Mutlak uzay-iliskisel uzay tartismalari baglaminda Kant'in uzay kavrayisi

Ethos: Dialogues in Philosophy and Social Sciences 7 (1) (2014)
  Copy   BIBTEX

Abstract

Kant’ın uzay anlayışı, eleştirel felsefesinin temel dinamik ve kavramlarının anlaşılabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Felsefi gelişimi içerisinde Kant, uzay kavramını, Leibnizci ilişkisel uzay ve Newtoncu mutlak uzay anlayışları arasındaki gerilim üzerine tesis eder. Kant’ın mevcut gerilimi aşmak için izlediği yöntem, kritik felsefenin üzerine inşa edildiği temel gerilimleri aşmak için izlediği yollarla paralel okunabilir. Bu çalışmada, mevcut gerilimin Kant’ın uzay kavrayışı üzerindeki etkisi, uzay kavramının Kant felsefesi içerisindeki tarihsel gelişiminden hareket edilerek aydınlatılmaya çalışılacaktır. Bu amaçla öncelikle Newton’un ve Leibniz’in uzay kavrayışları ve bu kavrayışlar arasındaki gerilim üzerinde durulacaktır. Daha sonra Kant’ın uzay kavrayışının tarihsel gelişimi bu gerilim ekseninde ele alınacaktır. Böylelikle, Kant’ın uzay kavrayışının da, tıpkı felsefesinin bütünü gibi, eleştirel bir nitelik taşıdığı ortaya konulacaktır. Son olarak, Kant’ın uzay kavrayışı ve bu kavrayışının tarihsel gelişiminin onun eleştirel felsefesi açısından önemi vurgulanacaktır.

Other Versions

No versions found

Links

PhilArchive



    Upload a copy of this work     Papers currently archived: 101,597

External links

  • This entry has no external links. Add one.
Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Analytics

Added to PP
2018-12-19

Downloads
7 (#1,641,439)

6 months
7 (#724,946)

Historical graph of downloads
How can I increase my downloads?

Citations of this work

No citations found.

Add more citations

References found in this work

Discourse on metaphysics.Gottfried Wilhelm Leibniz - 2007 - In Aloysius Martinich, Fritz Allhoff & Anand Vaidya (eds.), Early Modern Philosophy: Essential Readings with Commentary. Oxford: Wiley-Blackwell. pp. 81-84.
A remark on Kant's argument from incongruent counterparts.Jeremy Byrd - 2008 - British Journal for the History of Philosophy 16 (4):789 – 800.

Add more references