Results for 'Zijn (filosofie) '

117 found
Order:
  1.  13
    Iemand zijn: filosofie van de persoonlijke vorming.Joep Dohmen - 2022 - Amsterdam: Ambo|Anthos.
    Hoe kunnen we ons leven vormgeven? In zijn magnum opus Iemand zijn laat filosoof Joep Dohmen zien op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. In de voorbije decennia hebben we onze joods-christelijke traditie achter ons gelaten en zijn we in een neoliberale samenleving terechtgekomen, die zich kenmerkt door een verregaande individualisering. Vrij zijn om je eigen leven te leiden is de hartenwens van de laatmoderne mens. Maar de vervulling daarvan blijkt verre (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Habermas. Een inleiding in zijn filosofie van recht en politiek.Tim Heysse, Stefan Rummens & Ronald Tinnevelt - 2006 - Kapellen: Uitgeverij Pelckmans.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3. Habermas. Een inleiding op zijn filosofie van recht en politiek. [REVIEW]Bert van den Brink - 2009 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 101 (3):230-232.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4. Recensies-Tim Heysse, Stefan rummens, en Ronald tinnevelt, Habermas. Een inleiding op zijn filosofie Van Recht en politiek.Bert van den Brink - 2009 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 101 (3).
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5. Zijn en tijd in de filosofie van Husserl.Rudolf Boehm - 1959 - Tijdschrift Voor Filosofie 21 (2):243-276.
    Nicht willkürlich oder gar mutwillig wurde für die vorliegende Studie über die Philosophie Husserls ein Thema gewählt, das mit dem Titel von Heideggers Hauptwerk zu formulieren ist : Sein und Zeit. Verbreitet ist die Meinung, Husserl habe jederlei « Seinsfrage » durch sein Verfahren der « phänomenologischen Reduktion » eigens methodisch « ausgeschaltet » — und wenn es ein Beispiel für seine rein analytische Denk-und Arbeitsweise gebe, so seine deskriptive Phänomenologie des inneren Zeitbewußtseins. In Wirklichkeit ist die « Phänomenologische Fundamentalbetrachtung (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6. Het Zijn als Mysterie coll. « Filosofie en Kultuur ».D. Van Sonsbeeck & Gabriel Marcel - 1971 - Revue Philosophique de la France Et de l'Etranger 161:495-496.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  27
    Hub Zwart (2012). De filosofie van het luisteren. Partituren van het Zijn. Nijmegen: Vantilt, 364 pp., 19,95 €. [REVIEW]Marlies De Munck - 2013 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 105 (1):61-64.
    Amsterdam University Press is a leading publisher of academic books, journals and textbooks in the Humanities and Social Sciences. Our aim is to make current research available to scholars, students, innovators, and the general public. AUP stands for scholarly excellence, global presence, and engagement with the international academic community.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  17
    Filosofie en Geloof.Henk G. Geertsema - 1998 - Philosophia Reformata 63 (1):41-46.
    Het punt dat René Munnik in zijn reactie aan de orde stelt is van fundamentele betekenis. Is het wijsgerig geoorloofd geloof en filosofie zo met elkaar te verbinden als ik dat doe in ‘Kennis in reformatorisch wijsgerig perspectief’, mijn bijdrage aan de OU-cursus ‘Cultuurfilosofie vanuit levensbeschouwelijke perspectieven’? Is het niet beter de argumentatie ‘strikt wijsgerig’ te houden en de filosofie te beperken tot de ‘natuurlijke’ kennis in plaats van een op openbaring gebaseerd geloofsperspectief als uitgangspunt te nemen?1 (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9. Aristoteles. Zijn betekenis voor de wereld van nu.J. van Rijen, W. Klever, G. van der Wal, B. Delfgaauw & F. Vleeskens - 1982 - Tijdschrift Voor Filosofie 44 (2):354-355.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  76
    Diagnose van de Moderne Filosoof: Waarom filosofen gek zijn.Nicole des Bouvrie - 2018 - Eindhoven: Damon.
    Zijn filosofen gek? Zo ja, waarom? En ligt dat dan aan de filosoof, aan de filosofie of aan de diagnostiek? Dat zijn de vragen die in 'Diagnose van de moderne filosoof' centraal staan. Nicole des Bouvrie neemt aan de hand van het diagnostische handboek van psychiaters en psychologen (de DSM-V) de situatie van de hedendaagse denker onder de loep. Autisme, psychoses, anorexia en andere aandoeningen passeren de revue, om aan de hand van een grondige anamnese van hedendaagse (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11. Filosofie van de sociale wetenschappen: verklaren, toetsen, interpreteren en oordelen.Menno Rol - 2022 - Eindhoven: Damon.
    In een tijd waarin 'nepnieuws' zich steeds nadrukkelijker naar de voorgrond dringt, is de vraag naar wat waarheid is buitengewoon belangrijk. Ook vragen of wetenschappelijke studies betrouwbaar zijn en of een (sociale) wetenschapper neutraal beleidsadvies kan geven zijn aan de orde van de dag. Daarop kan de wetenschapsfilosofie antwoord geven. Dit boek biedt kritische reflectie op belangrijke vraagstukken in de filosofie van de sociale wetenschappen. De sociale wetenschapper wordt ingeleid in wetenschapsfilosofische thema's als causaliteit, verklaringsstijlen, reductionisme en (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12. Zijn en tijd in de philosophie van Husserl.H. Boehm - 1959 - Tijdschrift Voor Filosofie 21:243-276.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  11
    Het eeuwig tekort. Een filosofie van de schaarste.Rutger Claassen - 2004 - Amsterdam, Nederland: Ambo/Anthos.
    Veelbelovend debuut van een talentvolle jonge filosoof - in de traditie van Hans Achterhuis -/- Waarom leven wij in een wereld die voor eeuwig gevuld lijkt te zijn met tekorten? Welke mechanismen creëren dat voortdurende gevoel niet genoeg te hebben? Waar komt ons oneindig verlangen naar méér vandaan - ondanks alle welvaart en overvloed? -/- Deze vragen vormen de basis van een filosofische zoektocht naar de oorsprong van schaarste. Rutger Claassen bespreekt de belangrijkste denkers uit filosofie en economie (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  3
    Filosofie van het licht: twee traktaten van Marsilio Ficino.Hendrik Gerhard Schipper - 2022 - 's-Hertogenbosch: Gompel & Svacina.
    De humanist Marsilio Ficino (1433-1499) was een van de meest invloedrijke filosofen van de Italiaanse renaissance. Zijn wijsbegeerte is van groot belang geweest voor kunstenaars als Botticelli en Michelangelo. Dit boek besteedt uitvoerige aandacht aan Ficino's invloed op artistiek gebied. Fundamentele studies van Chastel, Panofsky en Gombrich passeren daarbij de revue. Ook de rol van de familie De' Medici in Ficino's professionele en persoonlijke leven wordt uiteengezet. Zo ontstaat een veelzijdig en samenhangend beeld van het milieu van de Platonisten (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  22
    Zijn ethische uitspraken wetenschappelijk fundeerbaar ? Enkele opmerkingen over de wetenschappelijkheid Van de ethiek.H. G. Hubbeling - 1971 - Tijdschrift Voor Filosofie 33 (1):41 - 65.
    In this article the author investigates the scientific (wetenschappelijk) character of moral statements. First he gives an analysis of the verb ‘to know’ and its equivalents in Dutch. His conclusion is that the verb to know may be, depending on its context, (i) an epistemic qualificator, (ii) a dispositional verb or (iii) a relational verb. Then he deals with the criteria of a scientific system : evidence, relevance, possibility of prediction, of formalisation and finally the criterion of simplicity. The author (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16. Het zijn en het niet. Proeve van een fenomenologische ontologie.Jean-Paul Sartre & Frans de Haan - 2005 - Tijdschrift Voor Filosofie 67 (1):166-167.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  17.  27
    Filosofie of Theologie?Paul van Tongeren - 1998 - Philosophia Reformata 63 (1):102-106.
    Is er een verschil tussen theologie en filosofie, en zo ja, waarin ligt dat verschil? Dat lijkt me de kern te zijn van de punten die Johan van der Hoeven als commentaar naar voren brengt in zijn zeer sympathieke bespreking van mijn bijdrage aan het cursusboek van de Open Universiteit. Ik zal proberen duidelijk te maken waarom ik denk dat dit de kern is, hoewel hij zelf een andere “hoofdvraag” lijkt te formuleren. Maar eerst twee opmerkingen vooraf.
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  19
    Geraakt zijn: Derrida's le toucher, Jean-Luc Nancy.Ignaas Devisch - 2000 - Tijdschrift Voor Filosofie 62 (4):733 - 742.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  31
    Herbezinning op de filosofie van de techniek.Johan Stellingwerff - 2004 - Philosophia Reformata 69 (1):77-92.
    Er zijn een aantal redenen om de binnen de Reformatorische Wijsbegeerte door H. van Riessen ontwikkelde filosofie van de techniek aan te vullen. Het ging Van Riessen alleen om de moderne techniek: “de reformatorische benadering van de moderne techniek en waarom deze wezenlijk verschilde van de techniek van alle tijden. Dat verschil zit in de wetenschappelijke basis van de moderne techniek.” Zijn definitie was beperkt: “De ‘moderne techniek’ is de, in een economische verbandstructuur vervlochten en daardoor gecoördineerde, (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  20. Politieke filosofie tussen Jeruzalem en Athene. Het denken van Leo Strauss.David Janssens - 1997 - Nexus 17.
    Leo Strauss, de vader van het Amerikaanse neoconservatisme, stamde uit een Duits orthodox-joods gezin. Hij was reeds een bekende filosoof en politicoloog, toen hij in 1973 naar de Verenigde Staten uitweek. Hier ging hij verder met zijn onderzoek naar de tegenstelling tussen rationaliteit en emotionaliteit, tussen weten en geloven. Strauss is hierover niet tot een duidelijke eindconclusie gekomen.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  13
    Filosofie voor een weergaloos leven.Lammert Kamphuis - 2018 - Amsterdam: De Bezige Bij.
    Uitgebreide crisiseditie.00Voor het leven is er geen generale repetitie. Je hebt slechts één kans. Gelukkig zijn grote denkers je voorgegaan en kun je bij hen terecht voor wijze raad. Zo helpt Diogenes je om je authentieke zelf te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven tijdens de uitverkoop en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Maar ook minder gearriveerde denkers helpen je een handje: André Hazes daagt je uit om vrijer te worden (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22. Het wezen van het zijn. Aard en opbouw van de natuur vanuit wetenschappelijk en filosofisch perspectief.P. J. Zwart & Herbert van Erkelens - 1989 - Tijdschrift Voor Filosofie 51 (3):558-558.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  44
    Filosofie en de verduistering van het verstand.René van Woudenberg - 2004 - Philosophia Reformata 69 (2):140-150.
    De apostel Paulus spreekt in één van zijn brieven over ‘de verduistering van het verstand’ — een verduistering die het gevolg is van zonde.1 In het werk van een groot aantal filosofen uit de westerse filosofische traditie heeft dit woord van Paulus op een of andere wijze weerklank gevonden. Bij Augustinus, Anselmus, Thomas van Aquino, Jonathan Edwards, Kierkegaard, John Henry Newman en Franz von Baader bijvoorbeeld, en in ons land bij Abraham Kuyper en Herman Dooyeweerd, vindt men reflecties over (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  24
    Critical study: Een filosofie Van taal en tekst.Edwin Koster - 2003 - Philosophia Reformata 68 (2):148-161.
    Het boek Filosofie van taal en tekst van René van Woudenberg is een heldere en uitdagende inleiding in enkele problemen van de taal- en tekstfilosofie. Het is niet een inleiding in verschillende filosofische theorieën over taal en tekst, maar eerder een inleiding in de problemen die in die theorieën aan de orde komen. Het centrale vraagstuk dat in het boek aan de orde komt, luidt : ‘Wat zeggen we precies wanneer we zeggen dat een woord, zin of tekst, betekenis (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25. Het psychodiagnostisch onderzoek en zijn practische betekenis.T. T. Ten Have - 1950 - Tijdschrift Voor Filosofie 12 (3):628-628.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26. Rawls. Een inleiding in zijn werk.Ronald Tinnevelt & Gert Verschraegen - 2003 - Tijdschrift Voor Filosofie 65 (2):388-388.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Zijn en absoluutheid.L. De Raeymaeker - 1958 - Tijdschrift Voor Filosofie 20 (2):179-212.
    Dès l'aube de la pensée philosophique en occident, l'Ecole d'Elèe souligne le caractère absolu de l'être. Découverte des plus importante, qui ne cessera d'exercer une profonde influence sur tout le cours de la réflexion philosophique. Platon s'attache à réhabiliter l'intelligibilité du multiple : il y a « des idées » subsistantes; et Aristote dégage l'intelligibilité du multiple matériel : il y a « des catégories » obtenues au moyen de l'abstraction. L'un et l'autre s'efforce d'y découvrir un ordre : rapports (...)
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  16
    Het huis van de vrijheid. Een politieke filosofie voor vandaag.Rutger Claassen - 2011 - Amsterdam, Nederland: Ambo/Anthos.
    Een kleine politieke filosofie Moeten rokers vrij gelaten worden te roken in de horeca, of mag de staat hun dat verbieden? Is Laura Dekker vrij op zeilreis te gaan, of had de staat haar thuis moeten houden? Zijn allochtonen vrij hun eigen cultuur te behouden of moeten zij juist integreren? En zijn wij vrij om onze welvaart te vergroten ook als dat het klimaat grote schade toebrengt? Nadat onze vrijheid in de jaren zestig en zeventig enorm is (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29. Aristoteles. Zijn betekenis voor de wereld van nu. [REVIEW]P. Swiggers - 1982 - Tijdschrift Voor Filosofie 44:354.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  15
    Ethiek op zijn plaats zetten.Tjalling Swierstra - 2002 - Krisis: Tijdschrift Voor Filosofie 3 (3):18-38.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  31. De verhouding tussen zijn en wezenheid en de transcendentale relatie in de 2e helft der XIIIe eeuw.Adriaan Pattin - 1955 - Brussel,: Paleis der Academiën.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  32.  4
    Filosofie van het verstaan: een dialoog.Heinz Kimmerle - 2014 - Antwerpen: Garant. Edited by Renate Schepen.
    Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in onze steden? Hoe gaan we om met verschillende culturele feesten en rituelen? Hoe benaderen we ons gemeenschappelijk verleden, dat voor verschillende culturele groepen een andere lading heeft? Of hoe gaan we om met de uiteenlopende opvattingen over homoseksualiteit of de verhouding man-vrouw? Dit zijn enkele voorbeelden van vraagstukken waarbij de ‘kunst van het verstaan’ ingezet zou kunnen worden. Het is immers niet alleen belangrijk om inzicht te krijgen in (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  33. De zelfopenbaring Van het zijn en Van het zijnsprobleem.L. De Raeymaeker - 1940 - Tijdschrift Voor Filosofie 2 (4):487-514.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  37
    Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil.Lieke Asma - 2021 - Amsterdam, Niederlande: Boom uitgevers Amsterdam.
    Vrije wil is een raadselachtig fenomeen. Wij mensen hebben de indruk dat we zelf keuzes maken, maar de wetenschap vertelt een heel ander verhaal: onze handelingen zijn slechts het resultaat van onze persoonlijke eigenschappen, onbewuste associaties en hersenprocessen. Ons bewuste zelf is niets meer dan een passieve toeschouwer. Het is dan ook niet verrassend dat wetenschappelijk onderzoek vaak uitmondt in determinisme of ‘willusionisme’. -/- Maar wat is vrije wil eigenlijk? En wat betekent het om zelf te kiezen? In Mijn (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  24
    Zien en zijn: Merleau-ponty's ontologie Van ontwijkende zichtbaarheid.J. Slatman - 1997 - Tijdschrift Voor Filosofie 59 (2):276 - 303.
    The aim of this article is to demonstrate that a certain connection between 'seeing'and 'Being' can be traced within the later work of Merleau-Ponty. It is argued that a theory of seeing which is developed from a radical phenomenological point of view is nota confirmation, but rather a critique of Western representational ontology. The centralprinciple of this critique is formed by the notion of reversibility. By means of the reversible relation between the seer and the seen, and between the visible (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  19
    Dante in zijn filosofische context.Griet Galle & Andrea Robiglio - 2013 - Tijdschrift Voor Filosofie 75 (2):281-282.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  63
    Wij wenen maar zijn niet gewond: Het sublieme gevoel in schopenhauers esthetica.Bart Vandenabeele - 1999 - Tijdschrift Voor Filosofie 61 (4):663 - 695.
    The mainstream interpretation of Schopenhauer's philosophy is dialectical and stresses the continuity between aesthetics and ethics. This interpretation has its own plausibility but is overly confident in the letter. Restricting the value of Schopenhauer's aesthetic theory to a mere propaedeutic of an ethics, wherein the ascetic ideal of the denial of willing is central, might seem fully justified at first sight, but clearly overlooks a number of crucial complexities and ambivalences. First of all, it obliterates the specificity and complexity of (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  15
    Rondom Cornelis Verhoeven: ruimte voor vertraging in filosofie en onderwijspraktijk.Joop Berding - 2022 - Apeldoorn: Garant.
    De Nederlandse filosoof Cornelis Verhoeven hield zich intensief bezig met de klassieke filosofie. Hij was ook jarenlang leraar op een school voor voortgezet onderwijs en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien was hij een begenadigd schrijver van prikkelende essays. Daaronder zijn er vele die gaan over het onderwijs. De waardigheid van het vak van leraar ging hem zeer ter harte. De centrale thema’s in zijn werk zijn verwondering en dankbaarheid, ontvankelijkheid en geduld, rust en stilte. (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  10
    Descartes' droom: filosofie en strips.Margreet van Muijlwijk - 2013 - Brussel: VUB-Press.
    In 'Descartes' droom' worden strip en filosofie met elkaar verbonden. Een idee van Hubert Dethier, die in zijn colleges aan de VUB het medium strip tot onderwerp van filosofische bezinning maakte. Filosofe en vroegere stripuitgeefster Margreet van Muijlwijk nam de fakkel van hem over en verbond ter gelegenheid van Hubert Dethiers tachtigste verjaardag diens gedachtegoed met de vele aspecten van wat intussen een volwassen kunst (de negende kunst) is geworden. Strip en filosofie passen goed bij elkaar. Terwijl (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  14
    Ongehoorde Symfonie: Een Overzicht van de Geschiedenis En de Filosofie van de Klassieke Muziek.André Friedrich Wilhelm Klukhuhn - 2012 - Bert Bakker.
    Een kenner op het gebied van de klassieke muziek - wie wil dat nou niet zijn? In dit boek legt André Klukhuhn de filosofie en oorsprong van de westerse klassieke muziek op een toegankelijke manier bloot. Hij geeft op even komische als boeiende wijze een overzicht van de belangrijkste stromingen en tijdperken en de bijbehorende westerse componisten: van rococo en romantiek tot postmodernisme, en van Keppler en Händel tot Wagner en Orff. De betekenis van de 'kosmische harmonie', het (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41. De mens en zijn onrust. Over het ‘raadsel van de beweging’.Ignace Verhack - 2001 - Tijdschrift Voor Filosofie 63 (3):619-621.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  42.  9
    Denkers en dwalers: een geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen.Erno Eskens - 2021 - Leusden: ISVW Uitgevers.
    Geschiedenissen van de filosofie zijn zo oud als de filosofie. Maar een geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen is weer even geleden. In 'Denkers en dwalers' schetst Erno Eskens, die al tientallen jaren publiceert over filosofie en haar plek in de samenleving, met vlotte pen de denkpaden die onze geschiedenis mede hebben bepaald.0In zijn overzichtswerk geeft Eskens speciale aandacht aan onderdrukte denkers. Vrouwelijke filosofen, autodidacten, literaire denkers en denkers uit de voormalige koloniën (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  22
    Vooruitgang en zijn prijs.H. Kimmerle - 1988 - Tijdschrift Voor Filosofie 50 (4):611 - 627.
    Nachdem auf den Ursprung des Fortschrittsdenkens in der Aufklärung und seine Vorgeschichte in der jüdisch-christlichen Erwartung des „Endes aller Dinge" hingewiesen worden ist, wird die Grundlegung des Fortschrittsdenkens in der Philosophie bei Hegel herausgestellt. Die Geschichte der Philosophie ist dem Anspruch nach bis Hegel die Entfaltung der Logik, d.h. der Bestimmungen des reinen Denkens, in der Zeit. Wie die Logik kennt die Geschichte einen Abschluss, ein höchstes Niveau, das das Ziel der historischen Entwicklung ist. Das politische Äquivalent dieser Geschichte ist (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  18
    Rede en religie. Filosofie in het voortgezet onderwijs.René van Woudenberg - 2008 - Philosophia Reformata 73 (1):1-4.
    In 1974 werd voor het eerst op een Nederlandse school het eindexamen filosofie afgenomen. 13 VWO leerlingen namen daaraan deel. Deze Gideonsbende is sindsdien gestaag gegroeid, de laatste jaren zelfs zo sterk, dat van een kleine bende geen sprake meer kan zijn. In 2007 werd op 158 VWO scholen het eindexamen filosofie afgenomen, waaraan 2861 leerlingen deelnamen. Bovendien is het sinds 2000 ook mogelijk om op de HAVO eindexamen filosofie te doen. In 2007 gebeurde dat op (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45. Hölderlin & Heidegger: een andere aanvang voor de filosofie.Eric Bolle - 2016 - Brussel: ASP.
    Onlangs verschenen de eerste vier delen van Martin Heideggers persoonlijke notities en dagboekaantekeningen, de Schwarze Hefte. Hierin stelt Heidegger dat er geen toekomst is voor de filosofie dan via de poëzie van Friedrich Hölderlin. In dit boek vergelijkt Eric Bolle Heideggers filosofie met Hölderlins werk. Hij concludeert dat hoe men ook over Heidegger moge denken, wij niet om zijn verhouding tot Hölderlin heen kunnen. Heidegger ontwerpt op basis van Hölderlins werk nieuwe wegen voor de filosofie. Dit (...)
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  23
    Heideggers denken Van het zijn AlS een denken Van het verlangen.Ben Vedder - 1985 - Tijdschrift Voor Filosofie 47 (3):451 - 472.
    Gezeigt wird wie Heideggers Denken des Seins interpretiert werden kann als sein Denken des Verlangens. Es wird darauf hingewiesen dass beim frühen Heidegger Begriffe wie „ὂρµξις“ und „Wille“ anwesend sind, und bestimmt werden als Bewegung der Transzendenz im Entwurf auf Möglichkeit als Möglichkeit. Auch wird gezeigt dass Begriffe wie „das Ungenügende“ und „der Überfluss“ im Entwurf auf Möglichkeiten eine Bedeutung haben. Im eigentlichen Entwurf auf Möglichkeit ist der Überfluss an Möglichkeiten unüberholbar. Dagegen ist die Neugier eine Bewegung die das Mögliche (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47. Homo respondens. Verkenningen rond het mens-zijn.Govert Buijs, Peter Blokhuis, Sander Griffioen & Roel Kuiper - 2006 - Tijdschrift Voor Filosofie 68 (4):847-848.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48. Waarom zou het iemands zorg zijn?Katherine Gardiner - 2008 - Filosofie En Praktijk 29 (1):19.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49. Enneaden. Over het leven van Plotinus en de indeling van zijn traktaten. Plotinus, Porphyrius & Rein Ferwerda - 1986 - Tijdschrift Voor Filosofie 48 (1):122-125.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50. Normconflicten en de Wijzen van het 'Zijn'van Normen.Renate Bartsch - 1983 - Filosofie En Praktijk 4 (3):114-133.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 117