Results for 'Dil,Zihin,Edim,Edinç,Derin Yapı,Yüzey Yapı'

416 found
Order:
  1.  18
    Noam Chomsky’nin Dilbilim Kuramı Bağlamında Dil ve Zihin İlişkisi.Sevgi Özcan - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:48-61.
    Noam Chomsky, “evrensel dil” düşüncesini içeren önemli dil kuramıyla zihin felsefesi ve bilişsel bilim alanında yeni bir yaklaşımın doğmasını sağlamıştır. Chomsky, Kartezyen felsefeyi temel alan dilbilim kuramı çerçevesinde, dil yetisini insana özgü olan zihinsel bir başarı olarak görmektedir. Bu bakımdan Chomsky, dil-zihin ilişkisi konusunda kendisinden önceki filozoflardan oldukça farklı bir yaklaşıma sahiptir. Dolayısıyla bu çalışma, Chomsky’nin dilbilim kuramı çerçevesinde dil ile zihin arasında nasıl bir bağ kurduğunu ve bu bağın yeryüzünde farklı diller konuşan farklı kültürden insanların bir arada yaşamalarını mümkün (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  16
    Yabancı Dil Eğitimi Bölümleri Çeviri Derslerinde Edinç Kavramı İle Öğrenim Hedeflerinin Belirlenmesi.Oktay Eser - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 5):943-943.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  11
    Examination of Strong Representation Theories in Terms of Pain Experience with Arguments for Transparency and Appearance/Reality Distinction.Emre Aydın - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:4):32-54.
    Zihin felsefesindeki güçlü temsilci kuramlara göre, bilinç durumlarının fenomenal yönü, temsil içeriklerine tam olarak indirgenerek açıklanabilir olduğu kabul edilmektedir. Özellikle ağrı gibi nesnesi tam olarak belirlenemeyen algı deneyimleri, güçlü temsilci teorilere karşı argümanların geliştirilmesinde sıkça kullanılmaktadır. Güçlü temsilci teorilere göre, bilincin fenomenal özellikleri temsil içeriklerine indirgenir ve temsil içerikleri izlenme teorileri aracılığıyla dışsal fiziksel süreçlerle bağlantı kurularak fizikalist kuramlara uygun bir şekilde açıklanır. Bu makalede, ağrı deneyimi özelinde vücutsal duyuların şeffaflık argümanı temelinde güçlü temsilci teorilere çıkardığı zorluklar ele alınacaktır. Ağrı (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  31
    Di̇li̇n yapisi ve geli̇şi̇mi̇ne dai̇r farkli görüşleri̇n kisa bi̇r anali̇zi̇: Söyleme, konuşma ve söz üzeri̇ne bi̇r düşünme denemesi̇.Engin Yurt - 2018 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 28:71-80.
    Bu makalede en temelde dil üzerine bir düşünme denenmiştir. Dilin evrimsel ve tarihsel gelişimine, oluşumuna dair farklı görüşler incelenmiştir. Bu görüşler üzerinden, konuşmanın ve bir söz söylemenin -herhangi bir şey söylemekten farklı olarak- felsefi anlamı düşünülmüştür. Dil ve düşünme arasındaki ilişkinin ne kadar derine gittiği ya da gitmediği araştırılmıştır. Heidegger‘in dile, konuşmaya ve söze ilişkin görüşleri sunularak günlük konuşmanın sıradanlığı ve dilin şiirselliğinin özsel önemi arasındaki karşıtlık bir nebze de olsa giderilmeye çalışılmıştır.
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  34
    Fenomenoloji ve Analitik Felsefe.Hacımuratoğlu Eylem - 2023 - Felsefe Arkivi 59:78-96.
    Yüzyılın başından itibaren, kıta felsefesi ve analitik felsefe arasındaki tartışmalı ayrımın ötesine geçmeye çalışan ve özellikle fenomenolojinin birleştirici bir rol oynadığı girişimlere daha çok rastlamaya başladık. İki gelenek arasındaki köprünün fenomenoloji üzerinden kurulması, fenomenoloji ve analitik felsefenin kökende ortak sorulardan yola çıkmış olmalarına, tarihsel gelişimleri boyunca yollarının çeşitli şekillerde tekrar tekrar kesişmesine ve kısmen de felsefeden beklentilerin benzerliğine bağlanabilir. Makale iki felsefe arasındaki gelgitli ilişkiyi “anlam” sorusu üzerinden ele alıyor ve son yıllarda özellikle zihin felsefesi alanında ortaya çıkan işbirliğinin arka (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  31
    Ebu’l-Mu’în en-Nesefi’nin Nübüvvet Müdafaası: İslam Teolojisinde Nübüvvet ve Gerekçelendirilmesi Üzerine Bir İnceleme.Muhammet Saygi - 2023 - Kader 21 (1):1-28.
    Bu makale, Ebu’l-Muʿîn en-Nesefî’nin peygamberliğin aklî olarak gerekçelendirilmesine yönelik ortaya koyduğu rasyonel argümanlarını ele almaktadır. Makale, tartışmaya en-Nesefî’nin peygamberlik kavramından ne anladığını ele alarak başlar ve onun tarafından kavramın lügavî, felsefî ve kelâmî anlamlarına dair sunulan görüşler tasnif edilir. Ardından, en-Nesefî’de nübüvvetin, aklî açıdan mümkün ve Allah’ın hikmeti açısından vâcib olmak üzere, iki farklı kategorik açıdan ele alınışı işlenir. En-Nesefî nübüvvetin hem aklen mümkün oluşuna hem de onun Allah’ın hikmeti gereği gerekli oluşuna dair birçok argüman sunar. İnsan aklının bilgiye ulaşma (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  4
    Ninniler Üzerine Çocuğun Din Dili ve Duygusunun Gelişimi Açısından Bir İnceleme.Muhammed Ali Yazıbaşı - 2024 - Dini Araştırmalar 67:217-244.
    Okul öncesi çağı, çocuk için önemli bir zaman aralığıdır. Altın çağ olarak ifade edilen söz konusu dönemde çocuğun gelişimsel özellikleri dikkate alınarak bilişsel, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının giderilmesi önem arz etmektedir. Eğer bu dönemde giderilmesi gereken ihtiyaçlar giderilmez veya geciktirilse bu durum çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bireyin bu dönemde yaşadığı tecrübelerin sıklığı ve niteliği onun kimlik, kişilik ve benliğinin temelini oluşturmaktadır. Bu dönem kritik dönem olarak adlandırılmaktadır. Çocukluk döneminde kazanılması gereken bilgi ve davranışlar kazanılmazsa telafisi zor olabilir. Eğer yanlış öğrenilmiş (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  9
    Contributions of Philosophical Thought to the Science of Recitation.Osman Bayraktutan - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:2):509-523.
    Bu makale, felsefi düşüncenin Kıraat İlmi üzerindeki etkisini, özellikle metodoloji, yorumlama ve analitik derinlik üzerindeki etkisine odaklanarak incelemektedir. Temel felsefi kavramların, özellikle ontoloji, epistemoloji ve aksiyolojinin, bu disiplindeki yorumlama kapasitesini büyük ölçüde artırdığını savunmaktadır. Dil felsefesi, temel metinlerin doğru anlaşılması ve yorumlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Metodolojik ilerlemelerin ötesinde, felsefi söylem, metinsel yapılar ve anlamların detaylı incelenmesi için sağlam bir teorik çerçeve sağlar. Eleştirel düşünce ve ontolojik içgörülerin entegrasyonuyla, Kıraat İlmi metinsel analizde daha derin bir seviyeye ulaşır, katmanlı anlamları ortaya (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  13
    تأملات في العلاقة بين المعاني والرسم العثماني.Mücahit Elhuut - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (2):971-1009.
    Kurallar ve hareke yönünden Arapçaya olan ilginin artmasında şüphesiz, Kur’ân-ı Kerîm’in nâzil olmasının çok büyük bir etkisi olmuştur. Kur’ân-ı Kerîm’in yazılışı, mushaf hâline getirilmesi ve sonrasında çoğaltılıp şehirlere dağıtılması, Arap Dilinin korunmasında derin bir etkiye sahip olmuştur. Fakat Kur’ân yazılışının takip edilip edilmeyeceği ve Kur’ân yazılışının anlam üzerinde ilişkisinin olup olmadığı meselesi daha sonra asırlar boyunca fakihler, tefsirciler ve dil âlimlerinin ilgi odağı olmuştur. Fakihler, Kur’ân’ın hükmü ve yazılışının tevkîfî olup olmadığını tespit etmeye çalıştılar. Müfessirler ise Kur’ân’ın yazılışının tarihi ve (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  40
    Beyz'vî ve Lütfullah el-Erzurûmî’nin Tefsirlerinde İrab Olgusu.Mücahit Elhuut & Yakup Kizilkaya - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):1053-1072.
    İrap Arap dili ve İslami ilimlere dair tedvin faaliyetlerinin başlangıcından bu yana önemini devam ettiren bir olgudur. Bu sebeple farklı alanları konu alan İslami ilimlerin çoğunda esas alınan unsurlardan birisi olmuştur. Bu alanlardan biri olan ve öncelikli hedefi Kur’ân’ın anlaşılmasına katkı sağlamak olan tefsirin de önemli bir parçasıdır. Zira dile ait özelliklerin tam manasıyla gözetilmesiyle ancak doğru bir tefsir faaliyetinden söz etmek mümkün olabilmektedir. Arap dilinin tefsirle ilgili en bariz özelliklerinden biri ise iraptır. Bundan dolayı her bir müfessirin tefsir yönteminde (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  25
    Abdullah B. mes'ud ve kiraati.Cemil KÜÇÜK - 2021 - van İlahiyat Dergisi 9 (15):40-59.
    Özet Hz. Peygamber’in her hâlini bizzat müşahede edecek kadar yakın ve Kur’ân’ın ilk muhatapları olan sahabe neslinin örnek hayatı ve ilmi kişilikleri hakkında çalışmak, bilgi edinmek, Kur’ân’ı ve Rasûlullah’ı doğru anlamanın temel yöntemini teşkil eder. Abdullah ibn Mes’ûd, ilmi yönden zengin birikime sahip ve yaşantısı bakımından farklı bir kişiliği vardır. Müslüman olduktan sonra Rasulullah’ın yanından hiç ayrılmayan, her türlü hizmetinde bulunan, öyleki ehl-i beytten fark edilmeyecek kadar O’na yakın olan İbn Mesʿud, aynı zamanda hemen hemen bütün savaşlarda Rasulullah’ın yanında bulunmaktan (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  6
    Heydər Əliyev və sovet rejiminin dil siyasətinin fəlsəfi mahiyyəti.Ziba Ağayeva - 2023 - Metafizika 6 (1):231-247.
    The national and spiritual values of the Azerbaijani people (language, religion, customs and rituals) emerged and formed over the centuries in the course of historical development, as well as the geopolitical location of the country, while being preserved in social, historical, cultural and family traditions, being passed down from generation to generation. It should be emphasized that during the Soviet period, the situation in the economy, industry, culture and education was very clear. As for the preservation and protection of national (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  20
    The Importance of Text Criticism and Analysis: The Adventure of a Narrative Turning from Clog into Mule.Yusuf Acar - 2021 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 25 (3):1341-1358.
    Each narration or text, as it informs about an event, situation or person in history, has a history that sheds light on both its formation and how it arrived to us. The illumination of this history is at least as important as the content analysis of the information. For this reason, it is necessary both to examine whether the source in which the information is given has survived to the present day as it was created by the author without being (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  15
    al-Bāḥithūn al-ʻArab wa-al-lisānīyāt al-muʻāṣirah: dirāsāt fī baʻḍ al-namādhij.Muṣṭafá ʻĀdil (ed.) - 2022 - Irbid, al-Urdun: Rikāz lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ.
    Arabic language; grammar; syntax; linguistics.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  23
    er-Ris'le’de Ş'fiî’ye Göre Kur’'n’ın Arabîliği.Hülya Afacan & Osman Güman - 2022 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 24 (46):485-503.
    İslâm’ın ilk dönemlerinden itibaren Kur’ân’da Arapça dışında bir kelimenin bulunup bulunma-dığı hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bu görüşler çerçevesinde mesele, Kur’ân’da yabancı dillerden bazı kelimelerin bulunup bulunmadığı merkezinde tartışıldığı gibi, bazı kelimelerin köken itibarıyla Arapça olmakla beraber şer’î terminolojinin ortaya çıkışı sonra-sında Arapların o zamana kadar bilmediği yeni anlamlar kazanmış olmasının Kur’ân’ın arabî olmasına engel teşkil edip etmeyeceği boyutuyla da tartışılmıştır. Şâfiî, Kur’ân’ın arabîliği görüşünün ilk ve en tavizsiz savunucularından biridir. Kur’ân, muhatapları Arap olduğu için Arapça nazil olmuştur. Her dil, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  11
    Türkçede felsefe terimlerinin dil bakımından açıklanması dolayısiyle bazı kelime yapı yolları.Mehmet Ali Ağakay - 1943 - Istanbul,: Cumhuriyet Basımevi.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  31
    Yahy'’nın Şefaatn'me’si.Duygu Kayalık Şahin - 2022 - Atebe 8:211-231.
    İslamiyet’in Türkler tarafından kabul edilmesiyle birlikte Türk edebiyatında, İslamiyet’i konu alan eserler telif edilmiştir. Bu eserlerin bilhassa tevhid, naat, münâcât ve hâtime bölümlerinde Allah’ın rahmetine ve Hz. Muhammed’in şefaatine nail olmak arzusunun dile getirilmesi bir gelenek hâline gelmiştir. Zamanla, şefaati konu edinen ve başta Hz. Muhammed olmak üzere Allah’ın şefaat etmesine müsaade buyurduğu kişilerden şefaat isteğinde bulunulan manzum ve mensur müstakil eserler telif edilmiştir. Bu eserler, dinî-tasavvufi türlerden ayrılarak şefaatnâme olarak adlandırılmıştır. Şefaatnâmelerin geneli, eski Anadolu Türkçesi döneminde telif edilen Hikâye-i (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  17
    Yabancı Dil Olarak Türkçe: Değişim Öğrencilerinin Perspektifinden.Seyit Ahmet Çapan - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 6):255-255.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  15
    Hz. Ömer’in Hz. Peygamber’in Vefatı Karşısında Takındığı Tavırla Alakalı Rivayetler ve Değerlendirilmesi.Hacer ŞAHİN & Hüseyin Kahraman - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (1):487-519.
    Ölüm her canlı için kaçınılmaz bir gerçekliktir. Bu kaçınılmaz gerçeğin farkında olmasına rağmen insan, her ölümden az veya çok etkilenir. Fakat sevilen veya kendisine sevgiden daha fazla değer yüklenen kişilerin ölümü, daha acı ve derin bir sürecin yaşanmasına sebep olur. Yas süreci denen bu evre genel olarak şok, özleme, yeniden yapılanıp kendine gelme ve kimliği yeniden kurma gibi aşamalardan oluşur. Böyle değer verilen kişilerin ardından yaşanan ölüm acısının en karakteristik örneklerinden biri Hz. Peygamber’in vefatı üzerine sahâbede görülür. Bütün sahâbe içinde (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  26
    Türkçe Öğretiminde Dil ve Düşünme Becerilerini Geliştirmeyi Amaçlayan Bir Eğitim Durumu Örneği.Güliz ŞAHİN - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 11):1377-1377.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  18
    Muՙtezilî Usûlcülerin Mecaz Tanımları Üzerine Bir Değerlendirme.Yasin Akan - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):180-201.
    Dini sahada tartışılan bazı kavramlar birden fazla disipline konu olmuş ve bu kavramlar her disiplinde farklı açılardan ele alınmıştır. Dinî nasların anlaşılmasında önemli yeri olan hakikat ve mecaz bu tür kavramlardandır. Hakikat ve mecaz salt dilbilimsel kavramlar gibi görünseler de birçok dini disipline önemli ölçüde konu olmuşlardır. Fıkıh usûlü, bu kavramları yoğun bir şekilde konu edinen temel dini disiplinlerden biridir. İlk dönem dil kaynaklarında mecaza dair bir tanım yapılmamışsa da ana hatlarıyla “lafzın dilde vazedildiği anlam dışında kullanılması” mecaz kabul edilmiştir. (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  24
    Okulöncesi Eğitimi Almanın Öğrencilerin Dil Becerilerinin Gelişimine Etkisi.Ahmet AKÇAY - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 3):15-15.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  20
    Reading the Great Meaning and Action Operation That the Deconstructive View Performs in the Light of Philosophy of Language.Hasan Akay - 2021 - Akademik İncelemeler Dergisi 16 (2):270-283.
    Derrida, with the deconstruction philosophy, shook all movements, stances, remembering and forgetting, and changed the flow of the river of perception and thought with a deep and comprehensive operation of reasoning and perception. He has resurrected the understanding of fluidity, movement and process, which has been coming since Heraclitus and renewed in Nietzsche in its own way by formatting these concepts. It has changed the method of meaning and signification, redefining it as an event, an action. He used "writing" against (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  27
    Yahy' b. Ziy'd el-Ferr'’nın “Ma‘'ni’l-Kur’'n” Adlı Eserinde Dil-Kültür İlişkisi.Rıfat Akbaş - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (2):1299-1328.
    İslâm coğrafyasının genişlemesi neticesinde Arap olmayan toplulukların İslâm dini ile tanışmaları beraberinde bir takım problemleri de getirmiştir. Bu problemler arasında, Kur’ân’ın yanlış anlaşılma endişesi en başı çekmektedir. Arapçaya hâkim olmamaktan kaynaklanan dil hatalarının âyetlere kadar sirayet ettiğini gösteren birçok rivayetin varlığı da bunu teyit etmektedir. Bundan dolayı hicrî birinci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dil ile ilgili faaliyetler aralıksız bir şekilde devam etmiştir. Bu faaliyetler arasında, Kur’ân’ın üslûbunu, âyetlerde yer alan kelimelerin delâleti ve sesletimini, cümlelerin iç bütünlüğü ile filolojik tahlillerini ele (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  49
    al-Zarkashī and Evaluation Method of Riwāyas in His Work of al-Tadhkira fī al-Ahadith al-Mushtahira.Muhammed Akdoğan - 2018 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22 (1):215-232.
    al-Zarkashī, an ethnic Turk, is an important hadith, fiqh and commentary scholar who lived during the Mamlūks period. He was taught by some of the leading scholars of his era, such as Alā al-Dīn Mughultay (d. 762/1360), Imād al-Dīn Ibn Kashīr (d. 774/1372) ve Jamal al-Dīn al-Asnawī (d. 772/1370), and he grew up under their mentorship. Nevertheless, his only well-known student is Birmāvī (d. 831/1428). Almost half of his works have been related to fiqh and methodology of fiqh, and he (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  18
    Türkçe Çalışma Kitaplarındaki Dil Bilgisi Etkinliklerinin Çeşitli Açılardan De.Erhan Akin - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 15):19-19.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  36
    Yabancı Dil Öğrenenlerin Sınav Kaygı Düzeyleri.Dilek Çakici - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 7):243-243.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  12
    Filozofça dil felsefesi.Mehmet Akkaya - 2011 - Sultanahmet, İstanbul: Belge Yayınları.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29. Rousseau'da Demokrasi: Otonomi ve Katılım.İbrahim Akkın - 2020 - In İsmail Serin (ed.), Demokrasi Felsefesi: Klasik ve Modern Yaklaşımlar. İstanbul: Sosyal Yayınlar. pp. 203-228.
    [...] Rousseau bir yandan çağının yükselen değerlerinden yararlanırken diğer yandan bu değerlerin içeriden eleştirisini yapmayı başarabilen düşünürlerden biri olduğu için fikirleri ölümünden asırlar sonra bile önemini yitirmemiştir. Demokratik devletlerin meşruiyet krizinin giderek derinleştiği ve çoğunlukçu, majoritarian, ideolojilerin etraflıca sorgulanmaya başlandığı çağımızda, demokrasiyi çoğunluk kararına ek olarak “rıza”, “Yurttaşlık”, “sivil özgürlük”, “kamusal uzlaşı” ve “Genel İrade” kavramlarıyla birlikte ele alan Rousseau’yu yeniden okumak önemlidir [...] Rousseau-demokrasi ilişkisinin kazılıp ortaya çıkartılacağı bu metinde uğranılacak olan kavramsal duraklar sırasıyla: Eşitsizlik (doğal ve toplumsal), özgürlük (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  38
    Bir "Dil Gurbeti" Ya da Konuşmamak Ana Dili Bağlamında Refik Halit Karay'ın "Eskici" Hik'yesini O.Selami Çakmakci - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 6):225-225.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  19
    The Critical View on the Use of Graded Readers in Learning English as a Foreign Language.Fidel Çakmak - 2019 - Akademik İncelemeler Dergisi 14 (1):215-244.
    Okuma etkinliği hem ana dilde hem de yabancı bir dil öğrenmede önemli bir yer tutar. Bireyler okuma aracılığıyla başka görüş, düşünce ve kültürel unsurları öğrenir, onlarla etkileşimde bulunurlar. Bireylerin yabancı dil öğreniminde, yabancı dilde okuma becerilerini geliştirmek amacıyla bazı uygulamalar önerilir. Bunlardan biri, basitleştirilmiş kitaplardır. Bu çalışma, yabancı dil öğreniminde okuma becerisinin arttırılması için yapılan basitleştirilmiş okuma kitaplarının kullanımıyla ilgili önemli unsurları belirtmeyi ve bu tür kitapların kullanımına eleştirel bir bakış sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, öncelikle basitleştirilmiş kitapların kullanımını tarihsel açıdan (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  12
    Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitimine Yönelik Velilerin Bilinç ve Algı Düzeyleri.Nevide Akpinar Dellal - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 11):25-25.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  14
    Yabancı Dil Öğretmenlerinin Derslerinde Materyal Kullanımına İlişkin Tutum ve Görüşleri.Nevide Akpinar Dellal - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 2):1051-1051.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  12
    Yabancı Dil Öğreten Eğitimcilerin Telkin Yöntemine İlişkin Algı Ve Görüşleri.Nevide Akpinar Dellal - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 3):37-37.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  26
    “Dünya Müminin Zindanı, K'firin Cennetidir” Rivayetinin Analizi ve Metaforik Bir Yorum Denemesi.Furkan Çakır - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):60-80.
    Bu araştırma Hz. Peygamber’e izafe edilen “Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir” rivayetini konu edinmektedir. Zikri geçen hadisle ilgili literatür taraması yapıldığında müstakil bir araştırmaya rastlanmamaktadır. Esasında ilim geleneğimizde tek bir hadisi bütün yönleriyle inceleyen pek çok araştırma vardır. Ancak söz konusu haberin müsellem ve mesajı açık kabul edilmesi hem Arap hem de Batı araştırmalarına konu edilmemesinin gerekçesi olabilir. İlgili rivayetin temel hadis kaynaklarında muhtelif metinlerle, beş ayrı sahâbîden aktarıldığı tespit edilmiştir. Araştırmamızda sözü edilen metin ve senedler ayrı ayrı incelenerek rivayetin (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  4
    Kur’an’daki Cennet Tasvirlerinde Kültürel Unsurların Kurucu Etkisi: Nüzul Süreci Bağlamında Bir Okuma.Soner Aksoy - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):773-796.
    Kur’ân’da ahiret hayatının başlıca kısımlarından biri cennettir. Cennet, bu dünyada Allah’a inanan ve imanlarının bir sonucu olarak salih amel işleyenlerin ahirette nimetlerle ödüllendirileceği yer olarak ifade edilir. Bu açıdan Kur’ân’ın pek çok âyetinde cennet hayatına dair çeşitli nimetlerden bahsedilir. Özellikle Mekkî sûrelerde yoğun bir şekilde somut cennet tasvirleri yapılır. Bu tasvirlerin ise genellikle muhatapların kültürel alışkanlıklarıyla iç içe olduğu görülür. Diğer yandan Medenî sûrelerde ise somut cennet tasvirlerinin belirgin olarak azaldığı daha soyut ve evrensel temaların öne çıktığı fark edilmektedir. Dolayısıyla (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  25
    Avrupa Dil Gelişim Dosyası Ölçütlerine göre Nuovo Progetto Italiano 1-A ve 1-B Kitaplarının Değerlen.Meltem Aktaş - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 11):57-57.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  9
    Falsafat al-taʼwīl ʻinda Abī Ḥayyān al-Tawḥīdī.ʻAbd al-ʻAzīz & ʻĀdil Khalaf - 2017 - al-Qāhirah: al-Hayʼah al-Miṣrīyah al-ʻĀmmah lil-Kitāb.
  39.  22
    İnsanın sonları jaques Derrida.Mevlüt Albayrak, Muhammed Toprak, Mustafa Mercan & Eyüp Can Yüksel - 2019 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 31:96-114.
    Her felsefi kongre zorunlu olarak politik bir öneme sahiptir. Bu, yalnızca felsefenin özünü her zaman politik olanın özüne bağlayan bir şey yüzünden değildir. Temel ve genel olarak, bu politik ima ona [felsefe ve politika arasındaki a priori ilişkiye] ağırlık katıyor, onu daha ciddi kılıyor ve özellikle felsefi kongre aynı zamanda uluslararası bir kongre olduğunda onun ayırıcı özelliğini de belirliyor. Uluslararası bir felsefe konferansı olasılığı sınırsız bir biçimde, farklı çizgilerle birlikte ve genelliğin birçok düzeyinde araştırılabilir. En genel anlamında böyle bir olasılık, (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  24
    الوزير جعفر بن حِنزابة وبعض آرائه في علم الجرح والتعديل.Ayman Aldoorı - 2023 - Atebe 9:221-245.
    اعتنى علماء هذه الأمة بسنة النبي _ صلى الله عليه وسلم _ عناية فائقة، وخاصةً بعد ظهور الفتن، فبرز رجال عظماء لحفظ السنة النبوية وتدوينها ودراسة أسانيدها، ومن هؤلاء إمام ليس له مزيد شهرة إلا أَّن له شأنًا عظيمًا في علم الحديث النبوي الشريف، ألا وهو الحافظ المُحدث الوزير أبو الفضل جعفر بن الفضل بن الحسن بن الفرات، المعروف بابن حِنْزابة، المولود عام (308هـ)، والمتوفى عام (391هـ)، فعمدتُ إلى التعريف به وذكر نسبه ومولده ونشأته، والحقبة الزمنية التي عاشها واستلم فيها (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  28
    Ebûbekir b. el-Enb'rî'nin Şerhu'l-Kas'idi's-Seb'i't-Tiv'li'l-C'hiliyy't Adlı Eserinde Nahiv ve Konuları-Betimsel ve Çözümsel Bir İnceleme.Lawand ALİ & Majed Haj Mohammad - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (13):35-58.
    Mu‘allâkâtların, tefsir, nahiv, sarf ve dil ilimlerindeki önemli rolünün yanı sıra Arap dili ve edebiyatı âleminde de yüksek ve önemli bir konumu bulunmaktadır. Cahiliye devri müfredatlarının pek çoğunu kapsamasından ötürü dil ve edebiyat erbabı ona önem atfetmiştir. Onlardan biri de, ‘Şerhü’l-Kasâ’idi’l-السبع’ adıyla el-Muâ‘llekât’a yaptığı şerhiyle Ebu Bekir Muhammed bin el-Kasım bin Beşar bin el-Anbari. Bu eserinde pek çok nahiv, zamirin aidiyeti, harflerin manası, zarf ile car ve mecrûrun bağlı olduğu yerin belirlenmesi, müfredatlarıni‘râbı, illetler arasındaki üstünlükler, kıyasa ve luğatta asıl olana, (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  21
    Sih'm-I Kaz''nın Dil Ve Üslup Bakımından Eleştirisi.Nurettin Çalişkan - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 12):75-75.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43. Dil Modeli Olarak Ritüel Etkinlik: Wittgenstein'ın Frazer Eleştirisi Üzerine Bir Deneme.Recep Alpyağıl - 2003 - Felsefe Tartismalari 30:69-83.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  11
    Varlık ve zihin: islâm felsefesinde zihnî varlık sorununa metinlerle bir giriş.Ömer Mahir Alper - 2021 - İstanbul: Klasik.
  45.  15
    Zihin Engelliler Öğretmenliği Adaylarının Uygulamada Karşılaştığı Problemlere İlişkin Görüş Ve Öneri.Serpil Alpteki̇n - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 2):127-127.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  17
    Dil, Anlamlandırma ve Yorumlama Üzerine Bir Deneme.İlyas Altuner - 2012 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 2 (1):75-86.
    Bizim bu yazıda bahsetmeye çalıştığımız konu, daha çok metaontolojik ya da metafizik alan üzerinde yoğunlaşacaktır. Nesnelerin kendinde varlığını bilemesek bile, en azından, dile gelmeyen bir şeylerden bahsediyoruz. Öyleyse bilemediğimiz alana ait yargılarımızın, bildiğimiz olgular alanıyla ilişkisi dolayısıyla az çok yorumlanabileceğini göz ardı etmememiz gerekir. Kendinde dünyanın yani numenin anlamını somut dünya tasarımıyla elde etmeye çabalamanın boşuna olacağı kesindir. Ancak bu durum, numen dünyasının araştırılmaması ve kendinde varlık alanının ne olduğu konusunda düşünmeye son verilmesi gerektiği manasını taşımaz. Çünkü somut dünya tasarımımızda (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  15
    Descartes Felsefesinde Kuşkudan Bilgiye Geçiş ve Zihnin Kendini Kavrayışı.İlyas Altuner - 2011 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 1 (1):97-112.
    Descartes, kuşkuculuğu gerçeklik arayışında bir yöntem olarak kullanır ve ardından gerçekliğin bilgisine bir sezgisel önerme olan cogito düşüncesi ile ulaşır. Zihnin kendini kavrayışı, benliğin düşünmekten kesilemeyeceğinden hareketle ileri sürülür ve bu düşünce ise zihinde kavramsal olarak içerilmiş bulunan Tanrının varlığıyla temellendirilir. Tanrı, zihni kuşkudan kurtaran ve ona gerçek varlığını gösteren en yetkin varlık olarak ifade edilir.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  19
    Fragmanlar.İlyas Altuner - 2013 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 3 (2):129-132.
    Bu yazıda Anaksagoras’ın Fragmanlar’ı içeriliyor. Anaksagoras, yönetici bir güç olarak nous kozmolojik nous kavramını felsefeye sokmakla meşhurdur. Anaksagoras, yaratıcı kaostan mevcut düzenlere geçiş sürecindeki ortamların açıklamasını vermeye çabalamıştır. Soğuk hava ile sıcak eter arasındaki bölümleme, birarada olmanın büyüsünü bozmuştur. Soğuğun artmasıyla birlikte, biçimlendirici suyu, yeri ve kayaları meydana getirmiştir. Havada yüzmeye devam eden yaşam tohumları yağmurlarla nakledilmişler ve bitkileri oluşturmuşlardır. İnsanda içinde olmak üzere canlılar, sıcak ve nemli topraktan ortaya çıkmışlardır. Varlıkların en saygın olanı, öyleyse nous yani zihindir.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  25
    Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlere Yönelik Okuduğunu Anlama Başarı Testinin G.Hatice Altunkaya - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 3):113-113.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  7
    al-Imām Fakhr al-Dīn al-Rāzī, raḥimahu Allāh, mujaddid al-miʼah al-sādisah lil-Hijrah, 543 H-606 H: tarjamatuh - manhajuhu fī al-tafsīr - al-difāʻ ʻanh.Abū al-ʻUlā & ʻĀdil Muḥammad Ṣāliḥ - 2017 - Jiddah: Dār Rawāʼiʻ al-Muṣḥaf wa-ʻUlūmihi lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ.
1 — 50 / 416