Results for ' Kopernik devrimi'

14 found
Order:
  1.  13
    Mikuláš Koperník, O obězích nebeských sfér. První kniha.Daniel Špelda - 2017 - Pro-Fil 18 (1):52-54.
    Recenze knihy:Mikuláš Koperník, O obězích nebeských sfér. První kniha. Přel. Zdeněk Horský. Ed. Vojtěch Hladký. Pavel Mervart, Praha – Červený Kostelec 2016, 248 stran.
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  2.  30
    Mikołaj Kopernik w śweietle swej korespondencji. Jerzy Drewnowski.Erna Hilfstein - 1980 - Isis 71 (2):344-345.
  3.  25
    Kopernik i heliocentryzm w polskiej kulturze umyslowej do końca XVIII wieku. Barbara Bieńkowska.Erna Hilfstein & Edward Rosen - 1972 - Isis 63 (2):254-255.
  4. Mikuláš Kopernik jako filosof. [REVIEW]Daniel Špelda - 2015 - Teorie Vědy / Theory of Science 37 (3):361-366.
    Recenze: Matjaž Vesel, Copernicus: Platonist Astronomer-Philosopher. Cosmic Order, the Movement of the Earth, and the Scientific Revolution. Frankfurt am Main: Peter Lang 2014, 541 s.
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  5.  50
    Türkiye'de Harf Devrimi Öncesinde Basına Yansıyan Görüşler.Muhammed Sari - 2014 - Journal of Turkish Studies 9 (Volume 9 Issue 7):485-485.
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  6.  15
    1851 Londra Sergi̇Si̇ Ve Osmanli Devleti̇’Ni̇N Katilişi.Aziz Tekdemir - 2018 - Akademik İncelemeler Dergisi 13 (1):291-322.
    Sanayi devrimi sonrası Avrupa Devletleri’nde üretimin artması, yeni pazar ve hammadde ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu ihtiyacın giderilebilmesi için sanayi ürünlerinin ve üretim araçlarının tanıtılması amacı ile uluslararası sergiler düzenlenmeye başlanmıştır. Ayrıca bu sergilerle ülkelerin bilim, sanayi, teknoloji ve tarım alanındaki gelişme ve yeniliklerinin herkese duyurulması amaçlanmıştır. Öncülüğünü Fransa ve İngiltere’nin yaptığı sanayi sergileri, ilgili ülkelerin sömürgelerinden gelen hammadde ve bu hammaddelerden üretilen sanayi ürünlerinin pazarlanmasına yönelik olarak yapılmıştır. Başlangıçta sanayi ve ticari amaçla başlatılan sergiler, Avrupa ile Avrupa dışında (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  7. Freud Ve Ahlak Düşüncesi Freud And Moral Reflection.Richard Rorty - 2010 - Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 3 (2).
    Freud, kendini Kopernik ve Darwin’in de dahil olduğu merkezsizleştirici düşünce hareketi içinde görmekteydi. Ünlü bir pasajında, psikanalizin, “egoya kendi evinin bile efendisi olmadığını, ancak aklında, bilinçten uzak bir biçimde olup bitenlerin kıt bilgisi ile yetinmesi gerektiğini kanıtlamaya çabaladığını” söyler. Kendimizin önemli olduğu hissi veya özdenetim duygumuz, gerçekten kendimize karşı şeffaf olduğumuz inancına mı dayanmaktadır? Bilinç dışının keşfi neden arzularımızın keşfine değersizlik eklemek zorundadır?Freud thought of himself as part of the same “decentering” movement of thought to which Copernicus and Darwin (...)
    No categories
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  8. Robespierre ve Erdemli Terör.Alper Yavuz - 2022 - İnsancıl 385:13-20.
    Bu yazıda Fransız Devrimi'nin Eylül 1793’ten Temmuz 1794’e kadar süren Terör Dönemi ve devrimin önderlerinden Robespierre’in bu dönemdeki rolü incelenmektedir. Bu amaçla öncelikle Terör Dönemi’nde neler yaşandığından kısaca söz edilecek, sonrasında ise Robespierre kendini nasıl bu dönemin merkezinde bulduğu araştırılacaktır. Son olarak Robepierre’in terör tartışmalarında gündeme getirdiği “erdemli terör” kavramının ne anlama geldiği tartışılacaktır.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  9. Biyolojide Evrimsel Değişimin İzinde: Buffon’dan Darwin’e Evrim Kuramı ve Bilimsel Devrim.A. B. Yardımcı (ed.) - 2024 - Ankara: Akademisyen Kitabevi.
    Fizik disiplininde astronomiye yönelik sorular Johannes Kepler (1571-1630) ve Isaac Newton (1643-1727) gibi fizik alanında devrim yaratan düşüncelerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Kepler ‘Yeni Astronomi’ (Astronomia Nova), ‘Dünya'nın Uyumu’ (Harmonice Mundi) ve ‘Kopernik Astronomisinin Özeti’ (Epitome Astronomiae Copernicanae) adlı çalışmalarından hareketle ileri sürdüğü gezegensel hareket yasaları, Newton ise 1687 yılında yayımlanan ‘Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri’ (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) isimli çalışmasında yer verdiği hareket yasaları ile fizik disiplininde Aristoteles fiziğinin terk edilerek yeni bir fizik anlayışının ortaya çıkmasına ve böylece (...)
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  10.  15
    A New Discipline in Contemporary Philosophy: The Philosophy of Information.Nesibe Kantar - 2023 - Beytulhikme An International Journal of Philosophy 13 (13:3):158-175.
    Bilimsel, teknolojik, ekonomik devrimler, insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarıdır. Devrimsel etki bireysel, toplumsal, ekonomik eylem ve oluşlara yeni içerik ve formlar yüklemiştir. Bazen gelenekselin mevcudiyetini tehdit ederken bazen de mahiyetini değiştirme suretiyle varlık alanına müdahale etmiştir. 20. yüzyıl bilim ve hesaplamalı teknolojilerde yaşanan gelişmelerle bilişim devrimi, insanlığı daha önce benzeri görülmemiş bir etkiye maruz bırakmıştır. Bu devrim, sadece teknoloji ile ilgili olmayıp insan hayatının genelini etkileyen köklü değişim-dönüşüm ve yeniliklere yol açmıştır. Bu durum, insanın bilişim ile olan bağlamının neliğini (...)
    No categories
    Direct download (4 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  11.  2
    Kur’an ve Sünnet Bağlamında Zaman Yönetimi.Fatih Kandemir - 2021 - Marifetname 8 (2):413-429.
    Çalışmanın amacı, genelde dinin özelde ise İslâm dininin iki temel kaynağı olan Kur’an ve sünnetin zaman yönetimi açısından değerini tartışmaktır. Her ne kadar tarihi süreç içerisinde bilim ve teknolojik ilerlemelerin bireysel ve toplumsal hayatı tedricen da olsa değişime uğrattığı bilinse de, özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra teknolojik gelişmelere paralel olarak hayatın hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde olduğu bir gerçektir. Bu nedenle günümüzde zaman yönetimi bir gereklilikten ziyade bir zorunluluk olarak kendisini hissettirmektedir. Aksi halde hayatın ritmine ayak uydurmakta problemler yaşama (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  12.  1
    Kadın’ın Varlıksal Değeri ve Toplumdaki Varoluşuna Dair Alternatif Bir Düşünce: Ali Şeriati Örneği.Faruk Toy - 2024 - Nous Academy Journal 3:32-47.
    Kadınların, tarih boyunca çocukların eğitimi ve kültürel değerlerin aktarımı gibi önemli roller üstlenmelerinin yanı sıra aynı zamanda toplumun vazgeçilmez bir unsuru oldukları yadsınamaz bir vakıadır. Buna rağmen, günümüz bazı aile ya da toplumlarında olduğu gibi tarihin birçok döneminde de erkeğin gölgesinde kalmış ve öteki olarak lanse edilip ikincil konumda olmuştur. Bununla beraber büyük ölçüde sosyal hayattan soyutlanmış ve özgürlüğü kısıtlanıp etkisizleştirilmesine rağmen toplumsal düzenin sağlanması gibi birçok sorumluluk yine kadına yüklenmiştir. Bu durumu uzun yıllar boyunca bir alın yazısı olarak telakki (...)
    No categories
    Direct download (2 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  13.  14
    An Analysis for the Impact of Industry 4.0 on Vocational Selection in the Context of Career Development.Hanife Akgül & Zeynep Ayer - 2020 - Akademik İncelemeler Dergisi 15 (1):223-244.
    The concept of Industry 4.0 refers to the Fourth Industrial Revolution, which started in the 18th century with the First Industrial Revolution in England and is accepted as the last stage of industrial revolutions reached today. Industry 4.0 is expected to influence all sectors in the economy, especially the industry sector, the emergence of new professions based on cyber physical systems and artificial intelligence (smart machines), the need for labor to decrease considerably and a qualified workforce to remain in the (...)
    No categories
    Direct download (3 more)  
     
    Export citation  
     
    Bookmark  
  14. Deleuze'ün Spinoza'sı: Yaratıcı Felsefi Tarih ve Spinozacılığın Pratik Sonuçları.İbrahim Okan Akkın - 2023 - In Eylem Yolsal Murteza (ed.), Filozofların Filozofları. İstanbul: Pinhan Yayıncılık. pp. 163-188.
    Deleuze’ün Spinozacı yaşam tahayyülünde ‘ne yapmalıyız?’ sorusuna normatif, ahlaki ya da siyasi bir yanıt bulamıyoruz ama varoluşu düşünmenin içkin bir olanağını keşfediyoruz. Düşünmeye 'dışarıdan' yani dünyadan başlamak insani (kurgusal) bir dünyaya değil, içinde yaşadığımız gerçek dünyaya inanmak demektir. İçkinliğin politik anlamı düşünceyi dünyaya getirmektir.
    Direct download  
     
    Export citation  
     
    Bookmark