Results for 'Irad M. Kimhi'

950 found
Order:
  1.  37
    Thinking and Being.Irad Kimhi - 2018 - Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
    Opposing a long-standing orthodoxy of the Western philosophical tradition running from ancient Greek thought until the late nineteenth century, Frege argued that psychological laws of thought--those that explicate how we in fact think--must be distinguished from logical laws of thought--those that formulate and impose rational requirements on thinking. Logic does not describe how we actually think, but only how we should. Yet by thus sundering the logical from the psychological, Frege was unable to explain certain fundamental logical truths, most notably (...)
    No categories
  2.  37
    The Life of p.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 25-67.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   7 citations  
  3.  31
    Acknowledgments.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 163-164.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  23
    On the Quietism of the Stranger.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 117-162.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  32
    The Dominant Sense of Being.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 68-116.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  22
    Frontmatter.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  7. The linguistic turn away from absolute idealism.Irad Kimhi - 2024 - In James Conant & Jesse M. Mulder, Reading Rödl: on Self-consciousness and objectivity. New York, NY: Routledge.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  24
    Contents.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9.  20
    Index.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 165-166.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  31
    Introduction.Irad Kimhi - 2018 - In Thinking and Being. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. pp. 1-24.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  73
    The sting of negativity: Irad Kimhi and Michael Della Rocca on the Parmenidean challenge.Anton Friedrich Koch - 2024 - European Journal of Philosophy 32 (2):577-595.
    Irad Kimhi considers the conundrum, first addressed by Parmenides, of how negative facts can be the case and be thought, to be the puzzle that philosophy has been working to solve since Plato and Aristotle and wants to do his part by criticizing Frege's dissociation of sense and force and developing a more Aristotelian account of judgment. Michael Della Rocca considers the conundrum a hopeless aporia that we must avoid by embracing Parmenides' radical monism of being and in (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  12. Thinking and Being, by Irad Kimhi.Adrian Haddock - 2020 - Mind 129 (515):974-983.
    _ Thinking and Being _, by KimhiIrad. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2018. Pp. xx + 166.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   2 citations  
  13.  73
    Review of Irad Kimhi, Thinking and Being. [REVIEW]Jean Philippe Narboux - 2021 - Journal for the History of Analytical Philosophy 9 (5).
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  14.  49
    Showing, Not Saying, Negation and Falsehood: Establishing Kimhi’s Two-Way Logical Capacities with Wittgenstein’s Samples.Thomas Henry Raysmith - 2023 - Nordic Wittgenstein Review 12:34-53.
    Recently, Irad Kimhi has argued that negation and falsehood can be made intelligible by understanding assertions/judgements as acts of two-way logical capacities. These are capacities that are, at the same time, for (1) positive and negative assertions/judgements and (2) positive and negative facts. Kimhi’s account of negation and falsehood, however, faces severe problems. I argue that these problems can be resolved, and that a new understanding of cases of negation and falsehood can be achieved, by regarding two-way (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  15
    Murat Kaş. İrade ve Özgürlük Eylem ve Değer: Mukaddim't-ı Erbaa Tartışmaları Kavram-Problem-Argüman-Yaklaşım Haritası. Ankara: Sonçağ Akademi Yayınları, 2023. 195 sayfa. ISBN: 9786256569010. [REVIEW]Kübra Bilgin Tiryaki - forthcoming - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences.
    Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences, issued twice a year in English and Turkish (Nazariyat İslam Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi), is a refereed international journal. It publishes original studies, critical editions of classical texts and book reviews on Islamic philosophy, kalām, theoretical aspects of Sufism and the history of sciences. The goal of Nazariyat is to contribute to the discovery, examination and reinterpretation of the theoretical traditions in the history of Islamic thought, by giving (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16.  18
    Determinizmi Çözmek: İbn Sîn' Sonrası Özgür İrade Tartışmalarında Yeter Sebep İlkesinin Yeniden Ele Alınışı.Agnieszka Erdt - forthcoming - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences.
    İbn Sînâ, Yeter Sebep İlkesi’ni (YSİ), yani her şeyin bir sebebi olduğu ve sebepsiz hiçbir varlığın var olamayacağı iddiasını savunan modern dönem öncesi filozoflarından biridir. YSİ’nin sonuçlarından biri de zorunlulukçuluktur (necessitarianism); yani gerçekte var olan her şeyin aynı zamanda zorunlu olarak var olduğu iddiasıdır. Bu fikre göre sebepler zincirinin her bir üyesi kendinden önceki sebepler tarafından belirlenir. Dolayısıyla YSİ, olayların başka türlü de olabileceğini telkin eden insan sezgisine karşı çıkmaktadır. Bu çalışmadaki amacım, İbn Sînâ sonrası yazarların insan iradesini dışlamak suretiyle (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17.  39
    Deleuze’ın Felsefesi Bağlamında İrade Kavramı: Müslüman Kadına Dair Sorular.Hesna Serra Aksel - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (2):1009-1025.
    Müslüman kadınların İslami gelenekler tarafından bastırılmış mı özgürlüğe kavuşturulmuş mu olduğuna dair pek çok çalışma bulunmakta. Bu çalışmalardan bazıları başörtüsü gibi İslami geleneklerin bir baskı unsuru olarak görürken, bazıları da Müslüman kadınların bu gelenekleri uygularken kendi iradelerini ortaya koyduğunu, dolayısıyla bu geleneklerin bir baskı emaresi olarak görülemeyeceğini savunur. Bu çalışmada, Müslüman kadınların hayatlarının çok yönlü, ilişkisel ve mekân bağlamında şekillendiğini incelememizi sağlayacak, Deleuze felsefisi bağlamında ele alınan irade ve özgürlük kavramlarını kullanmak amaçlanmıştır. Diğer bir ifade ile Fransız filozof Gilles Deleuze (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18.  35
    İsl'm Hukukunda Sevm ale’s-Sevm (Pazarlık Üzerine Pazarlık).Mustafa Ünal - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):370-388.
    Sosyal varlıklar olan insanlar, tarih boyunca birbirleri ile alışveriş yapma ihtiyacı hissetmişlerdir. Bu alışverişler, genellikle satış akdi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Satış akitlerinin kurulmasında en yaygın görülen yöntem ise pazarlık usulü ile gerçekleştirilen müsâveme yöntemidir. İnsanlar satış akdini kurarken, akdin unsurları üzerinde pazarlık yaparak bir anlaşmaya varmışlardır. İslâm hukuku bu yöntemin sınırlarını belirlemiştir. İnsanların birbirlerinin haklarını ihlal etmeden pazarlık yapabilmelerini sağlayacak düzenlemeler getirmiştir. Ayrıntıları başta örf olmak üzere farklı delillerle düzenlense de, insanların satış akdini kurarken bu sınırlara dikkat etmesi gerektiği, doğrudan doğruya (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19.  24
    Ebû’l-Kāsım El-K'‘bî El-Belhî′de İr'de.Zeynep Hümeyra KOÇ - 2018 - Kader 16 (2):462-483.
    Özİrâde, Kelâm’da, ilimden sonra üzerinde en çok tartışılan konulardan biridir. İrâdenin mâhiyeti hakkında, Mu‘tezilî bilgin Ebû’l-Kāsım el-Kâ‘bî el-Belhî’nin görüşleri dikkate şayandır. Kâ‘bî, oluşturduğu epistemolojik sistemde, irâdeye alışılagelenden farklı bir anlam alanı açmaya çalışmaktadır. Kâ‘bî’ye göre irâde, fiilî bir sıfattır. Ona göre Allah’ın irâdesi hâdistir. İrâde, Tanrı hakkında kullanıldığında, Tevhîd ve tenzih kaygısına; insan hakkında kullanıldığında ise özgürlük, imtihan ve sorumluluk kaygısına dayalı bir şekilde ele alınmaktadır. Kâ‘bî, bu iki kullanım arasında dikkatli ve kesin bir ayrım yaratmaya özen göstermektedir. O, irâde (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20. Rousseau'da Demokrasi: Otonomi ve Katılım.İbrahim Akkın - 2020 - In İsmail Serin, Demokrasi Felsefesi: Klasik ve Modern Yaklaşımlar. İstanbul: Sosyal Yayınlar. pp. 203-228.
    [...] Rousseau bir yandan çağının yükselen değerlerinden yararlanırken diğer yandan bu değerlerin içeriden eleştirisini yapmayı başarabilen düşünürlerden biri olduğu için fikirleri ölümünden asırlar sonra bile önemini yitirmemiştir. Demokratik devletlerin meşruiyet krizinin giderek derinleştiği ve çoğunlukçu, majoritarian, ideolojilerin etraflıca sorgulanmaya başlandığı çağımızda, demokrasiyi çoğunluk kararına ek olarak “rıza”, “Yurttaşlık”, “sivil özgürlük”, “kamusal uzlaşı” ve “Genel İrade” kavramlarıyla birlikte ele alan Rousseau’yu yeniden okumak önemlidir [...] Rousseau-demokrasi ilişkisinin kazılıp ortaya çıkartılacağı bu metinde uğranılacak olan kavramsal duraklar sırasıyla: Eşitsizlik (doğal ve toplumsal), özgürlük (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21.  6
    Kelamin İRade Anlayişi Ekseni̇Nde Mecburi̇ Eği̇Ti̇M Konusunun Ele Alinmasi.Cafer Genç - 2021 - Marifetname 8 (2):533-561.
    Hayatî öneme sahip ve alternatifi olmayan hususlar mecburidir, alternatifi bulunan hususlar ise irade kapsamına girer ve mecburi değildir. Bununla beraber mecburilik ve iradî oluş tamamen birbirinden ayrık anlamlar değildir; birine atfedilecek anlam diğerinin de anlam içeriğini ilzam eder. Bu çerçevede mecburilik örtülü bir özgürlüğe, özgürlük de örtülü bir zorunluluğa işaret eder. Zorunlu eğitim herkes için gerekli olan temel bilgilerin öğretilmesi esasına dayanmaktadır. Bir bilginin bizzat kendisinin “zorunlu/gerekli” olmasıyla belli amaç için “zorunlu” olarak verilme gereği duyulması arasındaki farkın ortaya konulması önemlidir. (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  4
    Hicazlı Bir Âlimin Diyar-ı Rum ile Entelektüel Etkileşimi İbr'hîm el-Kûr'nî’nin Cil'ü’l-enz'r Risalesinde Hanefî-M'türîdî Geleneğe Eleştirileri.Şerife Nur Çelik - 2022 - Nazariyat, Journal for the History of Islamic Philosophy and Sciences 8 (1):61-94.
    Sadrüşşerîa’nın (ö. 747/1346) Fahreddin er-Râzî’nin (ö. 606/1210) insanın ihtiyârî fiillerini nefyettiği argümanını çü- rütmeye çalıştığı ve Hanefî-Mâtürîdî geleneğin bu husustaki prensiplerini nazarî bir dille yeniden temellendirdiği dört mu- kaddimesi (mukaddimât-ı erba‘) ile Mehmed Birgivî’nin (ö. 981/1573) bu mukaddimeler üzerinden geliştirdiği açıklamaları, diyar-ı Rum’daki düşünürlerin insan fiilleri ve cüz’î iradeye dair tartışmalarına yön vermiştir. On yedinci yüzyılda Hicaz topraklarında faaliyet gösterip Eş‘arî-Ekberî geleneği merkeze alarak ihtiyârî fiillere dair yazdığı eserleriyle bu geleneğin nispeten güçlü olduğu Hicaz, Şam ve Kuzey Afrika’da etki uyandıran (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23. Inference as Consciousness of Necessity.Eric Marcus - 2020 - Analytic Philosophy 61 (4):304-322.
    Consider the following three claims. (i) There are no truths of the form ‘p and ~p’. (ii) No one holds a belief of the form ‘p and ~p’. (iii) No one holds any pairs of beliefs of the form {p, ~p}. Irad Kimhi has recently argued, in effect, that each of these claims holds and holds with metaphysical necessity. Furthermore, he maintains that they are ultimately not distinct claims at all, but the same claim formulated in different ways. (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   15 citations  
  24.  27
    Muhammed b. Mustafa el-Al'î’ye Nispet Edilen Şerḥ-i İr'de-i cüzʾiyye’nin Aidiyeti Hakkında Bir Değerlendirme.Mustafa Borsbuğa - 2021 - Atebe 6:121-159.
    Çalışma, Muhammed b. Mustafa el-Alâî’ye (ö. 1234/1818) nispet edilen Şerḥ-i İrâde-i cüzʾiyye risâlesinin ona aidiyeti üzerine yoğunlaşacaktır. Muhammed b. Mustafa el-Alâî’nin kendisine ait olduğunu söylediği ve ona nispet edilen Şerḥ-i İrâde-i cüzʾiyye risâlesi aslında Dâvûd-i Karsî’nin (ö. 1169/1756) Risâle fi’l-iḫtiyârâti’l-cüzʾiyye ve’l-irâdâti’l-ḳalbiyye adlı risâlesinin kısmen değiştirilmiş bir versiyonudur. Alâî, Karsî’nin risâlesinden ihtiyaç duymadığı bazı bağlam ve konuları çıkararak ve gerekli gördüğü bazı başlıkları da Ebû Saîd el-Hâdimî’nin (ö. 1176/1762) el-Berîḳatu’l-maḥmûdiyye eserinden eklemeler yaparak oluşturduğu Şerḥ-i İrâde-i cüzʾiyye risâlesi, içerik açısından dikkate alındığında (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  20
    Zemahşerî’de Allah-İnsan İlişkisinin Ahl'kî Boyutu.Zeynep Hümeyra Koç - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):485-506.
    Temel karakteristiği Allah, nübüvvet ve meâd konuları üzerinden şekillenen kelam, bu konuları ele alış tarzında ahlakî perspektifi merkeze almıştır. Bu açıdan kelam, bir yönüyle Allah bir yönüyle insanla ilişkilidir. Dolayısıyla kelamcılar Allah-insan ilişkisini hem ontik hem epistemik hem de ahlakî açıdan ele almışlardır. Tanrı ve insan tasavvurları tüm boyutların birlikte değerlendirilmesiyle anlam kazanmaktadır. Konu hakkındaki farklı yaklaşımlar, söylem gruplarının ya da düşünürlerin paradigmalarına göre şekillenmektedir. Mu‘tezilî bir âlim olan Arap dili ve edebiyatının yetkin isimlerinden Ebû’l-Kāsım Mahmûd b. Ömer b. Muhammed (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  26.  6
    Deizmin Vahyi Reddetme İddiasına Karşı Teizmin Savunması: Tanrı’nın Sıfatları Bağlamında Vahyin İmk'nı Üzerine Bir Analiz.Tuba Hartavi - 2024 - Nous Academy Journal 3:48-65.
    Bu makalede deizmin vahyi reddetme iddiası değerlendirilerek deizmin ve teizmin ayrım noktasını oluşturan vahyin ve vahye kaynak oluşturan mucizenin imkânından bahsedilmiştir. Deizmin ve vahyin imkânını savunan teistlerin iddiaları arasındaki farklar; Tanrı’nın sıfatları bağlamında karşılaştırılarak argümanları örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Ayrıca vahiy ve mucize kavramlarının tanımları da verilerek deizmin iddialarında tartışmaya konu olan kavramların hangi türü olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Deizmin peygamberlik, vahiy, mucize, Tanrı’nın âleme müdahalesinin reddi gibi iddialarının mahiyeti açıklanmış ve deizmin cevabı verilmekten kaçınılan sorulara sebep olan yönleri Tanrı’nın (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27.  37
    Gelenbevi’s View on Human Actions: An Evaluation Based on Ḥāshiya ʿalā Sharḥ al- ʿAqāʾid al- ʿAḍudiyya.Adem Sünger - 2022 - Kader 20 (2):679-700.
    Human actions have been one of the most discussed topics in the science of kalām since the first centuries of Hijra. Many scholars from different schools of kalām have tried to solve this problem. Efforts to solve the problem have brought different views. In this framework, three main views emerged Jabrī, Qadarī/Muʿtazilī and Salafī/Sunnī. The views of Islamic philosophers were added to these and this number was increased to four. Nevertheless, Sunnī scholars, who agree on the basic propositions, disagreed on (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28.  41
    The Possibility of The Self-Limited God Imagine and Mu‘tazila.Zeynep Önder Demi̇rer - 2021 - Kader 19 (2):600-630.
    İnsanın özgür iradesinin ispatı problemine yönelik çözüm denemelerinden biri Tanrı’nın kendisini gönüllü olarak sınırlaması anlamına gelen ilahi kendini sınırlama (divine self-limitation) yaklaşımıdır. Yahudi ve Hıristiyan teolojilerinde görülen bu perspektifle modern dönemde Süreç ve Kuantum felsefelerinde karşılaşılır. Bu çalışmada ilgili düşünce biçimi, Mu‘tezilî bilincin düşünce biçimiyle kıyaslanmıştır. Öncelikle Tanrı’nın kendini sınırlamasının imkânı, sınır teorisi varsayımıyla sorgulanmıştır. Buna göre ‘sınır’ evrene ve insana ‘yasa’ olarak içkindir. Evren de insan da fiziksel, kimyasal, biyolojik vd. yasalara/sınırlara tâbidir. Bu yasaların yaratıcısı olarak Tanrı da sorumluluğun (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29.  30
    Tanrı-Din ve Siyaset İlişkisinin Thomas Hobbes’un Leviathan ve De Cive Kitapları Işığında İncelenmesi.Pervin YİĞİT - 2019 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 23 (3):1389-1401.
    Thomas Hobbes (1588-1679) toplum sözleşmesi teorisinin kurucusu olarak kabul edilen önemli bir siyaset kuramcısıdır. Hobbes’un doğal durumu tanımlaması, toplumun oluşmasındaki nedenleri belirtmesi, yetkiye ve siyasi yükümlülüklere dair fikirleri siyasi düşünce tarihinde dikkat çeker. Düşünür, özellikle yaşadığı yüzyılda monarşiyi güçlendirmek adına siyasal itaati meşrulaştırmanın gerekliliği üzerinde durmuş, dönemin koşullarından dolayı Tanrı fikrini tamamıyle dışlayamamıştır. Bu yüzden toplum sözleşmesi fikrini temellendirdikten sonra ahlaki yasalar ve yükümlülükler aracılığı ile Tanrı kavramını teorisine dahil etmeyi seçmiştir. Bununla birlikte, kendisinden önceki düşünürlerin aksine Tanrı’ya siyasal ve (...)
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30.  38
    Kant, Bergson ve İkbal’de Zaman Kavramı ve Bunun İkbal’de Özgür İradenin Yeniden İnşasına Etkisi.Baki Karakaya & Asiye Şefika Sümeyye Kapusuz - 2021 - Kader 19 (3):914-937.
    Felsefe, kümülatif yapısı ile ele alınmalıdır. Bu yüzden, bir filozofun düşünceleri anlaşılmak istendiğinde, o kendi çağındaki mevcut ve geçmiş teorilerden soyutlanmamalı ve bu kümülatif ve devamlılık arz eden yapı dikkate alınarak incelenmelidir. Bu bağlamda, Kant, Bergson ve İkbal’in zaman anlayışları, bazı uyumsuz noktalara sahip gibi anlaşılabilseler de, dikkatle incelendiğinde birbirleri arasında bir devamlılığın bulunduğu göze çarpar. Kant’ın zaman anlayışı, Kritik öncesi ve Kritik dönemi olmak üzere iki dönemde incelenebilir. Kritik öncesi döneminde Kant, zamanın insan zihninin dışında kendinde bir gerçekliğe ve (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  13
    Mevl'n'’da İnsanın Yaratılması Bağlamında Rahmet, İyilik ve Kötülük Tasavvuru.Abdullah Kuşlu - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):507-525.
    İnsanın yaratılması, dünyaya gönderilmesi ve iradesiyle birlikte sorumlu kılınması âlemde mevcut iyilik ve kötülüğü anlama ve anlamlandırma çabasını da kapsamaktadır. Bu açıdan âlemde iyilik ve kötülük meselesi ile ilintili olarak insanın ne olduğu ya da insanın iyilik ve kötülük vasıflarını barındırmasının ne anlama geldiği ilâhî dinlerin de sorduğu ortak sorulardandır. Dînî disiplinler içerisinde insanın ne olduğu, iyi ve kötü eylemleri bir mesele olarak Hâlık-mahlûk ilişkisi açısından tasavvufun da konusu olmuştur ve Mevlânâ da (öl. 672/1273) eserlerinde insanın iyi ve kötü vasıflarını, (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  72
    Behavior of a magnetic dipole freely floating on water surface.M. A. & H. Kh - manuscript
    In this paper, the authors have detected a new effect in the area of geomagnetism, related to the behavior of a magnetic dipole freely floating on water surface. An experiment is described in the present paper in which a magnetic dipole fixed upon a float placed on non- magnetized water surface undergoes displacement along with reorientation caused by fine structure of the earth's magnetic field. This fact can probably be explained by secular decrease of the earth's major dipole moment. Further, (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33. Boethius of Dacia, 117 Bolton, R., 2, 6, 20.M. H. Abrams, J. G. Ackermann, C. Adam, P. Adam, P. Adamson, J. Aertsen, M. Alonso, Alphonso Vargas, F. Alquié & R. Andrews - 2008 - In Kärkkäinen Knuuttila, Theories of Perception in Medieval and Early Modern Philosophy.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34. Functional, conflict and neofunctional theories.M. Abrahamson - 2001 - In Barry Smart & George Ritzer, Handbook of social theory. Thousands Oaks, Calif.: SAGE. pp. 141--151.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35. O svobode: Antologii︠a︡ zapadno-evropeĭskoĭ klassicheskoĭ liberalʹnoĭ mysli.M. A. Abramov (ed.) - 1995 - Moskva: Nauka.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36. Shotlandskai︠a︡ filosofii︠a︡ Veka Prosveshchenii︠a︡.M. A. Abramov - 2000 - Moskva: Rossiĭskai︠a︡ akademii︠a︡ nauk, Institut filosofii..
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37. Source text 1912: On the Theory of Gravitation.M. Abraham - 2007 - Boston Studies in the Philosophy of Science 250 (3):331.
  38.  47
    Nationalism—a world macroproblem.M. Radh Achuthan - 1980 - World Futures 16 (3):301-306.
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39. Hadis-Rey Tartışmasının Hüküm Tespitine Etkisi: Hükmün Kaynağı Probleminin Kelamla İlişkisi Bağlamında Bir Değerlendirme.Elmas Gülhan Gençdoğan - 2021 - Ilahiyat Tetkikleri Dergisi 56:119-142.
    Hükmün tanımına ilişkin fıkıh usulünde ortaya çıkan farklılıklar kelâmî bir zemin barındırmaktadır. Alaaddin es-Semerkandî hüküm teorisinin kelâmî zemininden bahsetmekte ve hükmün mahiyetine ilişkin farklılıklara itikadî ayrışmaların etkisini dile getirmektedir. Mu’tezile’nin şer’ gelmeden de fiillerin hükümlerinin bilinebileceğine ilişkin hüsun-kubuh anlayışına bir reaksiyon olarak Eş’arîler; aklın bir fiilin hüsun ve kubhuna dair hüküm veremeyeceği, aklın nimet verene şükretmeyi gerektirmeyeceği ve şer’ gelmeden önce fiillerin hükmünün bulunmadığı iddiasındadırlar. Hüküm teorisinde ortaya çıkan görüş farklılıklarının temellerinde hadis-rey problemi de yatmaktadır. Kur'an ve sünnetin en önemli (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40. Dakin, D. 138 Danforth, M. 197–199 Danilov, I. 192,193 deCerteau, M. 118,129,212 deHeusch, L. 188.L. Abu-Lughod, Abubakr Al Rhasi, E. Ahern, Chief80 Ajamu, Don Pedro Allqamamani, M. Archer, Kaj Arhem, Denise Arnold, Arvi Sena & T. Asad - 1995 - In Richard Fardon, Counterworks: managing the diversity of knowledge. New York: Routledge.
    No categories
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  50
    Intentionality, Thought and Language: A Correspondence.Eddy M. Zemach & Amir Horowitz - 2014 - Philosophia 42 (4):871-888.
    IntroductionEddy M. Zemach was born in Jerusalem in 1935. His mother, Helena, was a dentist as well as a poet, and his father, Shimon, was a dentist as well as a political figure. Eddy completed B.A. and M.A. degrees in both Hebrew literature and philosophy at the Hebrew university of Jerusalem. He studied for a doctoral degree in philosophy at Yale University. In 1965 he completed his dissertation on the boundaries of the aesthetic, supervised by Paul Weiss. Another of his (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  42. Tanrı, Özgürlük ve Kötülük.Alvin Plantinga & Musa Yanık - 2022 - Ankara, Türkiye: Fol Yayınları. Translated by Musa Yanık.
    Ateistler, kötülük probleminin Tanrı’nın varlığı aleyhine en güçlü argüman olduğu konusunda hâlâ ısrarcılar. Felsefe tarihine baktığımızda da Epikuros’tan Hume’a ve yakın dönemde Mackie’ye kadar uzanan bir yelpazede çeşitli düşünürler tarafından bu konuda birçok eleştirinin dile getirildiğini görmek mümkün. Plantinga bu çalışmasında felsefe tarihinin en köklü sorunlarından biri olan ‘Tanrı’nın varlığı sorusu’nu cevaplamaya çalışmakla kalmayıp felsefi bir yöntem ve soruşturmanın nasıl olması gerektiği konusunda muhteşem bir örnek de sunmaktadır. Plantinga, bu kitabıyla bizi, felsefe tarihinin en temel ilkelerinden birini hatırlamaya çağırıyor: var (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  20
    (1 other version)Die erste niederländische Kant-Rezeption 1786-1850.M. R. Wielema - 1988 - Kant Studien 79 (1-4):450-466.
  44.  34
    Ethics in the City RoomReporters' Ethics.Howard M. Ziff & Bruce M. Swain - 1979 - Hastings Center Report 9 (5):44.
  45.  8
    Falsafa: ėnt︠s︡iklopedik lughat.M. Abdullaeva (ed.) - 2010 - Toshkent "Ŭzbekiston Milliĭ Ėnt︠s︡iklopedii︠a︡si" Davlat Ilmiĭ Nashriëti,: Toshkent "Ŭzbekiston Milliĭ Ėnt͡siklopedii͡asi" Davlat Ilmiĭ Nashriëti.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  42
    The multiple obstacles to encephalization.M. Maurice Abitbol - 1990 - Behavioral and Brain Sciences 13 (2):344-345.
  47. A study of the a and B mesons.M. A. Abolins, D. D. Carmony & R. L. Lander - 1965 - In Karl W. Linsenmann, Proceedings. St. Louis, Lutheran Academy for Scholarship. pp. 2--198.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  27
    International financial institutions and their impacts on human rights.M. Rodwan Abouharb - 2012 - In Thomas Cushman, Handbook of human rights. New York: Routledge. pp. 455.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  23
    Meaning and Interpretation: Wittgenstein, Henry James, and Literary Knowledge by G. L. Hagberg.M. H. Abrams - 2019 - Common Knowledge 25 (1-3):434-434.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  25
    Power relation between tarekat qadiriyah wa naqsyabandiyah (tarekat cukir) and partai persatuan pembangunan (ppp) in jombang, east java.M. Thohar Al Abza, Kamsi Kamsi Kamsi & Nawari Ismail - 2020 - Epistemé: Jurnal Pengembangan Ilmu Keislaman 14 (2):285-306.
    Tarekat teaches its followers not to glorify conglomerates, to keep their distance from leader, and to live in a way of zuhud, including in the matters of politics. But the Tarekat Qadiriyah wa Naqsyabandiyah in Cukir Jombang was actually involved in practical politics as a supporter of Partai Persatuan Pembangunan. This paper, which was written in the form of ethnographic design according to the concept of the power relations of Foucault to find new perspectives about the actions of Tarekat communities (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 950