Results for 'İslam’da Vahiy'

975 found
Order:
  1.  6
    HİNDUİZM’DE VAHİY: Köken ve Tanrıyla İlintisi Bağlamında İslam Vahyiyle Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme.Fatih Güngör - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):935-955.
    Genel anlamıyla, ilâhîlik makamının insanoğluyla iletişimi olarak da ifade edilebilecek olan vahiy kavramının değişik din, kültür ve hatta düşünürlerdeki yankısı farklı olmuştur. Bu farklılık, entelektüel dünyaya sıradanlığın ötesinde izler bırakacak türdendir. Zira bazı kavramlar vardır ki, onlara yüklenen manalar algıları yönlendirir ve anlamayı büsbütün şekillendirir. Vahiy de bunlardan birisi olup özellikle dinlerin, kendi hakikatleri çerçevesinde doğru algılanabilmelerinde anahtar bir kavramdır. Bu makalede, kaynağı yönüyle Hindu kutsal metinleri Vedalara yüklenen anlamlardan hareketle Hinduizm’deki vahiy algısı ve ıstılahî anlamından hareketle (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  21
    İslam ve Yahudi Hukukunda Karz Akdi.Fatmatüzzehra Faslı - 2021 - Atebe 5:17-34.
    Sosyal bir varlık olarak yaratılan insan, toplumda başka insanlarla iletişim ve etkileşim halindedir. Alışveriş ve borç verme gibi ekonomik faaliyetleri de bu iletişimin bir parçasıdır. Tarih boyunca hukuk sistemleri bu faaliyetleri düzenleyen kurallar koymuş, emirler ve yasaklar vaz’etmiştir. Kaynağı vahiy olan ve bağlılarınca hala uygulanan İslam ve Yahudi Hukuk sistemlerinin karşılaştırıldığı çalışmalar dinler tarihi açısından yapılan çalışmalara oranla daha azdır. Bu çalışmanın amacı, bu alandaki çalışmalara bir nebze katkıda bulunmaktır. Her iki hukuk sisteminin karz akdi açısından benzer ve farklı (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  27
    İbn Meymûn İle Spinoza’nın Vahiy ve Nübüvvet Tasavvurlarının Karşılaştırılması.Kemal İlhan - 2023 - Atebe 9:45-68.
    Bu makale kapsamında, XII. yüzyılda yaşamış önemli Yahudi din âlimlerinden Musa bin Meymûn (öl. 601/1204) ile XVII. yüzyılda yaşamış olan ve düşünceleri neticesinde ateist olduğu suçlamasıyla yirmi dört yaşındayken aforoz edilip bağlı bulunduğu Yahudi cemaatinden kovulan Spinoza’nın (öl. 1088/1677) vahiy ve nübüvvet anlayışları ele alınmıştır. Spinoza, Teolojik-Politik İnceleme adlı eserinde, teolojinin felsefeden ayrılması gerekliliğini göstermek amacındadır. Spinoza’nın bu arzusu onu, İbn Meymûn’la ve onun temsil ettiği gelenekle karşı karşıya getirmiştir. Neticede Spinoza’nın vahiy ve nübüvvet konusunda İbn Meymûn’dan etkilendiği (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  16
    İlahi Vahiy İle İnsanlığın Ortak Ontolojik Gerçekliği Arasındaki İlişki.Hayati Aydın - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):220-241.
    Makalede İlâhî vahyin insanın ontolojik gerçekliğini göz ardı etmediğini, ontolojik gerçekliği üzerinden insanlara mesaj verdiği konusu ele alınmıştır. Bu durum, rüya ve şeriatlerin farklılığıyla ispat edilmeye, bu fikre temayül gösteren ancak Kur’ân hakkında olumsuz bir argüman olarak kullanan Montgomery Watt gibi müsteşriklere de cevap verilmeye çalışılmıştır. Bu yapılırken ilk önce bilinçaltının anlaşılması hususunda bazı örnekler verilmiş sonra rüya sembollerinde baskın olan kültürel unsurlara temas edilmiştir. Rüyalardaki sembollerin şekillenmesinde mantıksal bağı irdeleyen İslam ulemasının açıklamalarına ve rüya tevillerine de yer verilmiştir. Bu (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  24
    An Approach for Demand Forecasting in Steel Industries Using Ensemble Learning.S. M. Taslim Uddin Raju, Amlan Sarker, Apurba Das, Md Milon Islam, Mabrook S. Al-Rakhami, Atif M. Al-Amri, Tasniah Mohiuddin & Fahad R. Albogamy - 2022 - Complexity 2022:1-19.
    This paper aims to introduce a robust framework for forecasting demand, including data preprocessing, data transformation and standardization, feature selection, cross-validation, and regression ensemble framework. Bagging ), boosting and extreme gradient boosting regression ), and stacking are employed as ensemble models. Different machine learning approaches, including support vector regression, extreme learning machine, and multilayer perceptron neural network, are adopted as reference models. In order to maximize the determination coefficient value and reduce the root mean square error, hyperparameters are set using (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  6.  10
    Gāh-i khirad dar guftugū bā Duktur Riz̤ā Dāvarī Ardakānī.Riz̤ā Dāvarī - 2016 - Tihrān: Naqd-i Farhang. Edited by Ḥusayn Kalbāsī Ashtarī.
    Dāvarī, Riz̤ā -- Interviews ; Philosophers, Modern - Iran - Interviews ; Muslim philosophers - Iran - Interviews ; Islamic philosophy - Iran ; Philosophy, Iranian.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  42
    Süleyman Uludağ. İslam’da Ahlak ve Ahlak Ekolleri.Hasan Bülte - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (12):165-167.
    İslam’da Ahlak ve Ahlak Ekolleri adlı bu eser önsöz ve iki bölümden müteşekkildir. Yazar bu eserinde insanın temel niteliği olarak ele aldığı ahlakın İslam dinindeki yeri ve önemini, süreç içerisinde oluşan ekolleri, bireysel ve toplumsal açıdan konumunu ve değerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Hassaten İslam düşünce tarihindeki sufilerin ahlak görüşleri iktibas edilerek hazırlanan bu eser, bu alanda çalışmalar yapacak kimseler için ele aldığı konular açısından okunmaya değer bir yapıt olarak karşımıza çıkmaktadır.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  5
    Usulcülere Göre Hükümde Tefvîz.Sabri Erturhan - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):746-772.
    Tefvîz meselesi ictihada başvurmaksızın ilkten hüküm koyma esasına dayanan girift bir meseledir. Şer’î ahkâmın kaynağı ya vahiy veya vahyin ışığında ictihaddır. Tefvîzde ise hüküm herhangi bir vahiy veya ictihada dayanmayıp, Allah tarafından daha önce verilen yetkiye dayanmaktadır. Tefvîzde ilkten ve re’sen bir hüküm koyma söz konusudur. Usulcüler arasında böyle bir yetkinin imkanı tartışılmış, mesele etrafında kabul ve red şeklinde temel iki görüş ortaya çıkmıştır. Bu ihtilafın temelinde hüsün ve kubuh etrafındaki kelamî tartışmaların önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır. Tefvîzi kabul (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  37
    İslam'da Çevre Bilinci Ve Eğitimi.Hamza Aktaş - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 8):153-153.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  7
    Maqālāt-i Dāvudī.ʻAlī Murād Dāvūdī - 2007 - Tihrān: Khvārazmī. Edited by Ibrāhīm Ashk Shīrīn.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  11.  8
    Islam: à la reconquête du sens.Réda Benkirane - 2017 - Paris: Éditions Le Pommier.
    Comment sortir l'Islam du fondamentalisme et le réconcilier avec la modernité de notre monde? Comment permettre aux croyants, paradoxalement de plus en plus engagés dans la société civile, dans la promotion de la liberté d'expression et des droits de l'homme et de la femme... de se libérer de préceptes religieux formalistes et de redonner du sens à leur foi? Reda Benkirane propose une voie aussi prometteuse qu'inattendue : repenser la religion à la lumière des sciences majeures de notre temps. Ces (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  9
    Falsafah dar dām-i īdiʼūlūzhī: vīrāsat-i "Falsafah dar buḥrān".Riz̤ā Dāvarī - 2007 - Tihrān: Shirkat-i Chāp va Nashr-i Bayn al-Millal vābastah bih Intishārāt-i Amīr Kabīr.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  10
    Chālish bā faylasūf: falsafah dar rūzgār-i furūʹbastagī bih rivāyat-i Duktur Riz̤ā Dāvarī Ardakānī.Riz̤ā Dāvarī - 2009 - Tihrān: Pizhūhishkadah-i Muṭālaʻāt-i Farhangī va Ijtimāʻī. Edited by ʻAlī Khūrsandī Ṭāskūh.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  9
    Āfāq-i falsafah dar sipihr-i farhang: guftugū-yi Ḥāmid Zāriʻ bā Riz̤ā Dāvarī Ardakānī.Riz̤ā Dāvarī - 2016 - Tihrān: Intishārāt-i Quqnūs. Edited by Ḥāmid Zāriʻ.
    Dāvarī, Riz̤ā -- Interviews ; Islamic philosophy - Iran.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  11
    Mu‘tezile ve Deizm Açısından Ahlakın Kaynağı.Yunus Eraslan - 2024 - Kader 22 (1):79-109.
    Tarihsel süreçte İslam inanç sisteminin inşasında önemli bir görev üstlenen kelâm ilmiyle bu inanç sistemlerinin karşısında yer alan inkârcı akımlar, temeller ve hedefler noktasında birbirlerinden ayrışmakla birlikte usul, yöntem ve söylem açısından zaman zaman benzerlikler göstermişlerdir. Bu durum Mu‘tezile ve deizm örneğinde olduğu gibi birçok noktada birbirinden farklılaşan düşünce yapıları arasında bir uyuşma ve paralelliğin olduğu izlenimini uyandırmıştır. Nübüvvet ve vahyin imkân ve gerekliliği noktasında birbirine zıt iki düşünce akımını oluşturan bu yapılar, kendi tezlerini ispatlamak için aynı usul ve yöntemi (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  57
    Muçulmanos e Cristãos nos diálogos de Ramon Llull (1232-1316).Ricardo Da Costa - 2002 - Anales Del Seminario de Historia de la Filosofía 19:067-096.
    This article intents to analyse the manner with which Ramon Llull dialogues with the muslims of his time. I will base this in his two travels to North Africa in 1293 and 1307. I will develop theme focusing on six points: 1) Historical context of the moments of his two travels and the missionary stra tegies of this time, 2) The Llullian dialogue based in his divines dignities, its similarity to the Sufis Islamic mystics hadrasand his liturgical language, which certifies (...)
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  7
    ʻIlm-i ḥuz̤ūrī va shuhūd.Ibrāhīm Dādjū (ed.) - 2014 - [Tihrān]: Sāzmān-i Intishārāt-i Pizhūhishgāh-i Farhang va Andīshah-i Islāmī.
    Islamic philosophy ; Witnesses ; Psychology.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  7
    Falsafah-ʼi taṭbīqī.Riz̤ā Dāvarī - 2004 - Tihrān: Nashr-i Sāqī.
  19.  7
    Nigāhī dīgar bih tārīkh-i falsafah-ʼi Islāmī.Riz̤ā Dāvarī - 2009 - Tihrān: Muʼassasah-i Intishārāt va Chāp-i Dānishgāh-i Tihrān.
  20.  8
    Shuʼm al-falsafah: al-ḥarb ḍidda al-falāsifah fī al-Islām.ʻAqīl Yūsuf ʻĪdān - 2010 - al-Qāhirah: Dār al-ʻAyn lil-Nashr.
  21.  10
    Naqd-i farhang-i tawsiʻahʹnayāftagī.Riz̤ā Dāvarī - 2020 - [Tihrān]: Naqd-i Farhang.
    Philosophy and science ; Rationalism ; Thought and thinking ; Psychology and philosophy ; Islamic philosophy -- Iran ; Philosophy, Iranian.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22. Ājakera cintādhārā.Muhāmmāda Ābadura Rahīma - 1980 - Ḍhākā: Isalāmika Phāuṇḍeśana, Bāṃlādeśa.
  23. Is̲bāt-i vujūd-i khudā: parvarish-i fikrī-i Islām, qiṣṣaṣī az Qurʼān, faṣūlī dar akhlāq.Manūchihr Dānishʹpazhūh - 1975 - [Tihrān]: Intishārāt-i Payrūz.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  7
    Mā va tārīkh-i falsafah-i Islāmī.Riz̤ā Dāvarī - 2010 - [Tihrān]: Sāzmān-i Intishārāt-i Pizhūhishgāh-i Farhang va Andīshah-i Islāmī.
  25.  32
    Mekkî B. ebî tâli̇bi̇n kiraat i̇lmi̇ne katkisi.Abdullah Sawas - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (13):137-162.
    Kur’ân-ı Kerîm ilimlerini araştırmak Allah indinde en şerefli amellerdendir. Özellikle de bu, Resulullah’ın ashabına öğrettiği vecih üzere vahiy lafızlarını nakletme olgusunu üstlenen kıraat ilmini araştırma olunca. Kur’ân-ı Kerîm İslam şeriatının ilk kaynağı olduğundan eskiden ve şuan âlimler Kur’ân-ı Kerîm’le ilgili olan tefsir, kıraat, dil bilim, i‘râb ve benzeri ilimlere önem vermişlerdir. Ben bu âlimlerden biri hakkında konuşmak istedim. O da çeşitli şeriat ilimlerinde ilim ehli arasındaki yüksek konumundan ötürü İmam Ebû Muhammed Mekkî b. Ebî Talib’tir. Mekkî, şeriat ilimlerin çoğunu (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26. Osmanlıʼda İlm-i mantık ve münazara.Mehmet Özturan, Yusuf Daşdemir & Furkan Kayacan (eds.) - 2022 - İstanbul: İSAR Yayınları.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  34
    Siyasî Despotizmden Uzak Müsamahak'r Bir Emevî İdarecisi Profili: Ömer b. Abdülazîz.Mücahit Yüksel - 2020 - van İlahiyat Dergisi 8 (12):27-48.
    Muâviye b. Ebû Süfyân’ın yönetimi ele geçirmesiyle başlayan Emevîler dönemi, hilâfetin saltanata dönüştüğü bir dönem olmuştur. Bu dönemde idarecilik yapan kişiler her ne kadar halife ünvanıyla anılsalar da yaptıkları icraatlar göz önüne alındığı zaman saltanat özelliği kendini bâriz şekilde hissettirmiştir. Bununla birlikte sekizinci Emevî Halifesi Ömer b. Abdülaâziz, yaklaşık iki yıl süren idareciliğiyle, Râşit halifelerin beşincisi ünvanını alacak şekilde diğer Emevî idarecilerinden ayrılmıştır. Ömer b. Abdulazîz’i diğer Emevî idarecilerinden ayıran en karakteristik özelliği ise, olaylara yeniden vahiy eksenli bir bakışla (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  6
    ʻAql va zamānah: guftugūhā.Riz̤ā Dāvarī - 2008 - Tihrān: Intishārāt-i Sukhan.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29. al-Mustajād min faʻlāt al-ajwād.ʻAlī ibn ʻUmar Dārāquṭnī - 1992 - al-Riyāḍ: Dār Saʻd lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ. Edited by Abū ʻAbd Allāh Maḥmūd ibn Muḥammad Ḥaddād & Umm ʻabd AllāH Bint MaḥRūS ʻasalī.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30. Akhlāq dar rūznāmahʹnigārī.Sāmiʻah Sādāt - 2017 - Kābul: Nashr-i Parand. Edited by Laʻl Muḥammad Dūrʹandīsh, Sayyid Nāyil Ibrāhīmī, Ṣābirah Maẓharī & Nīlah ʻAzīz.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  8
    al-Fikr al-tarbawī wa-al-falsafī ʻinda al-Fārābī.Ṣāliḥ Ḥasan Aḥmad Dāhirī - 2017 - ʻAmmān: Dār al-Ayyām lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ. Edited by Nāṣir Aḥmad Khawālidah.
    Fārābī; views on education; Islamic religious education; Islamic philosophy.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  20
    Molla C'mî ‘Mevl'n' Peygamber Değil Ama Kitabı Var’ Demiş midir, Mevl'n'’nın Anlayışında Mesnevî Kur’'n’a Benziyor mu?Ladan Amirchoupani - 2021 - Atebe 6:19-37.
    Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’yi (öl. 1273) sevenler arasında, Abdurrahman Câmî’ye (öl. 1492) atfedilen Mevlânâ ve Mesnevî-i Şerîf’ini öven “Peygamber değildir ama kitabı vardır.” mazmunu ile meşhur olan bir beyit vardır. İran’da daha çok yaygın olan ve Câmî’nin beytiyle aynı anlamı taşıyan ve ilaveleri olan üç beytin ise, Bahâeddin Âmilî (öl. 1622) tarafından yazıldığı bilinmektedir. Bu beyitlerde Mesnevî’ye verilen “Farsça Kur’an” lakabı ve “bazılarını hidayete, bazılarını dalalete götüren” ibaresi dikkat çekmektedir. Bu beyitlerin içerikleri, Muhammed İkbal (öl. 1938) ve Muhammed Hüseyin Şehriyâr (öl. (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  7
    Andīshīdan dar barābar-i falsafah-ʼi dastgāhī =.Mahdī Istiʻdādīʹshād - 2019 - [Place of publication not identified]: Mahdī Istiʻdādīʹshād.
    Jild-i 1-2. Nāmahʹī az nāmahʹhā-yi andīshahʹvarzī.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  6
    Nigāhī falsafī bih masāʼil-i kunūnī-i Īrān.Riz̤ā Dāvarī - 2017 - [Tihrān]: Intishārāt-i Sukhan.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  9
    Barʹrasī-i sīrah-i akhlāqī-i tarbīyatī-i Āyat Allāh al-ʻUẓmá Burūjirdī.Mahdī ʻIlmī Dānishvar - 2018 - Qum: Misṭar. Edited by Kāẓim Mīrzāyī & Mahdī Yazdī.
    Biography of Burūjirdī, Ḥusayn al-Ṭabāṭabāʼī, 1875-196, an Iranian scholar and religio-political leader.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  18
    The development of Sūq al-Qaṭṭānīn quarter, Jerusalem.Daʿadli Tawfiq & Barbé Hervé - 2017 - Der Islam: Journal of the History and Culture of the Middle East 94 (1):66-93.
    Name der Zeitschrift: Der Islam Jahrgang: 94 Heft: 1 Seiten: 66-93.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37. The Palestinian national authority : the politics of writing and interpreting curricula. Genesis of a new curriculum / Nathan Brown ; A conflict of historical narratives.Seif Da'Na - 2007 - In Eleanor Abdella Doumato & Gregory Starrett (eds.), Teaching Islam: textbooks and religion in the Middle East. Boulder, Colo.: Lynne Rienner Publishers.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38. Three philosophical epistles.Saʻid B. Dādhurmuz & Veysel Kaya - 2024 - Costa Mesa, California: Mazda Publishers.
  39.  8
    Vāqiʻʹgarāyī dar ʻulūm-i insānī-i Islāmī =.Ibrāhīm Dādjū - 2020 - Tihrān: Sāzmān-i Intishārāt-i Pizhūhishgāh-i Farhang va Andīshah-i Islāmī.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  9
    al-Ufuq al-mubīn =.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 2013 - Tihrān: Markaz-i Pizhūhishī-i Mīrās̲-i Maktūb. Edited by Ḥāmid Nājī Iṣfahānī.
  41. al-Kitāb al-mustaṭāb al-madʻūw bi-Qabasāt.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 1896 - [Tehran?: [S.N.]. Edited by Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād.
  42.  6
    al-Ṣirāṭ al-mustaqīm: fī rabṭ al-ḥādith bi-al-qadīm.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 2002 - Tihrān: Mīrāth Maktūb. Edited by ʻAlī Awjabī.
  43. Jaz̲avāt va mavāqīt.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 2001 - Tihrān: Mīrās̲-i Maktūb. Edited by ʻAlī ibn Jamshīd Nūrī & ʻAlī Awjabī.
  44. Taqwīm al-īmān.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 2003 - Tihrān: Markaz-i Nashr-i Mīrās̲-i Maktūb. Edited by ʻAlī Awjabī, ʻAlī ibn Jamshīd Nūrī & Aḥmad ibn Zayn al-ʻĀbidīn ʻAlawī.
  45. al-Kanz al-akbar fī al-amr bi-al-maʻrūf wa-al-nahy ʻan al-munkar.Ibn Dāwūd & ʻAbd al-Raḥmān ibn Abī Bakr - 1997 - Makkah: Maktabat Nizār Muṣṭafʹa al-Bāz.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  56
    Las definiciones de las siete artes liberales y mecánicas en la obra de Ramón Llull.Ricardo da Costa - 2006 - Anales Del Seminario de Historia de la Filosofía 23:131-164.
    Parte de un trabajo de investigación post-doctoral realizado en 2005 en la Universitat Internacional de Catalunya (Barcelona) con beca de la Generalitat de Catalunya, este artículo analiza las definiciones y clasificaciones de las siete artes liberales y mecánicas en las siguientes obras del filósofo Ramón Llull: el Libre de contemplació en Déu (1274-1276), la Doctrina pueril (c. 1274) y el Arbre de ciencia (1295-1296).
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  47. Tıbbî Açıdan Dinî Tecrübe.Aysel Tan - 2019 - Diyarbakır, Türkiye: Ubak.
    Her din ve mistik kültürde ortaya çıkan dinî tecrübelerin felsefe, kelam ve fıkıh gibi bilim alanlarında farklı açıklamaları yapılmış, akli olup olmadığı sorgulanmıştır. Vahiy, keramet, vecd, hulul, tecelli gibi kavramlara açıklamalar getirilmiştir. Fakat bu tür tecrübelerin insanın fizyolojik ve psikolojik mekanizmalarıyla ne tür bir bağlantısı olduğu İslam düşünce geleneğinde pek tartışılmamıştır. Bu tür tecrübe yaşayan kişilerin sorunlu olup olmadığı tıbbi açıdan değerlendirilmemiştir. Dini tecrübeleri tıbbî bir sorun olarak ele alıp bu tecrübeleri ‘deney’ konusu yaparak inceleyen ilk düşünür William James’tir (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  20
    Kur’'n Lafızlarının Aidiyetine Dair Tefsir Geleneğindeki Tartışmalar ve Bunların Kritiği.Zakir Demir - 2023 - Kader 21 (3):984-1010.
    Allah’ın ilk insanı, ilk peygamber yapmak suretiyle, insanoğlu ile iletişim kurmayı ve ona hitap eden vahiyler göndermeyi amaçladığı anlaşılmaktadır. Söz gelimi Tevrât’ı İbranice, İncîl’i Süryanice ve Kur’ân’ı Arapça göndermek suretiyle insanlar tarafından anlaşılmak istemiştir. Bununla birlikte onun İbranice kelâmı, Süryanice sözünden ve Arapça kelâmı da diğer dillerdeki sözünden farklı bir tabiata sahiptir. Bu gerçeklikten hareketle İslâm düşünce-fikir tarihine bakıldığında ilim adamlarının ilâhî kelâmın mâhiyetini, tabiatını anlamak ve bunu anlamlandırmak konusunda bir çabanın içerisine girdikleri görülmektedir. Esasen Allah’ın nasıl bir kelâma sahip (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  20
    Kitab al-qabasat: the book of blazing brands.Muḥammad Bāqir ibn Muḥammad Dāmād - 2009 - New York: Global Scholarly Publications. Edited by Keven Brown.
    Translator's introduction -- Mir Damad's introduction -- 1st qabas. On the kinds of creation (huduth) and the divisions of existence according to them, establishing the bases of judgment, and defining the area of dispute -- 2nd qabas. On the three kinds of essential antecedence and constructing the demonstration by way of essential priority (taqaddum bi'l-dhat) -- 3rd qabas. The two kinds of separate posteriority and constituting the demonstration by way of eternal priority -- 4th qabas. Quotations from the book of (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50. Dū risālah dar akhlāq.Muḥammad Taqī Dānishʹpazhūh - 1962 - [Tihrān]: Dānishkadah-ʼi ʻUlūm-i Maʻqūl va Manqūl. Edited by Raz̤ī al-Dīn Nīshābūrī & Naṣīr al-Dīn Muḥammad ibn Muḥammad Ṭūsī.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 975