Results for 'öte-deneyim'

31 found
Order:
  1.  4
    Últimas conversaciones.Ludwig Wittgenstein, Oets Kolk Bouwsma & Miguel Angel Quintana Paz (eds.) - 2004 - Salamanca: Sigueme.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  2.  17
    4-H community pride program.Lynne P. Kaplan, James Grieshop, Paul DeBach, Ronald D. Oetting, Frank S. Morishita, Roland N. Jefferson, Wesley A. Humphrey, Seward T. Besemer, Albert O. Paulus & Jerry Nelson - 1977 - In Vincent Stuart (ed.), Order. [New York]: Random House.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3. Bouwsma, Oets K. Braithwaite, Richard Brandom, Robert 33 Brouwer, Luitzen EJ 275–277, 279–280, 284.Theodor W. Adorno, Steven G. Affeldt, Rogers Albritton, Alice Ambrose, Erich Ammereller, Alan R. Anderson, Chrisoula Andreou, Julia Annas, Elizabeth Anscombe & Karl-Otto Apel - 2007 - In Guy Kahane, Edward Kanterian & Oskari Kuusela (eds.), Wittgenstein and His Interpreters: Essays in Memory of Gordon Baker. Oxford: Wiley-Blackwell. pp. 345.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  17
    El hombre que se equivocaba de conversación. A propósito de las notas sobre Wittgenstein de Oets Kolk Bouwsma.Antonio Valdecantos - 2004 - Isegoría 31:151-164.
    Las conversaciones con Oets Kolk Bouwsma son una muestra muy instructiva de algunas de las ideas de Wittgenstein en sus últimos años, en particular sobre asuntos morales. A mi parecer, el tema de si la filosofía es una forma de vida y un juego de lenguaje o si, por el contrario, consiste en una quiebra de otras formas de vida y juegos de lenguaje aparece reiteradamente en las conversaciones. Esta cuestión se halla estrechamente relacionada con el lugar de la moral (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  17
    Üçüncü Sınıf Öğretmenlerinin İlkokula Başlama Yaşına İlişkin Deneyim ve Gözlemle.İsa Korkmaz - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 3):1615-1615.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  22
    Entender a Wittgenstein : posibilidad real. RESEÑA de : Wittgenstein, Ludwig, Bouwsma, Oets Kolk : últimas conversaciones. Salamanca : Sigúeme, 2004.Joan Ordi - 2005 - Endoxa 1 (20):943.
    No categories
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  35
    On Horace Epode XV. 5 and Seneca Herc. Oet. 335 sqq..J. P. Postgate - 1905 - The Classical Review 19 (04):217-218.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  32
    Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yazma ve Yazma Öğretimine İlişkin Deneyim Ve İnançla.Ahmet Yamaç - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 3):2355-2355.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9. Paseando con Mr. Wittgenstein: Wittgenstein, L.; Bouwsma, Oets Kolk, Últimas conversaciones: Salamanca, Ediciones Sígueme, 2004, 190 pp. Traducción y edición castellana: Miguel Ángel Quintana Paz. [REVIEW]Nuria Sara Miras - 2005 - Astrolabio 1:198.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  21
    On the Role and Importance of the Threefold Synthesis in Kant's Critique of Pure Reason.Yakup Hamdioğlu - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:4):13-31.
    Kant’ın Saf Aklın Eleştirisi’nin A-basımında ele aldığı üç katlı sentez, deneyim ve bilginin nesne ile ilişkisini açığa çıkarma bakımından önemli bir yere sahiptir. O, B-basımında transandantal dedüksiyona yeni bir biçim verir ve üç katlı sentezi buraya dahil etmez. Öyle olsa da A-basımında vardığı sonuçlar Transandantal Felsefe içinde etkisini sürdürmeye devam eder. Çünkü üç katlı sentez deneyimin temellerini açık kılar ve bu açıdan bakıldığında burada elde edilen sonuçlardan uzaklaşmak deneyimi ve bilgiyi yeniden tanımlamak anlamına gelecektir. Bu çalışmada Kant’ın onu (...) ve bilginin nesnel içeriğini temellendirebilmek için nasıl şekillendirdiği ve konumladığı ele alınacaktır. (shrink)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11. İnancın Deneyimsel Olanaklılığı.Funda Neslioğlu Serin - 2016 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 3 (1):64-73.
    Bu çalışmada, bir yandan bilgiye yol açması bağlamında deneyimin inanca kaynak oluşturması, öte yandan insan edimlerine yol açması bağlamında inancın deneyimlenmesine olanak oluşturması nedeniyle inanç-deneyim ilişkisi irdelenecektir. İnanç-deneyim ilişkisinin olanaklılığı ve bu ilişkinin kuşkulu doğası, Davidson ve Wittgenstein gibi iki önde gelen çözümleyici filozofun konuyla ilgili açıklamaları dikkate alınarak araştırılmaktadır.Yazının ana savını şu temel fikir oluşturmaktadır: Sanılanın aksine, ne deneyimler inanç için sağlam ve kesin bir temel oluştururlar ne de deneyimler bilinmek için inançlara gereksinim duyarlar. In this paper, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  18
    Dinî Kimliğin Oluşumunda Çocukluk Döneminin Etkisi Rol Teorisi Bağlamında Psikolojik Bir Analiz.Şerife Ericek Maraşlıoğlu & Saffet Kartopu - 2023 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 27 (2):684-705.
    Hayata gözlerini açan insanoğlu, kendisini bir dinî geleneğin ve kültürün içerisinde bulur. Dinî sözler ve telkinlerle karşılaşır, dinî nesne ve mekânları müşahede eder, dindar kimselerle görüşür ve onlarla iletişim içerisinde hayatını sürdürür. Din hakkında ailesinden, çevresinden çeşitli bilgiler öğrenir; dinî ibadetlerini yerine getiren insanları görür ve zaman zaman bu ibadetlere kendisi de katılır. Sorular sorar, araştırmalar yapar, dinî söz ve kavramları kullanmaya yönelir. Çocukluk dönemi, yetişkinlik dönemi dinî inanç, tutum ve davranışlarının oluşmasında başka bir deyişle dinî kimliği inşasında önemli etkiye (...)
    No categories
    Direct download (6 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  53
    (1 other version)Confirmation and the ordinal equivalence thesis.Olav Benjamin Vassend - 2019 - Synthese 196 (3):1079-1095.
    According to a widespread but implicit thesis in Bayesian confirmation theory, two confirmation measures are considered equivalent if they are ordinally equivalent—call this the “ordinal equivalence thesis”. I argue that adopting OET has significant costs. First, adopting OET renders one incapable of determining whether a piece of evidence substantially favors one hypothesis over another. Second, OET must be rejected if merely ordinal conclusions are to be drawn from the expected value of a confirmation measure. Furthermore, several arguments and applications of (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  14.  34
    Di̇Aspora-Üzeri̇Ne-Uzman(Lik) Poli̇Ti̇Ka Çalişmalari İÇi̇N Ne İMa Edi̇Yor?Elif Madakbaş Gülener - 2020 - Akademik İncelemeler Dergisi 15 (1):393-424.
    “Diaspora uzman(lığ)ı”, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlar tarafından tıbbi, teknik ve yönetimsel bilimler gibi çeşitli alanlarda uzman ve bir diaspora grubuna ait kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Fakat bu kavramının bir de uzmanlık alanını diaspora konusu üzerine kazanmış kişileri anlatması söz konusudur. Bu çalışmada ilk durumu anlatmak için “diaspora-içinden-uzmanlık”, ikinci durum içinse “diaspora-üzerine-uzmanlık” kullanılmıştır. Diaspora-üzerine uzmanlık; diasporaların anavatanla, misafir ülkeyle ve diğer ülkelerdeki diaspora gruplarıyla ilişkilerini kapsayan bir ağın yönetimine; bir tür dünya politikasına yönelik uzmanlık bilgisidir. Bu çalışmanın amacı, günümüzde (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  33
    Metafizik, Wittgenstein ve James.Muhammed Karamolla - 2020 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 33:75-83.
    Tarihte Aydınlanma adıyla bilinen dönemden bu yana metafizik, “bilimsel” olanın karşısına konumlandırılmıştır. Kabaca söyleyecek olursak Aydınlanma düşüncesi, bir zamanlar dünyayı açıklama ve onu anlamlandırmanın yegane yolu olan metafiziği hurafe ve safsata olarak görme, buna karşılık deneyime ve olgulara itibar etme eğilimindedir. Biz bu çalışmada, metafiziğe mesafeli olmak konusunda birleşen ve felsefelerinde genel olarak deneyimden ve olgulardan yana tavır takındığını söyleyebileceğimiz iki filozof olan Ludwig Wittgenstein ve William James’i karşılaştırdık. Herhangi iki şey arasında kıyaslama yapabilmek, ortak unsurların asgari düzeyde varlığını gerektirir. (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  1
    Deleuze ve Müzik: Klasik, Caz ve Elektronik Müziğin İmkanları.Bahattin Uzunlar - 2024 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 11 (1):84-106.
    Bu yazıda müziğin, Deleuze ve Guattari felsefesinin içkinlik/aşkınlık düzlemi, pürtüklü/kaygan uzam, organsız beden, yersiz-yurtsuzlaşma ve refrain gibi temel kavramlarıyla girmiş olduğu rezonans ilişkilerini serimleyerek, bir oluş bloku olarak sahip olduğu dönüştürücü gücü; ‘diyagonal’ kavramından hareketle klasik müzik, ‘doğaçlama’ kavramından hareketle caz müzik, ‘sintisayzır’dan hareketle de elektronik müzik örnekleriyle açık kılmaya çalışacağım. Bu örnekler üzerinden müziğin sınırları zorlama ya da aşma serüveni, kısaca Deleuze’ün ifadesiyle müziğin organsız bedene ulaşma çabası çalışmanın temel derdini oluşturacaktır. Bu amaçla çalışmada, müzikte sınırları aşma deneyim (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  28
    Savaş ve bariş durumu: Nedenler, i̇stençler ve benli̇kler üzeri̇nden bi̇r tartişma.Metin Yasa - 2019 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 31:6-12.
    İnsan çok yönlü bir varlıktır ve onun bu çok yönlü oluşu bir açıdan özünde taşıdığı çift kutupların etkin uzantılarıyla açıklanabilir. Doğrusu, çift kutuplu insanda nedenler üzerinden işleyen faktörlerden biri benlik diğeri ise istençtir. İnsanı tanıma girişimlerinde etkin olan benlik ve istenç faktörleri, kişilik çözümlemesi yapan psikologlarca, sıklıkla gündeme getirilir. Benlik ve istenç, içinde insanlığı derinden etkileyen iki deneyim türü olarak savaş ve barışın da bulunduğu pek çok durumu yönlendiren özlere sahiptir. İnsanın çok yönlü oluşu söz konusu edildiğinde, onda, benlikleri (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  18
    Phenomenology and Pragmatism: On the Philosophical Conceptualization of Anthropological Culture.Aysun Aydın - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:1):257-274.
    In the philosophical thought of twentieth century, the notion of world of life frequently confronts as an ontological concept that expresses the existence of the subject in the world. This notion is presented as a multi dimensional and multiple meaning concept, which represents all elements of the relationship between the subject and the world, all modes of this relationship and it also constitutes the ground of this relationship. In this sense, the phenomenological and pragmatist perspectives, that identify this notion with (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19. Fizikalizm, Bilgi Argümanı ve Felsefi Düşünce Deneyleri.Alper Bilgehan Yardımcı & Atilla Volkan Çam - 2021 - Nosyon: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi 1 (8):1-11.
    Thought experiments, one of the most effective ways of acquiring knowledge, are an intellectual tool frequently used by scientists or thinkers in their fields of study. Thought experiments used to respond to scientific issues are considered scientific thought experiments, while thought experiments used for philosophical problems are called philosophical thought experiments. In this context, firstly, the differences between scientific and philosophical thought experiments are determined in the article. In particular, philosophical thought experiments are often needed in discussions within the field (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20.  34
    Fenomenoloji ve Analitik Felsefe.Hacımuratoğlu Eylem - 2023 - Felsefe Arkivi 59:78-96.
    Yüzyılın başından itibaren, kıta felsefesi ve analitik felsefe arasındaki tartışmalı ayrımın ötesine geçmeye çalışan ve özellikle fenomenolojinin birleştirici bir rol oynadığı girişimlere daha çok rastlamaya başladık. İki gelenek arasındaki köprünün fenomenoloji üzerinden kurulması, fenomenoloji ve analitik felsefenin kökende ortak sorulardan yola çıkmış olmalarına, tarihsel gelişimleri boyunca yollarının çeşitli şekillerde tekrar tekrar kesişmesine ve kısmen de felsefeden beklentilerin benzerliğine bağlanabilir. Makale iki felsefe arasındaki gelgitli ilişkiyi “anlam” sorusu üzerinden ele alıyor ve son yıllarda özellikle zihin felsefesi alanında ortaya çıkan işbirliğinin arka (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  29
    Bilim İnsanlarının Perspektifinden Sınırlandırma Problemi.Ateş M. Efe, İnce Mehmet & Bora Cenk - 2023 - Felsefe Arkivi 59:56-77.
    Bilim felsefesinin en temel problemlerinden biri olan sınırlandırma problemi belirli bir ölçüt vasıtası ile bilimi, bilimsel olmayan ya da sahte/sözde bilim olan etkinliklerden ayırt edip edemeyeceğimizi konu edinmektedir. Literatüre baktığımızda felsefeciler –özellikle bilim felsefecileri– bilimin doğasını karakterize etme girişiminde bulunurken bilim dilinin mantıksal yapısına ya da bilimin tarihsel süreçlerine odaklanarak, bilimi bilimsel olmayan ya da sahte-bilim olan etkinliklerden ayırt etmişlerdir. Bu çalışma ise farklı bir yaklaşım benimseyerek sınırlandırma problemine, felsefecilerin değil, bilim insanlarının perspektifi ile bakmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple alanında deneyimli (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  31
    Ebu’l-Mu’în en-Nesefi’nin Nübüvvet Müdafaası: İslam Teolojisinde Nübüvvet ve Gerekçelendirilmesi Üzerine Bir İnceleme.Muhammet Saygi - 2023 - Kader 21 (1):1-28.
    Bu makale, Ebu’l-Muʿîn en-Nesefî’nin peygamberliğin aklî olarak gerekçelendirilmesine yönelik ortaya koyduğu rasyonel argümanlarını ele almaktadır. Makale, tartışmaya en-Nesefî’nin peygamberlik kavramından ne anladığını ele alarak başlar ve onun tarafından kavramın lügavî, felsefî ve kelâmî anlamlarına dair sunulan görüşler tasnif edilir. Ardından, en-Nesefî’de nübüvvetin, aklî açıdan mümkün ve Allah’ın hikmeti açısından vâcib olmak üzere, iki farklı kategorik açıdan ele alınışı işlenir. En-Nesefî nübüvvetin hem aklen mümkün oluşuna hem de onun Allah’ın hikmeti gereği gerekli oluşuna dair birçok argüman sunar. İnsan aklının bilgiye ulaşma (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  62
    Heidegger'de Sanat Eserinin Yeri: Sanal Müzeler Çağında Sanat ve Mekan.Onur Karamercan - 2021 - In Aysun Gür (ed.), Sanat Eserlerine Heidegger'le Bakmak: Dünya, Yeryüzü, Zaman, Mekân. Sentez Yayıncılık. pp. 50-76.
    Onur Karamercan, Heidegger'de Sanat Eserinin Yeri: Sanal Müzeler Çağında Sanat ve Mekân adlı yazısında, iki yıldır yaşamakta olduğumuz salgınla birlikte çok daha sık biçimde görülmeye başlayan “sanal müze” veya “elektronik müze” uygulamalarına yakından bakar. Dünyanın en meşhur müzelerinin ve sanat galerilerinin sanatsal ve kültürel etkinliklerden mahrum kalmak istemeyen ziyaretçilerine "kapılarını" elektronik ortamda açtığı ve birçok müzenin de koleksiyonlarını tamamen ya da kısmen dijitalleştirdiği bu ortamda, şu iki soruyu yanıtlamayı amaçlar: 1) Bir mekân olarak bir müzeyi uzaktan ziyaret etmek ve bir (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  5
    Adorno and Heidegger: The Authenticity Debate.Itır Güneş - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):677-704.
    Theodor Adorno, Sahicilik Jargonu: Alman İdeolojisi Üzerine adlı eserinde Martin Heidegger’in Varlık ve Zaman’daki Dasein analizine Marxist-Hegelci bir perspektiften eleştiriler yöneltmiştir. Bu makalenin amacı, Adorno’nun Heidegger felsefesine getirdiği eleştirileri tartışarak, Heidegger felsefesinin bu eleştirilere önerebileceği yanıtları irdelemektir. Makale Adorno’nun eleştirilerini dört ana başlıkta tartışıyor: (I) dil eleştirisi; (II) jargonun burjuva değerlerini evrenselleştirerek meşrulaştırmaya zemin hazırladığı gibi, bireyi pasifliğe yönelttiği eleştirisi; (III) Heidegger’in ontolojik analizinin, kapitalizmin şekillendirdiği deneyim ve durumları ontolojik varoluşsal kavramlar olarak sunmak suretiyle bunların ideolojik arka planını ve (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25. Doğal Teoloji ve Doğal Din (Stanford Felsefe Ansiklopedisi).Musa Yanık, Andrew Chignell & Derk Pereboom - 2024 - Öncül Analitik Felsefe Dergisi. Translated by Musa Yanık.
    “Doğal din” terimi, bazen doğanın kendisinin ilahi olduğu bir panteistik doktrine atıfta bulunur. “Doğal teoloji” terimi ise aksine, başlangıçta gözlemlenen doğal gerçekler temelinde (ve bazen) Tanrı’nın varlığını savunmaya yönelik projeye atıfta bulunur. Bununla birlikte çağdaş felsefede, hem “doğal din” hem de “doğal teoloji” genel olarak, dinî veya teolojik konuları araştırmak için insana, “doğal” olan bilişsel yetilerini – akıl, algı, içgözlem- kullanma projesini ifade eder. Doğal din veya teoloji, mevcut anlayış üzerine, doğayla ilgili ampirik araştırmalarla sınırlı olmamakla birlikte ayrıca panteistik bir (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  16
    Ki̇mi̇ nöroloji̇k veri̇ler işiğinda beyi̇n-bi̇li̇nç i̇li̇şki̇si̇ üzeri̇ne kisa bi̇r tartişma I.Beyza Nur Bayat - 2019 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 31:41-46.
    Bilinç ile beyin arasındaki ilişki, düşünce tarihi boyunca tartışma konusu olmuştur. Son yüzyıla kadar zihin-beden ya da ruh-madde gibi kavramlarla anılan bu mesele, nörolojinin ivme kazanmasıyla birlikte beyin ve bilinç arasındaki ilişkiye indirgenmiştir. Bu bağlamda, insanın beyninde ortaya çıkan bilinçlilik durumunun, başka bir deyişle fenomenal deneyimlerin, nasıl meydana geldiği ve beyin ile bilincin birbirlerini nasıl etkiledikleri, hem bilimsel verilerle hem de bu verilerden hareketle ortaya konan felsefi yaklaşımlarla açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, beyin ve bilinç arasındaki etkileşim sorununun nörolojinin verilerinden hareketle (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  20
    250. Yılında Kant’ın Duyulur ve Anlaşılır Dünyanın Form ve İlkeleri Eseri Üstüne.Özgüç Güven - 2020 - Felsefe Arkivi 53:123-151.
    Kant, 1770 yılında Duyulur ve Anlaşılır Dünyanın Form ve İlkeleri eserini kaleme aldıktan sonra on yıl boyunca sessiz kalıp ardından Saf Aklın Eleştirisi’ni yazar. Bu bakımdan 1770 tezi Kant’ın eleştirel döneme geçiş eseri olarak değerlendirilir. Eser Kant’ın bitmez uğraşı metafiziği sağlam bir eksene yerleştirmek için giriş önerisidir. Bu bağlamda Kant duyusallığın konusu olan dünya ile anlayışın konusu olan dünyayı ayırarak metafizik için bir yol arar. Duyusallığa konu edilen dünya uzay ve zaman formları yoluyla kavranabilir. Anlaşılır dünya ise duyuların sızıntılarından uzak (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28. Deneycilik (empirisizm).Besim Karakadılar - 2002 - In Abdülbaki Güçlü, Erkan Uzun, Serkan Uzun & Ü. Hüsrev Yolsal (eds.), Felsefe Sözlüğü. pp. 347-348.
    Deneycilerin deneyimden anladığı genellikle duyu organları aracılığıyla gerçekleştirilen deneyimdir. Gizemci deneyim, estetik deneyim vb. deneycinin başvurmayı tercih etmeyeceği bilgi edinme yollarıdır. Deneyci düşüncenin en belirgin özelliği deneyime önsel (a priori) bilgiyi yadsımasıdır.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  17
    Ki̇mi̇ nöroloji̇k veri̇ler işiğinda beyi̇n-bi̇li̇nç i̇li̇şki̇si̇ II.Beyza Nur Çavuş - 2020 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 33:56-61.
    Yüzyıllardır tartışılagelen zihin-beden sorunu, günümüzde bilinç ve beyin arasındaki etkileşim problemi olarak ele alınmaktadır. Ortaya konan nörolojik verilerden hareketle, tamamen maddi bir organ olan beyin ile fiziksel özellikler taşımayan bilinç arasında, nasıl bir ilişki olduğunu açıklamak için felsefi kuramlar ileri sürülmektedir. Bu kuramlardan bazıları, bilinç ile beynin birbirinden tamamen bağımsız olduğunu iddia eden düalist kuramlardır. Bazıları ise, bu bağımsızlığı reddederek ikisinden birini diğerine indirgeme yolu ile çözüme ulaşmaya çalışan monist kuramlardır. Bu çalışmada, beyin-bilinç ilişkisini açıklamaya çalışan çağdaş felsefi kuramlar ele (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  4
    The Philosophy of The Story: Self-Disclosure and Ethical Codes in Autoethnography.Mehmet Ali Sevgi - 2024 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 14 (14:3):835-854.
    Sosyal bilimlerde nesnelliğin, dışarıdan otoriter bir sese dayalı geleneksel yaklaşımların sorgulanması sonucu kavramlaşan otoetnografi, araştırmacının kendi öznelliğini araçsallaştırmasına dayanan bir yöntemdir. Zira, araştırmacının kendi deneyimlerini ve duygularını araştırmanın merkezine yerleştirmesi, otoetnografiyi geleneksel etnografilerden ayıran en belirgin özellik olarak vurgulanmaktadır. Bu çalışma, otoetnografiyi teorik, metodolojik ve etik açılarından ele alarak yöntemin sosyal bilimlerdeki potansiyelini ve bu yöntemle yazılabilecek metinlerin nasıl değerlendirilebileceğini tartışmaya açmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda bu çalışma, sosyal bilimlerde temsilin politikliğine dair tartışmalara katkılar sunmayı, bu yöntemi kullanacak araştırmacıların yaklaşımlarına, karşılaşabilecekleri (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  31
    Kutsal nerede i̇kamet Eder? İçeri̇si̇ olarak dişarisi: İçeri̇si̇ni̇ i̇nsan deneyi̇mi̇ üzeri̇nden yeni̇den düşünmeye.Sıla Burcu Başarir & Engin Yurt - 2018 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 28:123-128.
    Mimarlık felsefesinde ―yer‖, ―mekan‖, ―uzam‖, ―boyut‖ gibi kavramlar sıklıklar tekrar tekrar ele alınıp tartışılır. Bu makalede en temelde aynı şeyin ―içerisi‖ ve ―dışarı‖ kavramları için yapılması denenmiştir. İç mekanlar genellikle binaların içi olarak düşünülür ve söz konusu bir dış mekan olduğunda, bu mekanın ―içerisi‖ olarak düşünülemeyeceği varsayılır. Dışarısı asla tam olarak bir iç mekan değildir. Bu makalede, bu görüş problematize edilmiş ve ―dışarının‖ da bir ―içerisi‖ olarak deneyimlenip deneyimlenemeyeceği araştırılmıştır. İlk olarak mekan sorununu ve bunun insan ile karşılıklı ilişkisini ele (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark