Results for 'Almanya'daki Türkler'

105 found
Order:
  1.  30
    Almanya'daki Türk Medyasının Yeni Medyaya Entegrasyon Biçimleri.Mehmet Gökhan Genel - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 2):653-653.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  29
    Almanya'daki Birinci Nesil Türk Göçmenlerin Türk Televizyonlarının Haber Bültenlerini İzleme Ve Değe.Eylem Şentürk Kara - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 2):883-883.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  33
    İki Dillilik Olgusu Ve Almanya'daki Türklerin İki Dilli Eğitim Sorunu.Mehmet Yalçın Yilmaz - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 3):1641-1641.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  11
    Almanya’da İslamafobi’nin Artışında Neo-Selefî Yapıların Etkileri.Merve Nur Tekeci Çakar & Mehmet Akif Ceyhan - 2024 - Dini Araştırmalar 67 (67):127-161.
    Bu çalışmada, Almanya’da İslamofobi’nin artışında etkenler tespit edilmekte, bu etkenlerden biri olarak görülen Neo-selefî yapıların bu etkideki rolü analiz edilmektedir. İslamofobi, İslam dininden ve Müslümanlardan korkma, nefret etme, endişe duyma veya önyargılı olma olarak tanımlanabilir. Müslümanlardan korkma veya Müslümanlara düşmanlık besleme anlamında İslamofobi’nin kökenleri İslam’ın ilk dönemlerine kadar uzanmaktadır. Tarihi kökenlere bakıldığında bu düşmanlığın Kudüs’ün, Endülüs’ün ve Hristiyan dünyanın hüküm sürdüğü diğer toprakların Müslümanlar tarafından fethedilme süreçlerine kadar gittiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmada ise son 20-30 yıllık süreç içerisinde görülen İslamofobi’nin artışındaki (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  24
    Hollanda ve Çağdaş İslam Araştırmaları: NISIS (Hollanda Üniversitelerarası İslam Araştırmaları Okulu).Murat Kayalık - 2022 - Atebe 8:299-318.
    Bu çalışmada Hollanda’da, İslam Araştırmaları alanında son yirmi küsur yılda üretilmiş olan akademik müktesebat ele alınmıştır. Makalede Hollanda’da İslam Araştırmaları alanında faaliyet gösteren Netherlands Interuniversity School for Islamic Studies (Hollanda Üniversitelerarası İslam Araştırmaları Okulu) kurumu incelenmiştir. İslam ve Müslüman toplumlar hakkında araştırma yapan ve eğitim veren NISIS, 2010'da Hollanda’nın bu alandaki resmi ulusal araştırma okulu olarak kurulmuştur. NISIS, İslam araştırmaları alanına ciddi katkılar sunan dokuz üniversiteyi fakülteleri, doktora ve yüksek lisans öğrencileri ile birlikte bir araya getiren akademik bir platform olup (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  44
    ABD’deki İslam ve İslam Felsefesi Çalışmalarına Genel Bir Bakış.Yunus Kaplan - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (1):563-579.
    Sahip olduğu akademik imkânların ve başta İngilizce olmak üzere birçok dilde uluslararası yayınların çokluğu nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki İslam çalışmaları yoğun, üretken ve dünya genelinde ilgiyle takip edilen bir alandır. Ancak Batı’daki üniversitelerin genelinde olduğu gibi Amerikan üniversitelerinde de İslam felsefesi/tarihi çalışmaları oldukça zayıftır. Bu makalede öncelikle geçmişten günümüze İslam çalışmalarının ABD’deki durumu tasviri bir metotla ortaya konulmakta ve İslam Felsefesinin ABD’deki İslam çalışmaları içerisindeki zayıf konumu sorgulanmaktadır. İkinci olarak Post-Oryantalist süreçte İslam Felsefesi çalışmalarında öne çıkan isimler ve çalışmaları değerlendirilmektedir. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  11
    Käte Hamburgers Theorie der Dichtungsgattungen: die theoretischen Grundlagen der "Logik der Dichtung".Vasić Daki & Maija Zulja - 2005 - Stuttgart: Heinz Dieter Heinz, Akademischer Verlag.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  17
    Almanya'da Kültürel Öğeler İçeren Levha Metinleri.Tahir Balci - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 12):121-121.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  13
    Almanya Protestan Kilisesinin Müslümanlarla İlişkiler Konusundaki Yayınları.Hüseyin Köftürcü - 2014 - Dini Araştırmalar 17 (45):173-187.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  21
    Yaygın Din Eğitiminde Dijitalleşme: Almanya Protestan Kilisesi’nin Sunduğu Dijital Hizmetler Üzerinden Bir İnceleme.Semra Çinemre - 2021 - Atebe 6:79-102.
    İçinde bulunduğumuz çağda dijitalleşmenin olumlu ve olumsuz yönleri ile hayatı tümüyle kuşatmış olması hemen herkesin tecrübe ettiği bir gerçektir. Bu gerçek, dijitalleşme konusunu birçok alan açısından olduğu gibi din, özelde de din eğitimi ve din hizmetleri alanında da ele almayı gerekli kılmaktadır. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada dijital çağda din hizmetlerinin dijital platformlara taşınması fikrinin ve bu konuda neler yapılabileceği sorusunun farklı bir ülke örneği üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Çeşitli ülkeler arasında Almanya, din hizmetlerinde dijitalleşme konusunda incelenmeye değer bir örnek olarak (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  14
    Nottingham’daki 2. Nesil Türk Çocuklarının Çizimlerinde Türkiye ve İslam.Fatma Kurtteki̇n - 2022 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 26 (3):1253-1277.
    Bu çalışmada 6-11 yaşları arasında Nottingham/İngiltere’de yaşayan çocuklarının çizimlerinde İslam ve Türkiye algısı üzerinden din ve vatan kavram algıları incelenmiştir. Çalışmada sanat temelli araştırma yöntemi ve göstergebilimsel yöntemden faydalanılmıştır. Yapılan çizimlerde çocukların İslam ve Türkiye olgularını hangi değer, sembol ve kavramlarla ilişkilendirdiği ve bu ilişkilendirmede haftasonu Türk okulunda sunulan Türkçe ve Türk Kültürü (TTK) ders kitaplarının etkisi analiz edilmiştir. 14 kız ve 16 erkek öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Çizimlerin ilki 2017 yılında araştırmacının doktora çalışması kapsamında ikincisi 2021 yılında elde edilmiştir. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  12
    Myanmar'daki Meiktila Türk Şehitliğinin Kit'besine D'ir Bir Keşif.Ömer Çakir - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 6):207-207.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  18
    Boşnakça'daki Türkçe Yapım Ekleri Ve Kullanılışları.Abidin Karasu - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 13):1145-1145.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  32
    Mâtürîdî-Hanefî Aidiyetin Osmanlı’daki İzdüşümleri = Projections of Māturīdite-Ḥanafite Identity on the Ottomans.Mehmet Kalaycı - 2016 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 20 (2):9-70.
    Māturīdism is an Ottoman identity and this identity was not limited, as is commonly believed, to the last period of the Empire. It maintained its formal existence throughout the Ottoman history. Nevertheless, the context in which the Māturīdism was located or with which it was associated changed in the course of time. In the early period when the eclectic way of thinking was dominant, Māturīdism as a creed was apparent mainly in the jurists whose ascetic identity was prominent and partly (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   3 citations  
  15.  4
    Kur’an’daki Cennet Tasvirlerinde Kültürel Unsurların Kurucu Etkisi: Nüzul Süreci Bağlamında Bir Okuma.Soner Aksoy - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):773-796.
    Kur’ân’da ahiret hayatının başlıca kısımlarından biri cennettir. Cennet, bu dünyada Allah’a inanan ve imanlarının bir sonucu olarak salih amel işleyenlerin ahirette nimetlerle ödüllendirileceği yer olarak ifade edilir. Bu açıdan Kur’ân’ın pek çok âyetinde cennet hayatına dair çeşitli nimetlerden bahsedilir. Özellikle Mekkî sûrelerde yoğun bir şekilde somut cennet tasvirleri yapılır. Bu tasvirlerin ise genellikle muhatapların kültürel alışkanlıklarıyla iç içe olduğu görülür. Diğer yandan Medenî sûrelerde ise somut cennet tasvirlerinin belirgin olarak azaldığı daha soyut ve evrensel temaların öne çıktığı fark edilmektedir. Dolayısıyla (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  19
    Anglikan Kilisesi’nin Osmanlı’daki Sancaktarı Church Missionary Society Üyeleri Ve Gelir Kaynakları - II.Arzu M. Nurdoğan - 2014 - Dini Araştırmalar 17 (44):13-42.
    It is possible to say that the modern culture in Turkey leans against the Western culture-civilization understanding, system of values in terms of both lifestyle and philosophy of life in other words it is a European-based (Eurocentric) culture. Missionaries’ paternalistic attitudes and contribution to the fact that nations neglect and even despise of their cultures, values and perceptions based on their own belief systems is worth discussing. To reveal the struggles to achieve their plans during the colonialism age, and motivational (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  9
    Kudarata de Ḍākīe: [Wārataka].Paramindara Soḍhī - 2013 - Lokgeet Parkashan.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  30
    N'bî'nin Manisa'daki Sanat Çevresi ve Birrî-N'bî Dostluğu.Kenan Erdoğan - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 3):631-631.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  20
    Anglikan Kilisesi’nin Osmanlı’daki Sancaktarı Church Missionary Society Hedefleri, Misyonerlik Tanımı Ve Motivasyon Unsurları- III.Arzu M. Nurdoğan - 2014 - Dini Araştırmalar 17 (45):60-92.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  22
    Varlık ve Zaman'daki Etik Sessizliğe Dair Eleştirel Bir Analiz.Feyza Şule Güngör - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:4):1453-1469.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  22
    İsl'm’daki Faiz Yasağının Temeli Olarak C'hiliye Rib'sı Kavramı.Ali Rıza Gül - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi:701-701.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  19
    Orta Asya'daki Güvenlik Sorunlarinin Çözümünde Şangay Işbirliği Örgütü'nün Etkin.Aydın Aydin - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 1):145-145.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  9
    Orta Likya'daki Karabel Yerleşiminde Tarımsal Üretime Yönelik Mimari Bulgular.Bülent İşler - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 10):697-697.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24. Heidegger 'in Varlık ve Zaman'daki Ölüm Çözümlemesi”.H. Kaan Ökten & Heidegger Kitabı - 2004 - Cogito 40:122-155.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  12
    Qāf-i bīʹnishānʹhā: bīst nāmah-i ʻirfānī bih dastkhaṭṭ-i marḥūm Ḥāj shaykh ʻAlī Miqdādī Iṣfahānī farzand-i munḥaṣir bih fard-i Ḥājj Shaykh Ḥasan ʻAlī (maʻrūf bih Nukhūdakī) bih yak az shāgirdān, hamrāh bā ṣadʹhā ḥikāyāt-i akhlāqī va ʻirfānī va ashʻār-i nāb.ʻAlī Turābiyānʹpūr - 2013 - [Tihrān]: Nashr-i Jumhūrī. Edited by ʻAlī Turābiyānʹpūr.
    Miqdādī Iṣfahānī, ʻAlī - Correspondence ; Islamic ethics ; Sufi poetry, Persian.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  15
    Şebüsteri'nin Tasavvuf Felsefesi ve Gülşen-i Raz'daki Görüşlerinin İncelenmesi.Mehmet Kasım Özgen - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:4):1597-1633.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  16
    M'türîdî-Hanefî Aidiyetin Osmanlı’daki İzdüşümleri.Mehmet Kalaycı - 2016 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 20 (24749):9-70.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   3 citations  
  28.  18
    Amerikan Board Arşivine Göre 1878-1879 Zeytun'daki Ermeni İsyanı Ve Amerikalı Misyonerl.Mustafa Çabuk - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 5):131-131.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  14
    Hindistan'da Esaret: I. Dünya Savaşı ve Sonrasında Hindistan'daki Türk Esirleri.Ali Altikulaç - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 16):1-1.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  2
    Küreselleşmenin Ulus-Devlet Egemenliğine Meydan Okuması ve Orta Doğu’daki Çatışmalar.Muharrem Bagir - 2024 - Nous Academy Journal 3:66-80.
    Küreselleşme, son yıllarda uluslararası ilişkilerden politikaya, toplumsal yapılardan teknoloji ve kültüre kadar birçok alanda en çok tartışılan kavramlardan biri haline gelmiştir. Özellikle gelişmek ve ilerlemek isteyen toplumlar için kaçınılmaz bir süreç olarak görülmekte, bu sürece kayıtsız kalmak neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bauman’ın belirttiği gibi, küreselleşmiş bir dünyada yerel kalmak, toplumsal geri kalmışlık ve tecrit anlamına gelebilir. Küreselleşmeye direnerek yerel kalma çabası, daha büyük sosyal ve politik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, küreselleşmenin etkileri sadece politik veya ekonomik bağlamda kalmayıp, kültürel (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  28
    Mary Caroline Holmes'un "Urfa'da Ermeni Yetimhanesi" Adlı Eserinde Urfa'daki İşgal Yılları Ve Ermen.Yıldız Deveci̇ Bozkuş - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 4):341-341.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  21
    C'hiliye Arap Hac Ritüellerinin Kur’an’daki Men'sikle Diyalektik İlişkisi.Emrah Dindi - forthcoming - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi:577-577.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  21
    Türkiye'deki "Hayat Bilgisi" İle Singapur'daki "Vatandaşlık Ve Ahlak Eğitimi" Derslerinin Değerler E.Cihat Yaşaroğlu - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 8):1453-1453.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  31
    Yunus Emre'nin Şiirlerine Kur'an'daki Peygamber Kıssalarının Etkisi.Osman Kabakçili - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 12):615-615.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  26
    Üniversite Öğrencilerinin Tasavvuf, Tarikat ve Rabıta Olgusuna Bakışı: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği.Ramazan Akkir - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):1273-1298.
    İslam'daki manevi hayatın ve ahlaki değerlerin ismi olan tasavvuf, İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahiptir. Yerel ve evrensel birçok unsuru içinde barındıran bu akım, dinin maneviyat boyutunu ön olanda tutar. İslam toplumu, ruhi ve manevi değerlerin birçoğunu tasavvufa ve onun kurumsal ifadesi olan tarikatlara borçlu olduğu görülmektedir. Tasavvufun en önemli özelliklerinde birisi, bireyin gündelik hayatının akışına müdahil olmasıdır. Dinin bireyin dünyasına nüfuzu anlamına gelen dindarlık ise bireyin günlük dünyasının duygusal yönlerinde Sufizmin etkisiyle güçlü değişiklikler meydana getirmektedir. Bununla beraber tasavvuf, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  2
    Tanrı Kanıtlamaları ve Çıkış Teorilerinin Tanrı Tasavvur Kuramları Açısından İncelenmesi.Hamza Yaser Mahmoud Khrais - 2024 - Nous Academy Journal 3:14-31.
    Semâ'daki yıldızlara doğru başını kaldıran insanın hayrete düşüşünden bu yana, Tanrı tarihin en mühim konusu olagelmiştir. İnsanların Tanrı ile ilişkileri ona dair oluşturdukları tasavvurlarla yakından ilişkilidir. Bu makalede, Tanrı tasavvur kuramları bağlamında Tanrıdan çıkış teorilerinde ve Tanrı kanıtlamalarında Tanrı'nın nasıl tasavvur edildiği incelenmektedir. Tanrı tasavvur kuramları, özünde bilişsel ve ilişkisel olmak üzere iki ana damar üzerinde şekillenmektedir. Bu iki ana başlığın altında, üç temel Tanrı tasavvur kuramı karşımıza çıkmaktadır. Bunlar: Nesne ilişkileri kuramı, Bağlanma kuramı ve Bilişsel gelişim kuramıdır. Bu kuramlar (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  21
    Koçi Bey’in IV. Murat’a ve I. İbrahim’e Sunduğu Risalelerin Farklılıkları ve Karşılaştırması.Nejla Ceyhan - 2021 - Atebe 5:1-16.
    Osmanlı Devleti, Avrupa’daki gelişmeleri takip edip değişen dünya düzenine ayak uydurma noktasında yetersizliğini XVII. yüzyılda hissetmeye başlamıştır. Osmanlı Devleti’nin ihtişamlı yıllarının akabinde devlet nizamındaki çözülmeler, halkın içinde bulunduğu durum ve sebepleri üzerine çeşitli çevrelerden çözüm reçeteleri sunulmuştur. Bunların bilinen ilki iki farklı ve ardıl padişaha sunulan Koçi Bey Risaleleridir. XVII. yüzyılda tarihi seyrin değişmekte olduğunu ön gören ve bu öngörü ile daha önce benzeri Osmanlı Devleti’nde görülmemiş olan ilmî-siyasî-askerî-sosyal içeriklere sahip bir risale/rapor hazırlayan Koçi Bey risalelerini IV. Murat ve kardeşi (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  22
    Kalām in Western Islamic Theology -The Case of Germany-.Fatma Bayraktar Karahan - 2022 - Kader 20 (2):644-678.
    It is known that there are different concentrations of Muslims in European countries. However, Germany has a special importance in these countries due to the numerical excess of Muslims and the existence of our compatriots due to the economic migration from Turkey to Germany that started in the 1960s. For this reason, in our article, the educational activity carried out on Islamic theology, in particular kalam, in the example of Germany will be discussed. In Germany, Islamic religious education departments were (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  16
    Arap Dilinde İtiraz Cümlesinin Kelamda Bulunabileceği Yerler.Muhammed Emin Yildirim - 2022 - Atebe 8:187-210.
    Kur’ân’daki belâgat yönleri sınırsızdır. Bununla birlikte âlimler tarafından bunların ortaya çıkarılması istenmiştir. Bu yönlerden biri de belâgatte itnâbın bir çeşidi olan i‘tirâz cümlesidir. İ‘tirâzın Türkçedeki karşılığı ara cümledir. Fakat bunun iki dildeki kullanılma amaçları farklıdır. Bu çalışma, Arap dilinde i‘tirâz cümlesinin kelamda bulunabileceği yerleri konu edinmektedir. Bu yüzden ara cümle yerine itirâz kavramının kullanılması tercih edilmiştir. Bu bağlamda öncelikle i‘tirâz kavramının sözlük, terim anlamı anlatılmış ve bu tanımın değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra klasik nahiv kitaplarından i‘tirâz cümlesinin kelamda bulunabileceği yerler tesbit (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  31
    Kur’anî Bilgi ve Ekberî Hikmet: Fusûsü’l-Hikem’de İbn Arabî’nin Cesur Hermenötiği.İsmail Lala - 2021 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 25 (1):479-493.
    Muhyiddin ibn Arabî, İslam'daki tartışmasız en etkili sufi teorisyendir. Kalıcı şekilde en popüler çalışması olan Fusûsül-hikem'de, Kur'an'da bir peygamber hakkında algımız ne olursa olsun, onunla ilişkilendirilen ve ondan türetilen hikmetin çok farklı olduğunu açıkça ve ısrarla göstermektedir. Bu, İbn Arabî'nin Kur'an'ın literal metnini inkar ettiği anlamına gelmez. Tam tersine, O sadece Kur'an'ı farklı algılama ve alımlama düzeylerinin olduğunu iddia eder: Kur'an'ın dış gerçekliği (zâhir) kitlesel tüketim içindir ve İbn Arabî'ye göre kişinin Kur'an'ın yüzeysel bir anlayışından elde ettiği bilgidir. Bununla birlikte, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  41.  15
    Philosophy’s Desire for The City/State: A Comparison Between Platonopolis and al-Madinah al-Fadilah.Ömer Ceran - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):153-166.
    Felsefelerinin amacı bireysel ve toplumsal anlamda mutluluğa ulaşmak olan bazı filozoflar bu amaca hizmet edeceklerini düşündükleri şehir ve devlet modelleri tasarlamışlardır. Bu düşüncenin zemininde insanın bir toplum içinde yaşamak zorunda olduğu düşüncesi bulunur. Ahlak ve siyaset felsefeleri de bu düşünceden hareket ederek üretilmiştir. Filozofların tasarladıkları şehir ve devlet modelleri kendi düşünceleri çerçevesinde ideal felsefi ortamın yaşanacağı toplumu da öne çıkarmaktadır. Üretilen bu düşüncelerden bazıları ütopya olarak değerlendirilmiş ve hayata geçirilme imkânı açısından eleştiriye tabi tutulmuştur. Biz bu çalışmamızda böyle bir şehir/devlet (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  19
    Mur'bıtlar Devleti’nde Fukahanın Konumu.Emine Nurefşan DİNÇ - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):871-910.
    Kuzey Afrika’da kurulan bilâhare Endülüs bölgesini topraklarına dahil eden Murâbıtlar Devleti 448-543 yılları arasında hüküm sürmüştür. Murâbıtlar Devleti’nin temeli Kuzey Afrika’daki kabileler arasında irşad ve tebliğ faaliyetinde bulunan ve bu maksatla bir ribat kuran Mâlikî fakihi Abdullah b. Yâsîn tarafından atılmıştır. Mâlikî mezhebine mensup olan ve bu mezhebin esas alınması hususunda büyük hassasiyet gösteren Murâbıtlar Devleti emîrleri devletin kuruluş gayesine sadık kalmışlar, karar alırken fakihlere danışmışlar, onların fetvâları ve tavsiyeleri doğrultusunda devleti yönetmişlerdir. Bu durum fakihlerin tesir sahasının oldukça geniş olmasına (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  14
    Milli Bilincin İdame Ettiricisi Olarak Din: Sovyet Azerbaycan'ında İslam.Behram Hasanov - 2018 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22 (3):1563-1578.
    XIX. Yüzyılın sonları ve XX. yüzyılın başlarında Azerbaycan'da entelijansiya arasında milli bilinç ortaya çıkmış olsa da Sovyet dönemiyle birlikte bu süreç kesintiye uğramış ve toplumsal tabana yayılamamıştır. Sonuç olarak, var olan “Müslüman Kimliği”, Azeri toplumu için temel bir kimlik bağı olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Entelijansiyanın tasfiyesi ile birlikte, kullandıkları sloganlar ve milliyetçi semboller de ortadan kalkmış, Türk milliyetçiliği Azerbaycan'da bir ideoloji olarak varlığını koruyamamıştır. Sonuç itibariyle, politik-ideolojik milliyetçilik ve onun sloganları, milli bilinci canlı tutma imkanından yoksun bırakılmıştır. Bu makalede, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  53
    Hanefî Mezhebi’nin Kurucu İmamlarından Biri Olan Züfer b. Hüzeyl’in İstihsana Yaklaşımı.Adem Çiftci - 2018 - ULUM Journal of Religious Inquiries 1 (1):35-64.
    Mezheplerin teşekkül etmeye başladığı ilk dönemlerden itibaren istihsanın bir istidlal yöntemi olup olmadığı tartışılagelmiştir. Bu tartışmaların temelinde kavramsallaşma sürecini henüz tamamlamamış olan istihsan teriminin çağrıştırdığı keyfiliğin/sübjektivitenin etkisi çok fazladır. Bu yüzden istihsanı bir yöntem olarak benimseyenler, ağır ithamlara maruz kalmışlardır. İstihsanı benimseyenlerin başında Hanefî hukukçular gelmektedir. Öyle ki istihsan yöntemi Hanefî mezhebiyle anılır hale gelmiştir. Bununla birlikte mezhebin önde gelen temsilcilerinden biri olan ve kıyas metodunu kullanmasıyla ön plana çıkan Züfer b. Hüzeyl’in istihsana yaklaşımıyla ilgili iki farklı yaklaşım tespitedilmiştir. Yaptığımız (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  12
    Fanatizm Olgusu ve Dinî Kült Yapılarda Eleştirisizliğin Eleştirisi.Hüseyin Maraz - 2018 - Kader 16 (2):404-432.
    Öz (150-250 kelime) ve yukarıdaki kutucuğa anahtar kelimeler (5-7 kelime)İngilizce öz ve anahtar kelimeler de aynı sınırlar çerçevesinde yazılmalıdır.Öz Fanatiklik, doğru düşünceyi, sorgulamayı, eleştiriyi, hoşgörü ve hürriyeti sınırlandıran bir eğilimdir. İtiraz etmeyen, eleştiri ve fikri münakaşaya dayanma gücü olmayan ve telkin edileni koşulsuz kabule odaklanan bir oluşumun, doğruyu yanlıştan ayırt edebilme ve kendisine iletilen bilgiden şüphe duyma yetisi kaybolmuştur. Dini bir örgütlenme biçiminde mutlak itaat iman ile eşitlenmiş ise irade ve eylemlerin tek bir iradenin kontrolü altına girmesi de kaçınılmazdır. Bu (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  37
    Süreli Yayınlar ve Kurumsal Yapılar Üzerinden Ortodoks Teoloji Literatürüne Dair Bir Deneme.Salih İNCİ - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):993-1013.
    Ortodoksluk mezhebi Hıristiyanlığın en kadim geleneklerinden birisi olmasına rağmen günümüzde diğerlerine göre daha az tanınmaktadır. Mezhebin en önemli Kiliselerinden birisi de İstanbul Kilisesi’dir. Bu makalenin amacı Hıristiyan Ortodoks teoloji çalışmalarına dair İstanbul’daki Kilise çevresinde oluşan XIX. ve XX. Yüzyıldaki Yunanca literatür hakkında kısa bilgi vermektir. Bu literatür, süreli yayınlar ve Patrikhanenin kurumsal yapıları olarak iki açıdan ele alınacaktır. Literatür bağlamında bir dönem doğrudan ya da dolaylı olarak Patrikhane tarafından yayınlanan dergiler şunlardır: Ekklisiastiki Alithia, Ortodoksia, The Greek Orthodox Theological Review. Bunlara (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  5
    Bitki Biliminin Kök(en)leri.Mustafa Yavuz - 2024 - Istanbul: Ötüken Neşriyat.
    Bu kitap sizi, Antik yazarlarca kapısı aralanan ve Orta Çağ filozoflarınca belirli bir yetkinlik düzeyine ulaştırılan bir bilimle tanıştıracak: Bitkilerin bilimi. Sanki bir ritüelin parçası gibi sürekli tekrar edilmesi gereken bir cümle, 3 farklı dilde gözler önündedir: -/- ان الحياة موجودة في الحيوان والنبات Vita et in animalibus et in plantis esse deprehensa est. Yaşam, hayvanlarda ve bitkilerde mevcuttur. -/- Aristoteles’e göre bitkilerde zihnî herhangi bir melekenin bulunmadığı, bitkilerin yalnızca beslenme, büyüme, gelişme ve üreme gibi yetilerle donandığı görülür. Bu sayılan (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  10
    Matthew Tindal’ın Dini Düşüncesi Üzerine Felsefi Bir İnceleme.Shikur Seid Yesuf - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:68-76.
    Bu Araştırma, esas olarak İngiltere, Fransa ve Almanya'da yetişen Avrupa'nın erken aydınlanmasının dini ve felsefi düşüncelerinin doğasının bir araştırmasını yapmayı amaçlamaktadır. 17. yüzyılın sonu ve 18. yüzyılın başlangıcında İngiltere'de başlayan deistik düşünce hareketi, Matthew Tindal örnek alınarak özel olarak incelenmiştir. Tindal tarafından yapılmış orijinal eserler ve onun hakkında ikincil yazılar olan birincil kaynaklar, Tindal'ın Şanlı Devrim sonrası siyaset kurumunun bir destekçisi ve devrim öncesi sosyal, dini ve siyasi düzenin özellikle Katolik Hıristiyanlığın eleştirmeni olduğu sonucuna varmamıza yol açabilir. O Zamanın felsefi (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  21
    Religious Teaching at Primary School 1st and 2nd Grade: An Examination of Mein Islambuch 1-2 Textbook, Used at German Public Schools, in Terms of Content Features. [REVIEW]Semra Çi̇nemre - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (1):455-474.
    In many countries of the world, courses on religious teaching start from preschool and continue from first grade until the last grade. Regarding the scope and models of these courses there are different applications in various countries. As for our country, the Religion Culture and Moral Knowledge course is compulsory with the 24th article of the 1982 Constitution. Although, in the relevant paragraph of the constitution, the expression of “Religious culture and moral education is among the compulsory courses taught in (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50. Thomas Kuhn ve Bilimin Doğası: Fen Eğitimi ve Bilim Felsefesi Açısından Bir İnceleme.Alper Bilgehan Yardımcı - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 1 (39):30-42.
    Fen eğitimi ve öğretiminin anahtar unsurlarından bir tanesi bilimin doğasının ve özelliklerinin doğru bir şekilde tespit edilmesidir. Bilimin doğasına yönelik tespitler fen eğitimi yöntemlerini birçok açıdan etkilemektedir. Fen eğitimi ve fen öğretimi ile ilgili olan kişiler bilimin doğasının açık bir şekilde öğretilmesi gerektiğini kabul etmektedir. Thomas Kuhn’un bilim tarihi, bilim felsefesi ve bilim sosyolojisi alanlarını içeren incelemeleri neticesinde ileri sürdüğü bilimin yapısına, işleyişine ve doğasına yönelik tezleri (paradigma, olağan bilim, bilimsel devrimler, eşölçülemezlik, bulmaca çözme, kuram seçimi, keşif ve gerekçelendirme ayrımı) (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
1 — 50 / 105