Results for 'Doğal Âfet'

75 found
Order:
  1.  16
    Afet Riski Bulunan Yerlerde Afete Karşı Dirençlilikte Belediyelerin Rolü.Murat Özler - 2023 - Akademik İncelemeler Dergisi 18 (2):421-443.
    Afetler doğal ve insan orijinli olay ve olguların sonucu olarak ortaya çıkan ve insan toplumları ve yerleşim yerleri üzerinde can ve mal kaybı yaratarak zararlar meydana getiren olaylardır. Afetlerden topyekun kaçış söz konusu olmasa bile afete neden olan olay ve olgulara karşı yürütülecek risk azaltma önlemleri ile afet yönetimi mümkün olabilecektir. Yüksek düzeyde risk ile mücadelede başarı şansı düşük iken azaltılmış risk ile mücadelenin başarısı daha yüksek olacaktır. Diğer yandan, toplumu oluşturan bireylerin eğitimi ve bu konuda toplumsal direncin, afet (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2. Kent, Afet ve Siyaset: Felaket Kapitalizmi, Kapasite Yoksunluğu ve Kent.Aykut Aykutalp - 2019 - İstanbul: EfeAkademi.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  3.  14
    The Effect Of Natural Disasters On Idj'ra (Rental) Contract In Islamıc Law.Mustafa Harun Kiylik - 2024 - van İlahiyat Dergisi 11 (19):74-85.
    In society, people need some properties themselves (the same) or for their own benefits. According to Islamic law, while people acquire the same properties they need through a bay' (sale) contract, they gain access to the benefits of the properties as a means of contracts such as idjâra (rent) or âriyya (lending). Muslims must conclude all kinds of contracts in accordance with the principles and conditions determined within the framework of the Quran and Sunnah. Otherwise, the contracts will be invalid (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  4.  16
    Social stakeholder’s role in educational centers.Boyukkhanim Babayeva & Afet Suleymanova - 2023 - Metafizika 6 (4):98-108.
    The aim of educational organizations is to raise students as individuals who can analyze their conditions well, are sensitive to the environment, think, research and question. Teachers must be conscious and equipped in this process, and more importantly, they must definitely not make mistakes. The following sentences said by Socrates clearly reveal what a strategic position the teacher has in education. The school administrator is not only the manager of the teachers. Therefore, the leadership behavior of the school director affects (...)
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5. Doğal Teoloji ve Doğal Din (Stanford Felsefe Ansiklopedisi).Musa Yanık, Andrew Chignell & Derk Pereboom - 2024 - Öncül Analitik Felsefe Dergisi. Translated by Musa Yanık.
    Doğal din” terimi, bazen doğanın kendisinin ilahi olduğu bir panteistik doktrine atıfta bulunur. “Doğal teoloji” terimi ise aksine, başlangıçta gözlemlenen doğal gerçekler temelinde (ve bazen) Tanrı’nın varlığını savunmaya yönelik projeye atıfta bulunur. Bununla birlikte çağdaş felsefede, hem “doğal din” hem de “doğal teoloji” genel olarak, dinî veya teolojik konuları araştırmak için insana, “doğal” olan bilişsel yetilerini – akıl, algı, içgözlem- kullanma projesini ifade eder. Doğal din veya teoloji, mevcut anlayış üzerine, doğayla ilgili ampirik (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  27
    Doğal Durum ve Toplumsallaşma ile İlişkili Düşünceleri Bağlamında Rousseau ve Nietzsche’nin Yaklaşımlarına Genel Bir Bakış.Çağdaş Çağlıyan - 2022 - Felsefe Arkivi 57:15-38.
    Düşünce tarihi, geçmişten gelen birikimin katkısıyla ilerlemektedir. Bu bakımdan, ardıl olan düşünürlerin, geçmişteki filozoflarla olan hesaplaşmalarını incelerken titiz davranmak gerekmektedir. Düşünürlerin öncelleriyle olan bağı dikkatli biçimde irdelendiğinde, aralarında bütünüyle bir uyuşmazlık olmadığı görülecektir. Bu konuya örnek olarak Rousseau ve Nietzsche’nin düşüncelerini gösterebiliriz. Nietzsche’ye baktığımızda, onun bazı eserlerinde Rousseau’nun düşüncelerini sert bir dille eleştirmiş olduğunu görürüz. Bununla birlikte, Nietzsche’nin felsefesi bütünlüklü olarak incelendiğinde, her iki filozofun düşüncelerinin örtüştüğü pek çok nokta bulunmaktadır. Örneğin, Rousseau’nun varsaydığı biçimiyle doğa durumundaki insan, güçlü ve kendi (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7.  8
    Doğal Seçilim Yasasının Bulunuşu: Darwin ve Wallace'ın Yaklaşımlarındaki Farklar.Mehmet Cem Kamözüt - 2009 - Kaygi 12:201-208.
    In this paper differences between Darwin’s and Wallace’s approaches to biology will be evaluated. Based on these differences it will be argued that Wallace cannot be considered as a hero of science overshadowed by Darwin.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8.  9
    Doğal Dünyanın Logos’undan Estetik Dünyanın Logos’una: Cézanne’nın Dinleyen Gözleri.Zeynep Zafer Esenyel - 2019 - Felsefe Arkivi 50:43-63.
    From a phenomenological point of view on the relationship between art and philosophy, we can see that both of them refer to a pre-subjective and a preobjective field. In this context, art becomes a creative activity that makes the world itself visible in a way independent of all human values and judgments, rather than giving a representation of the objective world. However, its creativity is shaped not only due to the artistic abilities but to the fact of being actually a (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9. Kol kitve Ḥafets Ḥayim ha-shalem.Israel Meir Kahan - 1973 - Edited by Aryeh Leib[From Old Catalog] Hakohen.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  29
    Dünyada Lisans Derecesi Düzeyinde Afet Eğitimi ve Öğretimi Yapan Programların De.İlknur Maya - 2016 - Journal of Turkish Studies 11 (Volume 11 Issue 9):579-579.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  9
    Kol kitve Ḥafets Ḥayim ha-shalem.Israel Meir - 1973 - [Nyu-Yorḳ,: Defus A. Y. Friedman. Edited by Aryeh Leib Hakohen.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12. Kitve "he-Ḥafets ḥayim," ha-Rav Yiśraʼel Meʼir ha-Kohen me-Radin: reshimah bibliyografit.Mosheh Gelis - 1983 - Yerushalayim: Nezer Daṿid.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13. Sifre he-Ḥafets Ḥayim.Israel Meir - 1982 - [Bruḳlin, Nyu Yorḳ: L. Kaufman. Edited by Tsevi Ḳoyfman.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14. Sefer Mishle he-Ḥafets Ḥayim.Israel Meir - 2010 - Yerushalayim: Yefeh nof. Edited by David Zaretsky.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  15.  23
    İşrakî Mektebin Bir Üyesi Olarak Hayy b. Yakzan'ın Felsefî ve Doğal Dînî Tecrübe Serüveni.Hasan Özalp - 2016 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 6 (1).
    Bu makalede İşrakî felsefe geleneğinin önemli bir düşünürü olan İbn Tufeyl’in, Hayy b. Yakzan isimli eserinde ortaya koymuş olduğu dini tecrübeyi ve mahiyetini ele aldık. Konuyu temellendirmek için öncelikle dini tecrübeden ne anladığımızı ve çeşitlerinin ne olduğunu tespit etmeye çalıştık. Daha sonra İbn Tufeyl’in felsefi ve teolojik arka planının ne olduğunu tespit ettik. Burada kilit rolü, İbn Sina oynamaktadır. Ancak Sühreverdî’nin görüşleri de önemli bir yer tutmaktadır. İbn Tufeyl’in en önemli kaynaklarından biri şüphesiz Gazzâlî’dir. Ancak İslam tasavvuf geleneğinde dînî tecrübe (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  16. Ḥidushe he-Ḥafets Ḥayim: ʻal ha-Shas: Masekhet Berakhot: otsar ḥidushim u-veʼurim ʻal seder ha-masekhet.Israel Meir - 2007 - Yerushalayim: Yiśraʼel Yosef ben Mosheh Eliʻezer Bronshṭain. Edited by Yiśraʼel Yosef ben Mosheh Eliʻezer Bronshṭain.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  17. Sefer Mishle he-Ḥafets Ḥayim: (Idish). ṿe-Sefer Hitbonenut ha-nefesh.Israel Meir - 1986 - [Bruḳlin, N.Y.: Ts. ben N.N. Ḳoyfman.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  18. Sefer "Efteḥah be-mashal pi": liḳuṭe Ḥafets Ḥayim.Israel Meir - 2000 - Yerushalayim: Bet Yeḥiʼel.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  19. Ḳunṭres Darkhe ḥayim: heʻarot ʻal Sefer Ḥafets ḥayim ṿe-Ahavat ḥesed.Gershon Avraham Ṿizenfeld - 1989 - Brooklyn, N.Y.: Fink Graphics.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  20. Kol mishle he-"Ḥafets Ḥayim": otsar meshalim ṿe-nimshalim mi-divre... Yiśraʼel Meʼir Kohen... she-nilḳeṭu mi-tokh sefaraṿ..Israel Meir - 2005 - Yerushalayim: Yisraʼel Yosef ben Mosheh Eliʻezer Bronshṭain. Edited by Yiśraʼel Yosef ben Mosheh Eliʻezer Bronshṭain.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  21. Kol mishle he-"Ḥafets Ḥayim": otsar meshalim ṿe-nimshalim mi-divre... Yiśraʼel Meʼir Kohen... she-nilḳeṭu mi-tokh sefaraṿ..Israel Meir - 2005 - Yerushalayim: Yisraʼel Yosef ben Mosheh Eliʻezer Bronshṭain. Edited by Yiśraʼ Bronshṭain & el Yosef ben Mosheh Eliʻezer.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  22.  29
    Women's Problematic at Novels by Afet Ilgaz.Zehra Yazbahar - 2011 - Journal of Turkish Studies 6:1063-1082.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  23.  15
    18. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti'nin Şark Hududundaki Kalelere Gönderdiği Doğal ve Kimyasa.Uğur Demli̇koğlu - 2015 - Journal of Turkish Studies 10 (Volume 10 Issue 1):297-297.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  24. Ben shene Kohanim gedolim: maran he-"Ḥafets Ḥayim" u-maran ha-Reʼiyah Ḳuḳ: be-tosefet ḥeʻarot ha-Reʼiyah le-sefer "Ḥafets Ḥayim".Menaḥem Ḳempinsḳi - 2015 - [Elʻad]: Menaḥem Ḳempinsḳi. Edited by Israel Meir & Abraham Isaac Kook.
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  25.  9
    Gettier Durumlarının ve Lehrer ile Paxson'ın Bazı Örneklerinin Doğal Türetim Yöntemi Açısından İncelenmesi.Fikret Osman - 2021 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 11 (11:2):521-531.
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  26.  2
    Sefer Liḳuṭe Ḥafets Ḥayim ʻal deʻah ṿe-hashḳafah: kolel maʼamarim u-marʼeh meḳomot le-ʻiyunim.Israel Meir - 1984 - Yerushalayim: [Ḥ. Mo. L.].
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  27. Sefer Liḳuṭe Ḥafets Ḥayim: Hagadah shel Pesaḥ: Ḳunṭres emunah u-viṭaḥon: kolel beʼurim, perushim u-maʼamarim she-nilḳeṭu.Israel Meir - 1979 - Yerushalaim: [Ḥ. Mo. L.].
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  28. Sefer Liḳuṭe Ḥafets Ḥayim: ʻal midot u-mitsṿot: kolel maʼamarim u-marʼeh meḳomot le-ʻiyunim she-nilḳeṭu mi-sifre... Yiśraʼel Meʼir ha-Kohen,... baʻal he-Ḥafets Ḥayim.Israel Meir - 1984 - Yerushalayim: [H. Mo. L.].
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  29. David Hume’un Kozmolojik Argüman Eleştirisi.Soner Soysal - 2016 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 9 (1):77-96.
    David Hume’un Doğal Din Üzerine Diyaloglar kitabı, başlığının da ima ettiği gibi, vahiy metinlerine başvurmadan Tanrı’nın varlığına ve niteliklerine ulaşılıp ulaşılamayacağını araştıran bir metindir. Metin boyunca, felsefe tarihinde de gördüğümüz, iki ana yaklaşımı temsil eden iki temel argüman sunulur. Bunlardan ilki, a priori yaklaşımı temsil eden kozmolojik argümandır. Diğeri ise, a posteriori yaklaşımı temsi eden zeki tasarım argümanıdır. Bu yazıda, Hume’un, diyalogdaki Philo karakteri üzerinden ortaya koyduğu, kozmolojik argümana yönelik eleştirileri ele alınıp, böyle bir argümanın neden Tanrı’nın varlığı ve (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  30. Bilimin Normatif Alanda Söz Söyleme Olanağı ve Sosyal Darwinizm.Mehmet Cem Kamözüt - 2011 - Felsefe Logos 42:87-97.
    Charles Robert Darwin, doğal seçilim yoluyla evrim kuramını ortaya koyduğu Türlerin Kökeni (1859) adlı eserinde, insan hakkında neredeyse hiçbir iddiaya yer vermemişti. Ancak kuramın doğal bir sonucu, insanların da doğal seçilimle ortaya çıktığıydı. Her ne kadar Darwin kendisi de kuramını insana uygulanabilir gördüyse de kuram, canlıların nasıl olduklarına ilişkin savlarda bulunuyor, nasıl olmaları gerektiği konusunda normatif yargılar içermiyordu. Bu yazıda Darwinci bilimin normatif alanda yargı üretip üretemeyeceği sorusunu tartışacağım. Öncelikle Darwin’in kuramından yola çıkarak “insanlar nasıl yaşamalıdır?” sorusuna (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  31.  22
    The Theory of tab' According to Basra School of Muʿtazila and its Implementation on Some Issues of Kalam.Ramazan Altintaş - 2018 - Kader 16 (2):212-228.
    The theory of the tab' in the physics of Mu 'tazila has a distinct place. It is necessary to distinguish the scholars from the atheist naturalists who adopt the idea of nature. Tab ' theory is a problem with the essence of the entity. This theory is related to the structure of living and inanimate beings. When it comes to the habit and tempering of man, we use the word tab'; it is used the term of nature when it comes (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  32.  56
    Jean Jacques Rousseau’da Bilim ve Sanatın Yeri.Mehmet Evren - 2021 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 35:16-27.
    18. yüzyıl Aydınlanma felsefesinin Romantik filozofu Jean Jacques Rousseau pek çok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmada Rousseau’nun özellikle başta “Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev” adlı çalışması esas alınarak onun bilim ve sanatlara bakışı ele alınmıştır. Rousseau, söz konusu eserinde ele aldığı bilim ve sanat hakkındaki düşünceleri nedeniyle çok kez eleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Rousseau’nun bilim ve sanata karşı olduğu yönündeki bir eleştiriyi tartışmaya açmaktır. Çalışma, Rousseau’ya yöneltilen eleştirilere karşı suçlamalara nasıl tepki verdiğini bizzat onun eserlerinden yola çıkarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  33.  3
    Kendi Yurdunda Yabancı Olmak! Adası Olmadan Yaşamak.Mevlüt Albayrak - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:1-15.
    İdeal vatandaşlık arayışı bir ütopya mıdır? Entelektüel kişiliklerin kendi toplumlarında yabancılık duygusu yaşaması doğal mıdır? Felsefi ve teolojik bir sorun olarak, bu meselenin klasik Müslüman felsefi metinlerinde “ada metaforu”yla tartışılması ne anlama gelmektedir? Erdemli şehir ideasına dayalı bu metinler bugün ne anlam ifade etmektedir? Bu klasik metinler, günümüzde yaşadığımız “yabancılaşma”ya karşı, bir arayış tanımlaması olarak “erdemli” ya da “entelektüel” kişilik için bir değer ifade edebilir mi?
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  34.  2
    Interação professor-aluno na pré-escola e a influência da variavel sexo da criança.Luiza Marivalda Barreiro da Costa - 2008 - Educação E Filosofia 2 (4):85-98.
    [...] O estudo do processo de socialização da criança tem se mostrado de grande interesse para os pesquisadores que desejam compreender o desenvolvimento do indivíduo, uma vez que nele estará embasado todo o relacionamento social do adulto. As definições do que é ser socializado são muitas, algumas mais gerais, corno a de Gardner, que diz ser a "forma através da qual a criança passa a usar os recursos sob seu comando para se relacionar efetivamente com o mundo de pessoas ou (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  35.  2
    Aristoteles’te Ahlak ve Siyaset İlişkisi.Lokman Çilingir - 2025 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 41:21-44.
    Aristoteles de Platon gibi siyasi etiğe iyi bir yaşam ve ideal bir anayasa/devlet taslağı oluşturma ödevi yükler. Tüm ahlaki erdemler, polis’in ethos’u tarafından belirlenir. Birey ethos dâhilinde erdemlerini geliştirir ve onları politik bir yapıda uygulama imkânı bulur. Aristoteles’te aynı zamanda politik bir soruşturma konusu olan etik, insan eyleminin bir doktrininin genelliği içinde pratik felsefeye dönüşür. Ancak Aristoteles için siyasetin çıkış noktası, Platon’da olduğu gibi iyi ideası ve adil ruh teorisi değil, insan doğasıdır. İnsan, doğası itibariyle zoon politikondur, toplumsal veya politik (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  36.  23
    (1 other version)David Hume’un Beğeni Standardı II.Soner Soysal - 2020 - Kilikya Felsefe Dergisi / Cilicia Journal of Philosophy 8 (1):18-32.
    Bu çalışma, David Hume’un beğeninin bir standardı olduğu iddiasına yönelik incelememin ikinci aşamasıdır. Böyle bir incelemeye başlamamın nedeni, çalışmanın birinci aşamasının başından da söylediğim gibi, açık bir şekilde görülen beğeni farklılıklarına rağmen, tümevarımsal akıl yürütmeyi eleştiren deneyci bir filozof olan David Hume’un beğeninin bir standardı olduğunu iddia etmesidir. Deneyci bir filozof olduğu için, Hume’un bu standardı a priori ya da doğuştan idelere dayandırma olanağı yoktur. Diğer taraftan, Hume, tümevarımsal akıl yürütmeyi eleştirerek, deneyimden tüm insanlar için bir ölçüt olabilecek kesinlikte bir (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  37. Sefer ha-Meʼorot ha-gedolim: ḳaṿe or ṿe-teʼurim mi-deyuḳanam shel ha-ishim ha-musriyim yotsre tenuʻat ha-musar, ḥayehem u-feʻulotehem.Ch Zaichyk - 2014 - Yerushalayim: Mekhon "Nishmat Ḥayim".
    Toldot ha-meḥaber, zatsal -- Haḳdamat ha-meḥaber, zatsal, le-mahadurah 1 -- Haḳdamah le-mahadurah 3 -- Maʼamar ʻal "Beḥire ha-yetsurim" -- Rabi Yiśraʼel mi-Salanṭ -- ha-Saba mi-Ḳelm -- Rabi Yitsḥaḳ Blazer -- Rabi Naftali Amsṭerdam -- Toldot ha-Saba mi-Novhardoḳ ṿe-yeshivotaṿ -- ha-Saba mi-Novhardoḳ -- ha-Saba mi-Slabodḳah -- he-Ḥafets Ḥayim --Gedole Novhardoḳ -- R. Avraham Zalmens -- R. Daṿid Blaikher -- R. Daṿid Bodniḳ -- R. Yiśraʼel Yaʻaḳov Lubṭshansḳi -- R. Shemuʼel Ṿainṭrob -- Talmide Novhardoḳ -- Peninim ṿe-leḳaḥim musariyim -- Ḥinukh ṿe-ʻidun ha-hergeshim (...)
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  38. Rousseau'da Demokrasi: Otonomi ve Katılım.İbrahim Akkın - 2020 - In İsmail Serin (ed.), Demokrasi Felsefesi: Klasik ve Modern Yaklaşımlar. İstanbul: Sosyal Yayınlar. pp. 203-228.
    [...] Rousseau bir yandan çağının yükselen değerlerinden yararlanırken diğer yandan bu değerlerin içeriden eleştirisini yapmayı başarabilen düşünürlerden biri olduğu için fikirleri ölümünden asırlar sonra bile önemini yitirmemiştir. Demokratik devletlerin meşruiyet krizinin giderek derinleştiği ve çoğunlukçu, majoritarian, ideolojilerin etraflıca sorgulanmaya başlandığı çağımızda, demokrasiyi çoğunluk kararına ek olarak “rıza”, “Yurttaşlık”, “sivil özgürlük”, “kamusal uzlaşı” ve “Genel İrade” kavramlarıyla birlikte ele alan Rousseau’yu yeniden okumak önemlidir [...] Rousseau-demokrasi ilişkisinin kazılıp ortaya çıkartılacağı bu metinde uğranılacak olan kavramsal duraklar sırasıyla: Eşitsizlik (doğal ve toplumsal), (...)
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  39. Kurgular arası karşılaştırmalar ve anlam.Besim Karakadılar - 2010 - In Selma Aydın Bayram, Sibel Kibar & Ayhan Sol (eds.), Anlam Kavramı Üzerine Yeni Denemeler. İstanbul, Türkiye:
    Verili bir durumu anlamayı, onu bir bütün olarak kurgulamak olarak düşünelim. Kurgu basit bir gösterge de olabilir, karmaşık bir yapı da olabilir; belli belirsiz bir iz veya izler toplamı da olabilir. Kurgunun işlevini yerine getirmesini sağlayan gerek ve yeter koşul verili olan durum ile kendi yapısı arasında bir karşılaştırma olanağını sağlamasıdır. Nitekim, en bilindik anlamda bir durumu kurgulamak onu bir başka durumla karşılaştırmaktır. Bu yüzden de karşılaştırma yapmayı anlama yetimiz için ön dayanak olan bir alt-yeti olarak tanımlayabiliriz. Bu alt-yetinin edimsel (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  40. Tanrı Var mı?Musa Yanık & W. David Beck - 2024 - Ankara: Fol Yayınları. Translated by Musa Yanık.
    Tarihte herhalde çok az soru Tanrı’nın varlığı sorusu kadar sık sorulmuş, çok yanıtlanmış ve verilen birbirinden farklı onca yanıta rağmen kesin bir sonuca ulaştırılamayıp tartışılmaya devam etmiştir. Yine de geçmişe dönüp baktığımızda bu soruya verilen farklı yanıtların farklı uygarlıkların inşa edilmesine, bazılarının yıkılmasına, acımasız çatışmalara ve her şeye rağmen kucaklaşmalara da vesile olduğunu görüyoruz. Tanrı var mı? Varsa onu nasıl bilebiliriz? Tanrı yoksa her şey mubah mı? İnsan aklı ilahi olanı kavrayabilir mi? Tanrı’nın varlığı ahlaklı olmanın şartı mı? Evren akıllı (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  41.  20
    A Critical Analysis of Cognitive Explanations of Afterlife Belief.Mahdi Bi̇abanaki̇ - 2020 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 24 (2):749-764.
    Bilişsel Din Bilimi (CSR), dini inanç ve uygulamaların nedensel açıklamalarını sağlamayı amaçlayan din araştırmalarına bilimsel bir yaklaşımdır. CSR savunucuları, insan zihninin doğal özelliklerini ve nasıl işlediğini açıklayarak dini inançların oluşumu, kabulü, aktarımı ve yaygınlığı sürecini açıklamaya çalışırlar. Tüm insan kültürlerinde var olan ve son on yılda birçok CSR akademisyeninin dikkatini çeken dini inançlardan biri de öbür dünyaya olan inançtır. CSR araştırmacılarına göre, bu inanç, insan zihninin doğal yapılarına dayanmaktadır. Ölümden sonraki hayata olan inancı, zihinsel araçların işleyişinden kaynaklanan, yansıtıcı (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  42.  27
    O Problema Estrutural Com o Dilema Metaético de Street: Uma Proposta a Partir de Alvin Plantinga.Frederico Soares de Almeida & Matheus Dabnei Ferreira Peixoto - 2023 - Síntese Revista de Filosofia 50 (158):551.
    Argumentos evolutivos debunking (AEDs), de maneira geral, têm o objetivo de danificar o status epistêmico de um domínio de crenças ao se apelar para suas origens evolutivas. No horizonte da metaética, AEDs normalmente são direcionados a teses realistas da moralidade e consistem essencialmente em afirmar que se nossas crenças morais sofreram influência significativa de pressões seletivas durante nossa história evolutiva, então se segue algum tipo de ceticismo moral. Um dos argumentos paradigmáticos articulados nessa direção é o Dilema Darwiniano de Sharon (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  43.  31
    Covid-19 Pandemisine Verilen Tepkiler Siyasi Tutuma Göre Farklılaşıyor mu?Yıldırım Yildirim & Zafer Akbaş - 2023 - Akademik İncelemeler Dergisi 18 (2):490-516.
    Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin siyasi tutumlarla ilişkisini öğrenmek ve siyasetin kriz durumlarında halkın tutum ve davranışlarını yönlendirip yönlendirmediğini öğrenmek amacıyla 767 kişiyle çevrimiçi anket yapılmıştır. Yapılan nicel araştırma sonucunda, alınan önleyici tedbirlere uymanın, bu tedbirlerin yerinde oluşuna/haklılığına olan tutumun, aşı olma niyetinin ve aşının koruyuculuğuna olan inancın siyasi görüşlere göre farklılaştığı bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların yapılan Covid-19 açıklamaları bakımından siyasi partilerine, parti temsilcilerinden daha çok güvendikleri, alınan önlem ve tedbirleri kısmen yerinde/haklı buldukları ve çok büyük çoğunluğun bu önlemlere (...)
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  44.  30
    Antik Çağın Sunakları: Rigveda’da Kurban ve İcrası.Mehmet Masatoğlu - 2024 - Dini Araştırmalar 66:39-63.
    Rigveda, Hint alt kıtasının en eski metinlerinden biri olarak, antik Vedik dönemin dini, felsefi ve kültürel yaşamına dair paha biçilmez bilgiler sunar. Bu kutsal kitap, karmaşık ilahiler, ritüeller ve mitolojik anlatılar yoluyla Hindistan’ın manevi ve düşünsel mirasının temellerini şekillendirir. Bu çalışma, Hint kültürünün köklerini ve gelişimini anlamada kritik bir rol oynayarak, yüzyıllar boyunca süregelen dini ritüeller, sosyal yapılar ve kozmolojik anlayışların şekillenmesine dair önemli veriler sunar. Makale, Rigveda’da yer alan Vedik yacña (kurban) ritüelini mercek altına alır; özellikle Soma kurbanının detaylı (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark   1 citation  
  45.  18
    Fizikten Metafiziğe: Ön-Sokratik Sokrates ve İkinci Yolculuğu.Muharrem Hafız - 2021 - Felsefe Arkivi 55:17-33.
    Phaidon diyaloğunda Sokrates, dostlarıyla birlikte ruhun ölümsüzlüğü üzerine konuştuktan sonra, Kebes’in itirazı üzerine ona doğru dönerek hakikati arayış yolculuğunda kendi hayat hikayesi ve tecrübesini paylaşır. Kebes’e göre ruhun bu dünyadan önce var olması, sonrasında da varlığını sürdüreceği anlamına gelmez. Ayrıca ona göre bedenden bedene dolaşan ruh, bu dolaşımla yok olup gider ve bu nedenle ölümsüzlük diye bir şeyden bahsedilemez. Bu bağlamda Sokrates, ruhun ölümsüzlüğüne ilişkin Kebes’in itirazını ele almanın zorluğuna işaret eder ve bu meselede oluş ve bozuluşun nedeninin araştırılması gerektiğini (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  46.  2
    Deizmin Vahyi Reddetme İddiasına Karşı Teizmin Savunması: Tanrı’nın Sıfatları Bağlamında Vahyin İmk'nı Üzerine Bir Analiz.Tuba Hartavi - 2024 - Nous Academy Journal 3:48-65.
    Bu makalede deizmin vahyi reddetme iddiası değerlendirilerek deizmin ve teizmin ayrım noktasını oluşturan vahyin ve vahye kaynak oluşturan mucizenin imkânından bahsedilmiştir. Deizmin ve vahyin imkânını savunan teistlerin iddiaları arasındaki farklar; Tanrı’nın sıfatları bağlamında karşılaştırılarak argümanları örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Ayrıca vahiy ve mucize kavramlarının tanımları da verilerek deizmin iddialarında tartışmaya konu olan kavramların hangi türü olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Deizmin peygamberlik, vahiy, mucize, Tanrı’nın âleme müdahalesinin reddi gibi iddialarının mahiyeti açıklanmış ve deizmin cevabı verilmekten kaçınılan sorulara sebep olan yönleri Tanrı’nın (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  47.  1
    Telkîbî Müsenn'nın Arapça Genel Sözlüklerdeki Varlığı: el-Muʽcemu’l-Vasît Örneği.Nazife Nihal İnce & Zeynep Sevde Akdoğan Anou - 2024 - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (50):653-676.
    Bu makale, müfredi ile müsennâsı farklı olan kelimelerden olan telkîbî müsennânın alfabetik-genel sözlüklerde bir madde olma problemini el-Mu’cemu’l-vasît örneği üzerinden incelemektedir. Lugavî müsennâ olarak adlandırılan müfredi ile müsennâsı farklı olan isimler, müstakil eserler yoluyla derlenmiş ve tasnife tabi tutulmuştur. Telkîbî Müsennâ bu sınıflardan biri olup müfredi dışındaki iki ayrı ismi birlikte ifade eden isimlere karşılık gelmektedir. Bu tür müsennâların manalarına müfretlerinden ulaşılamayacağı için birer sözlük maddesi olması doğal bir beklentidir. Bu araştırmada söz konusu beklentinin genel sözlüklerde karşılanıp karşılanmadığı el-Muʽcemu’l-vasît (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  48.  10
    Matthew Tindal’ın Dini Düşüncesi Üzerine Felsefi Bir İnceleme.Shikur Seid Yesuf - 2022 - Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji 38:68-76.
    Bu Araştırma, esas olarak İngiltere, Fransa ve Almanya'da yetişen Avrupa'nın erken aydınlanmasının dini ve felsefi düşüncelerinin doğasının bir araştırmasını yapmayı amaçlamaktadır. 17. yüzyılın sonu ve 18. yüzyılın başlangıcında İngiltere'de başlayan deistik düşünce hareketi, Matthew Tindal örnek alınarak özel olarak incelenmiştir. Tindal tarafından yapılmış orijinal eserler ve onun hakkında ikincil yazılar olan birincil kaynaklar, Tindal'ın Şanlı Devrim sonrası siyaset kurumunun bir destekçisi ve devrim öncesi sosyal, dini ve siyasi düzenin özellikle Katolik Hıristiyanlığın eleştirmeni olduğu sonucuna varmamıza yol açabilir. O Zamanın felsefi (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  49.  24
    Vak’anüvis Naîm'’ya Ait Bir Ahk'm Defterinin Değerlendirilmesi.Muhammet Okudan - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (1):144-159.
    Müslüman bilim adamları, namaz vakitlerinin hesaplanması, kıble yönünün tespit edilmesi gibi nedenlerden dolayı astronomi ilmi ile İslam’ın erken dönemlerinden itibaren ilgilenmeye başlamışlardır. Bu bilim dalıyla yakından ilişkili olduğu düşünülen İlm-i aḥkâm-ı nücûm’un, astronominin bir parçası olduğu iddia edenler de olmuştur. Ancak, içindeki “ahkâm” ifadesi nedeniyle birçok ilim adamı bilimler tasnifinde, İlm-i aḥkâm-ı nücûm’u, astronomiden ayrı tutmuş onu doğal ilimlerden saymamışlardır. Birçok İslam Devleti’nin yöneticisine çeşitli ahkâm risaleleri sunulsa da müneccimbaşılık bağımsız bir kurum olarak Osmanlı Devleti zamanında, II. Bayezid döneminde (...)
    No categories
    Direct download (5 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  50.  9
    Kur’'n Diline Ait Bir Üslûb Olarak Kulların Fiillerinin Allah’a İsn'dı: el-Enf'l Sûresi 17. Âyet.Ayşenur Fidan Karateke - 2024 - Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2):1003-1022.
    Fiillerin Allah’a isnadı (halku ef’âli ibâd/halku a’mâlu’l-ibâd) meselesi Kelâm literatürünün bir başlığı olarak birçok defa ele alınmıştır. Fakat bu çalışmaların hepsinde konu, Kelâm ekollerinin yaklaşımlarının değerlendirilmesi çerçevesini aşamamıştır. Konuyu itikâdî bir mesele veçhesiyle ele alan Kelâm ekollerinin zıddına bu çalışma, beşer fiillerinin Allah’a isnadını kendi doğal zemininde okuma amacını taşımaktadır. Makalede, meselenin Kur'ân dili ve bağlamı içindeki ilk anlamı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, beşere ait bazı fiillerin Allah’a isnat edilmesinin Kur’ân dilinin kendine has üslûbu olduğu, fakat bu üslûbun çoğu (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
1 — 50 / 75