reddi hem de Arz’ın sükûn durumunun ispatlanamazlığı konusunda Kuşçu’yu çürütmeye niyetliydi. Bircendî bunu yapmak için, Tûsî’nin et-Tezkire fî (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  13
    Theory of Active Intellect in Ikhw'n as-Saf' Philosophy.Nusret Taş - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:1):67-86.
    İhvân-ı Safâ, X. yüzyılda yaşayan, yazdıkları Resâilu İhvâni’s-Safâ adlı dinî ve felsefî içerikli eserleriyle tanınan, ilk İslam felsefecileri arasında yer alan bir grup düşünürün ortak ismidir. Bu çalışmanın amacı, din ile felsefeyi uzlaştırmaya çalışan İhvân-ı Safâ’nın Faal Akıl teorisini değerlendirmektir. Sudûr teorisini benimseyen İhvân-ı Safâ’ya göre insani akıl ve Faal Akıl olmak üzere iki tür akıl vardır. Zorunlu varlık olan Yüce Yaratıcı, varlık âlemini, kendi nurundan taşırarak var etmektedir. Aynı zamanda planlı ve programlı bir yaratma fiili olan taşırma (feyezan) eyleminde (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33. Dil Modeli Olarak Ritüel Etkinlik: Wittgenstein'ın Frazer Eleştirisi Üzerine Bir Deneme.Recep Alpyağıl - 2003 - Felsefe Tartismalari 30:69-83.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34. Hume, Nedensellik ve Nesnelerin Varlıksal Konumu: Genelgeçer Yorumların Bir Eleştirisi.Murat Baç - 2002 - Felsefe Tartismalari 29:1-13.
  35.  12
    Fanatizm Olgusu ve Dinî Kült Yapılarda Eleştirisizliğin Eleştirisi.Hüseyin Maraz - 2018 - Kader 16 (2):404-432.
    Öz (150-250 kelime) ve yukarıdaki kutucuğa anahtar kelimeler (5-7 kelime)İngilizce öz ve anahtar kelimeler de aynı sınırlar çerçevesinde yazılmalıdır.Öz Fanatiklik, doğru düşünceyi, sorgulamayı, eleştiriyi, hoşgörü ve hürriyeti sınırlandıran bir eğilimdir. İtiraz etmeyen, eleştiri ve fikri münakaşaya dayanma gücü olmayan ve telkin edileni koşulsuz kabule odaklanan bir oluşumun, doğruyu yanlıştan ayırt edebilme ve kendisine iletilen bilgiden şüphe duyma yetisi kaybolmuştur. Dini bir örgütlenme biçiminde mutlak itaat iman ile eşitlenmiş ise irade ve eylemlerin tek bir iradenin kontrolü altına girmesi de kaçınılmazdır. Bu (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  31
    Orta Çağ Karaî Bilginlerinin İslam Eleştirisi Yakup El-Kirkisanî Örneği.Yasin Meral - 2014 - Dini Araştırmalar 17 (45):93-114.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  38
    Searle ve Nagel'in Bilinç Kuramlarında Fizikalizm Eleştirisi Bağlamında Yapay Zek'nın Sınırı Tartışması.Vedat Çelebi - 2019 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 9 (9:2):351-376.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  38.  16
    Poli̇ti̇ka-siz di̇l, estetk-si̇z söz “medeni̇yet di̇li̇ olarak türkçe” eleştirisi.Mehmet Fatih Doğrucan - 2019 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 31:55-55.
    “Dil politik bir zorunluluk olmanın yanı sıra, iletişim boyutunda bir oluş biçimi olarak estetik bir tutum da varlığa getirir. Bir şeye, dışarıda duran bir şeye gönderme yapma, gönderenin o şeyle olan tutum alışını gösterir. Ağaç ormanda bir anlama bürünürken, bir park alanında ya da yol kenarında başka bir anlama bürünür. Ağaç her zaman bir ağaç değildir; çünkü o ağaç olmaklığını benden bağımsız olarak almış olmasına rağmen, orada bir varlık olarak benim ifade etme biçimime bağlı olarak farklı anlamlara açıktır. Yine de (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  21
    Yapısalcılıktan Post Yapısalcılığa: Derrida'nın Yapı-Bozum Olarak Yapısalcılığı Eleştirisi.İbrahim Keskin - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:4):1433-1452.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  54
    (1 other version)Sosyolojik Düşüncede Avrupa-merkezcilik, Ötekileştirme ve Oryantalist Söylem Üzerine Post-kolonyal Bir Okuma ve Eleştirisi.İrfan Kaya - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 21 (3):1973-2008.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41. Empirizm Merceğinden Dini İnanç: Braithwaite Eleştirisi/ Religious Belief Through the Lens of Empiricism: The Criticism of Braithwaite.Büşra Nur Tutuk - 2022 - Religion and Philosophical Research 5 (1):54-73.
    What do religious statements tell us? The epistemology of statements to which believers dedicate their lives is of critical importance. Richard Bevan Braithwaite (1900-1990), who considers the statements of religion from a non-cognitive but conative perspective, thinks that even if the religious statements cannot be verified, they can be empirically meaningful. This meaning is analogical, drawing policy of life like in moral judgments. According to Braithwaite, these statements have no truth value as in science; the stories told in a religious (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  24
    Kendilik Bahsi ve ‘Ahlat Ağacı’ Filminde Modernite Eleştirisi.Kübra Çamurdaş - 2021 - Atebe 6:1-18.
    Bu çalışmada modern bireyin kendini var etme çabası bağlamında çağ getirisi olarak karşılaştığı problemler, zorunluluklar ve değer yargıları ele alınmıştır. Türkiye özelinde bireyin kendisiyle çatışması, aidiyeti, yaşam biçimi, ahlâkî problemleri ve modern dönemde oluşan dikotomilerden olan kent-taşra ve gelenek-modernite ilişkisi incelenmiştir. Aşırı bireycilik, modernite ile birlikte geleneksel değerlerin önemsizleşmesi ve tüketim odaklı anlık yaşam tarzına geçilmesinin neticesinde oluşan ait olma hissinin kaybı, vicdan ve ahlâk kavramlarının bireylerdeki karşılığı ile birlikte işlenmiştir. Bu çerçevede ahlâk meselesi odak noktayı teşkil etmektedir. Modern iletişim (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  15
    Geçmişten Günümüze Panteizm, Toplumsal Yansımaları ve Eleştirisi.Osman Zahid Çifçi - 2021 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 11 (11:4):1819-1844.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44. David Hume’un Kozmolojik Argüman Eleştirisi.Soner Soysal - 2016 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 9 (1):77-96.
    David Hume’un Doğal Din Üzerine Diyaloglar kitabı, başlığının da ima ettiği gibi, vahiy metinlerine başvurmadan Tanrı’nın varlığına ve niteliklerine ulaşılıp ulaşılamayacağını araştıran bir metindir. Metin boyunca, felsefe tarihinde de gördüğümüz, iki ana yaklaşımı temsil eden iki temel argüman sunulur. Bunlardan ilki, a priori yaklaşımı temsil eden kozmolojik argümandır. Diğeri ise, a posteriori yaklaşımı temsi eden zeki tasarım argümanıdır. Bu yazıda, Hume’un, diyalogdaki Philo karakteri üzerinden ortaya koyduğu, kozmolojik argümana yönelik eleştirileri ele alınıp, böyle bir argümanın neden Tanrı’nın varlığı ve nitelikleri (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45. Etkileşimci Metafor Kuramının Eleştirisi.Alper Yavuz - 2019 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 6 (1):1-14.
    Öz: Bu yazıda Elisabeth Camp'in metafor kuramını eleştireceğim. Bu kurama göre metaforik anlam metaforik olarak kullanılan terimin işaret ettiği şeyin karakterizasyonunun bir başka şeyin karakterizasyonu ile etkileşimi yoluyla ortaya çıkar. Bu etkileşim beraberinde metaforun önemli bilişsel özelliklerinden biri olan olarak-görme etkisini zorunlu olarak getirir. Ben bu kuramın açıklamaya çalıştığı dilsel olguyu gereksiz yere karmaşıklaştırdığını savunacağım. Söz konusu olgu etkileşime gerek olmadan da açıklanabilir. Camp'in tersine, olarak-görme etkisinin metafor için özsel olmadığını savunacağım. Bunların yanı sıra Camp'in metafor kuramının kimi değillenmiş metafor (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  20
    An Introduction to Islamic Cosmological Doctrines: Conceptions of Nature and Methods Used for Its Study by the Ikhw'n al-Saf'’, al-Bîrûnî, and Ibn sîn'. [REVIEW]E. M. Macierowski - 1996 - International Philosophical Quarterly 36 (1):123-125.
  47.  70
    İyi Kavramının Tanımı Yapılabilir mi? J. S. Mill’in Kanıtlaması ve G. E. Moore’un Doğalcı Yanılgı Eleştirisi.Metin Aydın - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi:1139-1160.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  14
    Adorno'da Kant'ın Özgürlük Kavrayışının Eleştirisi.Muhammed Ahmet Tüzen - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:3):1041-1060.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  13
    Pavlus Ant'kî'nin İslam Eleştirisi: El-Kit'bü'l Mantıkî.Tahir Aşi̇rov & İbrahim Türkoğlu - 2019 - van İlahiyat Dergisi 7 (11):252-265.
    Sayda Piskoposu Rahip Pavlus Antâkî’nin Hıristiyan Mezheplerinin inanç esaslarını konu edinen risalesinin el yazması, Saint Petersburg’daki Rusya Bilimler Akademisi, Doğu Yazmalar Enstitüsü Kütüphanesinde bulunmaktadır. Envanter nosu B1218 olup 1b-9b arası varaklarda yer almaktadır. Çevirisi yapılan risalede, İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’den hareketle Hıristiyanlığı ve onun teolojisini açıklanmakta ve Müslümanların Hıristiyanlık anlayışı eleştirilmektedir. Risale, Hıristiyan teolojisinin esası olan teoloji, kristoloji ve marioloji konularını içermektedir. Ortaçağda İbn Teymiyye’nin “el-Cevabu’s-sahih limen beddele dine’l-Mesih” ismiyle reddiye yazdığı Sayda Piskoposu Rahip Pavlus Antakî tarafından kaleme (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  23
    İbn Sîn'cı Bilimsel Tümel ve Hakkında Yapılan Yanlış-Atıflı Değerlendirmelerin Eleştirisi.Hasan Akkanat - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:2):389-418.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 99