Results for 'ÖNCÜL Kürşat'

28 found
Order:
  1.  10
    Expression Of Novel Types Of Mythology Authority Reflection On Management.ÖNCÜL Kürşat - 2010 - Journal of Turkish Studies 5:1286-1293.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  10
    The Continious of Culture and Ownership of the Sanctity.Kürşat ÖNCÜL - 2010 - Journal of Turkish Studies 5:1287-1295.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  12
    The Question of The Studies of Minstrel Style Poems in Kars Context.Kürşat ÖNCÜL - 2011 - Journal of Turkish Studies 6:1117-1123.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  10
    Hunt And Penalty Relation In Turkish Culture.Kürşat ÖNCÜL - 2009 - Journal of Turkish Studies 4:1680-1688.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  12
    Türkiyede Politik Ritüeller.Kürşat ÖNCÜL - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 4):1121-1128.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  16
    Archaic Elements Of Folk Medicine In Kars.Kürşat ÖNCÜL - 2013 - Journal of Turkish Studies 8.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  40
    Analysis of Some of the Words on the Muqaddimah of Dede Korkut.Kürşat ÖNCÜL - 2011 - Journal of Turkish Studies 6:249-254.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  22
    Kars Örnekleminde Kültür Politikaları Ve Poşalar.Kürşat ÖNCÜL - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 4):707-707.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  15
    Magical And Holy Attribute Of Negative Discourse.Kürşat ÖNCÜL - 2009 - Journal of Turkish Studies 4:1927-1932.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  12
    Magic Thought In Manas Epic.Kürşat ÖNCÜL - 2009 - Journal of Turkish Studies 4:1689-1696.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  24
    Type Of Combatant Woman In Dede Korkut Bookand Animus Concept.Kürşat ÖNCÜL - 2008 - Journal of Turkish Studies 3:574-581.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  11
    Une étude comparative des proverbes turcs et français.Bedirhan ÖNCÜL - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 10):521-521.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  27
    On the Nature of Practical Reason (Phronesis) in Aristotle.Esra Çağrı Mutlu - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:3):176-198.
    Aristoteles’in pratik akıl yürütme/bilgelik (phronesis) üzerine olan açıklamaları eylem (praksis) ile ilgili açıklamasıyla yakından bağlantılıdır. Pratik akıl yürütme söz konusu olduğunda onun Aristoteles tarafından düşünme ve karakter erdemleri olarak ikiye ayrılan erdemlerle ilişkisi son derece önemlidir. Bu ilişkiyi daha açık kılmak adına öncelikle pratik düşünmenin teorik düşünmeyle dolayısıyla düşünme erdemleriyle olan bağı sorgulanmıştır. Örneğin pratik akıl yürütmedeki akılsal çıkarımın, teorik çıkarım gibi mi iş gördüğü, yoksa farklı bir şekilde mi ilerlediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Bunun yanında pratik düşünmenin temel ve yan öncülleri (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  15
    Aklın Sınırı Hakkında İki Çelişik Söylem ve Çözümü -Fahreddin er-R'zî Özelinde Bir İnceleme-.Zübeyir ÇETİN - 2022 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 24 (46):395-420.
    Fahreddin er-Râzî (öl. 606/1210) bazı eserlerinde dile getirdiği naklî/lafzî delillerin zannîliği meselesini temellendirirken zikrettiği öncüllerden en önemlisi “naklî delile muârız olacak aklî bir delilin bulunması ihtimali vardır” şeklindedir. Bu öncül aklî delilin kesinlik verdiği üzerine kuruludur. Şöyle ki naklî bir delilin aklî bir delille teâruz etmesi hâlinde ya ikisinden birisi kabul edilip diğeri reddedilir ya her ikisi de kabul edilir ya da hiçbirisi kabul edilmez. Son iki ihtimal çelişiklerin aynı anda bir arada olması veya aynı anda olumsuzlanması imkânsız olduğundan (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  15.  39
    Hassas Ayar Açıklamaya Muhtaç Mıdır?Enis Doko - 2019 - Kader 17 (1):1-14.
    Çağdaş fizik evrenimizin yaşam için hassas ayarlı olduğunu göstermiştir. Evrenin yaşam için hassas ayarlı olması demek fizik yasaları, başlangıç koşulları ve temel fizik sabitlerinin alabileceği muhtemel değerlerden çok azı yaşama izin vermesi demektir. Bazı teist düşünürler hassas ayarın Tanrı’nın varlığı lehinde geliştirilebilecek Tasarım kanıtlarında öncül görevi görebileceğini iddia etmişlerdir. Diğer taraftan bazı felsefeci ve bilim insanları hassas ayar gözlemenin birden fazla evrenin var olduğunu savunan çok evrenler hipotezini desteklediğini iddia etmişlerdir. Bu iki yaklaşım da hassas ayarın bir açıklamaya muhtaç (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  16.  22
    Schrödinger’in Yaşam Nedir? Kitabı, Gen-Merkezcilik ve Biyolojik Organizasyon.Çağlar Karaca - 2021 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 8 (1):33-51.
    Bu makalede, Erwin Schrödinger’in kuramsal biyolojiye önemli bir katkıda bulunan Yaşam Nedir? adlı kitabındaki fikirlerini ve bu kitabın da etkisiyle gelişen gen-merkezci yaklaşımı eleştirel olarak değerlendirmeyi amaçlıyorum. Schrödinger’in canlılık konusundaki entelektüel mirasının tartışmaya açılması moleküler biyolojinin yaşam bilimlerinde hakim hale gelişinin ve yaşamın organizasyona dayalı temelinin anlaşılması açısından özel bir önem taşıyor. Yayınlandığından beri biyoloji felsefesinde önemli tartışmaları beraberinde getiren Yaşam Nedir? kitabı, yaşamı termodinamiğin yasaları doğrultusunda ele alması açısından biyolojide organizasyonu vurgular. Bununla birlikte Schrödinger’in canlılığın kodu olarak tasavvur ettiği (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  25
    Martin Buber’de Diyalog Felsefesi ve Ontolojik Etik Arasındaki İlişki.Muhammed Toprak & Nurten Ki̇ri̇ş Yilmaz - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:37-47.
    Bu çalışmanın amacı Martin Buber etiğinin özgünlüğünü keşfetmek ve geliştirmektir. Buber varlığı ilişki temelinde ele alarak Ben-O ve Ben-Sen ilişkisi olarak ayırmıştır. Ben-O ilişkisi insanın varlıkla sıradan tecrübesine karşılık gelirken, Ben-Sen ilişkisi insanın ötekiyle diyalog kurduğu anda ortaya çıkan daha derin bir ilişkidir. Ötekiyle ilişki; tüm etik değerlendirmeleri içinde barındıran, yaşamın dinamizmine uygun, insanlık tarihinin mitolojik ve etik dinamiklerini de içeren bir ilişkinin temellerini içermektedir. Ben-Sen ilişkisi yalnızca insanın insanlarla kurduğu bir ilişkiyi değil insanın canlı, cansız ve manevi tüm varlıklarla (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18. Dini Epistemoloji Nedir?Musa Yanık - 2022 - İstanbul, Türkiye: Düşün Yayıncılık.
    Dini epistemoloji, teistik inançların rasyonel zeminde gerekçelendirilme yollarını arayan, çağdaş epistemolojinin bir alt dalıdır. Musa Yanık, bu kitapta günümüzdeki en güçlü yaklaşım olan reform epistemolojisinden güvenilircilik bakış açısıyla yani “daha yüksek bir olasılıkla doğru olması yönünden” İslam inancının rasyonelliğini ortaya koymakta ve uygulamalı dini epistemolojinin sağlam ve cesur bir örneğini sergilemektedir. (Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir) -/- Epistemoloji topyekûn insan zihnini biçimlendirme ve inanç da dahil olmak üzere bilişsel faaliyetleri yönlendirme potansiyeline sahip bir alandır. Zira Allah’ın varlığı, birliği, nübüvvet ve (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  15
    The Status of The Ash‛arism From The Destruction of The Great Seljuk to The Mongolic Invasion.Abdullah Ömer Yavuz - forthcoming - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi:165-184.
    İslam düşünce ekolleri olan mezheplerin tarihsel serüvenleri çok yönlü bir güzergâha sahiptir. Mezheplerin tarihsel gelişimlerini etkileyen farklı unsurlar bulunmaktadır. Bu bağlamda mezhep-siyaset ilişkisi bilindik bir öncül olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırma, Büyük Selçukluların yıkılış sürecinden Moğol İstilasına kadarki sürede Eş‛arîliğin tarihsel gelişimini irdelemektedir. Bilindiği üzere Büyük Selçukluların kuruluş döneminde Horasan’dan uzaklaştırılan Eş‛arîler, yükselme devriyle tekrar bölgeye çağırıldılar. Sünnîliği merkeze alan siyasetin neticesinde Eş‛arîlik ön plana çıktı. Dolayısıyla Büyük Selçuklular ve Nizâmiye medreselerini merkeze alarak Eş‛arî düşüncenin ilerleyişini açıklamaya çalışmak yaygın (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  1
    The Concept Of Human Dignity and the Realistic Utopia of Human Rights.Görkem Birinci - 2024 - Arete Political Philosophy Journal 4 (2):47-65.
    İnsan hakları, insan onurunun belirli ihlallerine tepki olarak gelişmiştir ve bu nedenle ahlaksal kaynağı olan insan onurunun belirlenimleri olarak düşünülebilir. Bu içsel ilişki, insan haklarının ahlaki içeriğini ve dahası onun ayırt edici özelliğini açıklamaktadır: İnsan hakları, eşitlikçi bir evrenselciliğin temel ahlaki değerlerinin cebri hukuk açısından etkili bir şekilde uygulanması için tasarlanmıştır. Bu makale, insan haklarının bu ahlaki-hukuki Janus yüzünü, insan onuru kavramının aracı rolü vasıtasıyla açıklama çabasıdır. Bu kavram, bir zamanlar belirli onursal işlevlere ve üyeliklere atfedilen “payelerin” tikel anlamlarının dikkate (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  15
    Nahivde Sah'bî ve T'biî Kavlinin Hüccet Değeri.Mehmet Zahid Çokyürür - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):160-179.
    Arap dili gramerinde istişhâd ameliyesinde diğer naklî deliller kadar olmasa da hadise de yer verilmiştir. Nahivde hadisle istişhâd denilince kimi çevrelerce sadece Hz. Peygamber’in sözleri anlaşılır olmuştur. Oysaki hadis kavramı bundan daha geniş bir içeriğe sahip olup sahâbî ve tâbiî sözlerini de kapsamaktadır. Yine nahiv literatüründe istişhâda dair ortaya konmuş görüşler gözden geçirildiğinde sadece Hz. Peygamber’in sözleri değil az da olsa sahâbenin hatta tâbiînden bazılarının kavillerinin dahi referans alındığı görülmektedir. Bu olgudan hareketle sahâbe ve tâbiîn kavillerinin hadisler içindeki yeri, kavliyle (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  21
    بواكير الفكر الاقتصادي الإسلامي منذ فجر الإسلام.Adnan Oweida - 2021 - Atebe 5:121-136.
    خلصت هذه الدراسة إلى دحض الادعاء بوجود فجوة تاريخية في تطور علم الاقتصاد، حيث تمكن الرواد الأوائل من الاقتصاديين المسلمين من وضع العديد من الأسس الفكرية لعلم الاقتصاد. تسلط هذه الدراسة الضوء على الفترة الزمنية التي تم تجاهلها قصداً أو جهلا لتكشف عن الجذور التاريخية لعلم الاقتصاد الإسلامي وتكشف عن الحلقة المفقودة في تطور علم الاقتصاد منذ القرن الهجري الأول إلى القرن الهجري الخامس، حيث سعت هذه الدراسة إلى نقض ادعاء الريادة الغربية لعلم الاقتصاد من خلال ما عرضته من إسهامات (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  20
    Afrikali Ubuntu Etiği.Thaddeus Metz - 2022 - Öncül.
    Turkish translation by Eren Yildiz of ‘The African Ethic of Ubuntu', which first appeared in the online collection 1000WordPhilosophy .
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24. Hayatin Anlami.Thaddeus Metz - 2023 - Öncül.
    Translation of 'The Meaning of Life' (second revised edition for the Stanford Encyclopedia of Philosophy) into Turkish by Beyza Nur Dogan.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25. Ateizm için Bir Argüman.Graham Oppy & Musa Yanık - 2024 - Öncül Analitik Felsefe Dergisi. Translated by Musa Yanık.
    Bu [makalede], nihai olarak kesin bir sonucu olduğunu iddia etmemekle birlikte, ateizm için geliştirebileceğim en iyi argümanı öne sürmeye çalışacağım ve ortaya koyacağım şeyin, Tanrı’nın varlığına dair yürütülen tartışmaların herhangi bir kısmındaki, en iyi argüman olduğunu iddia edeceğim.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  36
    Platon'un Estetiği.Nickolas Pappas - 2023 - Öncül Analitik Felsefe. Translated by Gökdemir İhsan.
    Eğer estetik, sanat ve güzelliğe dair felsefi bir soruşturmaysa (veya güzelliğin –örneğin “estetik değer” gibi– güncel bir karşılığıysa), Platon’un diyaloglarının çarpıcı özelliği, her iki konuya da eşit zaman ayırması ama yine de onlara karşıtlarmış gibi muamele etmesidir. Güzellik en iyiye yakınken, çoğunlukla şiirle temsil edilen sanat, Platon’un bahsettiği herhangi bir fenomenden daha büyük bir tehlikeye yakındır. Peki, her iki pozisyonu da içeren “Platon’un estetiği” diye bir şey olabilir mi?
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Doğal Teoloji ve Doğal Din (Stanford Felsefe Ansiklopedisi).Musa Yanık, Andrew Chignell & Derk Pereboom - 2024 - Öncül Analitik Felsefe Dergisi. Translated by Musa Yanık.
    “Doğal din” terimi, bazen doğanın kendisinin ilahi olduğu bir panteistik doktrine atıfta bulunur. “Doğal teoloji” terimi ise aksine, başlangıçta gözlemlenen doğal gerçekler temelinde (ve bazen) Tanrı’nın varlığını savunmaya yönelik projeye atıfta bulunur. Bununla birlikte çağdaş felsefede, hem “doğal din” hem de “doğal teoloji” genel olarak, dinî veya teolojik konuları araştırmak için insana, “doğal” olan bilişsel yetilerini – akıl, algı, içgözlem- kullanma projesini ifade eder. Doğal din veya teoloji, mevcut anlayış üzerine, doğayla ilgili ampirik araştırmalarla sınırlı olmamakla birlikte ayrıca panteistik bir (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28. Modal Ontolojik Argümanlar.Musa Yanık - 2024 - Oncul Analitik Felsefe Dergisi 1.
    Modal ontolojik argüman, Tanrı’nın varlığını sadece bilfiil gerçek olan bu dünyada değil, bütün mümkün dünyalarda göstermeye yönelik bir argümandır. Anselm’in (1033-1109) Proslogion adlı eserinin 3. bölümünde “kendisinden daha büyüğü düşünülemeyen” şeklinde tanımlanan; Tanrı’nın var olmamasının da düşünülemeyeceğini, bu yüzden de varolmamasının imkansızlığı üzerinde kurulu yeni bir argüman bulunduğunu öne süren bazı araştırmacılar, bu argümanı mümkün dünyalar semantiği yardımıyla formüle edip, “modal ontolojik argüman” şeklinde adlandırmışlardır. Çok farklı şekillerde formüle edilmiş bu argüman kabaca Tanrı’nın mümkünse zorunlu olması, dolayısıyla bilfiil gerçek olan (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark