Results for 'Met Een Inleiding van Theo de Boer'

968 found
Order:
  1. Een nieuwe stijl van denken.Met Een Inleiding van Theo de Boer - 1988 - In Frans Geraedts, Leonard de Jong & Ithaka Netherlands) (eds.), Ergo cogito: Tien filosofische lezingen. Groningen: Historische Uitg..
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Portret van een generatie.Met Een Inleiding van Cornelis Verhoeven - 1988 - In Frans Geraedts, Leonard de Jong & Ithaka Netherlands) (eds.), Ergo cogito: Tien filosofische lezingen. Groningen: Historische Uitg..
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  17
    Invoelbaarheid is ook niet alles.Theo Boer - 2019 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 111 (2):235-240.
    De centrale rol van de invoelbare ondraaglijkheid in de Nederlandse en Belgische euthanasiepraktijk is uniek in de wereld. Vanuit de Nederlandse toetsingsprocedure ken ik het belang ervan uit ervaring. Niet alleen is vereist dat artsen hebben vastgesteld dat iemand vond dat hij ondraaglijk leed, maar ook dat artsen dat zelf vaststellen. In zijn prachtige en doorwrochte artikel stelt Willem Lemmens terechte vragen bij de rol van ‘onuitputtelijke empathie’ (Thienpont) als basis voor een geassisteerd sterven voor psychiatrische patiënten. Met iemand meevoelen (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  44
    Pierre Thévenaz, De dwaze rede. De conditie van het filosofisch denken. Vertaling J. A. Meijers. Met een inleiding van Prof. dr. C. A. van Peursen. Lemniscaat, Rotterdam 1969. [REVIEW]H. G. Geertsema - 1972 - Philosophia Reformata 37 (1-2):72-77.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5. Schets eener kritische geschiedenis van het begrip natuurwet in de nieuwere wijsbegeerte met eene inleiding omtrent dat begrip bij vóór-christelijke denkers.Jacob Clay - 1915 - Leiden,: Voorheen, E. J. Brill.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  23
    De Kruijf, G G 1999 - Christelijke etbick: Een inleiding met sleutelteksten.I. W. C. Van Wyk - 2000 - HTS Theological Studies 56 (1).
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  12
    De mystiek van ik en jij: een nieuwe vertaling van "Ich und Du" van Martin Buber: met inleiding en uitleg en een doordenking van het systeem dat eraan ten grondslag ligt.Martin Buber - 1976 - Utrecht: Bijleveld. Edited by Kees Waaijman.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  7
    Moraal, geluk en verantwoordelijkheid: een filosofisch onderzoek naar de betekenis en het object van morele verplichting.Herman van Erp - 2000 - Assen: Van Gorcum.
    Inleiding tot de wijsgerige ethiek, met bijzondere aandacht voor het kantiaanse perspectief.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  9
    Het verschijnsel wetenschap: een inleiding tot de wetenschapsfilosofie.Herman Koningsveld - 1976 - Meppel: Boom.
    Bundel met aanvullingen op colleges, gegeven aan de landbouwhogeschool te Wageningen, waarin de opvattingen worden besproken van ondermeer de Wiener Kreis (Carnap), Popper, Kuhn, Lakatos en Habermas.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  33
    Recht als raadsel: een inleiding in de rechtsfilosofie.Pauline C. Westerman - 2012 - Zutphen: Paris.
    Moet er strenger gestraft worden of juist niet? Mag de rechter door de wetgever aan banden worden gelegd? In hoeverre mag de overheid ingrijpen in het privéleven van haar burgers? Deze vragen zijn inzet van menig opiniërend krantenartikel of discussieprogramma. Ook degenen die zich beroepshalve met het recht bezighouden zullen zich van tijd tot tijd moeten bezinnen op taak en functie van het recht. Moeten we regels toepassen als ze tot onrechtvaardige uitkomsten leiden? Leiden regels wel tot het doel waarvoor (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  10
    Middenmatigheid: cultivering van emoties in Chinese filosofie en kunst.J. F. H. van Rappard - 2020 - 's-Hertogenbosch: Gompel & Svacina.
    Ook al staan de beelden van Confucius, Lao Zi en Boeddha in sommige Chinese tempels weer broederlijk bijeen op het altaar, hun verschillende wegen tot zelfcultivering worden zelden in onderlinge samenhang beschreven. Dit boek benadert confucianisme, daoïsme en het Chinese boeddhisme in zijn vroege ontwikkeling vanuit hun visie op de praktijk van de zelfcultivering. Hoewel ze een volstrekt ander doel hebben dan de westerse zelfverwerkelijking, mogen de Chinese wegen zich in onze contreien toch in een grote populariteit verheugen. Omdat de (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  61
    Heideggers 'zeit und sein'. Een schets Van de contouren.Karin De Boer - 1994 - Tijdschrift Voor Filosofie 56 (3):427 - 468.
    Heidegger often stressed that the analysis of Dasein in Being and Time should be understood as a mere preliminary investigation. That this analysis indeed prepares the investigation into the relationship between time, the understanding of Being and ontology,can only become clear when some light is thrown on the never published third section ofBeing and Time. In this section Heidegger would have explicated in what sense time can be understood as condition of possibility for every kind of ontology. As ontology is (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  9
    Kardinale deugden: een inleiding tot het moderne leven.Rik Torfs - 2018 - Kalmthout, België: Polis.
    Nu we de totale vrijheid hebben bereikt, heeft het weinig zin meer om over zonden te spreken. Als vanzelf wordt het toch weer interessant om over deugden na te denken: een positieve eigenschap waarover we beschikken of een goede manier van handelen. Rik Torfs treft die deugden aan op onverwachte momenten, wanneer we ons met humor proberen te beschermen, de eindeloosheid van onze wereld toch begrenzen of eenvoudigweg praten met elkaar. Even scherpzinnig als verontrustend beschrijft Torfs hoe wij, hypermoderne mensen, (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  12
    Denken in het licht van de tijd: Heideggers tweestrijd met Hegel.Karin de Boer - 1997 - Assen: Thesis Publishers.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  26
    René van Woudenberg, Gelovend denken; inleiding tot een christelijke filosofie. Deel 7 van de reeks Verantwoording, Uitgeverij Buijten en Schipperheijn, en Kok. (Amsterdam en Kampen 1992) 232 p. [REVIEW]J. Stellingwerff - 1994 - Philosophia Reformata 59 (1):105-107.
    Toen professor dr. Carl Friedrich, Freiherr von Weizsäcker op 28 juni 1992 tachtig jaar werd, verscheen zijn filosofische hoofdwerk, Zeit und Wissen, een boek van 1184 bladzijden. Omdat de auteur, die we verder met W. zullen aanduiden, behalve een bekend kernfysicus ook filosoof is en een actief christen, wil ik wat breder op zijn werk ingaan, mede omdat in Philosophia Reformata nog niet eerder over zijn wijsbegeerte werd gepubliceerd. Daarbij telt ook dat W. in zijn boek op bladzijde 1149 schrijft: (...)
    No categories
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  4
    Historisch overzicht van de wijsbegeerte en de ethiek.Robert van Driessche & Roland van Roy - 1992 - Leuven: Garant. Edited by Roland van Roy.
    Deze studie wil de wijsgerig-ethische stromingen van de 19e en 20e eeuw op een overzichtelijke wijze presenteren. Zij biedt veel en ongetwijfeld kan zij dienst doen als een eerste oriëntatie. De continentale filosofie komt goed aan de orde, zij het dat de auteurs de aandacht voor de bibliografische notities vaak laten gaan ten koste van de toch al summiere inhoudelijke inleidingen. De auteurs beschrijven en beoordelen - dikwijls in moraliserende termen - maar gaan niet in dialoog noch met de behandelde (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  44
    Zich door het leven heendenken: Keuze uit het werk van Prof. Dr. B. A. M. Barendse O.P., met een inleiding van Th. van Velthoven, Uitg. Kok, Kampen, 1982,249 blz, - f 32,50. [REVIEW]Jan A. Aertsen - 1984 - Philosophia Reformata 49 (2):167-169.
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  7
    Fenomenologie en kritiek.Theodorus de Boer (ed.) - 1981 - Assen: Van Gorcum.
    Confrontatie van enkele varianten van de fenomenologische methode met de ideologie-kritiek, de hermeneutiek en de retoriek.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  9
    Theo de Boer (1932-2021).Jacques de Visscher - 2022 - de Uil Van Minerva 35 (1).
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  8
    Geen gedachte god: een inleiding tot de filosofie van de religie.Walter van Herck - 2020 - Brussel: UPA.
    In deze tijd van secularisering is het begrijpelijk dat men de filosofie van de religie vaak wil beperken tot een kritiek van de religie en tot de kritische bespreking van de bekende godsbewijzen. 0Dit handboek kiest voor een andere aanpak. De filosofie van de religie is geen monolithische discipline. Filosofie van de religie is soms een binnen-religieuze aangelegenheid waarin de filosofie wordt ingezet als een hulpwetenschap voor de theologie, soms gaat het om een zuiver rationele aangelegenheid, soms domineert een naturalistische (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  7
    Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk.Benedictus de Spinoza - 2011 - Amsterdam: Wereldbibliotheek. Edited by Jan Knol.
    Vertaling met commentaar van een van de vroegste geschriften van de Nederlandse wijsgeer, tegelijk een inleiding in zijn denken.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  7
    Nietzsche en het westerse denken: de bekoring van het naturalisme: met een exposé over Schopenhauer.Jozef van de Wiele - 1976 - Leuven: Acco.
  23. Een inleiding in de Franse historische epistemologie.Massimiliano Simons & Hannes Van Engeland - 2021 - de Uil van Minerva: Tijdschrift Voor Geschiedenis En Wijsbegeerte van de Cultuur 34 (2):104-118.
    Verrassend misschien voor filosofen buiten Frankrijk, maar in Parijs is wetenschap altijd een object van filosofische reflectie geweest – niet in de vorm van de analytische wetenschapsfilosofie zoals die buiten Frankrijk wordt onderwezen, maar onder de noemer van historische epistemologie, of soms ook wel kortweg épistémologie genoemd. Dit themanummer wil een inleiding zijn op deze traditie in haar denkers.
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24. Inleiding Themanummer: De publieke onderwijstaak van het hoger beroepsonderwijs.H. Joosten, J. Berding & C. Terlouw - 2022 - Tijdschrift Voor Hoger Onderwijs 40 (3/4):1-18.
    Een vrije en veerkrachtige samenleving ontstaat niet vanzelf en blijft niet vanzelf bestaan. In dit themanummer verkennen we de publieke onderwijstaak van het hoger beroepsonderwijs om studenten te onderwijzen de gemeenschappelijke wereld én het publieke gesprek over die wereld centraal te stellen. Met dit themanummer willen wij iets tegenover het vigerende marktdenken zetten. We laten ons hierbij inspireren door het gedachtegoed van Hannah Arendt (1906–1975). Ze heeft uitgebreid geschreven over ‘het publieke’. Ze verbindt de inzet van wetenschappelijke kennis en technologie (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  10
    Het leven met een sofist: een inleiding in de kritische wijsbegeerte.Jens de Vleminck - 2014 - Gent: Academia Press. Edited by Gertrudis van de Vijver.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  12
    Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht.P. B. Cliteur - 2016 - Leiden: Leiden University Press. Edited by Afshin Ellian.
    Dit boek is een inleiding in het denken over recht en staat met een zwaar accent op de vraag hoe de staat om moet gaan met religie. 0Paul Cliteur en Afshin Ellian zijn hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de universiteit van Leiden.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Recensies Karin de Boer, kants kritiek Van zuivere rede. Een leeswijzer. [REVIEW]Stijn van Impe - 2010 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 102 (4).
  28. Kunstmatige Intelligentie: Een voortzetting van de filosofie met andere middelen.van Jfak Benthem - 1990 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 82:83-100.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  7
    Filosofie van de geschiedenis: een inleiding.W. J. Van der Dussen - 1986 - Muiderberg: D. Coutinho.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  6
    Lieve Erasmus: verkeren met een denker.Barber van de Pol - 2002 - Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  6
    Filosofische oriëntatie: een inleiding in de wijsgerige problematiek.Cornelis Anthonie van Peursen - 1977 - Kampen: Kok.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32. Nietzsche en het westerse denken. De bekoring van het naturalisme. Met een exposé over Schopenhauer.Jozef Van de Wiele - 1977 - Tijdschrift Voor Filosofie 39 (4):711-711.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  7
    De harde kern van de westerse metafysica: een historisch-thematische en kritische studie.Jozef van de Wiele - 1986 - Leuven: Acco.
    Samenvatting van de grote wijsgerige systemen van Plato tot en met Hegel, gevolgd door een kritische analyse van de metafysica als uitingsvorm van westers intellectualisme.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  40
    Op het grensgebied Van theologie en filosofie een reflectie op het boek Van th. de Boer notitie: Notitie.Jaak Vandenbulcke - 1992 - Bijdragen 53 (1):73-85.
  35.  18
    Pas de deux met een theologische erfenis.Geert Van Eekert - 2021 - Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte 113 (2):279-301.
    Pas de deux with a theological legacy. Jürgen Habermas on David Hume and Immanuel Kant In his latest opus magnum, Jürgen Habermas reconsiders the history of philosophy from a peculiar perspective: the true and unique nature of philosophy is shown to have been given shape in philosophy’s dispute with Christian theology. This article reviews Habermas’ chapter on the Enlightenment, in which Habermas casts David Hume and Immanuel Kant dancing their own pas de deux with that theological legacy. After having sketched (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  19
    Symbol en techniek: een inleiding tot de filosofische en ethische aspecten van de technowetenschap.Gilbert Hottois - 1992 - Nexus 23:27-46.
    De technowetenschappen zetten een vraagteken bij vele verworvenheden van de westerse cultuur. ~Ons joods-christelijk tijdsbesef, vele morele en ethische ideeën en filosofische uitgangspunten komen op losse schroeven te staan.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  5
    Natuurwetenschap en natuur: een inleiding in de nautuurfilosofie.Andreas Gerardus Maria van Melsen - 1983 - Baarn: Ambo.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  3
    Een boek voor iedereen en niemand: Nietzsches Zarathoestra lezen.Paul van Tongeren & Johan de Jong (eds.) - 2024 - [Amsterdam]: Boom.
    'Aldus sprak Zarathoestra' is misschien het meest gelezen, maar waarschijnlijk ook het minst begrepen boek uit Nietzsches oeuvre. Zelf beschouwde hij het als zijn hoogtepunt. Nietzsche noemde het een symfonie, een heilig boek, een vijfde evangelie en zelfs het grootste geschenk aan de mensheid tot nu toe. Het boek tart de grenzen tussen genres, disciplines en stijlen. Alleen al om die reden is het een onuitputtelijk rijke, maar ook een ondoorgrondelijke, moeilijke tekst. 'Een boek voor iedereen en niemand' biedt een (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  6
    Hegels godsdienstfilosofie en de monotheïstische religies: een actuele confrontatie.Barend Christoffel Labuschagne, Timo Slootweg & Rico Sneller (eds.) - 2014 - Antwerpen: Garant.
    Dit boek biedt een kritische inleiding in de godsdienstfilosofie, aan de hand van een confrontatie tussen enerzijds G.W.F. Hegels filosofie van de monotheïstische religies en anderzijds godsdienstwetenschappelijke inzichten in en vanuit de godsdiensten zelf. Het doel is te komen tot een wijsgerige verheldering van wat deze religies kenmerkt. Wat kan een filosofische benadering van de verschillende godsdiensten, zoals die van Hegel, bijdragen aan een beter begrip ervan? Hoe zou de godsdienstfilosofie een rol kunnen spelen in het actuele debat over (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40. De norm is per definitie abstract (over de concrete norm van A.D. Belinfante, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam): met een toegift : het plan.H. D. van Wijk - 1971 - Deventer,: Kluwer Academic Publishers.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  41
    Utopie, leidraad of valkuil: inleiding.Machiel Keestra & Hans Achterhuis - 1999 - Wijsgerig Perspectief 39 (4):97-98.
    Zoals bekend is de verhouding tussen filosofie en politiek problematisch. De veroordeling van Socrates door de polis maakte diepe indruk op zijn leerling Plato. Mede om dit soort misstappen te voorkomen ontwierp deze een ideale staat waarin filosofen koningen moesten worden. Vanuit dit idee probeerde hij ook Dionysus, de heerser van Syracus, tot een wijsgerig verantwoorde politiek te brengen. De mislukking van dit Siciliaans avontuur heeft velen na hem ervan overtuigd dat filosofen zich beter niet in kunnen laten met politieke (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  10
    Denken over kunst: een inleiding in de kunstfilosofie.Antoon A. Van den Braembussche - 2000 - Bussum: Coutinho.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  34
    Terminating clinical trials without sufficient subjects.Lianne Damen, Frans van Agt, Theo de Boo & Frans Huysmans - 2012 - Journal of Medical Ethics 38 (7):413-416.
    Medical research involving human subjects can be risky and burdensome. Therefore, such research must be reviewed and approved by a Research Ethics Committee (REC). To guarantee the safety of the subjects, it is very important that these studies be conducted in accordance with the approved protocol. An important issue in this respect is whether studies include the requisite number of subjects based on the research question. The research question is unlikely to be answered reliably if the requisite number of subjects (...)
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   3 citations  
  44.  4
    Epistemologische inleiding tot een wetenschap van de mens.Etienne Vermeersch - 1967 - Brugge,: De Tempel.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45. Neutralisering en politisering van de religie: De actualiteit van Carl Schmitts probleemstelling.Theo W. de Wit - 2006 - Wijsgerig Perspectief 46 (3).
    De geopolitieke spanningen aan het begin van de eenentwintigste eeuw hebben een nieuwe interesse in het werk van Carl Schmitt gewekt. Dat geldt ook voor zijn benadering van het vraagstuk van de relatie tussen religie en politiek. Schmitt zoekt hierbij aansluiting bij zulke uiteenlopende en incompatibele auteurs als Juan Donoso Cortes en Thomas Hobbes. Vooral recent onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat Schmitts juridisch-politieke denken inderdaad steunt op een aantal politiek-theologische premissen. Toch moeten we de actualiteit van zijn werk vooral zoeken (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  59
    H. F. Bouchery: Themistius in Libanius' Brieven. Critische uitgave van 52 brieven, voorzien van een historisch commentaar en tekstverklarende nota's. Met een voorrede van J. Bidez. Pp. 295. Antwerp: 'De Sikkel', 1936. Paper, 24s. [REVIEW]M. J. Boyd - 1937 - The Classical Review 51 (06):240-.
  47. Systematiek en geschiedenis. Een inleiding in de filosofie van de filosofiegeschiedenis.A. Peperzak - 1982 - Tijdschrift Voor Filosofie 44 (3):576-576.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  35
    J. Klapwijk , De eerste en tweede geschiedenis. Nagelaten geschrtften van Meijer C. Smit; met een nabeschouwing van S. Griffioen. 239 pp. ISBN 90 6064 528 6. f 34,50. [REVIEW]A. P. Bos - 1987 - Philosophia Reformata 52 (1):80.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  2
    Zoektocht naar de wortels van het milieuprobleem: een filosofisch verhaal.Koo van der Wal - 2023 - 's-Hertogenbosch: Gompel & Svacina.
    Het milieuprobleem is inmiddels tot een van de ernstigste bedreigingen van de moderne samenleving uitgegroeid. Toch lukt het maar moeilijk om een effectief milieubeleid van de grond te krijgen. De reden daarvan, zo is de stelling van dit boek, is dat de milieucrisis met de inrichting van het sociale bestel als zodanig samenhangt. Het brengt met andere woorden algemene kenmerken van dat systeem tot uitdrukking. Te noemen zijn dan onder meer de mateloosheid van de moderne cultuur (sneller, meer, groei), de (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  7
    "De wil van God" over een centraal thema in Spinoza's filosofie.Theo Verbeek - 2000
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 968