Results for 'Tasavvuf,Simnânî,Dünya,Âhiret,Ölüm,Kıyâmet,Cennet-Cehennem,Seyrüsülûk,Seyrüsülûk'

116 found
Order:
  1.  28
    The Hereafter in the Context of ʿAlāʾ al-Dawla al-Simnānī’s Understanding of Mystical Training.Kübra Zümrüt Orhan - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (1):375-393.
    The hereafter, one of the main pillars of Islam, has been discussed by both theologians and Ṣūfīs from various angles and interpreted in many different ways. Although there is consensus on the main subjects, there are a lot of controversies in details. One of the Ṣūfīs who authored on diverse problems over the hereafter is ʿAlāʾ al-Dawla al-Simnānī (d. 736/1336). He was a Kubrawī shaykh during the Īlkhānid era. He inclined towards the Ṣūfī path after serving the Buddhist ruler Arghun (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  2.  15
    Molla Halil’e Göre Sevap ve İk'b.Serkan Teki̇n - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (1):521-556.
    Molla Halil’e göre insanların bu dünyada yaptıkları iyiliklere karşılık Yüce Allah onları ahirette lütfuyla nimetlendirecek ve Cennetine koyacaktır. Bu, Allah’ın insanlara bir va‘didir. Allah va‘dinden asla dönmez. Çünkü Allah’ın va‘dinden dönmesi, O’nun hakkında bir eksiklik sayılır. Ancak bu durum O’nun için vucûbiyet ifade etmez. Vucubiyet kavramı çeşitli anlamlarda kullanıldığı için anlam kargaşasına yol açabilir. Buna sebebiyet vermemek için kelamda özellikle de bu makalede “zorunluluk” anlamına kullanılacak olup bazen gereklilik anlamı da ihtiva edebilir. Allah, kötülük yapanları ise adaletiyle cezalandıracaktır. Bu da (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  4
    Kur’an’daki Cennet Tasvirlerinde Kültürel Unsurların Kurucu Etkisi: Nüzul Süreci Bağlamında Bir Okuma.Soner Aksoy - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):773-796.
    Kur’ân’da ahiret hayatının başlıca kısımlarından biri cennettir. Cennet, bu dünyada Allah’a inanan ve imanlarının bir sonucu olarak salih amel işleyenlerin ahirette nimetlerle ödüllendirileceği yer olarak ifade edilir. Bu açıdan Kur’ân’ın pek çok âyetinde cennet hayatına dair çeşitli nimetlerden bahsedilir. Özellikle Mekkî sûrelerde yoğun bir şekilde somut cennet tasvirleri yapılır. Bu tasvirlerin ise genellikle muhatapların kültürel alışkanlıklarıyla iç içe olduğu görülür. Diğer yandan Medenî sûrelerde ise somut cennet tasvirlerinin belirgin olarak azaldığı daha soyut ve evrensel temaların öne çıktığı fark edilmektedir. Dolayısıyla (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  43
    Criticism against Ibn al-Arabī from among Sūfī’s: the Case of ‘Alā’ al-Dawla al-Simnānī.Kübra Zümrüt Orhan - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):631-649.
    : ‘Alā’ al-Dawla al-Simnānī (d. 736/1336) was a Kubrawī sheikh lived in Simnān one hundred years after Ibn al-Arabī (d. 638/1240). He authored around ninety works in Arabic and Persian on various fields within Sūfism, raised many disciples. His contribution to the sūfī tradition mainly come to forefront regarding problems like unity, latāif (subtle organs), rijāl al-ghaib (men of the unseen), wāqia (dream-like mystical experiences) and tajallī (manifestation). Simnānī’s understanding of the unity influenced subsequent sūfī’s and specifically Ahmad Sirhindī (d. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  6
    Rükneddin es-Semerkandî’nin (ö. 701/1301) Ris'le fî ḥaḳîḳati’l-ʿ'lemi’l-kebîr ve’s-ṣağîr Adlı Eseri: İnceleme ve Tahkîk.Mustafa Vacid Ağaoğlu - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):722-745.
    Bu çalışma, Rükneddin Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandî'nin (öl. 701/1301) "Risâle fî ḥaḳîḳati’l-‘âlemi’l-kebîr ve’s-ṣağîr/Büyük ve Küçük Âlemin Hakikati Hakkında Bir Risâle" adlı eserini tahkîk etmeyi, müellifin hayatı ve eserin içeriğini incelemeyi amaçlamaktadır. Rükneddin es-Semerkandî'nin müteahhir/geç dönem Mâtürîdî ve Hanefî âlimlerinden biri olduğu; kelâm, tasavvuf, tefsir, fıkıh usulü, hadis ve diğer alanlardaki eserleriyle İslâm medeniyeti tarihinde belirgin izler bıraktığı belirtilmelidir. Semerkandî'nin eserlerinde de görüldüğü gibi o, sûfî kelâmcılardan veya kelâmcı sûfîlerinden biridir. Üslubu, kelâm, tasavvuf ve - zaman zaman geniş anlamıyla - felsefe (...)
    No categories
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  60
    Color in islamic theosophy: An analytical reading of four scholars: Kubrā, rāzī, simnānī, and kirmānī.Zahra Abdollah - 2011 - Journal of Islamic Philosophy 7:35-52.
  7.  28
    The Concept of Love in Ibn Debbag's Thought.A. Z. Ahmet - 2022 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 8 (2):995-1027.
    In Sufism, the subject of love or divine love is considered as one of the most valuable concepts and the most important foundations on which the Sufis build their way of knowing Allah. For this reason, it has aroused the interest of many people, especially mystical and literary circles, from different religions, languages, races and cultures since ancient times. If there were no conversation or love, many of the literary texts would not exist today. This phenomenon, which has been handled (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  14
    On the Interpretation of the Verses Related to the Anecdote of Moses-Khidr in the Framework of Sufism.İskender ŞAHİN - 2022 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 8 (1):215-249.
    Aiming to raise a human being in line with Allah's will, the sufi people applied to the Qur’an at every stage and gave it the necessary value. In order to benefit from the Qur'an much more, they did not neglect to explain it in line with their own perspectives and experiences, and they wrote many valuable isharī tafsir. In this context, they evaluated some practices and manners of sufism on the axis of the Qur'an and interpreted the relevant verses in (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  23
    Ḳuşeyrî’nin Leṭ'ifu’l-İş'r't’ında Ahk'm Âyetlerinin İş'rî Yorumu.İskender ŞAHİN - 2021 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 7 (2):1043-1074.
    Fıkıh ve tasavvuf, bir insanın günlük yaşamı ile doğrudan alakalı olan iki disiplindir. Bundan dolayı İslam âlimleri, hemen her devirde bu iki alan arasında dinamik bir ilişkinin varlığını fark etmişler ve bu durumu daima göz önünde bulundurmuşlardır. Diğer taraftan söz konusu alanların temel kaynağının Kur’ân ve sünnet olması gerçeği de bu ilişkinin göz ardı edilememesinin nedenlerden biri olarak görülebilir. Bu minvalde çıkış noktaları itibariyle fıkhı ve tasavvufu bir araya getiren Kur’ân olduğu için, mutlaka ona yönelmek gerekir. Bu durumda, mevcut ahkâm (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  35
    The Name Search for Sufis and the Issue of the Origin of the Word Tasawwuf.Eyyup Akdağ - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):715-737.
    Towards the end of the Tābi‘ūn generation (the generation of Muslims who followed the Sahaba [companions of the prophet Muhammad]), there was a search for a name through history, for people who were members of Ahl as-Sunnah (people of the tradition and the community of Muhammad [peace be upon him]), and were distinguished from other people with their understanding of zuhd (asceticism) and faqr (indigence), and their sensitivity to worship and to abide by righteous deeds. In this process, any name (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  26
    Üniversite Öğrencilerinin Tasavvuf, Tarikat ve Rabıta Olgusuna Bakışı: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği.Ramazan Akkir - 2019 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 5 (2):1273-1298.
    İslam'daki manevi hayatın ve ahlaki değerlerin ismi olan tasavvuf, İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahiptir. Yerel ve evrensel birçok unsuru içinde barındıran bu akım, dinin maneviyat boyutunu ön olanda tutar. İslam toplumu, ruhi ve manevi değerlerin birçoğunu tasavvufa ve onun kurumsal ifadesi olan tarikatlara borçlu olduğu görülmektedir. Tasavvufun en önemli özelliklerinde birisi, bireyin gündelik hayatının akışına müdahil olmasıdır. Dinin bireyin dünyasına nüfuzu anlamına gelen dindarlık ise bireyin günlük dünyasının duygusal yönlerinde Sufizmin etkisiyle güçlü değişiklikler meydana getirmektedir. Bununla beraber tasavvuf, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  30
    Turkish Religious Music Practices of the Sufi Music Associations Federation.Mustafa Asım Akkuş - 2023 - Dini Araştırmalar 26 (65):539-569.
    This study aims to reveal the Turkish religious music practices of Jawharism, a sect based on Qadiri and Rifai, founded in Bagcilar, Istanbul. The historical process of the establishment of Jawharism was firstly mentioned, and then the musical activities of the "Association for the Promotion and Sustenance of Sufi Music and Culture", which enabled it to spread in a cultural sense, were discussed. As a result of archives, interviews and observations, the relationship of Jawharism with music was determined, the types (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  18
    Molla Hasan Peşevangî and Hi̇s Assessments on Sufi̇Sm.Ömer Faruk Çalimli - 2023 - van İlahiyat Dergisi 11 (18):40-63.
    Molla Hasan Peşevangî was born in the Kurukaya village of Tatvan district of Bitlis in 1920 and lived in a period of time when poverty and misery prevailed in the society. He was interested in science from an early age. Since the opportunities in the region he lived in were not suitable, in terms of schools and scholars, he went on many trips to complete his knowledge and took lessons from numerous scholars. He established scientific approval after a total of (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  28
    Tasavvufta tahta Kiliç semboli̇zmi̇.Abdurrahim Alkiş - 2021 - van İlahiyat Dergisi 9 (15):99-126.
    Tasavvuf erbâbı tabîatleri gereği mâddî unsurlardan ziyâde mânevî değerleri muhafaza etmeye ve geliştirmeye çalışırlar. Fakat tasavvufî çevrelerin sosyal bir yapıya bürünmeleriyle berâber düşüncelerini ve değerlerini sembolize etmek için mâddî bir kısım edevât da kullanmışlardır. Bunların başında keşkül, teber, tahta kılıç, asâ, gül, hırka gibi unsular gelir. Bu çalışmamızda dervîşlerin kullandıkları mâddî edevâttan birisi olan tahta kılıç ve ifâde ettiği mânâlara bakacağız ve örnekler üzerinden tahlîl etmeye çalışacağız. Tasavvuf ehli tahta kılıç ile ilgili bir hadîs-i şerîfden yola çıkarak mânevî bir disiplin, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  16
    Bazı Şia Kaynaklarda "Tasavvuf".Mustafa Altunkaya - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 5):1-1.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  17
    Horas'n Tasavvuf Ekolü ve Özellikleri.Mustafa Altunkaya - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 2):127-127.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  6
    Nûriyye Mel'mîleri Divanlarında Yer Alan Bestelenmiş İl'hîler.Elif Sena Avlar & Serbülend Arpa - 2024 - Dini Araştırmalar 67:339-368.
    IX. yüzyılda Horasan bölgesinde ortaya çıkan Melâmiyye, XXI. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. Hamdûn el-Kassâr’ın (ö. 884) temsil ettiği Melâmetiyye-i Kassâriyye, Hacı Bayram-ı Velî’nin (ö. 1430) halifesi Ömer Dede Sikkînî’nin (ö. 1475) temsil ettiği Melâmetiyye-i Bayramîyye ve Muhammed Nûrü’l-Arabî’nin (ö. 1888) temsil ettiği Melâmetiyye-i Nûriyye olarak 3 dönemde incelenmektedir. Melâmîliğin bu devrelerine dair akademik düzeyde çalışmalar yapılmış olsa da mûsikî yönüne dair çalışmaların çok az olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın evreni Nûriyye Melâmîleri, örneklemi ise Nûriyye Melâmîlerine dair mûsikî ile ilgili çalışmaları kapsamaktadır. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  15
    İlahi Vahiy İle İnsanlığın Ortak Ontolojik Gerçekliği Arasındaki İlişki.Hayati Aydın - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):220-241.
    Makalede İlâhî vahyin insanın ontolojik gerçekliğini göz ardı etmediğini, ontolojik gerçekliği üzerinden insanlara mesaj verdiği konusu ele alınmıştır. Bu durum, rüya ve şeriatlerin farklılığıyla ispat edilmeye, bu fikre temayül gösteren ancak Kur’ân hakkında olumsuz bir argüman olarak kullanan Montgomery Watt gibi müsteşriklere de cevap verilmeye çalışılmıştır. Bu yapılırken ilk önce bilinçaltının anlaşılması hususunda bazı örnekler verilmiş sonra rüya sembollerinde baskın olan kültürel unsurlara temas edilmiştir. Rüyalardaki sembollerin şekillenmesinde mantıksal bağı irdeleyen İslam ulemasının açıklamalarına ve rüya tevillerine de yer verilmiştir. Bu (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  5
    Osmanlı'da felsefe, tasavvuf ve bilim.Fuat Aydın & Mükerrem Bedizel Aydın (eds.) - 2016 - İstanbul: Mahya Yayınları.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  20
    The Throne Carrier of God: The Life and Thought of ʿAlāʾ ad-Dawla as-SimnānīThe Throne Carrier of God: The Life and Thought of Ala ad-Dawla as-Simnani.Kathryn Babayan & Jamal J. Elias - 1998 - Journal of the American Oriental Society 118 (3):415.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  21.  15
    Tasavvuf ve Hanbelî Gelenek: Kādî Ebū Yaʿl' el-Ferr'’nın Tasavvufa Yaklaşımı Bağlamında Bir Değerlendirme.Hacı Bayram BAŞER - 2021 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 7 (1):207-236.
    Understanding the developments in the early period when Ṣūfism became widespread in the Islamic society, both necessitates studies on other disciplines from Ṣūfism, and also requires the consideration of Ṣūfism from the perspective of other religious sciences. In this regard, one of the important names is the famous Ḥanbalī scholar Abū Yaʿlā al-Farrā. Abū Yaʿlā al-Farrā who was interested in ḥadīth, Islamic law and tafsīr as well as Ṣūfism and theological issues, has an important place especially with his works in (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  19
    Reading Mistakes In The Text In Verses In The Diıctionary Named “Tasavvuf Sözlüğğ ”.Fatih Başpinar - 2011 - Journal of Turkish Studies 6:229-246.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  6
    Ravżatü’l Mürîdîn, İbn Yezd'ny'r-ı Hemed'nî (v.472/1079), thk. Muhammed Sûrî & Nasrullah Pûrcevadî.Veysel Başçı - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (50):797-804.
    Bu çalışmada XI. yüzyılda yaşamış olup günümüz tasavvuf çevrelerince adı ve makamı pek bilinmeyen ilk dönem sûfîlerden İbn Yezdânyâr-ı Hemedânî’nin, kendisi gibi tasavvuf tarihi kaynaklarında adına ve künyesine pek yer verilmemiş Ravzatü’l-Mürîdîn adlı eseri değerlendirilmiştir. Eserin tıpkı Tehzibü’l-Esrâr ve Keşfü’l-mahcûb gibi erken dönem tasavvuf kaynaklarından birisi olduğu görülmektedir. Eser, sûfîlerin makam ve hâlleri açısından öncülü olan eserlere benzese de tasavvuf risalelerinde daha önce karşılaşılmamış kimi sûfî anlatılarına da sahiptir. Ayrıca Baba Tâhir-i Uryân, Baba Cafer-i Ebherî, Aynü’lkudât-ı Hemedânî gibi sûfîlerin başını (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  20
    H'ris el-Muh'sibî’de Eğitimle İlgili Bazı Kavramlar.Ahmet Beken - 2022 - Atebe 7:37-59.
    Eğitim, insanla birlikte var olan bir olgudur. Eğitimin ilmî bir disiplin hâlini alması ise yenidir. Yakın döneme kadar eğitim, din eğitimi, ahlâk ve değer eğitimi şeklinde birbirinden ayrı alanlar da söz konusu değildir. Dolayısıyla bunların ilmî birer disiplin olarak birbirlerinden ayrılmaları da yeni bir hadisedir. Zira tarihsel süreçte eğitim, dinî ve ahlâkî bir karakteri haiz olup bunların her biri diğerinden bağımsız alanlar olarak telakki edilmemiştir. Burada din, eğitime anlamlı gaye ve hedefler sağlarken ahlâk, hem dinin hem de eğitimin önemli amaçlarından (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  17
    The Name "Allah" and Its Secrets According to Sadreddin Konevî.Melahat Beki - 2024 - Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 29 (1):125-134.
    Sadreddin Konevi is one of the most important statesmen of the unity of existence. Konevi was not content with just commenting on the works of her sheikh Ibn al-Arabi, he also produced many works and offered different perspectives on many Sufi issues with his own original interpretations. His esoteric comments regarding the name of Allah and the spiritual secrets it indicates are particularly striking. Konevi, which explains in depth the manifestations of the level of divinity and the name of Allah (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  20
    A Critical Analysis of Cognitive Explanations of Afterlife Belief.Mahdi Bi̇abanaki̇ - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (2):749-764.
    Bilişsel Din Bilimi (CSR), dini inanç ve uygulamaların nedensel açıklamalarını sağlamayı amaçlayan din araştırmalarına bilimsel bir yaklaşımdır. CSR savunucuları, insan zihninin doğal özelliklerini ve nasıl işlediğini açıklayarak dini inançların oluşumu, kabulü, aktarımı ve yaygınlığı sürecini açıklamaya çalışırlar. Tüm insan kültürlerinde var olan ve son on yılda birçok CSR akademisyeninin dikkatini çeken dini inançlardan biri de öbür dünyaya olan inançtır. CSR araştırmacılarına göre, bu inanç, insan zihninin doğal yapılarına dayanmaktadır. Ölümden sonraki hayata olan inancı, zihinsel araçların işleyişinden kaynaklanan, yansıtıcı olmayan veya (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  27.  3
    Sosyolojik açıdan tasavvuf ve laiklik.Amiran Kurtkan Bilgiseven - 1975 - İstanbul: Fakülteler Matbaası.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  41
    Süleyman Uludağ. İslam’da Ahlak ve Ahlak Ekolleri.Hasan Bülte - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (12):165-167.
    İslam’da Ahlak ve Ahlak Ekolleri adlı bu eser önsöz ve iki bölümden müteşekkildir. Yazar bu eserinde insanın temel niteliği olarak ele aldığı ahlakın İslam dinindeki yeri ve önemini, süreç içerisinde oluşan ekolleri, bireysel ve toplumsal açıdan konumunu ve değerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Hassaten İslam düşünce tarihindeki sufilerin ahlak görüşleri iktibas edilerek hazırlanan bu eser, bu alanda çalışmalar yapacak kimseler için ele aldığı konular açısından okunmaya değer bir yapıt olarak karşımıza çıkmaktadır.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  87
    İslam Dini Açısından Reenkarnasyon : Tarihi ve Günümüz Açısından Bir Karşılaştırma.Mehmet Bulğen - 2018 - ULUM Journal of Religious Inquiries 1 (1):127-162.
    Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde İslam dini ile Hint kıtası dinleri arasında Tanrı, evren, insan tasavvurları ve ölümsüzlük doktrinleri ekseninde genel bir karşılaştırma yapılacak, böylelikle tenâsüh ve âhiret inancının ait olduğu dinî gelenek içindeki yeri gösterilmeye çalışılacaktır. İkinci bölümde İslam düşünce tarihinde tenâsüh inancıyla ilişkilendirilen gruplar ve bunlara gösterilen tepkiler ortaya koyulacaktır. Üçüncü bölümde ise kadîm tenâsüh inancının günümüzdeki şekli olan reenkarnasyon düşüncesi ele alınacak; bu bağlamda ülkemizde çeşitli dernek ve vakıflar vasıtasıyla faaliyetlerini yürüten ruhçu akımların, reenkarnasyonun bilimsel (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  33
    Pantheism in Thinking of the Medieval East.Konul Bunyadzade - 2008 - Proceedings of the Xxii World Congress of Philosophy 14:13-19.
    Pantheist thinking in Islamic East and its adequacy to western pantheism is complicated and controversy problem. To make the problem somewhat clearer, it needs first of all to emphasize that it is possible to divide the development of the theories of world outlook and trends relied on essence of Koran’s esoteric meaning and religion towards inner world in Islamic East, into two direction: pantheist and “vahdat al-vujud”. The trend, in organization and formation of which ismailism, hurufism, nogtavism played important role (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  44
    El viaje espiritual al "espacio verde": el jardín de la visión en el sufismo.Antoni Gonzalo Carbó - 2007 - Convivium: revista de filosofía 20:65-89.
    El viaje espiritual al «espacio verde» es un recorrido por el significado simbólico del color verde, el color litúrgico y espiritual del Islam, tomando como punto de partida la obra de dos artistas iraníes contemporáneos: Suhrâb Sepehrî y Shirin Neshat. Desde las antiguas religiones del Oriente Próximo hasta el Islam, el verde es el color del firmamento espiritual, el de los vergeles del Paraíso, la tierra del más allá. El jardín verdeante que alcanza el alma difunta (dên) en el mazdeísmo, (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  23
    Toni Morrison'un Cennet'inde Cadı Avı.Bülent Cercis Tanritanir - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 8):813-813.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33. İslam ve Evrim: Bir Savunma.Enis Doko - 2021 - Kader 19 (3):899-913.
    Müslüman bağlamında bilim-din etkileşiminde muhtemelen en can alıcı konu, İslam ve Neo-Darwinci evrim teorisi arasındaki ilişkidir. Müslüman alimler iki ana kampa ayrılır. Bir yandan, daha geleneksel eğilimlere sahip Müslüman düşünürler, İslam'ın evrimle çeliştiğini düşünüyorlar. Diğer tarafta, evrim teorisinin İslam'la tamamen uyumlu olduğunu düşünen daha bilimsel yönelimli Müslüman düşünürlerimiz var. Başta bilim insanları olmak üzere bu düşünürler, genellikle Kuran ayetlerinin bazılarının mecazi bir okumasını sunarlar ya da onları yeniden yorumlarlar. Bu makalede, ben orta yolcu bir yaklaşım tercih edecek ve mecazi okumaya (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  22
    Yahudilikten İhtid' Etmiş Bir Sah'bî: Abdullah b. Sel'm ve Hadis Rivayeti.Zübeyde Özben Dokak - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (49):1-26.
    Hz. Peygamber’in ashâbı, bir takım şahsî özellikleri açısından hadis rivayetine farklı şekillerde katkı sunmuşlardır. Bu çalışmada da Yahudilikten ihtidâ etmiş bir sahâbî olması özelliğiyle dikkatleri çeken Abdullah b. Selâm ve hadis rivayeti ele alınmıştır. Müslüman olmadan önce Medine Yahudilerinin önemli ilim adamlarından biri olan Abdullah b. Selâm, Müslümanlar arasında da ilmî açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Sahâbîlerin ona sorular yönelterek onun eski dinine dair ilminden istifade ettikleri görülmektedir. Hatta Hz. Peygamber dahi bazı hususlarda onun Tevrat bilgisinden yararlanmıştır. Abdullah b. (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  33
    Analysis of Sadr al-Sharīʿah’s Critisim of Wahdat al-Wujūd.Güvenç Şensoy - 2023 - Kader 21 (1):104-115.
    Sadr al-Sharīʿah (d. 747/1346) is one of the theologians representing the later period of the Māturīdī kalām. He based his system of thought on his criticisms of Avicenna, al-Rāzī, and Ṭūsī. His criticism of these names stems from his own understanding of being. He thinks differently from the theologians of the later period on issues such as the essence-existence division, the superaddition of existence to essence, and the acceptance of mental being, which are accepted by the majority of theologians of (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  21
    Vahiy ve İlh'm Bağlamında Erken Dönem Hanefî-M'türîdî Kel'm Sisteminin Tasavvufla İlişkisi.Yunus Eraslan & Mahmut Çinar - 2019 - Kader 17 (2):348-379.
    Öz (150-250 kelVAHİY ve İLHAM BAĞLAMINDA HANEFÎ-MÂTÜRÎDÎ KELÂM SİSTEMİNİN TASAVVUFLA İLİŞKİSİ Özet Modern zamanlarda Hanefî-Mâtürîdî kelâm sistemi ilham konusundaki ihtiyatlı tavrından dolayı genellikle tasavvuf karşıtı ya da tasavvufa karşı mesafeli olarak algılanmıştır. Ancak gerek Mâtürîdî gerekse Hanefî-Mâtürîdî kelâmcıları eserlerinde ilham konusunu geniş bir anlam yelpazesinde sunarak, ilhamın varlığını kabul etmişlerdir. Bununla birlikte ilhamı objektif bir bilgi kaynağı olarak kabul etmemişlerdir. Ancak Mâverâünnehir coğrafyasında etkili olan sûfîlerin de Hanefî-Mâtürîdî kelâmcılarının ilhamın bağlayıcılığı ve objektif bilgi kaynağı olmadığı yönündeki düşüncelerine paralel bir anlayış (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  12
    Osmanlı Döneminde Şam'da İbn Arabî Ekolü.İyat Erbakan & Veysel Akkaya - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):1-21.
    Osmanlılar, İbnü’l-Arabî’nin (ö. 638/1240) düşüncelerine ve kitaplarına büyük ilgi göstermiştir. Osmanlı padişahları da, devletlerinin kuruluşunu İbnü’l-Arabî'ye nispet eden rivayetlere değer vermiş ve onun fikirlerini desteklemiştir. Osmanlı’da kurulan medreselerin başında olan kişilerin, ilk dönem şeyhülislam ve kadıların İbnü’l-Arabî'nin fikirlerini yayma çabaları dikkat çekmektedir. Bu durum, İbnü’l-Arabî'nin Osmanlı toplumunda nazarî tasavvuf ekolünün sembolü haline gelmesine neden olmuştur. Şam toplumu ise genelde Osmanlı ile karşılaşmadan önce İbnü’l-Arabî’ye ve eserlerine az ilgi göstermekteydi. Şam’ın Osmanlı yönetimine girmesinden sonra ise bölgede İbnü’l-Arabî’ye ilgi artmıştır. Osmanlı valileri (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  21
    Fen'yî Ehl-i Cennet Efendi, "Teceliyy't".Kenan Erdoğan - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 4):783-816.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  20
    Evaluation of the Verse “There is None of You Who Will Not Pass Over It” In the Context of Semantic Analysis of the Verb w-r-d.Muhammed Ersöz - 2023 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 27 (2):524-537.
    In history, many conflicts have occurred in understanding and interpretation of the verses of the Qur'an. When details come up and when the opinions about the content of the subject are put forward, more conflicts occur in the interpretation of a verse even when it seems to be clear a first glance. Facts such as to whom the verse addresses, who is meant by the verse, in which time the verse has been descended and the situations revealed by the verse, (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  27
    Mehmed Vusuli Efendi in the Light of Archives and the Mullah Çelebi Dervish Lodge He Founded.Nuran Çetin - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (1):497-519.
    Dervish lodges and cults were among the important elements of the Ottoman social life and in those times, they had spread to nearly all city centers, towns and villages. Dervish lodges served as non-formal educational institutions for people from all ages and all segments of the society. In addition to education, these structures also played important roles in political, economic, social and military life of the Ottoman Empire. In general, wise people and scholars contributed to the development and dissemination of (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  31
    Abdullah Nid'î K'şgarî Hayatı, Eserleri ve Tasavvuf Anlayışı.Nuran ÇETİN - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 8):345-345.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  38
    Selefîlik Bize Ne Vaad Ediyor? -Kaotik Bir Dünyada Arınma ve Sabitlik Arayışının Politik Teolojisi-.Mehmet Evkuran & Yusuf Sayin - 2023 - Kader 21 (3):910-929.
    Kelime olarak ‘öncekiler’ anlamında selef kökünden türetilen Salafism, ‘öncekilerin izini takip edenlerin yolu’ demektir ve bir tür dinsel tutuculuk ve muhafazakârlık anlamına gelmektedir. İslam geleneğinde Islamic tenetlara katı ve literal bağlılığı ve dinin saf asıllarına dönüşü ifade eden Salafism, günümüzde İslami ilimler, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi alanlarda dinsel radikalizm ve köktencilikle eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Geleneksel formuyla, dinsel akılcılığa ve yorum yanlısı olmaya karşı bir duruş üzerinden kendini kuran Salafism, din içi çoğulculuğa ve sekülerizme karşı öze dönüşcü bir tepkiyi (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43. Nafs, zhon va ruḣ: (Qurʺon, tasavvuf va fandagi talqinlari).Omonulla Faĭzullaev - 2005 - Toshkent: Akademiya.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  19
    Yi̇rmi̇ bi̇ri̇nci̇ yüzyilda tasavvuf araştirmalari: Tetki̇k bağlamini geni̇şletmek.Arthur F. Buehler & Mehmet Atalay - 2015 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 17 (31):193-193.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  32
    The Man and His Desires in the Profane Afterlife Quest: The Case of San Junipero.Nimet Ferah - 2023 - Dini Araştırmalar 26 (64):311-338.
    The subject of this study is the nature of the secular desire for immortality and the idea of digital paradise. Digital paradise is covered in the San Junipero episode of Black Mirror, which was released on the Netflix movie platform. The subject has been under the spotlight within the framework of this posting. San Junipero can be considered as a fictional projection of the future. This fiction is important in terms of rationalizing, legitimizing and embodying the non-religious desire for immortality, (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  12
    Risâle-i Mir'âtü'ş-Şühûd fî-Meseleti Vahdeti'l-Vücûd.Mustafa Fevzi - 2012 - Konya: Eğitim Yayınevi. Edited by Bilal Aktan.
    Yüzyıllardan beri Türk ve İslâm dünyasının fikir ve edebiyat çevrelerinde işlene gelmiş önemli konulardan biri de tasavvuf konusudur. Bu konuda verilen eserlerden biri de Erzincan, Kemaliye (Eğin) doğumlu mutasavvıf, şair Mustafa Fevzi Efendi (1871-1924) tarafından manzum biçimde yazılan Risâle-i Miratüş-Şühûd fî-Meseleti Vahdetil-Vücûd adlı eserdir. Bu eserde, şeriat, tarikat, hakikat ve marifetin ne olduğu ele alınmıştır. Gerçek ve Hak dostları ile yalancı ve sahtekâr taklitçilerin özellikleri anlatılmaktadır.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  29
    Erken Dönemin Ahl'k Tasavvuru Doğrultusunda Tasavvufun Din Bilimleri Arasına Girmesi.Fatma Gülseroğlu - 2021 - Atebe 5:105-119.
    Ahlâk konusu dinler üstü konuşulan ve tartışılan evrensel bir olgudur. Her toplumun kendi sosyolojik ve psikolojik durumlarına bağlı olarak kabul ettiği ahlâkî değerler mevcuttur. İslam, Arap toplumuna geldiği ilk andan itibaren toplumun sahip olduğu ahlâkî değerleri düzenleme ve yenilemeye başlar. Düzenlenen ve yenilenen ahlâkî değerlerde örnek insan olarak ise Hz. Peygamber gösterilir. Bu çerçevede Hz. Peygamberin vefatından sonra İslam toplumunda oluşan karışıklıkların ahlâkî sonuçları ve toplum içinde bozulmalara tepki hareketi olarak ortaya çıkan sûfilerin eleştirileri meydana gelir. Her ne kadar fıkıh (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  35
    Imam Māturīdī’s Criticism of Deism in The Context of The Necessity of The Hereafter.Hasan GÜMÜŞOĞLU - 2023 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 27 (2):329-348.
    Deism, which is known for denying the belief in prophethood and the hereafter while accepting the existence of a deity who is understood through reason but does not interfere with the universe while, has gained increasing popularity especially in positive scientific circles in Europe with the Enlightenment period. The development of deism in Europe has been significantly influenced by the ideas of philosophers and scientists such as Descartes, Newton, Voltaire, David Hume, and Kant. Although there is no word in Islamic (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  22
    Feqîyê teyran’in di̇van’inda yer Alan şéxé sen’an hi̇kâyesi̇ni̇n vahdet-i̇ vücud açisindan değerlendi̇ri̇lmesi̇.Sevda Aktulga Gürbüz - 2021 - van İlahiyat Dergisi 9 (14):44-63.
    Şiir, masal ve destan yazarı olan Feqîyê Teyran, tasavvuf edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Yaşantısı üzerinde derli toplu bilginin bulunmadığı müellifin şiirlerinin derlendiği Divan adlı eserinde en uzun manzume olan Şéx Sen’anî, dikkat çekici ve oldukça öğretici bir hikâyedir. Hikâyenin Fars, Türk ve Kürt edebiyatında tasavvuf meşrepli şairler tarafından sıkça kullanıldığı görülmektedir. Hikâyede; Hristiyan kızın sevgisine ulaşmak için elindeki maddî-mânevî makamları terk eden, içki içen, Hıristiyan olan, zünnar bağlayan şeyhin yolculuğu üzerinden Feqîyé Teyran, mecâzi aşktan ilâhi aşka seyr-i sülûku anlatmaktadır. Bu (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  16
    General Appearance of Sects İn the Qajar Period and Efforts to İntegrate Sufism with Modernism.Sevda Aktulga Gürbüz - 2024 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 9 (2):1603-1638.
    In studies on the history of Sufism, the Qajar period is an important source, especially for researching the influence of Shiite thought on Sufism. Sufism, which was transformed into a different concept like gnosis, was defended by Sunni sects in this period, while it was the source of transformation and change activities of Shiite sects. The sects that endeavored to protect Sunni Sufism, especially the Qadiriyya and Naqshbandiyya sects, have gained the favor of the people in the limited regions where (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 116