Results for 'D. Metin'

960 found
Order:
  1.  54
    Changes in Students’ Views about Nature of Scientific Inquiry at a Science Camp.G. Leblebicioglu, D. Metin, E. Capkinoglu, P. S. Cetin, E. Eroglu Dogan & R. Schwartz - 2017 - Science & Education 26 (7-9):889-917.
    Although nature of science and nature of scientific inquiry are related to each other, they are differentiated as NOS is being more related to the product of scientific inquiry which is scientific knowledge whereas NOSI is more related to the process of SI. Lederman et al. determined eight NOSI aspects for K-16 context. In this study, a science camp was conducted to teach scientific inquiry and NOSI to 24 6th and 7th graders. The core of the program was guided inquiry (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   4 citations  
  2.  14
    D'rekutnî's Accusation of Teşeyyu'.Metin Tekin - 2024 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 9 (2):1669-1699.
    In the history of Islam, many scholars who have contributed to Islamic sciences both with their works and their thoughts have been attributed to teşeyyuʻ (being inclined to Shi'ism). Dārakutnī (d. 385/995) is one of the scholars who were subjected to this accusation. Dārakutnī, who was considered one of the leading ḥadīth reciters of his period with his strong memory and deep understanding, wrote many works showing his competence in the science of ḥadīth He was also given the title of (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  9
    el-Âlim ve’l-Müte‘allim’in Kaynak Kritiği, Semerkant’ta Yayılışı ve M'türîdî’deki İzleri.Metin Avcı - 2024 - Kader 22 (1):30-59.
    Hz. Peygamberin vefatıyla birlikte, hilâfet tartışması başta olmak üzere ashap birçok problemle karşı karşıya kalmış, sorunlar çözülmüş gibi görünse de bu dönem, sonradan ortaya çıkacak olan mezhep ve fırkaların oluşum sürecini tetiklemiştir. Hilâfetin ilk otuz yılında yaşanan olumsuz hadiselere, Emevî devletinin kurucusu Muâviye (ö. 60/680)’nin izlediği siyaset anlayışından kaynaklanan bazı olumsuzluklar da eklenince ümmet arasında fırkalaşma dönemi başlamıştır. Önce bazı Emevî sonra da bazı Abbasî halifelerinin yanlış uygulamalarına şahit olan Ebû Hanîfe (ö. 150/767), çözüm odaklı görüşleriyle ümmetin bu ihtilaf dönemine (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  33
    Arif: Mevlana’da Bilinmeyenin Bilgesi.Metin Yasa - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:62-67.
    Günümüzde var olanının bilinmeyen yönü üzerine yeniden düşünme kaçınılmaz görünmektedir. Var olanın bilinen yönüne ek olarak bilinmeyen yönünün de anlaşılmasının bir yolu, öyle görülüyor ki, kaynak bütünlüğüne bağlıdır. Var olanın bilinen yönü ve bu yönü açığa çıkarmada işlev yüklenen rasyonel savunu, eleştirel eğilim ve entelektüel çıkarım, kuşkusuz, önemli girişimlerdir. Ancak günümüz dijital çağında, ne var olanın bilinen yönü ne de bu yönü açığa çıkarmaya odaklı çabalar yeter. Tüm bu çıkarımlar, var olanın bilinmeyen yönünü gönül üzerinden keşfe doğru atılan adımlar karşısında, (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  23
    21. yüzyil ve mevlana’dan vefasizlik üzeri̇ne ki̇mi̇ uyarilar.Metin Yasa - 2021 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 35:28-35.
    Ahlak, 21.yüzyıl insanının dikkate alması gereken temel bir varlık alanıdır. Bu alan içinde, bireysel ve toplumsal yaşamı yönlendiren erdem ve erdemsizlik tartışması önemli bir yer tutar. Bu makalede, Mevlana’nın görüşlerine özel atıfla, bir erdemsizlik örneği olarak vefasızlık üzerinde durulmaktadır.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  28
    Savaş ve bariş durumu: Nedenler, i̇stençler ve benli̇kler üzeri̇nden bi̇r tartişma.Metin Yasa - 2019 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 31:6-12.
    İnsan çok yönlü bir varlıktır ve onun bu çok yönlü oluşu bir açıdan özünde taşıdığı çift kutupların etkin uzantılarıyla açıklanabilir. Doğrusu, çift kutuplu insanda nedenler üzerinden işleyen faktörlerden biri benlik diğeri ise istençtir. İnsanı tanıma girişimlerinde etkin olan benlik ve istenç faktörleri, kişilik çözümlemesi yapan psikologlarca, sıklıkla gündeme getirilir. Benlik ve istenç, içinde insanlığı derinden etkileyen iki deneyim türü olarak savaş ve barışın da bulunduğu pek çok durumu yönlendiren özlere sahiptir. İnsanın çok yönlü oluşu söz konusu edildiğinde, onda, benlikleri harekete (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  17
    Mevlana’nın Alanlararası Genişleme Üzerinden Erdem Çözümlemesi.Metin Yasa - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 39:1-7.
    Erdem üzerine çözümleme yapmanın temel bir gereği, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızla yükseldiği günümüzde varlığı iyiden iyiye gözlemlenen ahlaktan kopuk bir yaşantı içinde oluşun rahatlıkla duyumsanır hale gelmesidir. Erdeme ilişkin bir çözümleme, ister alanlararası genişleme ister kavram zenginliği üzerinden yapılmış olsun, erdemin, ahlaki yaşantıda, duyarlılık gösterilmesi gereken temel bir kavram olduğuna işaret eder. Bu durum, kendini, Mevlana’nın erdeme ilişkin yaptığı çözümlemelerde oldukça güçlü bir biçimde duyumsatır. Bizim bu yazıda öncelediğimiz temel bir hedef, Mevlana’nın görüşleri ışığında, alanlararası genişleme üzerinden yapılacak bir (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  8
    El-Makâsıd: Kelâm ilminin maksatları: (inceleme - çeviri - elestirmeli metin).Masʻūd ibn ʻUmar Taftāzānī - 2019 - İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu. Edited by İrfan Eyibil & Ahmet Kaylı.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  6
    Şerhu'l-ahlâki'l-adudiyye: ahlâk-ı adudiyye şerhi (eleştirmeli metin-çeviri).Ismāʻīl Mufīd Isṭanbūlī - 2014 - İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Edited by Eşref Altaş & Selime Çınar.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10. D'vûd-i Karsî’nin Şerhu Îs'gûcî Adlı Eserinin Eleştirmeli Metin Neşri ve Değerlendirmesi.Ferruh Özpilavcı - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 21 (3):2009-2009.
    Dâwûd al-Qarisî (Dâvûd al-Karsî) was a versatile and prolific 18th century Ottoman scholar who studied in İstanbul and Egypt and then taught for long years in various centers of learning like Egypt, Cyprus, Karaman, and İstanbul. He held high esteem for Mehmed Efendi of Birgi (Imâm Birgivî/Birgili, d.1573), out of respect for whom, towards the end of his life, Karsî, like Birgivî, occupied himself with teaching in the town of Birgi, where he died in 1756 and was buried next to (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11. Filosofijos vieta tikrovės pažinimo raidoje: konferencijos, skirtos F. Engelso veikalų "Liūdvigas Fojerbachas ir klasikinės vokiečių filosofijos pabaiga" ir "Gamtos dialektika," 100-sioms metinėms pažymėti: Vilnius, 1986 m. rugsėjo 30 d.: pranešimų tezės.M. L. Shubas (ed.) - 1986 - Vilnius: Lietuvos TSR Mokslų akademija, Filosofijos, sociologijos ir teisės institutas.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  23
    En‘'m Sûresinin Nüzulü: Rivayet ve Metin Eksenli Bir Değerlendirme.Havva Özata - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):81-102.
    Klasik tefsir merviyatı konulu kaynaklarda En‘âm sûresinin Mekke döneminin sonlarında tek seferde topluca nazil olduğu rivayet edilmektedir. Bununla birlikte sûrenin bazı âyetlerinin farklı zamanlarda indiğine işaret eden sebeb-i nüzul rivayetleri bulunmaktadır. Aynı şekilde bazı âyetlerinin Medenî olduğu bilgisi de birçok rivayette vurgulanmaktadır. Farklılaşan rivayetler, En‘âm sûresinin tek seferde mi yoksa belirli bir zaman aralığında peyderpey mi nazil olduğu konusunda bir çelişkiyi beraberinde getirmektedir. Sûrenin nüzulünün mahiyetinin tespit edilmesi ve neticede bu çelişkili durumun giderilmesi önem taşımaktadır. Bu makalede, En‘âm sûresinin (...) içi ve metin dışı bağlamının değerlendirilmesi ile sûrenin nüzul sürecinin incelenmesi hedeflenmektedir. Böylece sûrenin tek seferde mi yoksa farklı zamanlarda mı nazil olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Metin dışı bağlam ile kastedilen, sûrenin tek seferde indiğini ya da sûrenin farklı âyetlerinin farklı zamanlarda ve muhtelif sebeplerle indiğini ifade eden rivayetler ekseninde şekillenen tarihî arka plandır. Metin içi bağlam ile kastedilen ise En‘âm sûresinin lafzî ve anlamsal yapısı ile ortaya çıkan metinsel özellikleridir. Bu şekilde sûrenin hem indirilişine dair rivayetler hem de metinsel özellikleri göz önüne alınarak incelenmekte ve özellikle müfessirlerin konu hakkında ortaya koydukları çözüm önerileri karşılaştırmalı bir analizle değerlendirilmektedir. Bu konu üzerinde son dönem müfessirlerinin çok daha fazla durduğu görülmüştür. Rivayetlerin hem teknik hem de içerik analizi, sûre hakkındaki sebeb-i nüzul rivayetlerin mahiyeti, sûrede ortaya çıkan metinsel bütünlük ilgili müfessirlerin bu mevzuda özellikle üzerinde durdukları konular olmuştur. Zira bazı müfessirler tek seferde indirildiğine yönelik rivayetleri hem sened hem de aksi yöndeki rivayetlerden dolayı sahih bulmamıştır. Birçok müfessir ise sûrenin tek seferde nüzulünün mümkün olduğunu iddia etmiştir. Bu görüşlerini delillendirirken de özellikle sebeb-i nüzul rivayetler üzerinde durmuşlardır. Bu rivayetlerin muteber hadis kaynaklarında yer almadığını ayrıca bunların sonradan âyetin anlamını beyan etmek için yapılan esbâb-ı nüzûl yorumlar olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca hükmün taahhürü ve nüzul tekrarı gibi usule dair konulardan yararlanarak görüşlerini temellendirmeye çalışmışlardır. Sûredeki metinsel bütünlük de bu kapsamda değerlendirilmiştir. Zira En‘âm sûresinde, müşriklerin Hz. Peygamber’e ve onun tebliğ ettiği dinin her bir esasına karşı yaptıkları itirazların cevaplandığı ve câhiliyeye ait uygulamalarının, örf ve âdetlerinin reddedildiği görülmektedir. Sûrenin ilk âyetinden son âyetine kadar görebildiğimiz metinsel bütünlük ve bu paralelde seyreden tarihî arka plan ayrıca sûrenin “tek seferde nazil olduğunu” bildiren rivayetler hep birlikte ele alınınca En‘âm sûresinin tek seferde indirilmiş olması ihtimalinin yüksek olduğu görülmektedir. (shrink)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  9
    Kur’'n Diline Ait Bir Üslûb Olarak Kulların Fiillerinin Allah’a İsn'dı: el-Enf'l Sûresi 17. Âyet.Ayşenur Fidan Karateke - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):1003-1022.
    Fiillerin Allah’a isnadı (halku ef’âli ibâd/halku a’mâlu’l-ibâd) meselesi Kelâm literatürünün bir başlığı olarak birçok defa ele alınmıştır. Fakat bu çalışmaların hepsinde konu, Kelâm ekollerinin yaklaşımlarının değerlendirilmesi çerçevesini aşamamıştır. Konuyu itikâdî bir mesele veçhesiyle ele alan Kelâm ekollerinin zıddına bu çalışma, beşer fiillerinin Allah’a isnadını kendi doğal zemininde okuma amacını taşımaktadır. Makalede, meselenin Kur'ân dili ve bağlamı içindeki ilk anlamı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, beşere ait bazı fiillerin Allah’a isnat edilmesinin Kur’ân dilinin kendine has üslûbu olduğu, fakat bu üslûbun çoğu zaman (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  17
    M'turîdî’de “Ş'hidin G'ibe Del'leti" Metodu.Nail Karagöz - 2019 - Kader 17 (2):321-347.
    Öz Mâtürîdî, dinin anlaşılmasında akla verilen değer açısından Eş‘arîler ile Mu‘tezile arasında konumlandırılmaktadır. Mâtürîdî’nin akıl yürütme anlayışında, gerçekliği beş duyu ile algılanabilen ve şehâdet âlemi olarak adlandırılan dış dünyanın ayrı bir yeri vardır. Mâtürîdî’ye göre bu dünya, beş duyunun algı alanına girmeyen ve gayb âlemi olarak bilenen duyular ötesi âlemin varlığına delil teşkil etmektedir. Kitâbu’t-Tevhid’de bu delillendirme “Delâletü’ş-Şâhid ale’l-Gâib” terkibiyle ifade edilmiştir. “Görünür âlem” veya “duyular âlemi” de denilen bu âlem, bizzat varlığıyla onu var edenin varlığına şahitlik etmektedir. Ancak görünür (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  15.  15
    Molla Halil’e Göre Sevap ve İk'b.Serkan Teki̇n - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (1):521-556.
    Molla Halil’e göre insanların bu dünyada yaptıkları iyiliklere karşılık Yüce Allah onları ahirette lütfuyla nimetlendirecek ve Cennetine koyacaktır. Bu, Allah’ın insanlara bir va‘didir. Allah va‘dinden asla dönmez. Çünkü Allah’ın va‘dinden dönmesi, O’nun hakkında bir eksiklik sayılır. Ancak bu durum O’nun için vucûbiyet ifade etmez. Vucubiyet kavramı çeşitli anlamlarda kullanıldığı için anlam kargaşasına yol açabilir. Buna sebebiyet vermemek için kelamda özellikle de bu makalede “zorunluluk” anlamına kullanılacak olup bazen gereklilik anlamı da ihtiva edebilir. Allah, kötülük yapanları ise adaletiyle cezalandıracaktır. Bu da (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  10
    Taşköprîz'de’de Vebayı Önleme ve Tedavi Etmenin (Okült) Bilimi Üzerine.Matthew Melvin-Koushki - 2020 - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences 6 (2):129-162.
    Henüz çok az çalışılmış veba risaleleri on dördüncü yüzyılın ortasındaki Kara Ölüm kıyametinden sonra yüzyıllarca tekrarlayan salgınlarla Batı Avrasya’yı kasıp kavuran kültürel dönüşümlere tanıklık eder. Bu türe Osmanlı katkıları, emperyal-bilimsel erken modernitenin ortaya çıkışını izlememize olanak sağlaması açısından örneklik teşkil eder. Bu makale bilinen en kapsamlı ve yenilikçi İslami veba risalesini, Taşköprîzâde Ahmed’in (ö.1561) Risâletü’ş-Şifâ’sını sunmaktadır. Bu eserde ünlü Osmanlı hezarfeni, hem dinî hem rasyonel argümanlar takdim ederek okült bilimin vebayı önlemede ve tedavi etmede en deneysel yöntem olduğuna dair çok (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  25
    Aḥmad b. Ḥanbal's Attitude of a Ḥadith in al-Musnad and it’s Evaluation.Hüseyin Kahraman - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (3):973-991.
    Ahmed b. Hanbel, vefatıyla neticelenen hastalığı esnasında oğlu Abdullah’tan, şu hadisin el-Müsned’inden çıkartılmasını istemiştir: “Allah Rasûlü ‘Ümmetimi Kureyş’ten şu grup helâk edecek’ buyurunca oradakiler ‘(bu durumda) bize neyi emredersin?’ diye sordular. O da ‘İnsanlar onlardan uzak durup ayrılsalar!’ cevabını verdi”. Ahmed b. Hanbel bu hadisin, diğer rivayetlerle çeliştiğini düşünmektedir. Oğlu Abdullah’a göre bu hadisin çeliştiği rivayetler, Hz. Peygamber’in idarecilere itaat etmeyi ve onlardan kaynaklanan yanlışlara karşı sabırlı olmayı emrettiği haberlerdir. Ahmed b. Hanbel’in tavrı ve bunun sebebi esasen açık ve net (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  20
    Cumhuriyet İlahiyat Dergisi Yeni Sayı: Cilt 23 Sayı 3 (Felsefe ve Din Bilimleri Özel Sayısı).Sema Yilmaz - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (3):1073-1076.
    Gayretimin bir kısmı bilim dünyasına hizmet, ama diğer çok mühim bir gayesi ise; koskoca bir İslam aleminin yitirmiş olduğu kendine hürmeti, güveni ve insanlık tarihindeki yerini hatırlatmak, kaybettiklerini inşa etmek içindir. Prof. Dr. Fuat Sezgin Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ithaf ettiğimiz Felsefe ve Din Bilimleri Özel Sayımıza hoşgeldiniz. Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te dünyaya gelen Fuat Sezgin, il-kokulu Doğubayazıt’ta, ortaokul ve liseyi ise Erzurum’da bitirdikten sonra 1943 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi şarkiyat (Doğu bilimi) Araştırmaları (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  19
    Modern Bir Finansman Yöntemi: Kitle Fonlaması.Emrullah Dumlu - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):328-348.
    Kitle fonlaması, bir projesi ya da iş fikri olan girişimcinin bir internet platformu üzerinden yaptığı açık çağrıyla kitlelerden fon toplayarak projesini finanse ettiği yeni nesil bir finansman yöntemidir. Bu yöntem daha ziyade güçlü maddi kaynakları olmayan, geleneksel finansman kaynakları tarafından istenen teminatı göstermekte zorlanan, çok fazla iş tecrübesi ve tanınırlığı bulunmayan girişimciler için iş yapma imkânı sunan alternatif bir finansal kaynak oluşturma mekanizmasıdır. Bu yöntemin bağışa, ödüle, paya ve borca dayalı fonlama şeklinde dört temel çeşidi bulunmaktadır. Bu çalışma, işte bu (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  22
    M'türîdî'nin İbn Abbas Rivayetlerine Yaklaşımı.Davut Şahin - 2022 - Atebe 8:95-114.
    Çalışmada İslam tefsir geleneğinin erken dönem müfessirlerinden biri olan Mâtürîdî’nin (ö.333/944) İbn Abbas (ö. 68/687-688) rivayetlerine yaklaşımı incelenmektedir. Bilindiği üzere onun kaleme aldığı Te’vîlâtü’l-Kur’an dirayet ağırlıklıdır. Ancak eserdeki dirayet içerikli yorumları rivayetten yoksun değildir. Zira tefsirinde az da olsa Hz. Peygambere isnad edilen rivayetlere, bolca sahabe ve tabiine ait rivayetlere rastlanır. Sahabe nesli içerisinde tefsirde ilk sırada yer alan İbn Abbas, Te’vîlâtü’l-Kur’an’da da rivayet sayısı bakımından ilk sırayı korumaktadır. Tespitimize göre bu eserde İbn Abbas’a ait 579 rivayet vardır. Bu sayıyla (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  11
    İSNAD Atıf Sistemi: Türkçe – İngilizce – Arapça - Farsça.Abdullah Demir - 2024 - Eskiyeni 52:1-8.
    İSNAD Atıf Sistemi (www.isnadsistemi.org), Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin proje desteği ile akademik araştırmalarda kullanılmak üzere Türkiye merkezli ve Türkçe olarak geliştirilen bir akademik yazım ve kaynak gösterim sistemidir. İSNAD, akademik araştırma, yazım ve yayın etiğiyle ilgili temel kuralları kapsar. Bu, bir yazının başlığının belirlenmesinden özetinin yazılmasına ve anahtar kavramlarının seçimine, başlık formatından tablo ve şekillerin oluşturulmasına, İngilizce, Arapça ve diğer dillerdeki eser adları ve yazar isimlerinin yazılmasına, tarih ve yüzyılların gösterilmesine, yayın etiğine dikkat edilmesine, kaynak eserden alıntı yapılmasına ve atıf bilgilerinin (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  1
    Avrupa’nın İlk Matbu Eseri Olan Türk Takvimi’nin M'hiyeti, Dini Ve Siyasi Arka Planı.Emrah İstek - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):797-819.
    İstanbul’un fethinden sonra Avrupalı Hıristiyan güçler, Haçlı Seferi hazırlıklarına başlamış ve bunun için Roma-Germen İmparatorluğu ve Papalık eliyle toplantılar ve kongreler gerçekleştirmişlerdir. Toplantıların haricinde bir birlik çağrısı için Avrupa’nın ilk matbaası olan Gutenberg Matbaasında “Türklere Karşı Hıristiyanlara Bir Uyarı” adıyla dokuz sayfalık bir kitapçık basılmıştır. Yüzlerce yıl varlığından haberdar olunmayan bu tek nüshalık eser, 19. yüzyılda “Türk Takvimi” adıyla ve Avrupa’nın ilk matbu takvimi olma iddiasıyla gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu çalışma kapsamında incelenen nüshaya Münih Dijital Kütüphanesi üzerinden ulaşılmıştır. Eserle ilgili (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  17
    The Nature of the Translation of Philosophical Texts in the Example of Contemporary Equivalents of Aristotle's Concept of "Justice".Murat Bayram - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:3):226-246.
    Felsefe metinlerinde kavramların erek kültüre aktarılmasıyla ilgili gerçekleştirilen farklı yorum ve yanlışlıklar, ahlak ve hukuk alanlarında küçük hataların büyük anlaşılmazlıklara yol açabilmesi sebebiyle, dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Felsefe metinlerinin güçlüğü ve açık uçluluğundan dolayı yaşanan aktarım sorunlarını en aza indirgeyebilmek için hem kavramsal ilişkiler hem de kültürel perspektifler dikkate alınmalıdır. Bu amaçla disiplinlerarası nitelikteki çalışmamızda, felsefe metinlerinin nitelikleri ortaya konularak diğer metin türlerinden farkları vurgulanmıştır. Akabinde felsefe alanındaki çeviri faaliyetleri sürecinde, felsefî kavramların erek kültüre işlevsel bir biçimde (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  49
    Türkiye Merkezli Akademik Yazım ve Kaynak Gösterme Sistemi: İSNAD.Abdullah Demi̇r & Abdussamet Özkan - 2018 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22 (3):1791-1813.
    İSNAD, sosyal ve beşeri bilimler alanında hazırlanan çalışmalarda kullanılmak üzere Türkiye merkezli olarak geliştirilen akademik yazım ve kaynak gösterme sistemidir. “Kaynak gösterme”, bilginin bilimselliğinin bir gereği olduğu kadar fikrî mülkiyet ve telif haklarına saygının da bir gereğidir. İstifade edilen bir kaynağın araştırmada belirtilmemesi yayın etiği suçudur (intihal / plagiarism). Bu sebeple ortaya konulan bilimsel bir çalışmanın kaynakları, başka araştırmacılar tarafından tekrar ulaşılabilir ve kontrol edilebilir olacak şekilde bibliyografik bileşenleri ile doğru ve eksiksiz olarak yazılmak durumundadır. İSNAD atıf sistemi ise Türkiye (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  31
    Yahy'’nın Şefaatn'me’si.Duygu Kayalık Şahin - 2022 - Atebe 8:211-231.
    İslamiyet’in Türkler tarafından kabul edilmesiyle birlikte Türk edebiyatında, İslamiyet’i konu alan eserler telif edilmiştir. Bu eserlerin bilhassa tevhid, naat, münâcât ve hâtime bölümlerinde Allah’ın rahmetine ve Hz. Muhammed’in şefaatine nail olmak arzusunun dile getirilmesi bir gelenek hâline gelmiştir. Zamanla, şefaati konu edinen ve başta Hz. Muhammed olmak üzere Allah’ın şefaat etmesine müsaade buyurduğu kişilerden şefaat isteğinde bulunulan manzum ve mensur müstakil eserler telif edilmiştir. Bu eserler, dinî-tasavvufi türlerden ayrılarak şefaatnâme olarak adlandırılmıştır. Şefaatnâmelerin geneli, eski Anadolu Türkçesi döneminde telif edilen Hikâye-i (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  7
    Religion and Friendly Fire: Examining Assumptions in Contemporary Philosophy of Religion.D. Z. Phillips - 2017 - Routledge.
    In locating friendly fire in contemporary philosophy of religion, D.Z. Phillips shows that more harm can be done to religion by its philosophical defenders than by its philosophical despisers. Friendly fire is the result of an uncritical acceptance of empiricism, and Phillips argues that we need to examine critically the claims that individual consciousness is the necessary starting point from which we have to argue: for the existence of an external world and the reality of God; that God is a (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   8 citations  
  27.  26
    “Dünya Müminin Zindanı, K'firin Cennetidir” Rivayetinin Analizi ve Metaforik Bir Yorum Denemesi.Furkan Çakır - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):60-80.
    Bu araştırma Hz. Peygamber’e izafe edilen “Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir” rivayetini konu edinmektedir. Zikri geçen hadisle ilgili literatür taraması yapıldığında müstakil bir araştırmaya rastlanmamaktadır. Esasında ilim geleneğimizde tek bir hadisi bütün yönleriyle inceleyen pek çok araştırma vardır. Ancak söz konusu haberin müsellem ve mesajı açık kabul edilmesi hem Arap hem de Batı araştırmalarına konu edilmemesinin gerekçesi olabilir. İlgili rivayetin temel hadis kaynaklarında muhtelif metinlerle, beş ayrı sahâbîden aktarıldığı tespit edilmiştir. Araştırmamızda sözü edilen metin ve senedler ayrı ayrı incelenerek (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  10
    İbn Kesîr’in el-Bid'ye ve’n-nih'ye’sinin Siyer Kısmında Bazı Sahîhayn Hadislerini Muhteva Tenkidinin Tahlili.Mehmet Ali Çalgan - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):303-324.
    Bu çalışmanın amacı İbn Kesîr’in (öl. 774/1373) el-Bidâye ve’n-nihâye isimli tarih çalışmasının siyer bölümünde Sahîhayn hadislerini muhteva açısından tenkidinin araştırılması ve tahlilidir. Çalışmamızın konusu ise İbn Kesîr’in mezkûr eserinde yirmi Sahihayn hadisini Kur’ân-ı Kerîm (3 hadis), akıl (1 hadis), icmâ (1 hadis), sahih hadisler (7 hadis) ve sağlam târihî bilgilere (8 hadis) uygunluk/aykırılık kıstaslarını kullanarak tenkidi ve on dört hadiste izah getiremediği yanlışların birer hata olduğunu kaydetmesidir. İbn Kesîr’in incelenen hadislerin muhteva tenkidine müsait bir hâle gelmesine yol açan râvi tasarruflarına (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  34
    From Manuscripts to Codicology: An Introduction to Critical Edition.Harun Beki̇roğlu - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):855-889.
    Muslims are fundamentally interested in the practice of writing especially for scribing the copies of the Qur’ān. Later, the practice of scribing ḥadīths texts and writing diplomatic correspondence increased the demand for developing this practice. It is because the writing is based on a religious reference in Islamic societies; over time, the interest in writing and writing materials has also turned into an art form. Thus, writing and writing materials have been named with the selected words from the Qur’ān. Pencil, (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30. David Hume’un Kozmolojik Argüman Eleştirisi.Soner Soysal - 2016 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 9 (1):77-96.
    David Hume’un Doğal Din Üzerine Diyaloglar kitabı, başlığının da ima ettiği gibi, vahiy metinlerine başvurmadan Tanrı’nın varlığına ve niteliklerine ulaşılıp ulaşılamayacağını araştıran bir metindir. Metin boyunca, felsefe tarihinde de gördüğümüz, iki ana yaklaşımı temsil eden iki temel argüman sunulur. Bunlardan ilki, a priori yaklaşımı temsil eden kozmolojik argümandır. Diğeri ise, a posteriori yaklaşımı temsi eden zeki tasarım argümanıdır. Bu yazıda, Hume’un, diyalogdaki Philo karakteri üzerinden ortaya koyduğu, kozmolojik argümana yönelik eleştirileri ele alınıp, böyle bir argümanın neden Tanrı’nın varlığı ve (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  19
    The Critical View on the Use of Graded Readers in Learning English as a Foreign Language.Fidel Çakmak - 2019 - Akademik İncelemeler Dergisi 14 (1):215-244.
    Okuma etkinliği hem ana dilde hem de yabancı bir dil öğrenmede önemli bir yer tutar. Bireyler okuma aracılığıyla başka görüş, düşünce ve kültürel unsurları öğrenir, onlarla etkileşimde bulunurlar. Bireylerin yabancı dil öğreniminde, yabancı dilde okuma becerilerini geliştirmek amacıyla bazı uygulamalar önerilir. Bunlardan biri, basitleştirilmiş kitaplardır. Bu çalışma, yabancı dil öğreniminde okuma becerisinin arttırılması için yapılan basitleştirilmiş okuma kitaplarının kullanımıyla ilgili önemli unsurları belirtmeyi ve bu tür kitapların kullanımına eleştirel bir bakış sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, öncelikle basitleştirilmiş kitapların kullanımını tarihsel açıdan (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32. Can we learn from eugenics?D. Wikler - 1999 - Journal of Medical Ethics 25 (2):183-194.
    Eugenics casts a long shadow over contemporary genetics. Any measure, whether in clinical genetics or biotechnology, which is suspected of eugenic intent is likely to be opposed on that ground. Yet there is little consensus on what this word signifies, and often only a remote connection to the very complex set of social movements which took that name. After a brief historical summary of eugenics, this essay attempts to locate any wrongs inherent in eugenic doctrines. Four candidates are examined and (...)
    Direct download (7 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   21 citations  
  33. Yazma Eserlerdeki Kuyûd't Işığında Geç Dönem (9-11. / 15-17.) Hanefî Fıkıh ve Usûl-i Fıkıh Eserlerinin Bilgi ve Kaynak Değeri. [REVIEW]Orhan Ençakar - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (50):397-431.
    Klasik eserlerin yazmalarında yer alan ve temellük, vakıf, kıraat, rivayet, icazet, minhüvât, mütalaa, fevâid, mukabele, tashih, ferağ vb. isimlerle anılan metin dışı kayıtlar/kuyûdât eser ve müellifi hakkında başka hiçbir kaynakta bulunmayan değerli bilgiler içerebilmektedir. Geçmişte klasik eserler üzerine kısıtlı imkanlarla yapılan akademik çalışma, tercüme ve tahkikli neşir faaliyetlerinde kapsamlı bir nüsha taraması yapmak çok mümkün olmadığı için yazmalarda yer alan kuyûdâtı görüp bunları bir kaynak olarak kullanmak pek rastlanan bir durum değildi. Yazma eserlerin onlarca dijital nüshasını aynı anda inceleme (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  20
    Şiî Tefsir Geleneğinde Nesh Teorisi.Sabuhi Shahavatov - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (12):88-99.
    Tarih boyunca Kur’an’ı anlama ve yorumlama faaliyetinin metodolojik bir zemine oturtulmasına yönelik çabaların semeresi olarak oluşup şekillenen klasik Ulûmu’l-Kur’an bahislerinden biri olan nesh konusu Sünnî gelenekte olduğu kadar Şiî gelenekte de farklı yorumlara konu olmuştur. Şiî müfessirler çoğunlukla bu kavramın anlam ve izahı ile ilgili olarak Sünnî meslektaşlarıyla benzer tutumlar sergilemiş olsalar da belli kırılma noktalarında onların kendilerine özgü yaklaşımlara sahip olduğu da gözlemlenebilmektedir. Özellikle nesh ve bedâ kavramları arasındaki benzerlik ve karşıtlık noktaları ile neshin Kur’an dilindeki isimlerinden biri olan (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  9
    Bir Antisemit Propaganda Metni: Siyon Liderlerinin Protokolleri.Murat Kaya - 2024 - Atebe 11:31-56.
    19. yüzyıl, Avrupa’da siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan önemli değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Bu dönemde, bir taraftan mevcut düzenin değişmesine yönelik devrimci, özgürlükçü ve milliyetçi girişimler gerçekleşirken diğer taraftan dünyayı ve varlıkları anlamada daha önce var olan dinî bakış açısına alternatif olarak seküler bir bakış açısı gelişmiştir. Doğayı ve canlıları, akıl ve bilim yoluyla değerlendiren bu yeni bakış açısı, önce ırk teorilerini, ardından bilimsel ırkçılığı ve nihayetinde antisemitizmi ortaya çıkarmıştır. Bu dönemde Avrupa, eski ile yeni karşıtlığına dayalı bir düzen (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  14
    On State Spaces and Property Lattices.D. Moore - 1998 - Studies in History and Philosophy of Science Part B: Studies in History and Philosophy of Modern Physics 30 (1):61-83.
    I present an annotated development of the basic ideas of the Geneva School approach to the foundations of physics and the structures which emerge as mathematical representations of the physically dual notions of state and property.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   15 citations  
  37.  11
    Bioethics is Love of Life: An Alternative Textbook.D. R. J. Macer (ed.) - 1998 - Eubios Ethics Institute.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   15 citations  
  38.  23
    The Numismatic Evidence For The Neronia.D. W. Macdowall - 1958 - Classical Quarterly 8 (3-4):192-.
    J. D. P. Bolton has argued in the C.Q. 1948 that although there is some confusion in the use of the term ‘quinquennalis’ in the first century A.D., the linguistic and literary evidence suggests that the Neronia was a four-yearly festival, that the celebration which Tacitus records in 65 was merely a postponement of part of the celebration due in 64, and that such a view is supported by the evidence of Nero's issues of Certamen Quinquennale semisses. Bolton divides these (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  49
    Some surprising facts about surprising facts.D. Mayo - 2014 - Studies in History and Philosophy of Science Part A 45:79-86.
    A common intuition about evidence is that if data x have been used to construct a hypothesis H, then x should not be used again in support of H. It is no surprise that x fits H, if H was deliberately constructed to accord with x. The question of when and why we should avoid such “double-counting” continues to be debated in philosophy and statistics. It arises as a prohibition against data mining, hunting for significance, tuning on the signal, and (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   9 citations  
  40.  25
    Ion damage to metal films inside an electron microscope.D. W. Pashley & A. E. B. Presland - 1961 - Philosophical Magazine 6 (68):1003-1012.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   8 citations  
  41.  66
    Diseño y emprendimiento en ecosistemas socio culturales, económicos y espaciales.Enrique D'Amico & Federico Del Giorgio Solfa - 2024 - In Liliana Beatríz Sosa Compeán, Sonia Guadalupe Rivera Castillo, Sofía Alejandra Luna Rodríguez & Marta Nydia Molina González (eds.), Diseño moviendo al mundo. Interacciones, interrelaciones, interconexiones. Nuevo León: Labyrinthos editores - Universidad Autónoma de Nuevo León. pp. 137-157.
    This chapter deals with the ways in which entrepreneurships driven by industrial design and the strategies for interconnecting design for innovation are articulated. In the first instance, current practices are recognized in order to analyze the different processes that entrepreneurial dynamics go through. This analysis is carried out from a systemic perspective, at three levels of abstraction: designer, entrepreneurship and ecosystem. The theoretical and conceptual framework will be structured based on the innovations driven by design, which occur around the designer, (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  63
    Justus Lipsius: The Philosophy of Renaissance Stoicism.D. C. C. Young - 1957 - Philosophical Quarterly 7 (28):284.
  43.  96
    A randomized trial of ethics education for medical house officers.D. P. Sulmasy, G. Geller, D. M. Levine & R. R. Faden - 1993 - Journal of Medical Ethics 19 (3):157-163.
    We report the results of a randomized trial to assess the impact of an innovative ethics curriculum on the knowledge and confidence of 85 medical house officers in a university hospital programme, as well as their responses to a simulated clinical case. Twenty-five per cent of the house officers received a lecture series, 25 per cent received lectures and case conferences, with an ethicist in attendance, and 50 per cent served as controls. A post-intervention questionnaire was administered. Knowledge scores did (...)
    Direct download (7 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   14 citations  
  44.  44
    Mill's Criterion of Wrong Conduct.D. G. Brown - 1982 - Dialogue 21 (1):27-44.
  45.  57
    Hempel's Paradox.D. Stove - 1966 - Dialogue 4 (4):444-455.
  46.  34
    Equilibria for far-sighted players.D. Marc Kilgour - 1984 - Theory and Decision 16 (2):135-157.
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   13 citations  
  47.  14
    A Study in the Context of the Usage and Possibility of the Arabic Language as a Method of Hadith Criticism.Nilüfer Kalkan Yorulmaz - 2023 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 9 (1):579-617.
    The issue of textual criticism/matn criticism in the Islamic world has started to be discussed, especially in modern times, when the issue of criticism of the holy books came to the fore in the West. However, when the history of Islamic sciences literature is examined, it is seen that the subject of criticism of hadith texts has been on the agenda of Muslims, even though it is not as central as isnad. One of the important pillars of the text-centered approach (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48. min al-Waḥy ilá al-ʻaṣr fī al-rushd, al-ʻaḍūḍ, al-ʻalmānīyah.Muḥsin ʻAbd al-Ḥamīd - 2022 - Irbīl: Maktab al-Tafsīr lil-Ṭabʻ wa-al-Nashr.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49. al-Maʻrifah al-ilāhīyah bayna al-naẓar al-ʻaqlī wa-al-shuhūd al-qalbī fī al-Qurʼān al-karīm.Rajab ʻAbd al-Samīʻ Maḥmūd - 2016 - al-Qāhirah: Rajab ʻAbd al-Samīʻ Maḥmūd. Edited by ʻĀdil Saʻd Zaghlūl Muḥammad.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  27
    Fitting emotions and virtuous judgment.Justin D'Arms - forthcoming - Analytic Philosophy.
    I discuss a tension between two broadly Aristotelian ideas about the role of emotions in virtue and consider its implications for the original and attractive theory of virtuous judgment that Gopal Sreenivasan develops in Emotion and Virtue. One is the idea that a virtuous person has fitting emotions. The other idea is that the virtuous person has emotions that point her toward performing a virtuous action. I explain the tension between these ideas, and how it arises with respect to both (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 960