Results for ' que es va mantenir en escena per prop d'un quart de segle'

971 found
Order:
  1.  31
    Wesley Salmon sobre explicació, probabilitat i racionalitat.Maria Carla Galavotti - 2005 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 37:61-75.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v37-galavotti.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  10
    La Infelicitat: Un Estat de Plenitud.Ignasi Riera - 2006 - Edicions 62.
    Qualsevol que es llegeixi aquest llibre s'adonarà que molts d'aquests mites amb els quals ens han promès la felicitat no són ni tan sòlids, ni tan certs, ni tan "progres" com sembla. Amb lúcida ironia, Ignasi Riera reflexiona sobre algunes de les qüestions que actualment saturen els mitjans de comunicació i que, com a polític i periodista, l'han preocupat al llarg de la seva vida: la idealització del món rural, l'obsessió per la salut, però també el maniqueisme de certes actituds (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  47
    Què és “veritá” en el realisme intern?José Medina - 1996 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 25:69-90.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v25-medina.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  12
    Si això és un animal». El concepte d’animal i la deshumanització a la «Trilogia d’Auschwitz.Faina Loreto Vicedo Bethencourt - 2021 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 67:53-72.
    Trobar la forma d’expressar quelcom per al qual no hi ha paraules fou un dels reptes que assumí Levi quan volgué explicar la cruel deshumanització que va sofrir com a presoner al Lager. Nogensmenys, hi va trobar la solució mitjançant el concepte d’animal. En aquest sentit, el seu testimoni és ple de metàfores faunístiques que representen el patiment de la seua reducció cap al fons i la crueltat de ser tractat com una bèstia a la qual podien assassinar i que (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  6
    L'obra d'Eusebi Colomer.Josep-Maria Terricabras (ed.) - 2007 - Girona: Documenta Universitaria.
    En la gran producció filosòfica d’Eusebi Colomer, s’hi poden distingir tres grans centres d’interès particularment destacats. En primer lloc, la seva dedicació a l’estudi del pensament de Ramon Llull i de Nicolau de Cusa. La seva tesi doctoral va mostrar les influències lul·lianes en l’obra de Nicolau de Cusa a partir de les anotacions autògrafes en què el jove Nicolau es feia ressò de les coses que més li interessaven de Llull. El segon gran centre d’interès el van constituir, naturalment, (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  9
    Heidegger i el segle XX.José Enrique Ruiz-Domènec - 2002 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 34:95-103.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v34-ruiz-domenec.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  7
    Les idees i els dies: un segle de filosofia i ciències socials als Països Catalans.Pere Lluís Font (ed.) - 2002 - [Barcelona]: Proa.
    2Un grup d'experts, majoritàriament membres de l'Institut d'Estudis Catalans, coordinat per Pere Lluís Font, es proposa en aquest llibre fer un balanç del que ha estat la contribució catalana en el camp de la filosofia i de les divers.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  15
    Una crònica de Heidegger i «l’escàndol de la filosofia del segle xx».Jesús Hernández Reynés - 2002 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 34:105-116.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v34-hernandez.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  20
    Étude iconographique sur un thème de la toreutique.Éliane G. Raftopoulou - 1991 - Bulletin de Correspondance Hellénique 115 (1):259-281.
    Publication d'un miroir à boîte, provenant d'une tombe fortuitement découverte à Lamia en 1983. Le type du miroir et l'étude iconographique et comparative de la représentation en relief du couvercle se rapportant à une scène dionysiaque mettent en évidence son caractère attique, ainsi que sa datation aux environs du dernier quart du ive s. av. J.-C. Les éléments iconographiques analysés ici sont rapprochés de parallèles provenant tant de la sculpture et de la céramique que des terres cuites et (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  53
    Interior sense mobles. A l'entorn d'una possible hermenèutica en Adorno.Robert Caner-Liese - 1997 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 28:13-21.
    Theodor W. Adorno construeix la modernitat com la fase final d'un procés d'emancipació que ha conduït justament al contrari del que es pretenia. L'alliberament del mite ha portat a una situació històrica en la qual l'encobriment ideològic del món és total. Això té conseqüències per a un pensament que vol ser crític, ja que haurà de trobar un lloc des d'on es pugui interpretar la història per tal de salvar la veritat d'un possible món diferent. En el moment (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  20
    Exilio y migración en La nave de los locos de Cristina Peri Rossi : un viaje por los espacios otros.Juan D. Cid Hidalgo - 2012 - Co-herencia 9 (17):51-70.
    En La nave de los locos los signos propuestos alrededor del tópico de la embarcación recolectora de orates que replica el espacio manicomial, o de los campos de concentración, o de las dictaduras, subraya además el abandono y el despojo de la sociedad y su asentamiento fundamental, la ciudad, que niega una y otra vez la presencia de los perturbadores. En esta circunstancias, creemos que el texto de Cristina Peri Rossi va mutando desde la concepción de la marginación como puro (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12. Reflexions al voltant de l'art contemporani.Ian Ground & Salvador Rubio Marco - 2008 - Quaderns de Filosofia i Ciència 38:79-86.
    El text d’Ian Ground la traducció del qual transcrivim a continuació va ser llegit a l’acte de presentación del seu llibre ¿Arte o chorrada? (València, Publicacions de la Universitat de València / Col•lecció Estètica & Crítica, 2008) el dia 9 de juny de 2008 a l’Aula Magna de l’edifici del Carrer La Nau de la Universitat de València, amb la presència, a més d’Ian Ground, de Romà de la Calle (en qualitat de Director de la col•lecció Estètica & Crítica) i (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  6
    No tinc temps per pensar: ni gairebé per llegir.Josep Muñoz Redon - 2011 - Barcelona: Octaedro. Edited by Manuel Güell Barceló.
    No tenim temps per a res. La família, els amics, l’esport o altres dèries sempre queden en un segon pla. També el cultiu del pensament, que suposadament és una de les coses que identifica més i millor la nostra espècie, resta a l’espera. La pressa ens aclapara. En aquest context precipitat necessitem temps per descobrir el temps. Un oasi de pensament que comencem a explorar gràcies a parar atenció aquí i allà: ressenyem les observacions resultants, plantegem sengles qüestions estimulants i (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  10
    El preu de Proust: recorregut analític pel pensament aforístic i metafòric a "A la recerca del temps perdut" i la seva relació amb la filosofia postracionalista i existencialista.Jaume Urgell - 2006 - Barcelona: Angle Editorial.
    Marcel Proust ha passat a la història de la cultura occidental com un escriptor, principalment novelista. Amb tot, la seva obra mestra. A la recerca del temps perdut, un dels cims de la literatura mundial, conté nombroses reflexions que permeten identificar clarament també un Proust pensador. Reconstruir la filosofia de Proust tot resseguint la mirada sobre el món que representa a la recerca?. és l'objectiu d'aquest assaig. A partir dels aforismes, sovint metafòrics, del Narrador proustià, Jaume Urgell ens ofereix una (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  12
    El idiota de Nicolás de Cusa.Claudia D'Amico - 2011 - Revista Sul-Americana de Filosofia E Educação 11:111-117.
    En el sugestivo libro aparecido en 1991 ¿Qué es la filosofía? Gilles Deleuze y Félix Guattari definen la filosofía como creación de conceptos. Añaden asimismo que esos nuevos conceptos necesitan personajes conceptuales que contribuyan a definirlos. No son muchas las veces que se asiste a la creación de un concepto. Un ejemplo recurrente es el cogito cartesiano: ¿por qué es verdaderamente una creación? En primer lugar porque no supone otros conceptos pero, sin embargo, es comprensible porque está sostenido por una (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  9
    Punt d'inflexió: lectura de Kierkegaard.Francesc Torralba Roselló - 1992 - Lleida: Pagès Editors.
    La història del pensament occidental travessa ara per ara un punt d'inflexió, un instant de vacil·lació, de dubte i de recerca. El fil conductor de la Modernitat s'ha exhaurit i l'esperit desencisat cerca noves formes de pensar i noves cosmovisions. Les idees rectores de la Modernitat han caigut de l'escambell i la corba del pensament travessa un moment delicat, un instant que cal meditar pausadament. Aquest moment inestable i fugisser és la postmodernitat. S'acosta una nova era de l'esperit, però encara (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  23
    La revitalització de les grans religions: un repte per a l’autocomprensió secular de la modernitat?Jürgen Habermas - 2014 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 52:27-41.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v52-gamper2.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  28
    El vel de Sòcrates al Fedre i el teixit dels diàlegs platònics.Jonathan Lavilla de Lera - 2017 - Archai: Revista de Estudos Sobre as Origens Do Pensamento Ocidental 19:237-262.
    Quin tipus de teixit configura un diàleg de Plató? Què mostren els seus brodats? Què representa? Quina relació manté amb el coneixement i amb la seva transmissió? Aquest text respon en part a algunes d’aquestes qüestions a partir de dos passatges del diàleg anomenat Fedre en els quals Sòcrates utilitza el recurs del vel per construir els seus dos discursos. Es defensarà que comprendre què posa en joc el vel resulta fonamental per a entendre correctament la manera en què Sòcrates (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  6
    Començaments de filosofia.Ramon Llull - 2003 - Palma: Patronat Ramon Llull. Edited by Fernando Domínguez Reboiras & Eugènia Gisbert.
    Quan Llull va arribar a París diverses tendències especulatives agitaven les aigües dels filòsofs professionals. Aquesta obra, que va ser iniciada a París el 1299 i acabada l’any següent a Mallorca, està pensada per a un auditori concret. El present volum és la presentació i la defensa d’uns principis filosòfics concebuts constitutivament i necessària en avinença amb els principis de la teologia.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  33
    (2 other versions)The “organization centre”.P. D. Nieuwkoop - 1962 - Acta Biotheoretica 16 (1):57-68.
    Experimental evidence strongly supports the view that the subdivision of organ anlagen into smaller structural units is an autonomous process. Dalcq &Pasteels' hypothesis which says that the boundaries between the different areas into which a morphogenetic field differentiates are determined by “Threshold values” in the “potential” of the field in question, is inconsistent with our present knowledge of biochemical reaction systems. Threshold values may only be used indescribing the spatial differentiation of a morphogenetic field. It is suggested that the latter (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   3 citations  
  21.  24
    Aportacions per a un concepte crític de filosofia en el pensament d'Ortega i d'Adorno.Antonio Gutiérrez Pozo - 1997 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 27:129-152.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v27-gutierrez.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  5
    ¿Arte o Chorrada?Ian Ground - 2008 - Publicacions De La Universitat De València.
    Ground s’enfronta al xoc de l’art contemporani plantejant, a manera de reflexió filosòfica, aquelles preguntes «grolleres» que semblaven confinades en la resposta de l’home del carrer o del crític reaccionari: no és una xorrada aquesta pila de rajoles al museu? No obstant això, la seua intenció no és fer-nos prendre partit a favor o en contra de determinades obres d’art del Minimal o del Conceptual. El que batega al fons del llibre de Ground és una defensa de l’art contemporani quan (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  23.  7
    Heidegger: els anys difícils.Ignasi Boada - 2011 - Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    El més gran dels pensadors i el més petit dels homes”; amb aquestes paraules va referir-se Gadamer d'una manera molt punyent a la desconcertant figura del seu mestre, Martin Heidegger. L’autor d’Ésser i temps ens ha deixat en herència no només una obra filosòfica capaç d’exercir una grandíssima influència, sinó també el repte d’interpretar la tensió entre vida i pensament. Hem de creure que cal una gran vida per tal que hi hagi un gran pensament? O hem d’admetre que no (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  7
    La meva bellesa.Octavio Fullat Genís - 2010 - Barcelona: Angle Editorial.
    Tercer i últim volum de les memòries lliures i impertinents d’un dels filòsofs i educadors més influents de Catalunya En els dos primers volums de les seves memòries, el filòsof i pedagog Octavi Fullat s’ha revelat per a molts lectors com un dels intel·lectuals de referència del segle XX català. El seu estil, hereu de la profunda senzillesa d’Albert Camus, combina de manera inconfusible la memòria, l’assaig i la narració. Després de La meva llibertat i La meva veritat , (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25. Rational animals.Donald Davidson - 1982 - Dialectica 36 (4):317-28.
    SummaryNeither an infant one week old nor a snail is a rational creature. If the infant survives long enough, he will probably become rational, while this is not true of the snail. If we like, we may say of the infant from the start that he is a rational creature because he will probably become rational if he survives, or because he belongs to a species with this capacity. Whichever way we talk, there remains the difference, with respect to rationality, (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   318 citations  
  26.  32
    El moviment per l’okupació i el moviment per l’habitatge: semblances, diferències i confluències en temps de crisi.Robert González García - 2015 - Recerca.Revista de Pensament I Anàlisi 17:85-106.
    Les pràctiques d’okupació que sorgeixen a mitjans dels 80 al nostre país son considerades un moviment social per múltiples autors (Calle, 2005; Pruijt, 2004; Martínez, 2002). L’any 2006 apareix arreu de l’Estat un nou moviment social diferenciat, el moviment per l’habitatge. Aquest moviment organitzà joves d’arreu de l’Estat espanyol i, els anys posteriors, consolidà centenars de plataformes d’afectats per les hipoteques de totes les edats. Les seves propostes i demandes han estat un full de ruta en l’aterratge pràctic del moviment (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  27.  38
    La gran raó del cos. Un assaig sobre el Zaratustra de Nietzsche.Volker Gerhardt - 2002 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 35:31-43.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v35-gerhardt.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  21
    Constitution d’un grand corpus d’écrits émergents et novices : principes et méthodes.Sarah De Vogüé, Natacha Espinoza, Brigitte Garcia, Marie Perini, Frédérique Sitri & Marzena Watorek - 2017 - Corpus 16.
    Constitution d’un grand corpus d’écrits émergents et novices : principes et méthodes Cette contribution propose une réflexion sur la construction d’un vaste corpus d’écrits qui permet d’approfondir notre compréhension des processus en jeu dans l’accès à la littératie dans sa diversité, au travers de la pluralité des genres et des types discursifs qui la constituent et chez des apprenants de profils divers : enfants/adultes, langue 1 / langue 2, entendants/sourds. La réflexion sur la mise en place de ce corpus s’inscrit (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  20
    Nexos entre tecnología y filosofía: el caso específico del ecosistema del metaverso.Sophie Grimaldi D'Esdra, Victoria Hernández Ruiz, José Miguel Mohedano Martínez & Eva Ramón Reyero - 2022 - Human Review. International Humanities Review / Revista Internacional de Humanidades 11 (5):1-13.
    El desarrollo de la tecnología y de la inteligencia artificial provocan desde hace años preguntas éticas y antropológicas. La Suma Teológica de Santo Tomás permite categorizar términos tecnológicos y establecer ontologías en clave filosófica. Con esta metodología de la Suma se va a estudiar aquí el término “metaverso” y sus implicaciones éticas. El artículo aporta además una revisión sistemática de literatura científica para elaborar un mapa de conocimiento desde un punto de vista cualitativo y cuantitativo que visibilice el impacto de (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  11
    «Sicut oleum super aquam». Sobre la relació entre fe i raó en Ramon Llull.Alexander Fidora - 2018 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 61:121-138.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v61-fidora.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  22
    ¿En qué sentido es la Lógica de Hegel el dinero del espíritu? Interpretación del sistema hegeliano desde la génesis del dinero en El capital de Marx.Germán D. Castiglioni - 2016 - Tópicos 31:22-41.
    Es sabido que las obras de Marx, en sus distintas épocas, guardan siempre una relación conflictiva con Hegel. Pero, al mismo tiempo, esta relación se ve afectada continuamente por el propio desarrollo del pensamiento de Marx. Teniendo en cuenta este desarrollo, en el presente trabajo intentaremos brindar una interpretación marxiana del sistema hegeliano, tomando como punto de partida la frase juvenil de Marx que afirma que la Ciencia de la lógica de Hegel es "el dinero del espíritu". Sin embargo, bajo (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  14
    D'àngels i mandarines.Chus Martínez - 1997 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 27:175-184.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v27-martinez.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  11
    La longue histoire de la matière: une complexité croissante depuis des milliards d'années.Jacques Reisse - 2006 - Paris: Presses universitaires de France.
    Cet ouvrage aurait pu s'intituler " matière et vie ". L'auteur nous guide sur le long chemin qui va des constituants élémentaires d'un jeune univers, dans lequel la vie est évidemment absente, jusqu'aux formes complexes de la matière. Il explique comment et pourquoi la matière se complexifie dans le coeur des étoiles de premières générations, dans la nébuleuse protosolaire, sur la jeune Terre envoie de différenciation, dans les premiers océans terrestres. Il décrit ce que l'on croit savoir, mais aussi (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  34.  15
    ¿Es el transhumanismo un fin de la medicina?Maria de la Luz Casas Martínez - 2022 - Persona y Bioética 26 (2):e2629.
    Actualmente los avances biotecnológicos han superado los fines clásicos de la medicina. Se han producido cambios conceptuales importantes que han impactado en el constructo médico de la relación médico/paciente, como son: a) La diversidad del concepto de naturaleza humana; b) El concepto de corporeidad humana; c) El concepto subjetivo de autonomía; y, d) El valor de la calidad de vida. El análisis bioético de estos conceptos lleva a la comprensión de porqué la medicina actual podría encaminarse hacia una ‘medicina del (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  12
    The King’s Banquets: Sacrificial Partition and Ritual Practice in 1Sam 9 and 1Sam 28.Davide D'Amico - 2023 - 'Ilu. Revista de Ciencias de Las Religiones 28:e92700.
    Este artículo investiga las narraciones de 1 Sam 9 y 1 Sam 28 a la luz del trasfondo más amplio del contexto sacrificial en el primer libro de Samuel. En concreto, este estudio muestra cómo los episodios, unidos por la escena de un banquete y el reparto de la comida sagrada, constituyen las partes de un sistema simbólico definido que, en sus resultados, es capaz de describir, definir y dirigir las relaciones entre los participantes en el ritual y la (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  22
    ¿Qué es lo específico en la comunicación sobre temas ambientales?Gerd Michelsen - 2003 - Polis 5.
    El autor postula que la comunicación sobre temas ambientales y de la sustentabilidad sólo va a ser exitosa cuando sea institucionalizada. Señala además que ella se debe vincular al modelo de “sustentabilidad” por lo que sus discursos deben estar situados en el contexto de un Desarrollo Sustentable, y que más allá de la transmisión de información, requiere de una discusión sobre los problemas no resueltos y los peligros que están en juego. Asegura finalmente que la comunicación sobre temas ambientales representa (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  22
    Nivells de la teleologia i la història en la fenomenologia de Husserl.Roberto J. Walton - 2016 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 57:99-120.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v57-walton.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  38.  8
    No echar de menos a Dios: itinerario de un agnóstico.Rodolfo Vázquez - 2021 - Madrid: Trotta.
    Este es el libro más personal y más original del principal filósofo del Derecho mexicano de su generación. Se trata de una obra de madurez que es el reflejo de muchas lecturas y de muchas vivencias. Entre las lecturas se encuentran las de los autores con los que Rodolfo Vázquez entabla aquí un diálogo a propósito de la religión: Spinoza, Bayle, Voltaire, Hume, Feuerbach, James, Russell, Gaos, Tierno Galván, Horkheimer, Camus, Dworkin y Octavio Paz. Y en ese ejercicio intelectual que (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  19
    La pista de la passivitat en l’obra d’Emmanuel Levinas i de Paul Ricoeur.Josep Maria Esquirol Calaf - 2023 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 71:149-161.
    La categoria de passivitat és tan nuclear en la filosofia d’Emmanuel Levinas com en la de Paul Ricoeur. Aquesta categoria està intrínsecament vinculada a una altra que també és crucial: la d’alteritat. Per entendre la proximitat entre aquests dos autors, alhora que per veure’n la distància que els separa, resulta molt revelador prestar atenció, primer, a la manera com cadascun d’ells concep les dues categories i, després, al motiu pel qual mentre en el cas de Levinas el lloc de la (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  20
    Les limitacions del principi d’autonomia en bioètica. Una reflexió des de la teoria republicana de la llibertat.José Francisco Gómez Rincón - 2024 - Revista Internacional de Filosofía Teórica y Práctica 4 (1):83-105.
    En aquest article pretenem fer una crítica, des de postulats ètics de caràcter republicà, al mode actual d’entendre i, per tant, posar en pràctica el principi d'autonomia de la bioètica. Pretenem mostrar que, en l’estat actual d’aplicació d'aquest principi, emprant una definició liberal de llibertat i de la natura humana, aquest idea de llibertat i autonomia que es pretén protegir, no es compleix en deixar fora de l’equació tot un seguit de circumstàncies socials, polítiques o econòmiques que poden dificultar al (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  24
    Bacantes: La perversidad de un ritual trastocado.Luisina Abrach - 2017 - Argos 40 (2):9-25.
    Este artículo propone dar cuenta de los elementos rituales que atraviesan Bacantes de Eurípides. Se hará especial referencia a la estructura hímnica del prólogo, y a los elementos que subvierten el sacrificio de Penteo y lo superponen con el ámbito de la caza. De esta manera, se establece que el prólogo consiste en un himno dedicado a Dioniso que es ejecutado por el mismo dios, y que la particularidad de este artificio anticipa el rol doble que va a ocupar Baco (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  57
    Justicia autosubversiva: ¿Fórmula de contingencia O de trascendencia Del derecho?Gunther Teubner - 2010 - Anales de la Cátedra Francisco Suárez 44:217-248.
    E n est e a r tícul o e l auto r s e pr e gunt a s i l a teorí a socia l de l derech o pued e apo r tar un a contribució n especí f ic a a u n concept o d e justici a via b l e h o y e n día , frent e a l o que sobr e ell a pued e deci r l a f ilosofí (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  43. Le corps et l?aporie du cynisme dans l? Esquisse d?une théorie des émotions.Vincent De Coorebyter - 2012 - Bulletin d'Analyse Phénoménologique.
    L? Esquisse d?une théorie des émotions reste un des textes les plus déroutants de Sartre, et un des plus maladroits. Le fait d?apprécier les fulgurances de ce petit livre ne doit pas empêcher de reconnaître l?impression qu?il provoque à chaque nouvelle lecture, celle d?une belle tentative manquée. C?est en tout cas ce qui se révèle lorsque l?on tente de cerner une des apories du texte, comme nous le ferons ici. Le propos qui va suivre, axé sur une difficulté majeure de (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  12
    The Husserliana as a Phenomenon. Apunts per a una història de la figurativitat: Husserl, Heidegger i Marion.Xavier Bassas Vila - 2014 - Investigaciones Fenomenológicas 4:39.
    In this paper we state that, up to now, scholars have read the Husserliana—that is Husserl’s official texts—only partially. This statement must be considered within the History of phenomenology and, more precisely, with-in the history of Husserlian studies: from Heidegger to Jean-Luc Marion, including Levinas, Ingarden, Sartre, Merleau-Ponty and so on, Husserl’s texts have been read only partially. With the exception of some analysis proposed by Derrida—or, nowadays, by Natalie Depraz or Elianne Escoubas—, and as far as I know, all (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  52
    L’architecture a-t-elle une fonction éthique? À propos d’un livre de Karsten Harries.Maurice Lagueux - 1999 - Dialogue 38 (3):567-.
    Vu l’intérêt croissant que l’on porte aux questions éthiques dans le monde contemporain, on ne s’étonne plus de voir se multiplier les travaux qui discutent la façon dont ces questions se posent dans telle ou telle discipline. Or parmi celles-ci, l’architecture occupe une place assez particulière. Dans la mesure où l’on a affaire à l’un des beaux-arts, il ne va pas de soi que l’on puisse attribuer à l’architecture une fonction éthique, tant il est vrai que l’artiste authentique est en (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  50
    Reflejo del discurso vivo. ¿Qué es y qué pretende un diálogo platónico?Thomas Szlezák - 2009 - Areté. Revista de Filosofía 21 (1):87-110.
    La frase sobre el logos escrito como “reflejo” del discurso vivo y animado del que sabe (cf. Fedro, 276a8-9) hay que referirla al diálogo platónico: “el que sabe” es el dialéctico, que gracias a los conocimientos a los que ha accedido por medio de la teoría de las Ideas, “sabe cómo es la verdad” (ibid., 278c4-5). Tres capacidades tiene, según Platón, solo el discurso vivo del “que sabe”: puede responder las preguntas que se le planteen, puede buscar el receptor adecuado (...)
    No categories
    Direct download (9 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  47.  19
    Naissance d’un stéréotype. Le berger dans quelques textes de la fin du Moyen Age. Thomas - 2021 - Studium 26 (26):13-37.
    : The shepherd embodies a strange and disturbing society. Isolated, marginal, it forms a world apart and evolves in a wild space where mountains, valleys, meadows or forests make up the framework of its activity. In this non-domesticated nature the human presence is suspect. This confusing being is very often represented with an animalized, almost monstrous or deformed body which becomes a metaphor for social order. This grotesque body translates the prejudices of urbanites and elites. It fuels sexual fantasies and (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  38
    Cap a un nou model explicatiu per a les ciències especials.Emma Tobin - 2005 - Enrahonar: Quaderns de Filosofía 37:213-223.
    https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v37-tobin.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49. Un cas idéal-typique de passivité? La théorie des raisonnements inconscients de Wilhelm Wundt.Ronan de Calan - 2005 - Bulletin d'Analyse Phénoménologique 1.
    Il peut sembler de mauvaise méthode et même de mauvais augure pour la recherche en général de voir un article de plus limiter son propos à la justification du choix, heureux ou malheureux, de son titre. Au risque de décevoir et de perdre les premiers lecteurs, ce pourrait bien être le cas ici : sont mis en relation et même dans une relation privilégiée, celle de types-idéaux distincts de la réalité empirique fluctuante, les concepts de passivité et d?inconscient (en tous (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  67
    Un exemple de romanisation en Bétique: les temples dans l'urbanisme des cités.Carole Lizé - 2006 - 'Ilu. Revista de Ciencias de Las Religiones 11:157-177.
    C’est le rapport entre romanisation et constructions religieuses dans les cités de la province romaine de Bétique qui est analysé ici. L’archéologie, l’épigraphie et les oeuvres littéraires sont nos principales sources dans ce travail. Elles permettent de dégager une typologie des temples de la conquête romaine à la chute de l’empire. A partir de cette typologie, deux catégories de constructions apparaissent lorsque que l’on associe romanisation et édifices religieux : les temples sont à la fois un moyen d’ancrer la romanisation (...)
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 971