Results for 'anlam dışı'

256 found
Order:
  1.  19
    Cinsiyetçiliğin ve Türcülüğün Kesiştiği Noktada Feminist Bir Mevzu Olarak İnsan Dışı Hayvanların Yaşama Hakkı.Itır Güneş - 2022 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 9 (1):127-144.
    Makale feminizmin genel olarak insan dışı hayvanların, özel olarak da tarımda kullanılan insan dışı hayvanların özgür ve özerk yaşama haklarını savunması gerektiğini savlamaktadır. Tarımda kullanılan insan dışı hayvanlardan elde edilen ürünlerin üretim süreçleri sadece onların bedenlerinin insanların arzuları uyarınca üretilip tüketilmelerini değil, ömürleri boyunca doğalarına aykırı şartlarda yaşayarak, sürekli eziyete maruz bırakılmalarını kapsamaktadır. Üstelik mevcut pratikler dişi insan dışı hayvanları, özellikle süt ve yumurta endüstrilerinde, biyolojik üreme yetilerinden faydalanmak adına ek eziyetlere maruz bırakmaktadır. Bu temel savı (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. al-Falsafah wa-al-ʻilm.Mattá Maqādisī - 1999 - Baghdād: Bayt al-Ḥikmah. Edited by Ṣabāḥ Maḥmūd Jumʻah & Maḥmūd Ḥayyāwī.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  19
    Cultural Differences in Mixed Emotions: The Role of Dialectical Thinking.Wen Zheng, Ailin Yu, Disi Li, Ping Fang & Kaiping Peng - 2021 - Frontiers in Psychology 11.
    Who can feel both happy and sad at the same time, but not discomfort? This study aimed to investigate the cultural differences in mixed emotional experiences induced by conflict stimuli among American and Chinese undergraduate students. In total, 160 Americans and 158 Chinese watched two different valence advertisements (one predominantly positive and the other predominantly negative) that elicited mixed emotions; their feelings were assessed through self-reported measures. Findings indicated the impact that cultural differences have in people’s mixed emotional experiences depends (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  4.  64
    Yaşam Anlamı Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması.Ahmet Akin - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 3):27-27.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  5.  18
    Yüklemlemenin Anlamı: Tecrîdu'l-İtikad Üzerine Bir İnceleme.Mehmet Özturan - 2020 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 10 (10:1):207-218.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  13
    Kur’'n’da ra-ka-be (رقب) Kökü Ve Rakîb (رقيب) Kelimesinin Anlam Sahası.Lokman Bedi̇r & Kerim Özmen - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (1):333-374.
    Kur’an’ın kendine has birbiriyle irtibatlı kelimeler dünyası bulunmakta-dır. Doğru bir Allah tasavvuru, Allah-âlem, Allah-kul, âlem-kul ilişkisinin nasıl olması gerektiği bu kelime dünyası tarafından anlatılmaktadır. Bu nok-tada Kur’an’da herhangi bir konu anlatılırken aralarında sıkı irtibat olan kelime grupları kullanılmıştır. Örneğin Allah Kur’ân’da kendisini, Rakîb, Alîm, Basîr, Habîr, Latîf vb. lafızlarla insanın idrakine yansıtmakta ve böylece doğru bir Allah Tasavvuru oluşmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada, öncelikle ra-ka-be /رقب kökünün etimolojisi üzerinde durulacaktır. Zira bir kelimenin dildeki asli anlamı ve türevleriyle beraber sonradan kazandığı anlamların (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  18
    Umre İbadetinin Hayatın Anlamı ve Umutsuzlukla İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Araştırma.Sema Yilmaz - 2018 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22 (3):1687-1710.
    Din Psikolojisinin önemli çalışma alanlarından birisi de ibadet psikolojisi bağlamında ibadetlerin bireylerin ruhsal yaşantısındaki yansımalarını incelemektir. Bu alan araştırmasında umre ibadetini gerçekleştirmekte olan bireylerde Yaşam Anlamı ve Umutsuzluk düzeyi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Suudi Arabistan’da umre ziyaretinde bulunan 214 Türk katılımcı üzerinde geçekleştirilen araştırmada anket tekniği ile toplanan veriler analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Yaşam Anlamı Ölçeği” ve “Beck Umutsuzluk Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde çalışmanın amacına uygun olarak Tek (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  8.  24
    Tasvir Anlamı İçeren Birleşik Eylemlerin İngilizce Çeviri Eserlerde Aldığı Karşılılıklar.Ebru Şenyi̇ği̇t - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 8):1257-1257.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  29
    Gereksiz ve Anlamsız Kötülüklere Bir Açıklama Olarak İvaz Teorisi.İbrahim Yildiz - 2023 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 25 (48):513-527.
    Delilci kötülük argümanları, teizme karşı sunulan en güçlü argümanların başında gelmektedir. Bu argümanlar arasında gereksiz ve anlamsız kötülük türlerini merkeze alan argümanlar özellikle önemlidir. Edward H. Madden ve Peter Hare gereksiz kötülük üzerine bir argüman formüle ederken, William Rowe anlamsız kötülük üzerine argümanlar geliştirmiştir. Madden ve Hare argümanlarını altmışlarda, Rowe ise yetmişlerde öne sürmüş olsalar da İslam düşüncesinde gereksiz ve anlamsız kötülük kavramına ışık tutabilecek bir teori bulunmaktadır. Bu tür kötülükleri açıklamak için öne sürdüğüm teori, ivaz teorisidir. Bu makalede ivaz (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10. Wittgenstein Ve Anlamın 'Ortalıkta' Olması.Murat Baç - 2001 - Felsefe Tartismalari 28:47-60.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  16
    Mantıkçı Pozitivist Anlayışta Metafiziğin Elenmesine Bir Köken Olarak Yeni Mantıkta Anlam Sorunu.Neslihan Doğan - 2022 - Felsefe Arkivi 57:63-84.
    Dil, dünya ile düşünce ilişkisini dil aracılığıyla kurma ve dil bağlamında bilgiye açıklık kazandırma amacını güden mantıkçı pozitivizm, 20. yüzyılın önemli düşünsel eğilimlerinden biridir. Bu anlayışa göre başta felsefe olmak üzere disiplinlerdeki çeşitli konu ve problemler, yeni mantığın metotları eşliğinde geliştirilen dilsel çözümleme bağlamında tahlil edilmelidir. Bu çerçevede, bilgi değeri taşıyan anlamlı tümceler ile bilgi değeri taşımayan anlamsız tümceler arasına çizilebilecek sınırın işareti olan “anlam kriteri”, mantıkçı pozitivist düşünürlerin temel meselesi haline gelmiştir. Buna dayanarak bilgi değeri taşımamaları ve anlamsız (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  42
    Eski Anadolu Türkçesinde "Sanki" Anlamında Kullanılan Cümle Kökenli Bağlaçlar.Erkan Salan - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 16):995-995.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  20
    Yunus Emre’nin “Gönül Yapmak” ve “Gönül Yıkmak” İfadelerinin Kötülük Problemi Açısından Felsefi Anlamı.Kevser ÇELİK - 2021 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 37:40-47.
    Bu çalışmamızdaki amacımız, din felsefesinde tartışılan temel bir problem olan kötülük probleminin ne felsefedeki öyküsünü vermektir ne de Türk filozof Yunus Emre’de tüm ayrıntısıyla tartışmaktır. Amacımız, Türk filozof Yunus Emre’nin “gönül yıkma” ve “gönül yapma” ifadelerinin kötülük problemi açısından felsefedeki anlamını sorgulamak ve felsefi anlamlarını ortaya koymaktır.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14.  17
    Cümle Vurgusuyla Değişen Anlamı Belirleme Başarısı ve Belirtme Becerisi Arasındaki İlişki.Arif ÇERÇİ - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 13):705-705.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  21
    Postmodern Dönemde Ontolojik Anlam Aracı Olarak Dinî Kimlik.Erol Erkan - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 8):1825-1825.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  16.  19
    Söz Dizimi Anlam İlişkisi Üzerine Yeni Bir Metot Denemesi.Özlem Demi̇rel Dönmez - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 9):449-449.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  13
    Türkçede Ortak Köklü Kelimelerde Anlam Farklılaşması: Tavan Ve Taban Örneği.Ali Tan - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 4):865-865.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  4
    Arap Dilinde İz'fetin Dönüşebildiği Farklı İfade Biçimleri ve Anlam Boyutu.Yakup Kızılkaya & Yaşar Fatih Akbaş - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (50):677-704.
    Arapçada izâfet bütünleşik bir yapı arz eden ve ögeleri arasındaki kuvvetli bağ sebebiyle iki isimli bu yapının müfred isim mesabesinde kabul edildiği bir dizilimdir. Bu yapıyı oluşturan kelimelerin diziliminde herhangi bir yer değişimi olmamakla birlikte şiir zarureti gibi oldukça istisna sayılabilecek durumlar dışında bu iki ismin arasına başka bir sözün girmesi de karşılaşılan bir durum değildir. Sözü bu derece kuvvetli bir yapıyla ifade etmenin birtakım anlamsal gerekçeleri bulunmaktadır. Ancak yine anlamın etkili olduğu başka gerekçeler, izâfetle ifadesi mümkün olan bir sözün (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  21
    Allah’ın H'lik (خالق) İsminin Yorum ve Saussure’ün Gösterge Kuramı Çerçevesinde Semantik Anlamı.Hüseyin Erdem & Tuğba Öztürk - 2017 - Kader 15 (3):576-593.
    Öz: Semantik çalışmalarının tarihi çok öncelere dayandırılmasına rağmen esas IXX. Yüzyılda gündeme alınmaya başlanmıştır. Semantiğin öncüsü olarak da Ferdinand de Saussure’ü göstermemiz mümkündür. Onun özellikle gösterge kuramı bağlamında anlamın oluşmasını anlattığı çalışması bizim makalemizin de bel kemiğini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Saussure’ün gösterge kuramından hareketle Allah’ın Hâlik isminin semantik anlamının verilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için öncelikle klasik kelamda kelimeye verilen anlamları ortaya koyulup daha sonra da ayetler üzerinden Hâlik ismine semantik anlam verilmeye çalışılmıştır. Böylece kelimeye tarihsel olarak yüklenen anlam ile (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20. Kurgular arası karşılaştırmalar ve anlam.Besim Karakadılar - 2010 - In Selma Aydın Bayram, Sibel Kibar & Ayhan Sol (eds.), Anlam Kavramı Üzerine Yeni Denemeler. İstanbul, Türkiye:
    Verili bir durumu anlamayı, onu bir bütün olarak kurgulamak olarak düşünelim. Kurgu basit bir gösterge de olabilir, karmaşık bir yapı da olabilir; belli belirsiz bir iz veya izler toplamı da olabilir. Kurgunun işlevini yerine getirmesini sağlayan gerek ve yeter koşul verili olan durum ile kendi yapısı arasında bir karşılaştırma olanağını sağlamasıdır. Nitekim, en bilindik anlamda bir durumu kurgulamak onu bir başka durumla karşılaştırmaktır. Bu yüzden de karşılaştırma yapmayı anlama yetimiz için ön dayanak olan bir alt-yeti olarak tanımlayabiliriz. Bu alt-yetinin edimsel (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  37
    Kur’'n ve Hadiserde Fıtrat Kavramının Anlamı Üzerine.Muhammet Ali Teki̇n - 2020 - Tasavvur - Tekirdag Theology Journal 6 (2):1441-1490.
    Kavramlar doğru anlamlandırılmadığı takdirde meselelerin anlaşılması noktasında yanlış sonuçlara varmanın kaçınılmaz olduğu bir hakikattir. Fıtrat kavramı bu manada insanın neliği bağlamında başat kavram olarak her daim farklı değerlendirmelere konu olmuştur. İnsanın, gerek kendisini var eden Allah ile olan ilişkisi gerekse hemcinsleriyle ve içerisinde yaşadığı âlemle ilişkisi çerçevesinde bu kavramın anlam alanının tespiti yine ait olduğu dünya üzerinden yapıldığı zaman konu hakkında doğru sonuçların elde edilmesine imkân tanıyacaktır. Kur’ân ve hadislerde yerini bulan fıtrat kavramının anlam alanına yönelik çalışmaların bu (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  6
    Bir bilimsel felsefeci olarak Yaman Örs'ün yaklaşımıyla: etik'in anlamı ve anlamsızlığı.Zümrüt Alpınar (ed.) - 2011 - Ankara: Efil Yayınevi.
    Content of the Turkish book: -/- Prof. Dr. Yaman Örs* is one of the most important professors who studied and improved the studies in bioethics in Turkey. The book consists of his related papers in Turkish. There are five main chapters in this book: (1) Main Lines of Yaman Örs’s Approach to Scientific Philosophy, (2) His Writings on Ethics, (3) The Ethics of Philosophy, (4) His Writings on Bioethics, and (5) His Papers on Medical Ethics. For each chapter, small introductory (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  7
    Türkiye felsefe yazıları: yaşamın anlam olanakları üzerine: özne, bilgi, kültür.Hatice Nur Erkızan - 2013 - Bursa: Sentez Yayıncılık.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24.  21
    Cancellous bone graft and Kirschner wire fixation as a treatment for cavitary-type scaphoid nonunions exhibiting DISI.Stuart G. Kirkham & Michael J. Millar - 2012 - In Zdravko Radman (ed.), The Hand. MIT Press. pp. 7--1.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  30
    Türkçede Para Birimleriyle İlgili Deyimler Ve Bunların Anlam Bilimsel Karşılaştırılması.Erdal ŞAHİN - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 9):953-953.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26. Jacques Rancière'in Politik Düşüncesinin Günümüzdeki Anlamı (Oliver Davis ile Söyleşi).Zeliha DİŞCİ - 2021 - Arete Political Philosophy Journal 1 (2):92-99.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  10
    Anlambilim: sözcüğün anlam açılımı.Nizamettin Uğur - 2003 - İstanbul: Doruk.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  3
    Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor? Yaratılış Amacı ve Yaşamın Anlamı.Deniz Soysal - 2024 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 11 (1):21-32.
    Tanrı tarafından belli bir amaçla yaratılmış olmak yaşamın anlamı sorusuna doyurucu bir yanıt sağlar mı? Bu soru için sunacağım değerlendirmelerin temelini Julian Baggini’nin Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor? adlı kitabında sunduğu argümanlar oluşturmaktadır. Bu argümanları hem yeniden kuracak hem de kullandığı örnekleri, özellikle Sartre’dan aldığı örneği, daha ayrıntılı irdeleyeceğim. Baggini’nin burada temelleri tartışılacak olan iddiaları şunlardır: Birincisi yaşamın anlamlı olması için önceden belirlenmiş bir yaratılış amacının olması zorunlu değildir, ikincisi önceden belirlenmiş amaçlar sonradan belirlenmiş amaçlardan daha değerli olmak zorunda değildir (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  15
    Türkçede "Yapmak" İle Almancada "Machen" Fiilleriyle Oluşturulmuş Deyimlerin Anlam Eşdeğerliliği Ve.Faik ÖMÜR - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 3):1023-1023.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  23
    Bir Sanat Eseri Olarak Yaşamın Anlamı.Adnan Esenyel - 2019 - Felsefe Arkivi 50:65-77.
    Despite the fact that in order to become a liveable space for humankind the world owes many things to the scientific point of view, to fill that space with meaning so that it can be our home, is only possible due to the aesthetic relation which man establishes with life. The meaning which is required so that man could make sense of this space can only be brought into this world through the fictional strength of language. Existence which in itself (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  8
    Kayıp halka: İslam-Türk felsefe-bilim tarihinin anlam küresi: felsefe-bilim yazıları.İhsan Fazlıoğlu - 2014 - İstanbul: Papersense Yayınları.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  20
    Biçimsel Bir Dil Olarak Müzikte Anlam.Çağla Özcan - 2019 - Felsefe Arkivi 51:187-201.
    Since the time that people began to theorize about music, it has been approached from opposite poles –either as an emotion or as a mathematical form. The same binary approach has also continued to influence the ideas that claim music as a language. In this context, music has been viewed as either a language of emotion or as a formal language. Music as the language of emotions offers a subjective analysis in terms of focusing on the emotions it arouses, rather (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  19
    İbn Haldûn ve Hegelin Tarih Felsefelerinin Türkiye Bağlamında Anlamı.Muhammet Özdemi̇r - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 7):415-415.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  29
    K'mûs-ı Türkî'den Türkçe Sözlük'e Anlam Değişmeleri - Eylemler.Fatih DOĞRU - 2013 - Journal of Turkish Studies 8 (Volume 8 Issue 9):1183-1183.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  34
    Türkiye Türkçesi ile Kırgız Türkçesindeki Deyimlerin Anlam Ağından Hareketle Üzülmek- Mutsuzluk İlişkisi.Yasin Şerifoğlu - 2016 - Dini Araştırmalar 19 (50):209-221.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  14
    Kur’an’da Yer Alan ‘Şeytan’ın Adımlarını İzlemeyin’ İfadesinin Anlam ve Yorumu Üzerine.Muhammed Ersöz - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 21 (1):639-639.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37.  14
    Uluslararası Diplomaside Çeviri ve Müdahale Anaforunda Anlam.Oktay Eser - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 6):379-379.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38.  21
    Kültür Kavramının Kapsamı, Anlam ve Tanımları.Bengül Çeti̇ntaş - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 18):227-227.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39.  33
    "Garîb" Redifli Gazellerin Şekil Ve Anlam İlişkileri Üzerine Bir İnceleme.Hikmet Feridun Güven - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 9):571-571.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40.  15
    Kazak Türkçesinde Dokunma Duyu Fiilleri ve Anlam Zenginliği.Ekrem Ayan - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 4):95-95.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  40
    Kur’an’da ‘İmrae’ ve ‘Zevc’ Kelimelerinin Anlam Alanı.Zülfikar Durmuş - 2017 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 21 (3):1797-1824.
    : The concept of synonymity, which is defined as the expression of the same meaning by different words, is discussed by modern linguists and also by Muslim scholars in relation to the Qur’ān. Among these Muslim scholars there are those who accept the existence of synonymousness in language as well as those who do not accept it. In this study, it was argued that the use of the words alleged to be synonyms in the Qur’ān is not correct in terms (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42.  34
    Ahit Geleneğindeki Mesih Kavramının Anlam Serüvenine Genel Bir Bakış.Mustafa Selim Yılmaz - 2018 - ULUM Journal of Religious Inquiries 1 (1):85-101.
    Temel olarak Yahudilik ve Hıristiyanlıkta teşekkül ettirilen Mesih kavramı bu makalenin ana temasıdır. Daha ziyade insani kaygılarla çerçevesi çizilen bu kavrama birçok kültürde rastlanmakla birlikte bunun, yalnızca ahit geleneği diyebileceğimiz Yahudilikten başlayıp Müslümanlığa doğru kronolojik bir perspektifte ele alınması temel amaçtır. Bu süreçte, özellikle Yahudi ve Hıristiyan toplulukların karşılaştığı ciddi sorunlar neticesinde Mesih anlayışının ne tür bir evrimleşme geçirdiği, vahiy geleneğinin son halkası olan Kur’an-ı Kerim’in ise söz konusu serüvene ilişkin yaklaşımı ve nasıl bir tasavvuru salık verdiği anlaşılmaya gayret edilecektir. (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  14
    Derrida and Wittgenstein: Language, Meaning and Context.Peyami Safa Gülay - 2022 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 12 (12:4):1007-1022.
    Jacques Derrida ve Ludwig Wittgenstein düşüncelerini ilişkilendirmek, oldukça ilgi çekicidir. Bunun sebeplerinden biri her iki düşünürün dil konusuna çokça vakit ayırmalarıysa, bir diğeri de birbirlerine yaklaştıkları noktalardır. Her iki düşünür dili nihai bir kaynakla ilişkilendiren özcü mantığa uzaktır. Aynı şekilde her iki düşünüre göre anlam da kaynağını sabit bir mevcudiyette bulmaz. Hem dil hem de anlam, oyun kavramıyla tarif etmenin mümkün olduğu bağlamsal bir ağda belirlenirler. Bu ağ, daima değişimlerin mümkün olduğu dinamik bir ağdır. Bununla beraber, yine her (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  4
    Neden, Süreç ve Sonuçlarıyla Dinsel Değişim: Yaşar Alptekin Örneği.İbrahim Yıldırım & Asım Yapıcı - 2024 - Atebe 12:23-49.
    Dinsel değişim, din psikolojisinin kurulduğu dönemden itibaren güncelliğini koruyan konular arasında yer almaktadır. Tarihsel süreçten bugüne kadar olumlu veya olumsuz biçimde neredeyse tüm insanların muhtelif boyutlarda dinsel unsurlar ile temas ediyor oluşu, dinsel değişim konusunu akademik alanda önemli ve güncel tutan hususlardandır. Bu çalışma; inançlı olduğu hâlde dine karşı ilgisiz bir hayat sürdüren Yaşar Alptekin’in neden ve nasıl dindarlaştığı sorusuna cevap aramaktadır. Nitel araştırma tekniklerinden olan durum çalışması desenine bağlı olarak yürütülen bu araştırmada veriler doküman incelemesi ile elde edilmiştir. Bu (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  45.  17
    Seyyid Abdülm'cid el-Gavrî. ez-Zav'bitu’l-es'siyye li-fehmi’l-hadîsi’n-nebevî.Fatih Muhammet Yüksel - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (49):353-360.
    Şerh literatürü özellikle hadis söz konusu olduğu zaman kapsamlı ve meşhur örnekleriyle tarihten günümüze kendine özgü bir alan açmıştır. Bugün de bu edebiyatın bir yansıması olarak çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede anlam-yorum vurgusunun ön plana çıktığı ve ilkelerin ele alındığı müstakil eserler de telif edilmektedir. Hem Türkçe hem de farklı dillerde yapılan bu çalışmaların araştırmacılara farklı açılımlar sağladığı ifade edilmelidir. Bunlardan biri Seyyid Abdülmâcid el-Gavrî’nin konuya giriş niteliği taşıyan ez-Zavâbitu’l-esâsiyye li-fehmi’l-hadîsi’n-nebevî adlı kitabıdır. Kitapta dokuz temel ilke örnekler eşliğinde ele (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  17
    Dil, Anlamlandırma ve Yorumlama Üzerine Bir Deneme.İlyas Altuner - 2012 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 2 (1):75-86.
    Bizim bu yazıda bahsetmeye çalıştığımız konu, daha çok metaontolojik ya da metafizik alan üzerinde yoğunlaşacaktır. Nesnelerin kendinde varlığını bilemesek bile, en azından, dile gelmeyen bir şeylerden bahsediyoruz. Öyleyse bilemediğimiz alana ait yargılarımızın, bildiğimiz olgular alanıyla ilişkisi dolayısıyla az çok yorumlanabileceğini göz ardı etmememiz gerekir. Kendinde dünyanın yani numenin anlamını somut dünya tasarımıyla elde etmeye çabalamanın boşuna olacağı kesindir. Ancak bu durum, numen dünyasının araştırılmaması ve kendinde varlık alanının ne olduğu konusunda düşünmeye son verilmesi gerektiği manasını taşımaz. Çünkü somut dünya tasarımımızda (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47. Wittgenstein'da Etik ve Estetiğin Bakış Açısı Etkisi Üzerine.Alper Yavuz - 2023 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 10 (2):21-33.
    Wittgenstein Tractatus'ta anlamlı bir tümcenin işlevinin bir şey durumunu öne sürmek olduğunu belirtir ve böyle yapmayan bütün tümceleri anlam alanının dışına bırakır. Buna karşılık anlam alanının dışında kalan tümceler işlevsiz değildirler; onlar bir şeyleri gösterebilirler. Bu söylemek/göstermek ayrımı Tractatus için temel önemde olsa da ayrımın göstermek ile ilgili kısmını Wittgenstein yeterince açıklamaz. Bu yazıda bu kavramın özellikle de etik ve estetik söz konusu olduğunda bir bakış açısını göstermek olarak anlaşılabileceğini öne süreceğim. Algı çalışmalarında yaygın bir kavram olan bakış (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  34
    Fenomenoloji ve Analitik Felsefe.Hacımuratoğlu Eylem - 2023 - Felsefe Arkivi 59:78-96.
    Yüzyılın başından itibaren, kıta felsefesi ve analitik felsefe arasındaki tartışmalı ayrımın ötesine geçmeye çalışan ve özellikle fenomenolojinin birleştirici bir rol oynadığı girişimlere daha çok rastlamaya başladık. İki gelenek arasındaki köprünün fenomenoloji üzerinden kurulması, fenomenoloji ve analitik felsefenin kökende ortak sorulardan yola çıkmış olmalarına, tarihsel gelişimleri boyunca yollarının çeşitli şekillerde tekrar tekrar kesişmesine ve kısmen de felsefeden beklentilerin benzerliğine bağlanabilir. Makale iki felsefe arasındaki gelgitli ilişkiyi “anlam” sorusu üzerinden ele alıyor ve son yıllarda özellikle zihin felsefesi alanında ortaya çıkan işbirliğinin (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  14
    Davidson’ın Metafor Kuramı Üzerine.Tuncay Turna - 2022 - Felsefe Arkivi 56:55-71.
    Davidson, özellikle semantik metafor kuramlarına karşı eleştirel bir yaklaşım geliştirir. Ona göre metafor, bu kuramların aksine, tek anlamlı olarak kabul edilmelidir. Bunun için ifadeleri, anlamla ve kullanımla ilgili olarak ikiye ayırır. Metafor tek anlamlı ve açıkça yanlış bir ifadedir. Fakat birisi, çoğunlukla, doğru olduğuna inandığı ifadeler dile getirme eğilimindedir. Bu nedenle, bilerek yanlış bir ifade dile getirmek anlamla değil; kullanımla ilgili olmalıdır. Metaforlar yanışlıklarından dolayı kullanımla ilgilidir ve muhatapta dürtmeye benzer bir etki ortaya çıkarırlar. Bu etkinin bir neticesi bazı karşılaştırmalar (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50. Frege’nin Özel Ad Kuramındaki Sonsuz Gerileme Sorunu.Alper Yavuz - 2018 - In Vedat Kamer & Şafak Ural (eds.), VIII. Mantık Çalıştayı Kitabı. İstanbul, Turkey: Mantık Derneği Yayınları. pp. 513-527.
    Öz: Frege özel adların (ve diğer dilsel simgelerin) anlamları ve gönderimleri arasında ünlü ayrımını yaptığı “Anlam ve Gönderim Üzerine” (1948) adlı makalesinde, bu ayrımın önemi, gerekliliği ve sonuçları üzerine uzun değerlendirmeler yapar ancak özel adın anlamından tam olarak ne anlaşılması gerektiğinden yalnızca bir dipnotta kısaca söz eder. Örneğin “Aristoteles” özel adının anlamının Platon’un öğrencisi ve Büyük İskender’in öğretmeni ya da Stagira’da doğan Büyük İskender’in öğretmeni olarak alınabileceğini söyler. Burada dikkat çeken nokta örnekteki özel adın olası anlamları olarak gösterilen belirli (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 256