Results for 'Jumala'

5 found
Order:
  1.  10
    Suomalaisen Jumala.Margit Laininen & Antti Alhonsaari (eds.) - 1988 - Helsinki: Kirjapaja.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Kaikkitietävä ajaton Jumala: Aikaindeksikaalien ongelma (in Finnish) ["Omniscient Timeless God: The Problem of Temporal Indexicals"].Ari Maunu - 2016 - Teologinen Aikakauskirja 2016 (2):121-127.
    Is God a timeless God? One standard argument against the supposition that He is is that it appears to be incompatible with God’s posited omniscience. If God is timeless, He cannot know truths involving temporal indexicals, such as the one I express right now by ”I am sitting now”. In this article, I discuss this argument and consider some replies to it. I focus on the denial of the view according to which knowledge expressed with temporally indexical true statements is (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3. Mahdollisuus, välttämättömyys ja luodut ikuiset totuudet Descartesin filosofiassa.Forsman Jan - 2016 - In Ilkka Niiniluoto, Tuomas Tahko & Teemu Toppinen (eds.), Mahdollisuus. Helsinki: Philosophical Society of Finland. pp. 120-129.
    Tässä artikkelissa käsittelen Descartesin ikuisten totuuksien välttämättömyyteen liittyvää ongelmaa. Teoksessa Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta (1641–1642) Descartes nostaa esiin käsitteen ikuisista totuuksista, käyttäen esimerkkinään kolmiota. Kolmion muuttumattomaan ja ikuiseen luontoon kuuluu esimerkiksi, että sen kolme kulmaa ovat yhteenlaskettuna 180°. Se on totta kolmiosta, vaikka yhtään yksittäistä kolmiota ei olisi koskaan ollutkaan olemassa. Eräät ajattelemieni asioiden piirteet ovat siis Descartesin mukaan ajattelustani riippumattomia. Ikuisia totuuksia ovat ainakin matemaattiset ja geometriset tosiseikat sekä ristiriidan laki. Samoin Descartesin kuuluisa lause “ajattelen, siis olen” lukeutuu ikuisten totuuksien (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4. Leibniz ja Eythyfronin dilemma.Markku Roinila - 2010 - In Kristian Klockars, Ilkka Niiniluoto & Kristina Rolin (eds.), Oikeus. University of Helsinki.
    Julkaisematta jääneessä muistiossaan Mietteitä oikeuden yleiskäsitteestä (1702-1703?) G. W. Leibniz muotoilee uudelleen Platonin Euthyfron-dialogissa esitetyn kuuluisan kysymyksen. Hän kirjoittaa: ”Myönnetään, että kaikki mitä Jumala tahtoo, on hyvää ja oikein. Sen sijaan kysytään, onko se hyvää ja oikein siksi että Jumala niin tahtoo, vai tahtooko Jumala sitä koska se on hyvää ja oikein. Eli kysytään, onko hyvyys tai oikeus jotakin mielivaltaista, vai koostuvatko ne asioiden luonnetta koskevista välttämättömistä ja ikuisista totuuksista, kuten luvut ja suhteet.” Universaaleja, ikuisia totuuksia puolustava (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5. Book Review : Damien Janos. Avicenna on the Ontology of Pure Quiddity. [REVIEW]Jari Kaukua - unknown
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark